Gönderen Konu: 2011 Ramazan Menüsü  (Okunma sayısı 6532 defa)

0 Üye ve 2 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Çevrimdışı Tuğra

  • popüler yazar
  • ******
  • İleti: 6601
2011 Ramazan Menüsü
« : 04 Ağustos 2011, 13:35:53 »

Şehriye Çorbası



Malzemeler :
 
Yarım su bardağı şehriye
 1 yemek kaşığı domates salçası
 2 yemek kaşığı sıvıyağ
 Karabiber, tuz

Tarif :
 
Orta boy bir tencereye sıvıyağı koyup, salçayı ilave edin. Salçayı bir süre yağda kavurun. Sonra şehriyeyi ekleyin ve bir süre daha kavurmaya devam edin. Üzerine 4-5 su bardağı su ilave edin. Kaynayana kadar karıştırarak pişirin.  Üstünü kaşar peyniri rendesi ile süsleyip servis edebilirsiniz.
 
Misket Köfte



Malzemeler:
 
Yarım kg köftelik kıyma
 3 yemek kaşığı sızma zeytinyağı
 3 yemek kaşığı süt
 1 tatlı kaşığı karabiber
 1 tatlı kaşığı pulbiber (arzuya göre)
 1 yumurta
 1 tatlı kaşığı kekik
 1 tatlı kaşığı tuz (köftenin içine)
 Aldığı kadar ufalanmış ekmek ya da galeta unu
 Kızartmak için sıvıyağ
 
Süslemek İçin :
 
2 baş kuru soğan
 1 tatlı kaşığı tuz (soğanı ovmak için)
 1 çay bardağı maydanoz
 
Tarif :
 
Köfte harcı için gereken malzemeleri iyice yoğurun. Harcı buzdolabında biraz dinlendirdikten sonra (1-2 saat) harçtan cevizden küçük fındıktan büyük parçalar koparıp yuvarlayın (eğer hemen kullanmayacaksanız buzdolabında 1 gece bekletebilirsiniz).
 Köfteleri kızgın yağda ara sıra karıştırarak kızartın.

Fırında Kremalı Patates



Malzemeler:
 
6-7 adet patates
 1 kutu sıvı krema
1,5 su bardağı rendelenmiş kaşar peyniri (taze kaşar)
1 tatlı kaşığı pulbiber
1 çay kaşığı karabiber
 Yeterince tuz

Tarif :
 
Patateslerin kabuklarını soyun yıkayın. Orta kalınlıkta yuvarlak yuvarlak dilimleyin. Büyük bir kase içine alin. Krema,1/2 su bardağı kaşar peyniri,pulbiber,karabiber tuz ilave edin ve kasenin içini güzelce karıştırin. Sosla karışmış patatesleri sosun içinden alıp düzgün bir şekilde önceden yağlanmış fırın kabına yerleştirin. Üzerine kalan  sosu gezdirin. 200C fırında patatesler yumuşayıncaya kadar pişirin. (Yaklaşık 35 dk)  Sonra 1 su bardağı kaşar peynirini serpiştirin. Kaşarlar eriyip kızarıncaya kadar (Yaklaşık 10 dak) bekletin. Sıcak servis yapin.
 
Çoban Salata



Malzemeler :
 
3 domates
 2 tane salatalik
 3 tane taze sogan ( arzu eden kuru soganda koyabilir)
 1 tane yesil sivri biber
 1/2 demet maydonoz
 
Sosu İçin :
 
Nar ekşisi (isteğe bağlı), limon suyu, biraz sirke, tuz , ve zeytin yağı

Tarif :
 
Maydonozlar ince ince kıyılır. Biber, domates, salatalık ve soğanda küçük küçük dogradiktan sonra üzerine zeytin yağı, limon suyu, narekşisi (isteğe bağlı) ve sirkeyi koyup, tuzuda ilave edip karıştırıyoruz.

Güllaç



Malzemeler :
 
1 paket güllaç yufkası
 3 litre süt
 1 kg şeker

Tarif :
 
3 litre süt 1 kg şeker ile kaynatılıp ılık vaziyete getirildikten sonra, tepsiye konan her güllaç yaprağının parlak tarafı üzerine kepçe ile ılık süt gezdirilir. Güllaç yaprakları bittiğinde kalan süt güllaçların üzerine dökülür. Buzdolabı veya serin bir yerde yarım saat bekletildikten sonra üzerine dövülmüş ceviz, badem, fıstık, fındık ve arzu üzerine gül suyu ilavesiyle servis yapılır.

Not; Güllacın içine de ceviz eklenebilir.

*~*~* TUĞRA *~*~*

Çevrimdışı Tuğra

  • popüler yazar
  • ******
  • İleti: 6601
Mantar Çorb.K. Fasulye,Pilav,Su Böreği,Islak Kek
« Yanıtla #1 : 05 Ağustos 2011, 12:22:49 »
Kremalı Mantar Çorba



Malzemeler :
 
9-10 Adet Mantar
 1/2 Soğan
 125 gr. Margarin
 2 Çorba Kaşığı Un
 1/2 Su Bardağı Süt
 1 Et Suyu Tableti
 3.5 Su Bardağı Su
 1/2 Paket Krema
 Tuz
 
Üzerine : 1 Çorba Kaşığı Tereyağı

Tarif :
 
Mantarları ve soğanı çok ince doğrayın. Teflon tavada sote edin. Ayrı bir kapta margarini eritin. 2 Çorba kaşığı unu kavurun. Yarım su bardağı süt ve et suyu tabletini ilave edin. 3.5 su bardağı suyu ekleyin. Sote edilmiş mantarları da tencereye alın. Kaynayınca kremayı ve tuzu ekleyin. tencereyi ocaktan alın. Tereyağını eritin, çorbanın üzerine gezdirip, servis yapın.

Kuru Fasulye



Malzemeler:
 
300 gr geceden ıslatılmış kuru fasülye
 300 gr kuşbaşı kuzu eti
 2 orta boy kuru soğan
 1 yemek kaşığı dolusu biber salçası
 3-4 sivribiber (isteğe bağlı)
 karabiber, tuz, zeytinyağı
 yarım su bardağı süt

Tarif :
 
Geceden ıslattığınız kuru fasülyelerin suyunu değiştirin ve yarı diri kalana kadar haşlayın.
 Tencereye etleri alın ve suyunu çekene kadar kavurun.
 Yağ ve yemeklik doğranmış soğanları ilave edin.
 Soğanlar biraz kavrulunca sivribiberleri ekleyin, 2-3 dakika kavurun. Salçasını ve baharatlarını ilave edin.
 Süzdüğünüz kuru fasülyeleri de ekleyin. Tam yüze yüz gelecek kadar sıcak su ekleyin.
 Suyunu çekerse az az su ekleyin, pişince tuzunu katıp ocaktan alın ve sütü ekleyip hafif karıştırın.

Düdüklü Tencerede Pirinç Pilavı



Malzemeler :
 
2 bardak pilavlık pirinç
 2 bardak su
 150 gr tereyağı veya margarin
 1 tane tavuksuyu bulyon

Tarif :
 
Pirinci 15 dk sıcak suda bekletip, bol su ile yıkayıp süzün. Düdüklü tencereye yağı , suyu ve bulyonu koyup kaynatın. Su kaynayınca süzülmüş pirinci ilave edin. Kaynamaya başlayınca kapağını kapatın. Buhar çıkınca düdüğünü indirip ateşin altını iyice kısın saate bakın tam 5dk sonra ateşin altını kapatın. Sadece 15dk dinlendirin.

Su Böreği



Malzemeler:
 
6 yumurta
 1 kahve fincanı yoğurt
 Yarım çorba kaşığı tuz
 Aldığı kadar un
 
Peynirli iç:
 1 büyük kalıp beyaz peynir (300 gr.)
 1 demet dereotu-maydanoz
 1 yumurta, 3 çorba kaşığı margarin
 3 çorba kaşığı tereyağ (yufkaların aralarını yağlamak için)

Tarif:
 Bir tencereye 6 yumurta, 1 kahve fincanı yoğurt, yarım çorba kaşığı tuz konup karıştırılır. Aldığı kadar elenmiş un ile sertçe bir hamur yapılır. İyice yoğrulur. 10- 12 parçaya ayrılır. Üzeri örtülü olarak 15- 20 dakika dinlendirilir.
 Her parça unlanarak 2 mm. inceliğinde açılır. Bir tanesi yağlanmış tepsiye kenarlardan sarkacak şekilde yayılır.
 Diğer yufkalar dörde bölünerek kaynar tuzlu suda 1 dakika haşlanıp, soğuk su bulunan başka bir kaba alınır. Sonra hafifçe kurulanır.
 Tepsiye büzgülü olarak serilip her defasında erimiş yağ gezdirilir.
 Hamurun yarısı bitince peynirli iç konur. Diğer yufkalar da aynı şekilde serilip kenarlardan sarkan parça üzerine çevrilir. Bolca yağlanıp fırında veya ocakta çevrilerek kızartılır. İçin hazırlanması: Rendelenmiş peynir, yumurta doğranmış, maydanoz, dereotu karıştırılır.

Islak Kek



Malzemeler:
 
4 yumurta
 3 su bardak süt
 3 su bardağı şeker
 3,5 su bardağı un
 1 paket margarin
 1 paket kabartmatozu, vanilya
 2 paket kakao

Tarif:

Yumurtaları şekerle çırpın. Süt, kakao ve eritilmiş margarinide ilave ederek çırpın ve bu karışımdan 1.5 su bardağı kadarını ayırın.
 Daha sonra kalan karışıma un, kabartmatozu ve vanilyayı ilave edin.Yağlanmış unlanmış tepsiye dökün.
 Önceden ısıtılmış 180 derece fırında 40 dakika kadar pişirin.
 Fırından çıkar çıkmaz ayırdığınız karışımı üzerine eşit olarak gezdirin.
 Sosunu çektilten sonra üzerine toz şam fıstığı yada hindistan cevizi serperek servis yapabilirsiniz.

keyfimola.com
*~*~* TUĞRA *~*~*

Çevrimdışı Tuğra

  • popüler yazar
  • ******
  • İleti: 6601
Domates Ç. Patates Dol. Sodalı Börek,Kereviz S. Şekerpere
« Yanıtla #2 : 07 Ağustos 2011, 12:30:50 »
Domates Çorbası



Malzemeler :
 
1 yemek kaşığı un
 3 adet domates (yoksa 1 yemek kaşığı daha salça konulur)
 1 yemek kaşığı domates salçası
 1 su bardağı süt
 1,5 su bardağı su
 1 yemek kaşığı sıvı yağ
 Tuz, karabiber
 50 gr. kaşar peyniri

Tarif :
 
Domatesler soyulup rendelenir, yağ ve un kavrulur, salça eklenir. Rendelenmiş domatesleri eklenip biraz kaynatılır. Soğut sütü, suyu ve tuz ilave edilip koyulaşana kadar karıştırarak pişirilir, kaynayınca karabiber eklenir, kaselere servis yapılır ve üzerine rendelenmiş kaşar peyniri eklenir

Patates Dolması



Malzemeler:
 
6-7 adet büyük boy patates
 
300 gr kıyma
 
1 orta boy soğan
 
4-5 adet yeşil biber (biri üstünü süslemek için)
 
2 domates (biri üstünü süslemek için)
 
1 yemek kaşığı salça
 
1 su bardağı sıcak su
 
Tuz,karabiber,pul biber,kekik
 
Kızartmak icin sıvıyağ

Tarif :
 
Patateslerimizi soyup ortadan ikiye ayırıyoruz ve içlerini iyice oyuyoruz.
 
Derin bir tencerede kızdırdığımız  sıvıyağın içine patateslerimizi tuzlayarak atiyoruz ve iyice kızardıktan sonra cikarıp yağın süzülmesi için bir peçetenin üstüne ters çevirip bekletiyoruz.
 
Diger taraftan ufak dogradımız soğanları ve kıymayı bir tavada iyice kavuruyoz içine minik doğradığımız biber,domates,tuz ve baharatları ekleyip kavurma işlemine devam ediyoruz ve sonra altını kapatıyoruz.
 
Borcama yerleştirdigimiz patateslerimizin içini kıymalı karışımla dolduruyoruz.
 
Kıyma hazırladığımız tavada salçayı kavuruyoruz, su ekleyip bir taşım kaynattıktan sonra patateslerimizin üstünde gezdiriyoruz.
 
Patateslerimizi dilediğimiz gibi süsleyip 200C fırında yaklaşık 20 dk pişirdikten sonra servis yapıyoruz.

Sodalı Börek



Malzemeler :
 
6 adet yufka
 Yarım kilo tuzsuz lor yada yağsız peynir
 1 demet maydanoz
 1 su bardağı süt
 1 su bardağı sıvıyağ
 2 adet yumurta (birisinin sarısını üzerine sürmek için ayır)
 1 küçük şişe soda (madensuyu – 20 cl)
 Tuz, karabiber, kırmızı pul biber
 Susam, çörek otu

Tarif :
 
Maydanozun saplarını temizleyip. Peynir rendesi yada lor ile karıştırın. İçine damak zevkinize göre tuz, karabiber ve kırmızı pul biber ilave edin.
Tepsinin tabanını 2-3 çorba kaşığı sıvı yağ ile yağlayın
 
Süt, yumurta ve sıvı yağı bir kabın içinde güzelce çırpın. (tuz ilave etmeyin)
İlk yufkayı tepsinin tabanına kırışık bir şekilde tepsinin tabanını eşit kapatacak şekilde yerleştirin. Sütlü harç ile bu yufkayı azar azar kaşıkla ıslayın. İkinci yufkayıda tepsiye yerleştirin. Onunda üzerini sütlü harç ile ıslayın.
 
Peynirli harcın yarısını tepsinin heryerine eşit olacak şekilde yayın.
Daha sonra iki adet yufkayı aralarına sütlü harçtan ıslatarak döşeyin.
 
Kalan peynirli harcı yufkanın üzerine yayın.
Beşinci yufkayıda buruşuk bir şekilde tepsiye yerleştirin.ve üzerini kaşıkla ıslayın.
En son yufkayı tepsinin ebatlarına göre kıyılarını kesin.
 
Kıyılarını tepsiye güzelce yerleştirin. Sütlü harç ile ıslayın.
En üst yufkayı düzgünce tepsiye yerleştirin.
Tepsideki döşenmiş yufkaları istediğiniz boyutlarda güzelce kesin.
 
Kalan sütlü harç varsa böreğin üzerine dökün.
Bir şişe sodayı kestiğiniz yerlerden eşit olarak tepsiye dökün.
Buz dolabında en az 6-8 saat bekletin.
Dolaptan alınca üzerine ayırdığınız yumurta sarısını sürüp, çörek otu ve susam ilave edip 180 derece fırında üzeri kızarana kadar fırınlayın.

Kereviz Salatası



Malzemeler :
 
1 adet büyük boy kereviz
 1 adet orta boy elma (varsa ekşi yeşil elma)
 Yarım limon suyu
 4–5 yemek kaşığı yoğurt (süzmede olabilir)
 4–5 yemek kaşığı mayonez
 Yarım su bardağı çekilmiş ceviz (isteğe göre)
 1–2 diş sarımsak
 1 çay kaşığı tuz

Tarif :
 
Kerevizi ve elmayı rendeleyip ayrı birer kaba alın. Kerevizin kararmaması için üzerine yarım limon suyunu ve tuzu ekleyerek ovun. Suyu salan kerevizleri sıkarak başka bir kaba alın, üzerine rendelediğiniz elma, yoğurt, mayonez ve sarımsağı ilave edip, karıştırın. Portakalları ince ince dilimleyin ve her dilimin üzerine 2 kaşık salatadan koyarak servis yapın.

Şekerpare



Malzemeler :
 
1 paket margarin (oda ısısında)
 2 yumurta (sarının biri üzeri için ayrılacak)
 1/2 su bardağı irmik
 1/2 su bardağı şeker
 1 kabartma tozu
 1 vanilin
 alabildiğince un
 
Şerbeti için :
 
5 su bardağı su
 5 su bardağı şeker
 1/2 limonun suyu

Tarif :
 
Önce şerbeti hazırlayıp soğumaya bırakıyoruz.
 
Yumuşamış margarin,irmik,şeker ve yumurta karıştırılır.Sonra un,kabartma tozu ve vanilin eklenip yumuşak bir hamur elde edilir.Hamurdan ceviz büyüklüğünde parça koparılıp oval şekil verilir(uzun köfte yapar gibi ama daha tombul) ve yağlanmış tepsiye dizilir.Çatalla üzerine bastırılır,yumurta sarısı sürülür ve fırına verilir.
 
Fırından çıkardıktan sonra ılıtılır ve soğuk şerbeti dökülür.Şerbeti emmesi için üzeri kapatılır ve servis etmeden önce üzerine şam fıstığı serpilir.

keyfimola.com
*~*~* TUĞRA *~*~*

Çevrimdışı Tuğra

  • popüler yazar
  • ******
  • İleti: 6601
Sebze ve ot ağırlıklı bir mutfak Muğla
« Yanıtla #3 : 08 Ağustos 2011, 13:17:22 »
Sebze ve ot ağırlıklı bir mutfak Muğla
 
Yüksek tansiyonlular için yiyeceklerin seçimi çok önemlidir. Sahurda ve iftrada tuz kullanımının sınırlandırılması çok önemlidir.
 
Tansiyon hastalarının kilo almaması ve kilo aldıracak gıdalardan uzak durması gerekir. Sahur ve iftar menüleri sebze ağırlıklı ve idrar söktürücü özelliği olan gıdalardan oluşmalıdır. Yemekler pişirilirken tuz kullanılmamalı ve sofra tuzunun tüketimi sınırlanmalıdır. Tuz kadar pancar, kereviz, şalgam gibi sodyum içeriği yüksek sebzelerden de kaçınmak gerekir. Ayrıca tansiyon hastaları konserve, pişmiş tahıllar, kuru sebze ve meyveler,  salamura ürünler, yağlı peynir, süt ve şarküteri ürünleriyle et suyu tabletleri ve salçadan uzak durmalıdır. 

Sahur ve iftar öğünlerinde sınırlı bir beslenme programı uygulamalı aşırı yemekten kaçınmalıdırlar. Yüksek tansiyonu olanlarda kalp-damar sorunları genellikle yemekten sonra görülür.
 
Çevresindeki diğer yörelerle geniş bir yemek kültürüne ev sahipliği yapan Muğla'da iftar sofraları yörenin zengin lezzetleriyle donanıyor. Bölgede yetişen otların çeşitliliği ve sebzeler birçok farklı yemeğin oluşmasını sağlarken et ve baklagillerle yapılan yemeklerde de aynı çeşitliliği görmek mümkün. 

Sebze ve yörede yetişen otların kullanılmasıyla zeytinyağlı ve sebze  yemeklerinin ağırlık kazanmasını sağlıyor. Patlıcan, bamya, börülce, nohut, karnıkara ve fasulye sofralarda vazgeçilmez bir yer tutarken yörede yetişen turp otu, tekesakalı, tereotu, kazayağı, kişkincik, sığırdili, deve tabanı, ıspanak, ballık gibi otlarla yapılan kavurma ve salatalar Ramazan sofralarının da özgün lezzetleridir.
   
Yörenin yemek kültürü içinde önemli yer tutan tarhana yaz aylarında evlerin damlarında kurutularak kışın sofraları süslüyor. Çorbadan biraz daha koyu kıvamda yapıldığı için Tarhana aşı olarak da geçmektedir.

Çorba denince yöreyle anılan dutmeş ve ara çorbalarını unutmak olmaz.
 
İftarda salata ve sebze, ızgara yapılmış tavuk veya dana eti ile tam tahıllı karbonhidratlı bir menünün yanında mutlaka tüketilmesi gerekir, ki Muğla'nın zengin sebze yemekleri iftar menüsünde farklı lezzetler oluşturabileceğiniz seçenekler sunuyor .

İFTARA MUĞLA'DAN ZEYTİNYAĞLI BAMYA TARİFİ


 
Zeytinyağlı yemeklere tat vermesi için şeker yerine kuru kayısı, portakal veya elma dilimleri kullanabilirsiniz.

Malzemeler:
 
Yarım kilo bamya, 1 adet  soğan, 2 yemek kaşığı zeytinyağı,1 domates, yarım limonun suyu, 3 adet kayısı,1 diş sarımsak.

Yapılışı:
 
Soğan ve sarımsak zeytinyağında öldürüldükten sonra, küçük doğranmış domatesler ilave edilir ve bir miktar su katılır. Ardından bamyalar ve ½ limon suyu eklenip; 1  su bardağı sıcak konarak pişirilir.
 
Bamya mide ve bağırsak sorunu yaşayanlar için doğal sindirim sistemi düzenleyicisidir. Kabızlığı gidermede faydalıdır ve enerji verir.
 
BORANİ-İ HASSA METABOLİZMA HIZLANDIRIR


 
Sindirim sisteminin rahat çalışmasını sağlayacak bir başka sebze ıspanaktır. Ispanak, Ramazan'da direnci artıracak, vitamin kaynağı iyi bir sebzedir. Muğla'nın ıspanak boranisini (Borani-i hossa) tarifiyle sofralarınıza taşıyabilirsiniz. Ispanak boranisinde kullanılan malzemeler vitamin ve lif içeriği yüksek malzemeler.

Ispanağın yanı sıra kan şekerini dengeleyen tarçın ve özellikle Ramazan'da düşen metabolizma hızını düzenleyecek zencefil olmak üzere çok çeşitli  baharatlar kullanılarak yapılıyor bu yemek. Ispanak boranisi iftar sofraları için oldukça doğru bir seçim.
 
Malzemeler:
 
Ispanak, 2 adet soğan,1/2 su bardağı süt, karabiber, kimyon, tarçın,1'er çay kaşığı karabiber, kimyon, tarçın, zencefil, yenibahar, tuz, kırmızı biber,7 -8  diş barımsak, yarım kilo süzme yoğurt, 1 çorba kaşığı zeytinyağı.
 
Yapılışı: Ispanağı ince ince doğradıktan sonra az yağda soğan ve sarımsak ile kavurup baharatlarını ilave edin. Diğer tarafta yoğurt ve sütü karıştırın. Ispanağı ateşten alıp karışımdan bir iki kaşık ekleyin ve iyice karıştırın. ardından tabaklara alıp üzerine yoğurtla kalan sütlü karışımı dökün.
 
PROTEİN EKSİKLİĞİ DİRENCİ AZALTIR
 
Ramazan boyunca yetersiz protein alınması durumunda vücut kendi hücrelerini kullanacaktır. Bunun sonucunda vücudun hastalıklara karşı direnci azalacaktır. Uzun süreli protein yetersizliğinde kansızlık baş gösterecektir. Ancak fazlasının da zararlı olduğunu unutmayın. Protein bakımından zengin hayvansal besinler yapılarında katı yağ ve kolesterol bulundurduğu için fazla oranda tüketildiklerinde kalp-damar hastalıklarına yakalanma riskini artırmaktadır.
 
ÇÖKERTMEYİ DEĞİŞİK YÖNTEMLE YAPIN    



Muğla deyince bölgeye özgü akla gelen yemeklerin başında kuşkusuz çökertme gelir. Ramazan beslenme programı içinde yöresel tatları kızartmadan kaçınarak daha hafif ve sağlıklı bir şekilde sunmayı amaçlıyoruz. Çökertmeyi pişirme yöntemlerinde küçük değişiklikler yaparak denedik, lezzetinden bir şey kaybetmedi mutlaka denemenizi tavsiye ediyorum.
 
Malzemeler:
 
200 gr.dana bonfile

1 adet orta boy patates, yağsız yoğurt, karabiber, kırmızı biber, kimyon, 3-4 diş sarmısak.
 
Yapılışı:
 
Patatesleri rendeleyip az su ilave ederek fırında pişirin. Sonra da  tabağa alıp hazırladığınız sarımsaklı yoğurdu dökün. Etleri ızgarada pişirdikten yağsız tavaya alın ve baharatlarını ekleyerek ateşte biraz çevirin. Süzme yoğurtla kaplanmış patateslerin üzerine koyduktan sonra servis yapın.     
 
Dr. İsmail AĞAR
 
*~*~* TUĞRA *~*~*

Çevrimdışı Mücteba

  • Moderatör
  • popüler yazar
  • *****
  • İleti: 9211
  • "En büyük keramet, istikâmet üzere olmaktır..."
Ynt: 2011 Ramazan Menüsü
« Yanıtla #4 : 08 Ağustos 2011, 16:38:54 »
Ege mutfağı sağlıklıdır.

Çevrimdışı gülçiçek

  • araştırmacı
  • ***
  • İleti: 391
Ynt: 2011 Ramazan Menüsü
« Yanıtla #5 : 08 Ağustos 2011, 23:22:32 »
Afiyet olsun.
Allah bu niğmetleri bulamayanlara da versin
mum  olmak kolay değildir, ışık saçmak için evvela yanmak gerek.

Çevrimdışı Tuğra

  • popüler yazar
  • ******
  • İleti: 6601
Ayran Aşı Ç.Mantarlı Et Sote,Fırın Makarna,Lokma
« Yanıtla #6 : 09 Ağustos 2011, 22:11:08 »
Ege mutfağı sağlıklıdır.

Ege mutfağı zeytinyağı ağırlıklı olduğundandır, diye düşünülüyor ama doktorların bazılarının çok iyi bildiği ve açıklamadığı hakiki tereyağının daha sağlıklı olduğu

Afiyet olsun.
Allah bu niğmetleri bulamayanlara da versin

Amin

*****************************************************

Ayran Aşı Çorbası



Malzemeler :
 
1 su bardağı aşurelik buğday
 4 su bardağı yoğurt
 1 çay bardağı nohut
 1 çorba kaşığı nane
 1 çay kaşığı tuz
 6 su bardağı su

Tarif :
 
Buğday ve nohudu yıkayın ve pişirmeden bir gün önceden ıslatın. Tencereye 4 su bardağı su ile birlikte koyarak karıştırmadan kaynatın ve kaynadıktan sonra yaklaşık 45-50 dakika kısık ateşte pişirin. Suyunu çektikten sonra sıcakken tuz ve nane ekleyip karıştırın. Soğumaya bırakın. Yoğurdu 2 su bardağı suyla çırpıp, pişirdiğiniz buğdaya karıştırarak ilave edin. Soğuk servis yapın.

Mantarlı Et Sote



Malzemeler :
 
1 kilo mantar
 250 gr. kuşbaşı kuzu eti
 1 soğan (arzu eden daha fazla kullanabilir)
 arzu edildiği kadar kiraz domates
 1 tatlı kaşığı limon suyu
 1 çay bardağı sıvıyağ
 tuz, karabiber

Tarif :
 
Mantarları temizleyip saplarını kesiyoruz. büyük mantarları dörde bölüyoruz küçük olanları olduğu gibi kullanıyoruz.
 
Yağın yarısını, limonun suyunu ve ayıklanmış mantarları tavaya koyup orta ısıdaki ateşte suyunu çekene kadar pişiriyoruz.
 
Başka bir tencerede kuşbaşı etlerimizi fazla kurutmadan kavuruyoruz eğer et suyunu çektiği halde pişmemişse çok az su ekliyorum ben.Ve tekrer suyunu çekene kadar pişiriyorum.
 
Et pişince iri doğranmış soğanı tencereye atıyoruz. 1-2 çevirip suyunu çeken mantarları, tuzu ve karabiberi ve 1 çay bardağı suyu ekleyip tatlarını biribirne geçmesini sağlamak için birkaç dakika kavuruyoruz.ateşten almadan az önce de çeri(kiraz) domatesi de ekleyip yemeğimizi tamamlıyoruz.
 
Yalnız bir püf noktası var o da domatesi ekledikten sonra yemeğimizi fazlaca karıştırmıyoruz ki domatesler ezilmesin
 
Domates yoksa salçasını da kullanabiliriz.

Fırın Makarna



Malzemeler :
 
1 paket fırın makarna
 1 litre süt
 2 adet yumurta
 Yarım paket margarin
 2 çorba kaşığı un
 1 su bardağı rende kaşar
 Tuz
 
Tarif :
 Fırın makarna haşlanır, suyu süzülür, soğuk sudan geçirilir. Diğer tarafta margarin ve un kavrulur. Üzerine soğuk süt katılır, kıvam alana kadar karıştırarak pişirilir. Soğuyunca 2 adet yumurta katılır, tuz eklenir. Bu karışımla haşlanmış makarna karıştırılır, yağlanmış fırın kabına aktarılır. Üzerine kaşar serpilir. Önceden ısıtılmış 180 derece fırında kızarana kadar pişirilir.

Lokma



Malzemeler
 
2 adet yumurta
 Yarım paket kabartma tozu
 2 yemek kaşığı yoğurt
 Çok az miktarda tuz
 Tepeleme 5 yemek kaşığı un
 
Kızartmak İçin :
 
1 su bardağı sıvıyağ
 
Şerbeti İçin :
 
2 su bardağı su
2 su bardağı şeker
Yarım limonun suyu
 
Tarif :
 
Önce şerbet hazırlanır ve soğutulur.
Daha sonra hamur için olan malzemeler bir kaba alınır ve karıştırılır. Bu malzemeyi 2 saat önceden hazırlayıp buzdolabında bekletirsek daha iyi sonuç alırız.
Sıvıyağ tavaya konulur ve yağ kızdırılır. Hamurdan kaşık yardımıyla küçük parçalar alınır ve yağın içine atılır. Her yanı kızarınca yağdan çıkarılıp sıcak sıcak hemen soğuk şerbete atılır. Şerbetten çıkardıktan sonra 1 saat dinlendirilir servis yapılır

keyfimola.com
*~*~* TUĞRA *~*~*

Çevrimdışı Mücteba

  • Moderatör
  • popüler yazar
  • *****
  • İleti: 9211
  • "En büyük keramet, istikâmet üzere olmaktır..."
Ynt: 2011 Ramazan Menüsü
« Yanıtla #7 : 10 Ağustos 2011, 00:30:34 »
Allah razı olsun.

Çevrimdışı Tuğra

  • popüler yazar
  • ******
  • İleti: 6601
Mantar Ç.Poşette Tavuk,Şehriyeli Pilav,Revani
« Yanıtla #8 : 11 Ağustos 2011, 22:22:01 »
Amin cümlemizden

************************************

Kremalı Mantar Çorba



Malzemeler :
 
9-10 Adet Mantar
 1/2 Soğan
 125 gr. Margarin
 2 Çorba Kaşığı Un
 1/2 Su Bardağı Süt
 1 Et Suyu Tableti
 3.5 Su Bardağı Su
 1/2 Paket Krema
 Tuz
 
Üzerine : 1 Çorba Kaşığı Tereyağı

Tarif :
 
Mantarları ve soğanı çok ince doğrayın. Teflon tavada sote edin. Ayrı bir kapta margarini eritin. 2 Çorba kaşığı unu kavurun. Yarım su bardağı süt ve et suyu tabletini ilave edin. 3.5 su bardağı suyu ekleyin. Sote edilmiş mantarları da tencereye alın. Kaynayınca kremayı ve tuzu ekleyin. tencereyi ocaktan alın. Tereyağını eritin, çorbanın üzerine gezdirip, servis yapın.

Fırın Poşetinde Tavuk



Malzemeler :
 
1 adet orta boy bütün tavuk
 5-6 adet ufak patates
 1 adet fırın poşeti
 1 tatlı kaşığı un
 
Sosu :
 
1.5 yemek kaşığı salça
 1.5  çorba kaşığı yoğurt
 1  çorba kaşığı limon suyu
 İsteğe bağlı tuz,karabiber

Tarif :
 
Tavuğu ocakta önce tütsüleyin ve güzelce yıkayıp temizleyin.
 Patateslerin kabuklarını soyup,yıkayın ve ikiye yada üçe bölün.
 Sosun tüm malzemelerini bir kabın içerisinde karıştırıp bütün tavuğan her yerine güzelce bulayın.
 Patetesleri de bu soslu kabın içine atın ve onlarıda bu sosla harmanlayın.
 Daha sonra fırınınızı 200 dereceye getirin.
 Fırın poşetinin içine unu boşaltın ve poşetin iç kısmının her yerine bulaşmasını sağlayın.
 Tavuğu bacakları üste gelecek şekilde poşetin içerisine yerleştirin. Patatesleride etrafına yerleştirin.
 Poşetin telini sıkıca kapatın. Poşetin üst kısmında iğneyle 6-8 adet delik açın.
 Fırınımızı önceden kızdırmıştık. Kızgın 200 derece fırında önce 50 dakika fırınlayın. Daha sonrada 10 dakika 150 derece de fırınlayın. (tavuğun büyüklüğüne göre bu pişme süreleri değişebilir. Siz yinede kontrollü fırınlayın tavuğunuzu)
 Sıcak olarak servis yapın.

Şehriyeli Pirinç Pilavı



Malzemeler:

1 su bardağı pilavlık pirinç
 1 çorba kaşığı tereyağ
 Yarım su bardağı arpa şehriye
 2 su bardağı kaynar su
 tuz

Tarif :
 
Pirinçerl ayıklayıp  yıkanır,suyu süzülür.  Pirinçler tuzlu sıcak suda yarım saat bekletilip süzülür.Pilav tenceresinde yağ eritilip şehriyeler  kavrulur.
 Tencereye daha sonra pirinçler koyulur.
 Pirinçler  sürekli karıştırılarak kısa bir süre kavurulur.
 Sicak su tencereye boşaltılıp , tuzu içine karıştırılır.
 Kapağı kapatılıp, kısık ateşte suyu çekene kadar pişirilir. (7-10 dak)
 Pilavın altını kapadıktan sonra bir havlu kağıdı tencerenin üzerine örtülüp kapağı üzerine kapatılır. Bu şekilde pilav 10 dakika kadar dinlendirilir.
 
Revani




Malzemeler
 
Kek için;
 
3 Adet Yumurta
 1 Çay Bardağı Şeker
 3 Yemek Kaşığı Un
 1 Su Bardağı Sıvı Yağ
 1 Su Bardağı İrmik
 1 Su Bardağı Yoğurt
 3 Yemek Kaşığı (ince çekilmiş) Fındık
 1/2 Çay Kaşığı Karbonat
 1 Paket Kabartma Tozu
 1 Paket Vanilya
 
Şerbeti için;
 
3 Su Bardağı Şeker
 3 Su Bardağı Su
 3-4 Damla Limon Suyu
 
Tarif :
 
Öncelikle şerbeti hazırlayın, bir tencereye şekeri ve suyu koyun, orta ateşte şeker eriyinceye kadar sürekli karıştırın, kaynamaya başlayınca altını kısın ve kısık ateşte 5-10 dk. kaynatın, indirmeye yakın limon suyunu ekleyin.
 
Kek malzemelerini, kek yaparken kullandığımız sıralama ile (yumurtaları ve şekeri, şeker eriyinceye kadar çırpın, yağı ve yoğurdu ekleyip biraz daha çırpın, kuru malzemeleri eleyip ekleyin ve karıştırın) hazırlayıp, yağladığınız bir kalıba (yaklaşık 25×30 cm.lik bir tepsiye yada 26-30 cm.lik yuvarlak bir kalıba) dökün.
 
175 derece ısınmış fırında, üstü kızarıp, batırdığınız kürdan temiz çıkıncaya kadar pişirin.
 
Fırından çıkınca, 3-4 dk. ılınması için bekleyip, keki tepside dilimleyerek, üzerine soğumuş olan şerbeti kaşıkla azar azar yedirin.
 
Tatlı soğuyunca buzdolabına kaldırın ve en 3-4 saat buzdolabında dinlendirip servis edin.

keyfimola
*~*~* TUĞRA *~*~*

Çevrimdışı Tuğra

  • popüler yazar
  • ******
  • İleti: 6601
Tarhana Çorbası ,Etli Dolma,Cacık,Muhallebili Kadayıf
« Yanıtla #9 : 17 Ağustos 2011, 01:35:01 »
Tarhana Çorbası



Malzemeler :
 
3 yemek kaşığı toz tarhana
 5 su bardağı su
 1 yemek kaşığı salça
 50 gram margarin
 Tuz
 
Tarif :
 
Tarhana 1 su bardağı suda pişirilmeden 1 saat önce ıslatılır. Tencerede yağ ve salça hafif karıştırıldıktan sonra 4 su bardağı su ve tarhana ilave edilerek tuz atılır. Topaklanmaması için devamlı karıştırılır. Kaynayınca karıştırma bırakılır,altı kısılır ve 5 dakika daha pişirildikten sonra servise hazırdır.

Etli Dolma



Malzemeler:
 
400 gr. kıyma
 Yarım su bardağı pirinç
 2- 3 soğan
 Yarım demet maydanoz, dereotu
 1 avuç taze nane veya 2 tutam kuru nane
 2 domates veya 1 çorba kaşığı salça
 2 çorba kaşığı yağ
 Tuz-karabiber
 
Tarif:
 
Hangi dolma yapılacaksa sebzesi hazırlanır. Biberin içi çıkarılır, kabak kazılıp oyulur. Domateslerin üzerinden kapak kaldırılır, içi kaşıkla alınır. Asma ve lahana yaprağı sıcak tuzlu suda yumuşatılır (kaynatılmaz).
 
Soğan, maydanoz, dereotu, nane, domates küçük doğranır. Tuz, karabiber, kıyma ve 1 kaşık yağ konup yoğrulur.
 
En son ayıklanıp yıkanmış pirinç ilave edilir. Karıştırılıp hazırlanan sebzelere doldurulur.
 
Tencereye dizilip 1 kaşık yağ, 1 bardak salçalı su
 konur. Orta ateşte pişirilir.
 
(Gerekirse pişerken azar azar su ilave edilir.)
 
Not:Arzu edilirse üzerine sarımsaklı limon suyu dökülür.

Cacık



Malzemeler :
 
3-4 adet taze salatalık
 Yaklasık 1,5  su bardağı yoğurt
 Yarım su bardağı kadar soguk su (isteğe göre az ve ya çok konabilir)
 1/4 demet dereotu
 1 tatlı kasığı kuru nane (varsa tazede kullanılabilir)
 2 yemek kasığı zeytinyağı
 Arzuya gore 1 diş ince kıyılmış sarımsak, tuz
 
Tarif :
 
Salatalıkları soyup minik küpler halinde doğrayın.
 Genişçe bir kapta yoğurt, su ve diğer malzemeleri karıştırın.
 Salatalıkları da ilave edip tekrar karıştırın.
 Soğuk olarak servis yapın.

Muhallebili Kadayıf



MALZEMELER:
 
350 gr. tel kadayıf
 2 yemek kaşığı tereyağı
 4 yemek kaşığı toz şeker
 1 su bardağı iri kıyılmış ceviz
 
Kreması İçin:
 
1 su bardağı toz şeker
 1 kg süt
 3 yemek kaşığı tepeleme un
 3 yemek kaşığı nişasta
 1 yumurta sarısı
 1 kutu krema (200 gr)
 1 paket vanilya
 
Tarif :
 
Tel kadayıfı ince ince kıyın, ceviz, yağ ve şekerle beraber kısık ateşte kızarana kadar kavurun.
 Krema ve vanilya hariç tüm malzemeyi tencereye alın, muhallebi gibi pişirin.
 Ocaktan alınca krema ve vanilyayı ekleyip mikserle iyice çırpın.
 Kavrulan kadayıfın yarısını orta boy bir tepsiye dökün, düzgünce yayın.
 Üzerine ılıyan kremayı boşaltın, kalan kadayıfı serpin. Hafif üzerine bastırın.
 Dolapta soğutup servis edin.

keyfimola
*~*~* TUĞRA *~*~*