Gönderen Konu: Şifalı Bitki Tarifleri  (Okunma sayısı 79902 defa)

0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Çevrimdışı Tuğra

  • popüler yazar
  • ******
  • İleti: 6599
Kireçlenmenin en etkili ilacı
« Yanıtla #90 : 19 Mart 2010, 21:08:35 »



 
Kist, kanser, kireçlenme hatta alzheimera karşı oldukça yararlı. Baharatları, yiyeceklerinize ve salatanıza karıştırmak gücünüzü artırıyor, bağışıklığınızı güçlendiriyor.

TARÇIN

Doğal bir mikrop düşmanı olan tarçını, her gün çay kaşığının 1/4’ü kadar aldığınızda, kan şekerinizi ve kolesterolünüzü düşürür.

KEKİK

Izgarada pişireceğiniz tavuk, balık veya eti kekikle marine ettiğinizde mentollü ve biraz ekşimsi tadı mükemmel bir lezzet verir. Kekik, birçok sağlık uzmanının listesinde kanserden koruyucu olarak yer alır. Kekik yağı ağız temizliğinde tercih edilebilir.

KİMYON

Kimyon kanser savaşçısıdır. Egzotik lezzetler elde etmek için pilav, tahıl, salatalara ekleyebilir, et yemeklerini marine edebilirsiniz. Eti kalp sağlığını koruyan kimyonla pişirebilirsiniz.

MERCAN KÖŞK

Bir elmadan 42 kat daha fazla antioksidan içeren mercan köşk bitkisini salata, omlet veya favori kurabiyelerinize ekleyebilirsiniz.

ZERDEÇAL

Zerdeçal, kist, kanser, kireçlenme hatta alzheimera karşı oldukça yararlı. Hafızaya iyi gelen zerdeçaldan bir tutam alarak, yaptığınız pilav, yahni veya mercimek gibi yemeklere ekleyebilirsiniz.

iyilikgüzellik

〰〰〰〰🐠

Çevrimdışı Tuğra

  • popüler yazar
  • ******
  • İleti: 6599
Şifalı besinler!
« Yanıtla #91 : 23 Mart 2010, 21:13:47 »

Uzm. Diyetisyen Dilara Koçak, sağlıklı bir yaşam için çok önemli olan şifa kaynağı besinlerden altı tanesini sizler için sıraladı...
Dilara Koçak şifa kaynağı besinleri sizler için sıraladı...

1- NANE

Nanenin özellikle sindirimi kolaylaştırıcı ve mideyi rahatlatıcı etkisi vardır. Pankreas, göğüs ve karaciğer tümör gelişimini yavaşlattığını, kolon, deri ve akciğer kanserlerini de önleyici olduğu, yapılan çalışmalarda görülmüştür.

Bulantılara iyi gelir, bu nedenle nane ve limon kaynatılıp içilmesi tavsiye edilir. Anti-mikrobiyal etki gösterir. Manganez, A ve C vitaminin çok iyi bir kaynağıdır.

Aynı zamanda folat, demir, magnezyum, kalsiyum, potasyum, omega 3 yağları ve B2 vitaminlerinden zengindir. Özellikle yoğurda, omlet/ menemene, her türlü meyveye, pişmiş lahana, havuç, bezelyeye çok yakışır.

FERAHLATAN İÇECEKLER

Maden suyu, buzlu çay, limonatayı naneyle tatlandırabilirsiniz.

2- MAYDANOZ

Maydanoz, A vitamini kaynağıdır. Ayrıca C ve K vitamini, demir, potasyum, kükürt, kalsiyum ve magnezyum yönünden de zengindir. Güçlü bir antioksidan kaynağıdır. Diüretik etkisi vardır. Toksinlerin vücuttan atılmasını sağlar. Posa   içeriği ile ince bağırsaktaki peristaltik hareketleri artırır, kabızlık tedavisinde etkilidir.

Yapılan bazı çalışmalarda adet sancılarının azaltılmasında da etkili olduğu saptanmıştır. Mide ve bağırsaklardaki gaz sıkıntılarını önler.
 
BOL YEŞİLLİ  KISIR

- 1/2  demet maydanoz, 1/2 demet taze nane, 1/2  demet roka, 1/4 demet dereotu, 1 orta boy domates, 2 adet taze soğan, 4 yemek kaşığı haşlanmış iri bulgur, limon, sirke, 1 tatlı kaşığı nar ekşisi

- Maydanoz, nane, roka ve dereotu doğranıp karıştırılır. Üzerine domates ve soğan küçük parçalar halinde kesilerek eklenir. Son olarak daha önceden haşlanmış bulgur, nar ekşisi, limon ve sirke eklenip servis edilir.

3-PORTAKAL

Kış mevsiminin vazgeçilmez meyveleri arasında yer alan portakal özellikle içerdiği zengin C vitamini ile hastalıklara karşı vücudun savunma mekanizmasını kuvvetlendirir. Portakal, C vitamininin yanı sıra B vitamini, potasyum, kalsiyum, magnezyum da içermektedir. İçerdiği yüksek potasyum tansiyonun dengelenmesine yardımcı olur. Bunların dışında da, damarları ve kılcal damarları güçlendirerek kalbin zarar görmesini engeller.

Ayrıca, içerdiği vitaminler ve antioksidanlar sayesinde de, kanın pıhtılaşmasını, mide ve pankreas kanserini engeller ve yaraların da daha çabuk iyileşmesini sağlar. Portakalda bulunan en önemli flavon olan herperidin kandaki kolesterol seviyesini azaltmaktadır.

C VİTAMİNİ DEPOSU

- 1 adet elma, 1 adet portakal, yarım greyfurt,   2 adet havuç sıkılıp içilir.

4-GREYFURT

Mayhoş ve keskin kokusuyla greyfurt, pembe - kırmızı rengini içerdiği likopenden alır. Her ne kadar her mevsim bulunabiliyor olsa da en iyi kış mevsiminde yetişir.

Bağışıklık sistemini güçlendirmeye yardımcı olan C vitaminin mükemmel bir kaynağıdır. Araştırmalar düzenli olarak pembe-kırmızı greyfurt tüketiminin prostat kanseri riskini azalttığını gösteriyor. Bir çalışmada da sarı ve kırmızı renkli greyfurtun LDL kolesterol (kötü huylu) düzeyini; kırmızı greyfurtun ise trigliserit düzeyini düşürdüğü bulunmuştur.

DİKKAT: İlaç kullanırken, greyfurt suyu tüketmek isteyen bireyler, herhangi bir ters etki görmemek için mutlaka doktora danışmalıdır.

5- TARÇIN

Kan şekeri üzerindeki olumlu etkisi birçok araştırmayla kanıtlanmıştır. Ayrıca anti-mikrobiyal besin olarak anılır. Beyin aktivitesini de artırıcı etkisi vardır. Diyet lifinin iyi bir kaynağıdır. Özellikle geleneksel Çin tıbbında, taze zencefille karıştırılmış tarçın, soğuk algınlığı ve gripten koruyucu olarak tüketilmektedir.

Manganezin çok iyi, demir ve kalsiyumun iyi kaynakları arasında yer alır.

Tatlı tadında bir baharat olan   tarçın, özellikle yoğurda, her türlü  meyveye, et yemeklerinden yahniye, sebze yemeklerinden kabak ve tatlı patatese çok yakışır.


TARÇINLI FARKLI TATLAR

- Tavuklu salatanıza, 1/4 çay kaşığı tarçın, bir yemek kaşığı kuru üzüm, bir adet dilimlenmiş kuru kayısı ilave edebilirsiniz.
- Meyve tatlılarının üzerine, kek ve kurabiyelere hazırlama sırasında lezzetlendirmek için tarçın ilave edebilirsiniz. 1 çay kaşığı tarçın, 5 kalori içerir.

6- KEREVİZ

Hipokrat, 2500 yıl önce, “Gergin   sinirlerinizin ilacı kereviz olsun”        demiştir. Maydanozgillerden, kokulu, otsu bir bitkidir. K ve C vitaminin mükemmel bir kaynağıdır. Lif, potasyum, folat, molibden, manganez ve B6 vitaminin çok iyi, ayrıca kalsiyum, magnezyum, triptofan, fosfor, demir, B1, B2 ve A vitaminlerinin de iyi bir kaynağıdır.

120 gram kereviz yaklaşık 20 kalori içerir. Gut, osteoartrit ve romotoid artrit gibi romatizmal hastalıklara karşı koruyucu etki gösterir. Kan basıncını dengeleyici etkisi vardır.

Yapılan çalışmalar diüretik aktivitesiyle ödem atıcı etkisi olduğunu gösteriyor. İçerdiği aktif bileşen olan ‘phthalides’ ile arterler çevresindeki kasları rahatlatır ve damar tıkanıklığını önler.

PORTAKALLI KEREVİZ

- 4 adet halka şeklinde doğranmış kereviz, 1 orta boy halka şeklinde doğranmış kuru soğan, 2 su bardağı taze sıkılmış portakal suyu, 1 yemek kaşığı zeytinyağı, tuz
- Dilimlenmiş soğanlar tencerenin en alt kısmına dizilir. Üzerine halka şeklinde dilimlenmiş kerevizler konur. Üzerine 2 su bardağı portakal suyu dökülür. Az tuz  ve sıvı yağ eklenerek pişirilir.

Milliyet/Cadde
〰〰〰〰🐠

Çevrimdışı Tuğra

  • popüler yazar
  • ******
  • İleti: 6599
Karaciğerinizi 'zerdeçal'la koruyun
« Yanıtla #92 : 24 Mart 2010, 14:03:56 »



Zerdeçal, karaciğeri korumaya ve sirozu önlemeye yardımcı oluyor

Avusturyalı ve Amerikalı bilim adamları, karaciğer hastalığına yakalanmaları için farelerin genlerini değiştirdi. Bir grup fareye 4-8 hafta süreyle zerdeçal verilirken, diğer grup normal beslenmesine devam etti.

Zerdeçal yiyen farelerin karaciğerindeki hasar ve safra kanalı tıkanmasının önemli oranda azaldığı görüldü. Bilim adamları, bu sonuçların yeni tedavi yöntemlerinin geliştirilmesinde faydalı olabileceğini belirtti.

Zencefilgillerden sarı çiçekli, büyük yapraklı, otsu bir bitki olan zerdeçal, Hint safranı olarak da biliniyor. Zerdeçalın ana vatanı Güney Asya.

Haber3
〰〰〰〰🐠

Çevrimdışı Tuğra

  • popüler yazar
  • ******
  • İleti: 6599
Vitamin deposu ve diyabetin ilacı
« Yanıtla #93 : 05 Nisan 2010, 20:07:19 »



A ve C vitaminleri bakımdan oldukça zengin olan bu bitkinin insan sağlığına bir çok faydasının olduğunu belirtiliyor.

Türkiye'nin her yöresinde yetişen ve toprak ayrımı yapmayan ısırgan otunun kan dolaşımını artırma, bağışıklık sistemini güçlendirme, diyabete karşı koruma ve kanı temizleme gibi pek çok özelliğinin bulunduğu bildirildi.

Doğada kendiliğinden yetişen ısırgan otunun, ekim ve mayıs ayları arasında toplanırken, soğuk iklimlerde yaz aylarında da toplanabiliyor.

Kansere de iyi geldiği söylenen ısırgan otu A ve C vitaminleri bakımından oldukça zengin bir bitki. Vücutta serbest radikallerin oluşumunu engelleyen ısırgan otunun, kan dolaşımını artırma, bağışıklık sistemini güçlendirme, diyabete karşı koruma ve kanı temizleme gibi pek çok özelliği bulunuyor.

Köftesi bile yapılabiliyor

Isırgan otunun bir çok çeşit yemeği yapılabiliyor. Bitkinin yaprak ve saplarından çorba, salata, yemek, börek ve köfte yapılabiliyor. Genellikle yemeklerde bitkinin genç dalları ile üst kısımları kullanılırken, yemeklerin yanı sıra kavurmalara da eklenebiliyor.

Isırgan otu, Karadeniz Bölgesi'nde en çok mısır unuyla yapılan lapası tüketilirken, Ege'de böreklerin baş kahramanlarından birisi konumunda. Bazı bölgelerde ise ısırgan otundan çay da yapılıyor.

bugün
〰〰〰〰🐠

Çevrimdışı Tuğra

  • popüler yazar
  • ******
  • İleti: 6599
Nefes darlığına ve sivilceye birebir
« Yanıtla #94 : 17 Nisan 2010, 12:02:42 »


 
Soğuk baş ağrısına, saraya, nefes darlığına, gözyaşı salgılamasına, çapaklanmaya, sivilce arpacık çıkmasına ve göz ağrımasına iyi geliyor.

Avrupa’da 700 yıl tıp hocalığı yapan ünü dillere destan, hekimlerin piri İbn-i Sina’nın 'Tıp Kanunu' kitabından bugüne kadar hiçbir yerde rastlamadığınız çok özel formülleriyle şifa bitkilerin reçeteleri…

PAPATYA

Sarı, beyaz, kırmızı çiçekleri olan bir ottur. Yaprakları ve çiçekleri kurutulur, tablet yapılıp saklanır. Kökü de aynı şekilde toplanıp, saklanır. Galen, papatyanın yumuşatma özelliğinin güle yakın olduğunu, ancak papatyanın sıcak olduğunu ve onun sıcaklığının zeytinyağı gibi normal olduğunu söylemiştir. Papatya, yol kenarlarında, kıraç arazide yetişen bir bitkidir; bahar aylarında toplanır. Birinci derecede sıcak ve kurudur.

PAPATYANIN ŞiFA VERiCi ETKiLERi

YARARLARI: Açıcı ve yumuşatıcı yoğunluğu, çözücü etkisi yanında, hafif çekici özelliği de vardır. Muhtemelen, böyle çekici özelliği olmadan çözücü özelliği olması papatyaya hastır.

ŞiŞLER: Sıcak şişleri teskin eder ve onları soğutur. Çok sert olan şişlikleri yumuşatır, çözer. Eğer suyu içilirse, karnın iç organlarındaki yoğun şişleri yumuşatır, çözer.

HAREKET ORGANLARI: Gerilmiş, sertleşmiş eklemleri rahatlatır ve sinirleri güçlendirir; sinir sistemini takviye eder. O, güç kaybını önleyen ilaçların hepsinden daha etkilidir; çünkü onun sıcaklığı hayvan sıcaklığına benzer.

BAŞ ORGANLARI: Beyini güçlendirir; soğuk baş ağrısına iyi gelir ve beyindeki fazlalık maddelerin çözülüp atılmasını sağlar. Çünkü o, çekmeksizin çözücüdür. Bu ona ait bir özelliktir. Ağızda oluşan aft üzerinde etkilidir.

GÖRME: Gözün fazla gözyaşı salgılamasına, çapaklanmaya, sivilce ve arpacık çıkmasına, göz ağrımasına iyi gelir.

SOLUNUM: Nefes darlığına iyi gelir.

BESLENME ORGANLARI: Saraya iyi gelir.

DIŞARI ATAN ORGANLAR: İdrar söktürür, taşı atar ve özellikle, kırmızı çiçekleri olanın bu etkisi vardır. Papatya, mesanenin soğuk ve sıcak ağrılarına iyi gelir ve regl söktürür. Onun suyunda parlatma etkisi vardır ve placentaya faydalıdır.

HUMMALAR: Onun yağı dört günde bir gelen nöbetleri olan hummaya yararlı olur; hastayı onun yağı ile ovmalıdır. Çok şiddetli olmayan, fakat kronik ateşli hastalıklara iyi gelir. Ayrıca, bağırsaklardaki ve diğer bölgelerdeki ateşli yaralara iyi gelir; onlara merhem şeklinde tatbik edilir.

Dr. Yaman SÖNMEZ- Ahmet ALMAZ

Hekimlerin hükümdarı İbn-i Sina’dan ‘Şifalı Bitkiler’
〰〰〰〰🐠

Çevrimdışı Tuğra

  • popüler yazar
  • ******
  • İleti: 6599
Ülser ve öksürüğün gerçek ilacı
« Yanıtla #95 : 27 Nisan 2010, 00:39:45 »



Balgam söktürücü ve öksürük kesici. Kabızlığa iyi geliyor, böbrekleri çalıştırdığı için kum ve taş atımını hızlandırıyor.
   
Diyetisyen Özgen Arı, meyan kökünün, ferahlatıcı ve susuzluğu giderici etkisiyle bol miktarda tüketildiğini belirtti.

Meyan kökünün ve bu bitkiden yapılan çayın göğsü yumuşatıcı, balgam söktürücü ve öksürük kesici etkisi bulunduğu, ülser ve kabızlığa iyi geldiği, böbrekleri çalıştırdığı için kum ve taş atımını hızlandırdığı bildirildi. Çukurova Üniversitesi diyetisyeni Özgen Arı, meyan kökü çayının, yaz ayının gelmesiyle ferahlatıcı ve susuzluğu giderici etkisiyle bol miktarda tüketildiğini belirtti.

BRONŞİTE, NEZLEYE

Meyan kökünün pek çok rahatsızlığa iyi gelen yararlı bir bitki olduğunu kaydeden Arı, “Özellikle içerisindeki ilaçların ham maddeleri de olan saponin ve gliserizin sayesinde göğüs hastalıklarında göğsü yumuşatıcı balgam söktürücü etki gösteriyor. Ayrıca, bronşit, nezle ve grip gibi solunum yolu hastalıklarında ve boğaz ağrılarında rahatlatıcı olarak tavsiye ediliyor’’ dedi.

Arı, meyanın sindirim sistemine de yararlı olduğunu belirterek, ‘’Mide yanması, gastrit ve ülserin önlenmesinde etkili oluyor. Spazm çözücü etkisi de biliniyor. Ayrıca, böbrekleri çalıştırdığı için böbrek taşlarını ve kumunu düşürücü etkisi olduğu belirtiliyor’’ diye konuştu.

TİRYAKİLİK YAPABİLİR!

Fazla miktarda tüketilmesi halinde tiryakilik yapabileceğini belirten Arı, ‘’Ayrıca, meyan kökünün tansiyon düşürücü etkisi olduğundan tansiyon ve kalp hastaları dikkatli olmalı. Ayrıca, bu bitkinin bazı ilaçlarla etkileşimi var. Örneğin, kanı sulandırdığı için kan pıhtılaşmasını önleyen ilaçların etkisini artırabiliyor’’ dedi.

bugün

Yasal Uyarı;Yazılar Tamamen Tavsiye Amaçlı Olup Tedavi Amacı Gütmez. Sağlık Sorunlarınız İçin Önce Mutlaka Bir Hekime Başvurmanız Gerekmektedir
〰〰〰〰🐠

Çevrimdışı Tuğra

  • popüler yazar
  • ******
  • İleti: 6599
Bu bitkinin çayı tam bir ilaç...
« Yanıtla #96 : 28 Nisan 2010, 11:01:27 »



Mide ve bağırsak gazlarını giderir ve idrar söktürür...

Mide ve bağırsak gazlarını gideren ve idrar söktüren dereotunun fayda listesi hayli kabarık. Özellikle uyku problemlerini düzenlemekte rahatlatıcı etkisi var. Bunun yanı sıra dereotunun hazmı kolaylaştırdığı, mideyi rahatlattığı ve sinirleri güçlendirdiği bilinmektedir. Yapılan çalışmalar kan basıncını ve kolesterolü düşürdüğünü göstermektedir.

10 DAKİKA DEMLEYİN

1 demet dereotunu kaynamakta olan suya atarak 2-3 dakika kaynatın. On dakika kadar çayın demlenmesini bekledikten sonra tüketin.

iyilikguzellik
〰〰〰〰🐠

Çevrimdışı alkann

  • Yeni üye
  • *
  • İleti: 1
Ynt: Şifalı Bitki Tarifleri
« Yanıtla #97 : 18 Aralık 2020, 01:50:41 »
verdiğiniz değerli bilgiler için hepinize ayrı ayrı teşekkür ederim. Baharlat gerçekten şifa kaynağı