Domates ÇorbasıMalzemeler :
1 yemek kaşığı un
3 adet domates (yoksa 1 yemek kaşığı daha salça konulur)
1 yemek kaşığı domates salçası
1 su bardağı süt
1,5 su bardağı su
1 yemek kaşığı sıvı yağ
Tuz, karabiber
50 gr. kaşar peyniri
Tarif :
Domatesler soyulup rendelenir, yağ ve un kavrulur, salça eklenir. Rendelenmiş domatesleri eklenip biraz kaynatılır. Soğut sütü, suyu ve tuz ilave edilip koyulaşana kadar karıştırarak pişirilir, kaynayınca karabiber eklenir, kaselere servis yapılır ve üzerine rendelenmiş kaşar peyniri eklenir
Patates DolmasıMalzemeler:
6-7 adet büyük boy patates
300 gr kıyma
1 orta boy soğan
4-5 adet yeşil biber (biri üstünü süslemek için)
2 domates (biri üstünü süslemek için)
1 yemek kaşığı salça
1 su bardağı sıcak su
Tuz,karabiber,pul biber,kekik
Kızartmak icin sıvıyağ
Tarif :
Patateslerimizi soyup ortadan ikiye ayırıyoruz ve içlerini iyice oyuyoruz.
Derin bir tencerede kızdırdığımız sıvıyağın içine patateslerimizi tuzlayarak atiyoruz ve iyice kızardıktan sonra cikarıp yağın süzülmesi için bir peçetenin üstüne ters çevirip bekletiyoruz.
Diger taraftan ufak dogradımız soğanları ve kıymayı bir tavada iyice kavuruyoz içine minik doğradığımız biber,domates,tuz ve baharatları ekleyip kavurma işlemine devam ediyoruz ve sonra altını kapatıyoruz.
Borcama yerleştirdigimiz patateslerimizin içini kıymalı karışımla dolduruyoruz.
Kıyma hazırladığımız tavada salçayı kavuruyoruz, su ekleyip bir taşım kaynattıktan sonra patateslerimizin üstünde gezdiriyoruz.
Patateslerimizi dilediğimiz gibi süsleyip 200C fırında yaklaşık 20 dk pişirdikten sonra servis yapıyoruz.
Sodalı BörekMalzemeler :
6 adet yufka
Yarım kilo tuzsuz lor yada yağsız peynir
1 demet maydanoz
1 su bardağı süt
1 su bardağı sıvıyağ
2 adet yumurta (birisinin sarısını üzerine sürmek için ayır)
1 küçük şişe soda (madensuyu – 20 cl)
Tuz, karabiber, kırmızı pul biber
Susam, çörek otu
Tarif :
Maydanozun saplarını temizleyip. Peynir rendesi yada lor ile karıştırın. İçine damak zevkinize göre tuz, karabiber ve kırmızı pul biber ilave edin.
Tepsinin tabanını 2-3 çorba kaşığı sıvı yağ ile yağlayın
Süt, yumurta ve sıvı yağı bir kabın içinde güzelce çırpın. (tuz ilave etmeyin)
İlk yufkayı tepsinin tabanına kırışık bir şekilde tepsinin tabanını eşit kapatacak şekilde yerleştirin. Sütlü harç ile bu yufkayı azar azar kaşıkla ıslayın. İkinci yufkayıda tepsiye yerleştirin. Onunda üzerini sütlü harç ile ıslayın.
Peynirli harcın yarısını tepsinin heryerine eşit olacak şekilde yayın.
Daha sonra iki adet yufkayı aralarına sütlü harçtan ıslatarak döşeyin.
Kalan peynirli harcı yufkanın üzerine yayın.
Beşinci yufkayıda buruşuk bir şekilde tepsiye yerleştirin.ve üzerini kaşıkla ıslayın.
En son yufkayı tepsinin ebatlarına göre kıyılarını kesin.
Kıyılarını tepsiye güzelce yerleştirin. Sütlü harç ile ıslayın.
En üst yufkayı düzgünce tepsiye yerleştirin.
Tepsideki döşenmiş yufkaları istediğiniz boyutlarda güzelce kesin.
Kalan sütlü harç varsa böreğin üzerine dökün.
Bir şişe sodayı kestiğiniz yerlerden eşit olarak tepsiye dökün.
Buz dolabında en az 6-8 saat bekletin.
Dolaptan alınca üzerine ayırdığınız yumurta sarısını sürüp, çörek otu ve susam ilave edip 180 derece fırında üzeri kızarana kadar fırınlayın.
Kereviz SalatasıMalzemeler :
1 adet büyük boy kereviz
1 adet orta boy elma (varsa ekşi yeşil elma)
Yarım limon suyu
4–5 yemek kaşığı yoğurt (süzmede olabilir)
4–5 yemek kaşığı mayonez
Yarım su bardağı çekilmiş ceviz (isteğe göre)
1–2 diş sarımsak
1 çay kaşığı tuz
Tarif :
Kerevizi ve elmayı rendeleyip ayrı birer kaba alın. Kerevizin kararmaması için üzerine yarım limon suyunu ve tuzu ekleyerek ovun. Suyu salan kerevizleri sıkarak başka bir kaba alın, üzerine rendelediğiniz elma, yoğurt, mayonez ve sarımsağı ilave edip, karıştırın. Portakalları ince ince dilimleyin ve her dilimin üzerine 2 kaşık salatadan koyarak servis yapın.
ŞekerpareMalzemeler :
1 paket margarin (oda ısısında)
2 yumurta (sarının biri üzeri için ayrılacak)
1/2 su bardağı irmik
1/2 su bardağı şeker
1 kabartma tozu
1 vanilin
alabildiğince un
Şerbeti için :
5 su bardağı su
5 su bardağı şeker
1/2 limonun suyu
Tarif :
Önce şerbeti hazırlayıp soğumaya bırakıyoruz.
Yumuşamış margarin,irmik,şeker ve yumurta karıştırılır.Sonra un,kabartma tozu ve vanilin eklenip yumuşak bir hamur elde edilir.Hamurdan ceviz büyüklüğünde parça koparılıp oval şekil verilir(uzun köfte yapar gibi ama daha tombul) ve yağlanmış tepsiye dizilir.Çatalla üzerine bastırılır,yumurta sarısı sürülür ve fırına verilir.
Fırından çıkardıktan sonra ılıtılır ve soğuk şerbeti dökülür.Şerbeti emmesi için üzeri kapatılır ve servis etmeden önce üzerine şam fıstığı serpilir.
keyfimola.com