Gönderen Konu: 1400 yıllık kutsal hırka ütüyle yıpratıldı iddiası  (Okunma sayısı 3142 defa)

0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Çevrimdışı Ay Işığı

  • aktif yazar
  • *****
  • İleti: 1166

Fatih'teki Hırka-i Şerif Camisi'nde özel bölümde muhafaza edilen Hazreti Muhammed'in (s.a.v.) yıprandığı gerekçesiyle sergilenmesi tehlikeye girdi

Hazreti Muhammed (s.a.v.) Veysel Karani'ye verilen ve onun ailesi tarafından günümüze ulaştırılan 1400 yıllık Hırka-i Şerif'in yanlış ütü yüzünden yıprandığı ve bu nedenle Ramazan ayında ziyarete açılamayacağı iddiası tartışma yarattı. Zaman Gazetesi dün "Her yıl Ramazan ayının ilk cuması ziyarete açılan Hazreti Muhammed'in hırkası bu yıl yanlış bakım nedeniyle sergilenemeyecek" iddiasını sayfalarına taşıdı. Habere göre "Hırkai Şerif"in emanetçisi Veysel Karani'nin 57'inci kuşaktan torunu Gülay Köprülü, 2002'de hırkanın bakımı için bir kişiyi görevlendirdi. Ancak bu kişi bakım konusunda uzman olmadığı için hırkayı her gün ütüleyerek 1400 yıllık hırkanın yıpranmasına yol açtı. İddiaya göre hırkanın hasar görmesi de 7 yıl boyunca kamuoyundan gizlendi. Bununla ilgili Brezilya'dan tarihi eserler uzmanı getirildi.

İstanbul İl Müftüsü Prof. Dr. Mustafa Çağrıcı'nın geçtiğimiz günlerde beraberindeki heyetle Hırka-i Şerif Camii'ne gelerek hırkanın daha fazla zarar görmemesi için bu ay sergilenmemesi gerektiğine karar verdi. Konuyla ilgili İl Müftülüğü'nden açıklama yapılmazken telefonla görüştüğümüz hırkanın sergilendiği Hırkai Şerif Camii'nin bağlı olduğu Fatih Müftüsü İsmail İpek, hırkadaki yıpranmayı kabul etti ancak bunun ütüden olmadığını savundu.

İpek, şöyle devam etti: "Hırka- i Şerif'in 1400 yıllık geçmişi var. Hava muhalefetinden, ışıktan, güneşten her şeyden etkilenebilir. Ben Hırka- i Şerif'i gördüm, öyle ütüden falan yıpranmış değil. Sapasağlam duruyor. Bulunduğu cam bölmeden çıkarıldı. Özel bakım için kurulan bilim kurulu tarafından masanın üzerine yatırıldı" dedi.

ÖZEL BÖLÜM YAPACAKLAR
Bilim kurulunda yabancı ülkelerden gelenlerin de olduğunu söyleyen İpek, yapılan çalışmaları ve hırkanın son durumunu şöyle aktardı:

 "Hırka-i Şerif'e özel bir bölüm yapacaklar. Hava muhalefetinden, sıcaktan-soğuktan, ışıktan bakıştan etkilenmeyecek. İstanbul Valiliği buraya İl Özel İdare bütçesinden para aktardı. Hırka-i Şerif'i tamir etmek istiyorlar. Bu yüzden açmayalım diyorlar. Zaten Hırka-i Şerif bir cam bölme içerisindeydi. Çok az bir kısmı bu camın dışında tutuluyordu. Şimdi dinlensin diye katları açılsın diye masanın üzerine yayıldı. Bunu da bilim kurulu yaptı. Hırka-i Şerif'i ben gördüm, sapasağlam. Tam bir hırka, giyilebilir. Siz bile üzerinize giyersiniz"

Kendisinin hırkanın bu Ramazan'da da ziyarete açılmasını istediğini vurgulayan İpek, "Valilik hırkanın sergilenip sergilenmeyeceğine yarın (bugün) karar verecek. Hırka-i Şerif'in bugünkü emanetçisi Veysel Karani'nin 57'nci kuşaktan torunu Gülay Köprülü de ziyarete açılmasını istemiyor. Ziyarete açılmaması beni çok üzüyor" dedi. İpek ayrıca Hırka-i Şerif'in kamerayla çekilip ziyaretçilere görüntülerinin izletilmesini önerdiğini de söyledi.

Padişah giyince savaşın kaderini de değiştirdi
HAZRETİ Muhammed'in(s.a.v.) bir diğer hırkası da Topkapı Sarayı'nda muhafaza ediliyor. Yavuz Sultan Selim'in Mısır'ı fethiyle İstanbul'a getirdiği hırka savaşa da götürülüyordu. III. Mehmed'in 1596'daki Haçova Savaşı sırasında savaş kaybedilmek üzereyken bu hırkayı giydiği ve bu sayede ordusunun moralini yükselterek savaşı zaferle sonuçlandırdığı da kaydedilmektedir.

Ramazan'ın ilk cuması ziyarete açılıyordu
HER yıl Ramazan ayının ilk cuma gününden itibaren, Fatih'teki Hırka-i Şerif Camii ziyaretçi akınına uğruyor. İnanışa göre Hz. Muhammed (s.a.v.) miraca çıkarken üzerinde bulunan hırka, kendisi tarafından Veysel Karani'ye verilmiş. Karani'nin ailesinden Şükrüllah Efendi tarafından 1617 yılında İstanbul'a getirilen, 8 parçadan oluşan, 1.20 cm uzunluğundaki bej renk hırka, genç develerin boğazlarının altındaki tüylerden dokunmuş. Hırka-i Şerif Camii 1851'de Sultan Abdülmecit tarafından yaptırılmış.


Sabah

Çevrimdışı Fatihan

  • Administrator
  • popüler yazar
  • *****
  • İleti: 6994
  • Milimi milimine Ehli sünnet...
Hırka-i Şerif'i gerçekten ütü yaktı mı?
« Yanıtla #1 : 18 Ağustos 2009, 15:32:53 »


İstanbul İl Müftüsü Prof. Dr. Mustafa Çağrıcı, Hz. Muhammed'in Veysel Karani'ye vasiyet ettiği kutsal emaneti ''Hırka-i Şerif''e konservasyon, bulunduğu odaya da restorasyon çalışması yapılacağını bildirdi.

İstanbul İl Müftülüğünde düzenlenen basın toplantısında konuşan Çağrıcı, Hz. Muhammed tarafından Veysel Karani'ye vasiyet edilen ve Üveys sülalesinin 57. kuşak evladı olan Mehmet Haşim Köprülü'nün vefatı ile varislerine intikal eden, Hırka-i Şerif'in Sultan Abdülmecid'in yaptırmış olduğu Fatih Hırka-i Şerif Camisi'nin içinde bir odada muhafaza edildiğini hatırlatarak, kutsal emanetin ve bulunduğu odanın yenilenme çalışmalarının yapılacağını söyledi.

Çağrıcı, Hırka-i Şerif'in üzerinde şimdiye kadar bilimsel bir çalışma yapılmadığını, aile fertlerinden Gülay Köprülü'nün İstanbul İl Özel İdaresine yaptığı başvuru sonrasında İstanbul İl Özel İdaresi, Kültür ve Turizm Bakanlığı Restorasyon ve Konservasyon Merkez Laboratuvarı Müdürlüğü, Rölöve ve Anıtlar Müdürlüğü ve Topkapı Sarayı Kutsal Emanetler Bölümü uzmanlarından oluşan bir ön komisyon ile gerekli çalışmaların başlatıldığını belirtti.

Hırka-i Şerif'in 1400 yıllık yaşı dikkate alındığında oldukça iyi durumda olduğunu anlatan Çağrıcı, hırkanın katlanma bölümlerinde yıpranmalar olduğunu ve konservasyon çalışmaları için hiçbir masraftan kaçınmayacaklarını ifade etti.

Mustafa Çağrıcı, çalışma yönteminin belirlenmesinde, Hırka-i Şerif'in manevi değeri dikkate alınarak titiz ve detaylı bir çalışma yapacaklarını kaydetti.

Yurt dışındaki ünlü müzelerin yönetimleri ile irtibata geçerek en iyi 15 konservatör ile görüştüklerini, arasından da 3 konservatörü birbirlerinin haberi olmadan İstanbul'a davet ettiklerini belirten Prof. Dr. Çağrıcı, kutsal emanetin, muhafaza edildiği ortamın ısısı, nemi ve aydınlatma koşulları nedeniyle oluşan deformasyonların en iyi uzmanlar tarafından giderileceğini vurguladı.

-BELGESEL GÖSTERİLECEK-

Mustafa Çağrıcı, Hırka-i Şerif'in bu yıl ramazan ayında ziyarete açılamayacağını ifade ederek, restorasyon ve konservasyon çalışmalarını 2010 ramazan ayına kadar bitirmeyi planladıklarını bildirdi.

Hırka-i Şerif'in odasında da nem ve sıcaklığın sabitlenmesiyle ilgili çalışmaların başlatıldığını dile getiren Çağrıcı, odanın zeminine bakteri tutmayan ve yanmayan bir halı dokutulduğu bilgisini verdi.

Çağrıcı, ''Son zamanlarda çıkan Hırka-i Şerif'in ütülendiği iddiaları için neler söyleyeceksiniz?'' sorusuna şu yanıtı verdi:

''Emanetin bulunduğu odanın anahtarı ailededir. Ailenin izni olmadan orası asla açılamıyor. Biz de nadiren ihtiyaç duyulduğunda odaya giriyoruz. Ancak manevi olarak Hırka-i Şerif'ten biz de sorumluyuz. Aileye sorduk. Mülkiyeti 'Köprülü' ailesine ait olan Hırka-i şerif'in ütülendiği iddiaları aile tarafından yalanlandı. Böyle bir şey yapılmamıştır. Bu iddialar ortalıktaki dedikodulardır.''

Toplantıya katılan İstanbul İl Özel İdaresi Genel Sekreteri Sabri Kaya ise Hırka-i Şerif'i ziyaret etmek isteyenlerin kutsal emaneti görmekten mahrum kalmaması için Veysel Karani'nin yaşadığı Yemen, Medine-i Münevver, Ravza-i Mutahhar ile Hırka-i Şerif'in görüntülerinin yer alacağı 10 dakikalık kısa bir belgesel filmin, ramazan ayının ilk gününden itibaren gösterime sunulacağını kaydetti.

haber7

Çevrimdışı mikrosoft

  • mikrosoft
  • okur
  • *
  • İleti: 87
Ynt: 1400 yıllık kutsal hırka ütüyle yıpratıldı iddiası
« Yanıtla #2 : 18 Eylül 2009, 09:28:10 »
bence ''Hırka-i Şerif''  başına başka bir iş geldi birilerinin sorumsuzluğudur.
ütülenirken zarar görmesi hiç mantıklı değil,
hem ne gerek var bu kutsal emanetin ütülenmesine.
coşkun su gibi akarken,
neler yitirdik bakarken,
eller duaya kalkarken,
dudaklar yalan söylüyor ...