Gönderen Konu: Şifalı Bitki Tarifleri  (Okunma sayısı 85763 defa)

0 Üye ve 3 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Çevrimdışı Tuğra

  • popüler yazar
  • ******
  • İleti: 6599
Göz Altı
« Yanıtla #30 : 08 Mayıs 2009, 20:05:07 »

Başta yorgunluk ve uykusuzluk olmak üzere, pek çok sebebe bağlı olarak gelişen gözaltı torbalrı, güzelliğe gölge düşürür. Kendinizi kötü hissetmenizi sağlar.  Gözaltı torbalarından kurtulmanın doğal yolu ;

GEREKLİ MALZEMELER :

* 2 çay fincanı kaynar su
*  2 çorba kaşığı fındık yaprağı,
* 1 bardak rezene çayı,

HAZIRLANIŞI VE KULLLANIM : 

Kaynar suyun içerisine, fındık yaprağını ekleyip 15 dakika bekletin. Süzüp buzdolabında soğutun. 2 parça pamuğu çaya batırıp elinizle sıkın ve göz kapaklarınızın üzerine yerleştirin. 10 dakika bekletip yüzünüzü yıkayın. Rezene çayını  soğutun. 2 parça pamuğu çaya batırıp göz kapaklarınıza yerleştirin ve 15 dakika bekleyin. Sonuç mükemmel olacak.

Yasal Uyarı;Yazılar Tamamen Tavsiye Amaçlı Olup Tedavi Amacı Gütmez. Sağlık Sorunlarınız İçin Önce Mutlaka Bir Hekime Başvurmanız Gerekmektedir


〰〰〰〰🐠

Çevrimdışı Tuğra

  • popüler yazar
  • ******
  • İleti: 6599
Hindiba
« Yanıtla #31 : 13 Mayıs 2009, 15:52:48 »
Midede birikmiş maddeleri temizler. Karaciğeri düzenler. Sapları şeker hastalığına iyi gelir.
Tıbbın kurucusu İbn-i Sina'nın binlerce sayfadan oluşan "E'l Kanun Fi't Tıp" eserinde neler yok ki. Bu kitapta anlatılan Hindiba özelilkle karaciğer ve şeker hastalığı için birebir.

Bugün gazetesi çağın Lokman Hekimi İbni Sina'nın bu kitabında yer alan hindibanın faydalarını anlatan habere yer verdi.

Hiçbir yan etkisi bulunmayan bu bitkiyle kadınlar eskiden beri gözlerini ve yüzlerini yıkıyor ve böylece saf bir görünüm kazanabileceklerine inanıyorlardı. Bu bitki, kış dinlenmesine çekilen bitkilerden değildir ve yaprakları kar altında bile gelişir.

Her yıl ilkbaharda, hindiba çiçeklerinden, çok lezzetli sağlığa yararlı bir pekmez yapılabilir. Bu değerli bitki eskiden beri çok önemli bir yere sahip olmasına rağmen ne yazık ki, pek çok kişi tarafından tanınmaz ve zararlı bir ot olarak bilinir. Ergenlik sivilceleri ısırgan otunun ve hindibanın kan temizleyici özellikleri sayesinde iyileştirilebilirler.

Nelere iyi Gelir?

Safra kesesi ve karaciğer hastalıkları, karaciğeri en olumlu etkileyebilen bitkilerden biridir. Günde yenilen 5-6 çiçek sapı, kronik karaciğer iltihaplarında iyileşme sağlayabilir...İbn-i Sina bu bitkinin yapraklarının yıkanmadan ve soğuk su ile yapılan ekstrelerinin kullanılmasının gerektiğini savunan özel bir kitapçık hazırlamıştır.

"Hindiba Risalesi" denilen bu kitapçıktan yazmalar İstanbul kütüphanelerinde bulunur. Bostan Hindibası, Frenk Salatası, ve Göynek adlarıyla da bilinir İbn-i Sinanın "Hindiba Risalesi" Süheyl Ünver tarafından 1930 yılında "Hindiba Mucizesi' adıyla Türkçe'ye çevrilmiştir.

Ülkemizde yabani olarak bulunmayan bu bitki İstanbul ve Bursa'da özel olarak yetiştirilmektedir. Bu muhteşem bitkiler şu hastalıklara iyi gelmektedir:

Safra kesesi ve karaciğer hastalıkları, karaciğeri en olumlu etkileyebilen bitkilerden biridir. Günde yenilen 5-6 çiçek sapının, kronik karaciğer iltihaplarında iyileşme sağlayabilir . Bu saplar şeker hastalığına da iyi gelebilir.

Nasıl Hazırlanır?

Çayı hazırlamak:

Yarım tatlı kaşığı dolusu ince kıyılmış kara hindiba kökü bir su bardağı dolusu suya akşamdan eklenir sabah kaynama derecesine kadar ısıtılır ve süzülür. Bu çay kahvaltıdan yarım saat önce ve yarım saat sonra bölünerek içilir. l Bitki salatası: Bitkinin köklerinden ve yapraklarından hazırlanır, çiçek sapları çiçekleriyle birlikte yıkanan kara hindiba sapları çiçeklerden ayrılarak günde 5-10 tane yenebilir.

KANI TEMİZLEDİĞİ GİBİ ROMATİZMAYA DA YARDIM EDER

Deri kaşıntılarını, egzamaları ve temriyeleri iyileştirebilir. Mide sıvılarını düzene sokar ve midede birikmiş maddeleri temizler. Taze çiçek sapları karaciğer ve safrakesesinin çalışmalarını düzenler. Hindiba, içerdiği mineral tuzların yanı sıra, metabolizma hastalıklarına karşı çok önemli maddeleri de içerir. Kan temizleyici etkisi sayesinde, romatizma ve gut hastalıklarında da yardımcı olabilir.

SUYU KOZMETİKTE KULLANILIYOR

Sarılık ve dalak hastalığında da hindiba başarıyla kullanılabilir. Hindiba kökü, çiğ yenildiğinde veya kurutulup çay biçiminde kullanıldığında, kan temizleyici, sindirim kolaylaştırıcı, ter ve idrar söktürücü ve canlandırıcı etkilere sahiptir. Bu kökler kanı inceltir ve kanın koyu olması halinde başarıyla kullanılabilir. Eski bitki kitapları, hindiba yapraklarının ve köklerinin kaynatılarak, suyunun kozmetik olarak kullanıldığını yazıyorlar.

İnternet Haber

Yasal Uyarı;Yazılar Tamamen Tavsiye Amaçlı Olup Tedavi Amacı Gütmez. Sağlık Sorunlarınız İçin Önce Mutlaka Bir Hekime Başvurmanız Gerekmektedir
〰〰〰〰🐠

Çevrimdışı Tuğra

  • popüler yazar
  • ******
  • İleti: 6599
Siz De Turp Gibi Olun
« Yanıtla #32 : 16 Mayıs 2009, 01:12:57 »
Gözaltı morluklarına, saç dökülmesine, sivilcelere, yılancık hastalığına, öksürüğe iyi gelir...

Yararları fazla bilinmese de Türk sofra kültüründe önemli bir yeri olan turp öksürükten saç dökülmesine kadar faydaları barındırıyor.

EKLEM VE KARACİĞERİN İLACI

Binbir derde deva olan turp sindirim ve karaciğer tıkanıklıklarını etkili biçimde giderir. Gözaltı morlukları, saç dökülmesi, sivilcelere de iyi gelen turp, yılancık hastalığının da şifasıdır. İnatçı öksürükleri tedavi eder, yara izlerini siler...

TURP

En güçlü ve yararlı kısmı tohumudur (çekirdeği). Sonra kabuğu, sonra yaprakları ve sonra etli kısmıdır. En yararlı hali, haşlanmış halidir. Turp yağın etkisi Hint yağı gibidir. Ancak o, ondan daha şiddetlidir. Onun yabanisi bütün özelliklerini taşır ama daha kuvvetlidir.

Kökü birinci derecede rutubetlidir, tohumu üçüncü derecede sıcaktır. Turp, gaz yapar fakat tohumu gaz giderici ve yumuşatıcıdır. Turpun yabanisi hararet ve susuzluk yapıcıdır. Pişmişinin (haşlanmış) gıda değeri daha fazladır fakat tıbbi değeri azdır. Turpun merkezinde bulunan kısmı hızlı küflenir bu da içindeki zararlı maddelere bağlıdır. İlk baharda çıkan yaprakları zeytinyağıyla yenirse en faydalı şeklidir.

TURPUN UYGULANDIĞI ALANLAR

GÜZELLİK

Darı unuyla karıştırılırsa, saç kıran (alopesia areata) ve yılancık hastalıklarında saçı çıkarır, ayrıca iltihaplı sivilceleri de iyileştirir. Turp balla karıştırılırsa göz altındaki morluklara iyi gelir. Turpun tohumları, vücuttaki çilleri, lekeleri, renk değişikliklerini ve darp izlerini giderir. Turp tohumu, kendisi (kükürt) ile karıştırılıp haricen kullanıldığında Addison hastalığındaki siyah lekeleri giderir.

YARALAR

Turp balla beraber karıştırılıp pansuman yapıldığında, malign ve benin (kötü ve iyi huylu) yaraları iyileştirir. Tohumları sirke ile gangren bölgesine uygulandığında tamamen iyileştirir. Bit hastalığına da iyi gelir.

HAREKET ORGANLARI

Tohumları, eklemlerdeki travmaları iyileştirir ve ayrıca eklem ağrılarına çok iyi gelir.

BAŞ ORGANLARI

Baş, diş ve boğaza zararlıdır. Öz suyu ve yağı kulak kiri için çok yararlıdır.

SOLUNUM SİSTEMİ

Pişmiş turp, kronik ve göğüste ağır keymustan oluşan öksürüğe iyi gelir. Zehirli mantarın sebep olduğu boğulmalara ve sıkıntılara olumlu etkisi vardır. Oxymelde pişmiş haliyle gargara yapılırsa boğmacaya iyi gelir fakat normal boğaza zarar verebilir.

GÖZ

Göze zararlıdır fakat suyu göze damlatılırsa parlatır ve cilalar, gözün iç köşesinin altındaki izleri giderir. Yaprakları görmeyi keskinleştirir deniyor.

SİNDİRİM

Mideye zararlı, gaz ve geğirti yapar. Yemekten sonra batını yumuşatır ve boşaltımı sağlar. Yemekten önce yenilirse yiyecekleri eritir ve yemeğin düzenli bir şekilde sindirilmesini engeller, bu da kusmaya neden olur. Tohumları sirke ile karıştırıldığında aşırı bulantı ve kusmaya neden olur. Böğür ve dalak ağrıları için yakı olarak kullanılır. Dalak şişlerini çözer. Yemekten sonra yenirse, sindirir (özellikle yaprağı). Yaprağın suyu karaciğerdeki tıkanıklıkları açar ve sarılığı giderir.

ZEHİRLENME

Yılan sokmasına ve böcek sokmalarına karşı faydalıdır. Tohumu, zehirlere ve böceklere karşı iyidir. Akrep üzerine uygulanırsa, ölür (özellikle suyu). Ayrıca turp yiyen birisini akrep sokarsa zarar görmez.

LAVANTA

Arpa gibi bir bitkidir; kırmızı tüylü, küçük taneleri vardır. Yaprakları ve dalları küsküt (cinsaçı) gibi toprak rengindedir. Dalları üzerinde yaprakları vardır; onların üzerinde tomurcukları yoktur; yakıcı ve hafif sıcaktır. Lavanta, yapı olarak mürekkeptir. Madeni olan kısmı soğuk, diğerleri sıcaktır.

İÇERİĞİ: Birinci derecede sıcak ve ikinci derecede kurudur.

YARARLARI: Eritici, çözücüdür. Keskinliği ile yumuşatır ve aynı zamanda şurubu tıkanmaya engel olur; onları açar ve akışkanlaştırır. Aynı zamanda kabız etkisi vardır. Bedeni ve iç organları takviye eder ve ufüneti engeller.

HAREKET ORGANLARI: Pişmişi, mafsal ağrılarını teskin eder ve kaburga ağrılarına iyi gelir. Onunu şurubu sinirlerde ve soğuktan oluşan rahatsızlıklara diğer ilaçlardan daha etkilidir. Özellikle, sinirlerde ve onların soğuktan olan hastalıklarında kullanılması yararlı olur.

BAŞ ORGANLARI: Melankoli ve ‘sara’ya yararlıdır.

BESLENME ORGANLARI: Safrazi mizaçta olanlara bulantı verir, kusturur.

DIŞARI ATAN ORGANLAR: İdrar organlarını güçlendirir; balgam ve sevdanın (kara safra) atılmasını kolaylaştırır.

SAKIZ:

CiLDiN NEMLENMESiNi SAĞLAR

Hint ve Yemen'den gelen bir ilaçtır. Bazıları, onun köklerinden iyisinin, sıcakta solan Mısır dikeni olduğunu söyler. Onun iyisi, hafif sarı olup, kokusu hoş olandır; rengi beyaz ve kokusu ağır olanlar değildir. Birinci dereceden sıcak ve kurudur. Bazılarına göre, o birinci derecede soğuktur.

YARARLARI: Organları güçlendirir.

GÜZELLİK: Cilde yararlıdır ve derinin altındaki nemi yüzeye çekip cildi nemlendirir, vücudun güzel kokmasını sağlar. Tüy dökmek amacıyla kullanılır; kirecin kokusunu giderir.

BESLENME: Mideye yararlı olur.

BAŞ ORGANLARI: Akıl ve zihinde karışıklık yapar.

Bugün

Yasal Uyarı;Yazılar Tamamen Tavsiye Amaçlı Olup Tedavi Amacı Gütmez. Sağlık Sorunlarınız İçin Önce Mutlaka Bir Hekime Başvurmanız Gerekmektedir
〰〰〰〰🐠

Çevrimdışı Tuğra

  • popüler yazar
  • ******
  • İleti: 6599
Güneşe Karşı Antioksidan Maske
« Yanıtla #33 : 18 Mayıs 2009, 21:34:41 »
Ultra Viyole (UV) ışınları olarak biline ve cilt için oldukça zaralı olan güneş ışınlarının zaralı etkilerini yok etmek ve daha sağlıklı bir cilkde sahip olabilmek için, sizlere önereceğimiz antioksidan doğal maskemiz için ;

GEREKLİ MALZEMELER :

* 10 adet böğürtlen,
* 1 çay kaşığı yoğurt,

HAZIRLANIŞI VE KULLANIM ŞEKLİ :
Böğürtlenleri robottan geçirip, püre haline getirin. Yoğurdu üzerine ekleyip, iyice karıştırın. Elde ettiğiniz karışımı, cildinize sürün. 15 dak bekledikten sonra, bol ılık su ile yıkayıp, nemlendirici krem sürün.

Maskemizin içerisinde, bol miktarda C ve E vaitamini olduğundan dolayı, güneşin etkisiyle oluşan cilt çizgileri için çok fayda sağlar.

Yasal Uyarı;Yazılar Tamamen Tavsiye Amaçlı Olup Tedavi Amacı Gütmez. Sağlık Sorunlarınız İçin Önce Mutlaka Bir Hekime Başvurmanız Gerekmektedir
〰〰〰〰🐠

Çevrimdışı Tuğra

  • popüler yazar
  • ******
  • İleti: 6599
Hangi Yağ ne İçin Kullanılır
« Yanıtla #34 : 21 Mayıs 2009, 10:26:47 »
Bitkisel yağları kullanmak güzel ama, hangi yağın ne için kullanıldığını bilmek gerekir. Yoksa, istenmeyen kötü durumlarla karşılaşmak mümkündür. İşte sizler için, hazırlamış olduğumuz bu yazıda, hangi bitkisel yağın, ne için kullanıldığını anlatmak istiyoruz.

KARMA VE KURU CİLTLER İÇİN :
Ballı Badem, süt, havuç, kayısı, papatya, zeytinyağı, yosun, kil.

YAĞLI CİLTLER İÇİN :
Biberiye, menekşe, lavanta, nane, zeytinyağı, kayısı, kil, yosun.

HASSAS CİLTLER İÇİN :
 Kayısı, havuç, papatya, zeytinyağı.

GENEL VÜCUT BAKIMI :
Zeytinyağı, kil, yosun, menekşe, biberiye, lavanta, nane, havuç, papatya, süt.

BERGAMOT YAĞI : 
Yağlı ciltler için iyi gelir, Hassas ciltler dikkat etmelidir.

BUĞDAY YAĞI : 
Yıpranmış cildi besler. E vitamini açısından zengindir. A, D vitaminleri, protein ve mineraller içerir.

GÜL YAĞI : 
Tüm cilt tipleri için uygundur. Yumuşatıcı ve rahatlatıcıdır.

HİNDİSTANCEVİZİ YAĞI : 
Cildi besler.

HİNT YAĞI : 
Cildi besler.

JOJOBA YAĞI :
Tüm cilt tipleri için uygundur. A vitamini açısından zengindir.

KETEN YAĞI : 
Yüz bakımında parlatıcı olarak kullanılır.

LİMON YAĞI : 
Yağlı ciltler için uygundur. Hassas ciltler dikkat etmelidir.

MISIR YAĞI :
Yüksek miktarda E vitamini içerir.

NANE YAĞI :
Hassas ciltler dikkat etmelidir.

PAPATYA YAĞI :
Hassas ciltler için uygundur. Yumaşatıcı ve rahatlatıcıdır. Akne tedavisinde kullanılır.

PORTAKAL YAĞI : 
Kuru cildi besler, çok iyi bir cilt toniğidir. Kokusu ferahlatıcıdır.

SUSAM YAĞI : 
Cildi besler. E vitamini, protein, mineral ve amino asitler içerir.

TARÇIN YAĞI : 
Hassas ciltler dikkatli kullanmalıdır.

YASEMİN YAĞI : 
Kuru ciltler için uygundur.

ZENCEFİL YAĞI : 
Hassas ciltler dikkatli kullanmalıdır.

Bu bitkisel yağlardan, hangisini kullanırsanız kullanın, mutlaka, cildinize uygun olanı tercih edin.

Yasal Uyarı;Yazılar Tamamen Tavsiye Amaçlı Olup Tedavi Amacı Gütmez. Sağlık Sorunlarınız İçin Önce Mutlaka Bir Hekime Başvurmanız Gerekmektedir
〰〰〰〰🐠

Çevrimdışı Tuğra

  • popüler yazar
  • ******
  • İleti: 6599
Bergamot
« Yanıtla #35 : 22 Mayıs 2009, 10:28:56 »
Uyuyamıyor musunuz, çözüm Bergamototu..

Bergamototu güzel kokulu, süslü ve çok farklı güzellikte çiçekleri olan bir bitkidir.

Kuzey Amerika'dan çıkmış olan bu bitki, göç edenler tarafından Avrupa'ya tanıtıldığında kullanımı bir anda yaygınlaştı. Adını, kokularının benzemesinden ötürü, İtalyan Bergamot portakılından aldı. Bazı Kızılderili kabileler bergamototunu soğuk algınlığının tedavisinde kullanıyorlardı..

Çok tatlı kırmızı renginde çiçekleri vardır ve kurutulduklarında bile renklerini korurlar. Kurumuş yaprakları ve çiçekleri çoğunlukla odayı güzel kokutan potbori tabağına konulabilirler.

Yabani olanları lavanta renkli çiçek açar, çiçekleri açık pembe ve mor-mavi renkte açan türleri de vardır.

Tüylerle kaplı gövdesi serttir, yaprakları yeşil olmasına karşın gövdeye bağlandığı kısımları kırmızıdır ve bu güzel bir görüntü sağlar.

Yaprakları körpeyken güçlü bir kolonya kokusu yayarlar..

 Nelere faydası vardır?

- Uykusuzluğu durdurur
- Soğuk algınlığına iyi gelir
- Regl ağrılarını geçirir
- Mide bulantısını durdurur
- Midedeki aşırı gazı alır

Nasıl kullanılır?

Sağlık için: Yaprağı kaynatılarak demlenir ve çayı yapılır. Bir çok rahatsızlığa iyi gelir.

Sofrada: Yaprağı çeşni amaçlı çaylara katılabilir. Ayrıca salatalarda ve et yemeklerinde de kullanılabilir.

Ev için: Çiçeği taze veya kurutulmuş olarak dekorasyon amaçlı kullanılabilir. Güzel koku vermesinden dolayı kurutulmuş yaprak ve çiçekleri potbori tabağına konulur.

Arzu Dedeoğlu

Yasal Uyarı;Yazılar Tamamen Tavsiye Amaçlı Olup Tedavi Amacı Gütmez. Sağlık Sorunlarınız İçin Önce Mutlaka Bir Hekime Başvurmanız Gerekmektedir
« Son Düzenleme: 22 Mayıs 2009, 10:43:21 Gönderen: Tuğra »
〰〰〰〰🐠

Çevrimdışı Tuğra

  • popüler yazar
  • ******
  • İleti: 6599
İbrahim Saraçoğlu
« Yanıtla #36 : 30 Mayıs 2009, 12:04:35 »
İşte Prof. Dr. İbrahim Saraçoğlu romatizma için lavanta kürü tarifi..

İbrahim Saraçoğlu romatizma ve romatoid artrit ağrıları tedavisi için lavanta kürü

1 tatlı kaşığı lavanta yaklaşık 1 bardak suyun içinde, kısık ateşte 10 dakika süresince demlenir. Lavanta çayı demlendikten sonra önce ılıması beklenir, ardından da süzülür. 2 hafta boyunca bu lavanta çayı akşam yemeklerinden 2 saat sonra içilir.

Lavanta çayının içine başka maddeler ilave edilmez ve her gün mutlaka taze hazırlanır. 2 haftalık lavanta kürü bitirildikten sonra hastalığın hala izleri varsa haftada 3-4 kez akşam yemeklerinden 2 saat kadar sonra bir su bardağı içmeye devam edilmelidir.

Prof. Dr. İbrahim Saraçoğlu romatizma tedavisi için, lavanta kürü uygulanırken düşük numaralı beyaz undan yapılmış her çeşit ekmekten ve hamur işlerinden uzak durulmasını tavsiye etmektedir.

Yasal Uyarı;Yazılar Tamamen Tavsiye Amaçlı Olup Tedavi Amacı Gütmez. Sağlık Sorunlarınız İçin Önce Mutlaka Bir Hekime Başvurmanız Gerekmektedir
〰〰〰〰🐠

Çevrimdışı Tuğra

  • popüler yazar
  • ******
  • İleti: 6599
Saç Dökülmesine Karşı Doğal Saç Kremi
« Yanıtla #37 : 01 Haziran 2009, 21:54:54 »
Saçlarınızın dökülmesinden şikayet ediyor iseniz, doğal saç kremini mutlaka denemelisiniz. Çünkü, evde rahatlıkla hazırlanabilen saç kremimiz, son derece etkili. İşte tarifimiz ;

GEREKLİ MALZEMELER :

* 1 tatlı kaşığı ceviz yağı
* 2 tatlı kaşığı biberiye yağı
* 1 tatlı kaşığı keten tohumu yağı
* 1 tatlı kaşığı pul biber
* 1 yumurta sarısı

HAZIRLANIŞI VE KULLANIM ŞEKLİ :

Tüm malzemeleri karıştırın. Saç diplerine masaj yaparak uygulayın. 15 dak bekledikten sonra, saçlarınızı ıslatmadan, şampuanla yıkayın.

Yasal Uyarı;Yazılar Tamamen Tavsiye Amaçlı Olup Tedavi Amacı Gütmez. Sağlık Sorunlarınız İçin Önce Mutlaka Bir Hekime Başvurmanız Gerekmektedir
〰〰〰〰🐠

Çevrimdışı Tuğra

  • popüler yazar
  • ******
  • İleti: 6599
Mide, karaciğer ve bağırsak dostu
« Yanıtla #38 : 04 Haziran 2009, 11:05:51 »

Taze ve kuru olmak üzere severek tüketilen bu meyve özellikle sindirim organları üzerinde olumlu etkiler yapıyor...

Mide ve karaciğer dostu

TAZE ÜZÜM

Taze üzüm ve kuru üzüm, bağırsak ağrılarına çok iyi gelir. Mide ve karaciğere şifadır. Kuru üzüm, böbrek ve mesaneye faydalıdır. Taze üzüm bağırsakları uyarır, gaz yapar...

Beyaz, kırmızı olan, siyah kırmızı olanıyla inceliği, tadı, sertliği ve diğer özellikleri bakımından aynı ise de, beyazı tercih edilir. Üzüm toplandıktan sonra iki ya da üç gün bekletilirse, daha iyi olur.

İÇERİĞİ

Üzüm kabuğu, soğuk ve kurudur; hazmı zordur. İçi sıcak ve rutubetlidir. Onun tohumları kuru ve soğuktur.

YARARLARI

Yararları: Üzüm, dalından koparıldığında yenirse, gaz yapar; fakat kabuğu kuruyana kadar asılan üzüm çok besleyicidir. Bu yönüyle üzüm incire benzer; pek az zararlı yöne vardır.

Çoğunlukla besleyicidir. İncirden biraz daha az besleyicidir. Olgun üzümün zararı olgun olmayan nispetle daha azdır. Eğer o hazmedilirse, absorbe edilmesi (emilmesi), beslemesi zorlaşır. Üzümün olugununun besleyici değeri, genellikle onun suyundan fazladır. Ancak, onun suyunun nüfuz etmesi (emilmesi) daha hızlıdır.

BESLENME ORGANLARI

Taze üzüm ve kuru üzüm, bağırsak ağrılarına çok iyi gelir. Kuru üzüm, böbrek ve mesaneye faydalıdır ve dalından koparılmış üzüm, bağırsaklarda uyarıcı etki yapar. Gaz yapıcı özelliği vardır; bütün üzümler mesane için zararlıdır.

KURU HURMA

ÖZELLİKLERİ

O, kuru hummadır. Hicaz halkı, ona kasb der. Neced halkı, ona urk ve yersum derler.

İÇERİĞİ: Normal kuruluk ve sıcaklıktadır. Onun ikinci dereceye yakın sıcaklıkta olduğu söylenir.

YARARLARI: Onda kabız etki vardır güçlendirir.

KARANFİİLAĞIZ KOKUSUNA BİREBİR

Çin yöresinde yetişen bir bitkidir. Karanfil, bu bitkinin meyvesidir. Onun yasemine benzediği, fakat zaman içinde siyahlaştığı söylenir. Erkeği, zeytin çekirdeği gibidir; ondan daha uzun ve daha siyah renktedir. Erkek nevi, Hindistan adalarındaki bir ağacın altında yetişir. Bunun sakızının kuvveti, yenildiğinde 'ilk'inki (zamk) gibidir.

NİTELİKLERİ: Onun iyi cinsinin caf (kuru tohum) gibi tatlı, çok hoş bir kokusu vardır.

İÇERİĞİ: Üçüncü derecede sıcak ve kurudur.

GÜZELLİK: Ağız kokusunu giderir.

GÖRME: Gözü kuvvetlendirir; gözün perdesine (katarakt) ve körlüğüne iyi gelir.

BESLENME ORGANLARI: Mideyi ve karaciğeri güçlendirir; gasyana yararlıdır.

(BUGUN)
〰〰〰〰🐠

Çevrimdışı Tuğra

  • popüler yazar
  • ******
  • İleti: 6599
Dr.Ender Saraç'tan
« Yanıtla #39 : 05 Haziran 2009, 08:35:56 »
MELİSA ÇAYI :

Akşam yemeğinden sonra 2-3 fincan Melisa çayı için.

REZENE ANASON PAPATYA KARIŞIMI ÇAY : 

2-3 fincan Rezene,Anason ve papatya karışı çay için. Hem ağrı kesici özelliği vardır. Özellikle baş ağrılarında etkilidir. Hem de gaz söktürücüdür.

ILIK SÜT VE TATLI BADEM YAĞI :

Ilık sütün içine 1/2 tatlı kaşığı tatlı badem yağı karıştırıp içerseniz uyku getirir.

DİĞER ÖNERİLER : 

Güneş battıktan sonra çok fazla koyu çay,kahve veya uyarıcı haplar içmeyin.
- Eğer hareketsiz bir gün geçirdiyseniz yemekten 45 dakika sonra 30 dakikalık yürüyüş yapı, hafif egzersizler yapı, ılık bir duş alın, öyle uyuyun.
- Fiziksel aktivitelerinini artırın.

Yasal Uyarı;Yazılar Tamamen Tavsiye Amaçlı Olup Tedavi Amacı Gütmez. Sağlık Sorunlarınız İçin Önce Mutlaka Bir Hekime Başvurmanız Gerekmektedir
〰〰〰〰🐠

Çevrimdışı Tuğra

  • popüler yazar
  • ******
  • İleti: 6599
Soğanlar sağlık iksirimiz
« Yanıtla #40 : 07 Haziran 2009, 09:20:19 »
Soğanlar zambakgillerdendir. Yemeklere lezzet katmalarının yanı sıra sağlık için bire birdirler. Kokuları keskinleştikçe iyileştirici güçleri de artan bu mucize bitki, Latince’de “bir büyük inci” olarak adlandırılırken, Çince’de “sebzeler arasındaki mücevher” şeklinde adlandırılır.

Özellikle sarmısak günümüzde pek çok ülke mutfağında başlıca tatlandırıcılardan biridir.

Marko Polo frenksoğanını Çin’den Batı’ya getirmiş ve sonrasında vaz geçilmez olmuştur. Frenksoğanı sarmısak kokusu taşır ve Çinliler onu bir kaç amaç için kullanır; yaprakları için, çiçek sapları için ve porselenleri temizlemek için.

 Soğan çeşitleri:

-Çinlilerin frenksoğanı:

Rengi beyazdır ve yıldıza benzer şekilleri olan çiçekleri yaz sonunda açar. Yassı yeşil yaprakları vardır, hafif sarmısak kokusu taşır ve kökü urlarla kaplıdır.

-Frenksoğanı: Silindirik yaprakları vardır ve hafif soğan kokusu taşır. Çiçekleri kürecik şeklindedir ve yaz ortasında açar.

-Dayanıklı soğan: Keskin kokulu ilkbahar soğanıdır. Çok nadir olarak çiçek açar.

-Yabancı soğanı: Yazın beyaz renkte çiçek açan bu soğanın çok güçlü bir kokusu ve yeşil yaprakları vardır.

-Ağaç soğanı / Mısır soğanı: Turşuluk küçük soğanları gövde uçlarında gelişir.

-Sarmısak: Beyaz çiçekleri ve yassı, içi dolu yaprakları vardır. Özellikle kökü mutfakların vaz geçilmezidir.

-Dev sarmısak: Hafif sarmısak kokusunda soğanı olan bu bitkinin açık mor renkli çiçekleri yenebilir.

Nelere faydası vardır?

- İştah açar, sindirime yardımcı olur
- Kanı temizler
- Kataraktı açar
- Soğuk algınlığını engeller
- Kolesterolü düşürür
- Kalp krizi ve kansere karşı etkilidir
- Antibiyotik etkisi vardır
- Virüslere, bakterilere ve mantar oluşumuna karşı etkilidir

Arzu Dedeoğlu /sağlık.turk.net
〰〰〰〰🐠

Çevrimdışı Tuğra

  • popüler yazar
  • ******
  • İleti: 6599
Baş ağrısı yapar, öldürücü etkisi var
« Yanıtla #41 : 07 Haziran 2009, 23:55:27 »

Hekimlerin hükümdarı İbn-i Sina’dan ‘Şifalı Bitkiler’de bugün...

Üniversitelerde 700 yıl ders olarak okutulan hekimlerin piri İbn-i Sina'nın 'Tıp Kanunu' kitabından bugüne kadar hiçbir yerde rastlamadığınız çok özel formülleriyle şifa bitkilerin reçeteleri… Dr. Yaman SÖNMEZ ve Tarihçi Ahmet ALMAZ hazırladı.

GÖZ MORLUĞUNA BİREBİR...

SARIMSAK

Yemeklerin vazgeçilmezi sarımsağın faydaları saymakla bitmiyor. Lepra hastalığına iyi gelen sarımsak diş ağrısını geçiriyor. Şeftali ise kulak ağrısını azaltıyor. Sarımsağın bostani olanı bilinir ve pırasa gibi olanı ve yabanisi vardır. Yabanisinde acılık vardır. O, yılan sarımsağı diye adlandırılır. Pırasa nevi, bileşik kuvvet içerir. Hem pırasa, hem sarımsak etkisi gösterir.

iÇERiĞi

Isıtıcı ve kuruluğu üçüncü derecededir. Dördüncü dereceye kadardır. Ekseriya yabanisi de böyledir.

YARARLARI

Yumuşatıcı, eritici, çözücü ve çok iyi gaz gidericidir.

GÜZELLİK

Cildi aşındırır; sıvıların bozulmasını önler. Dağ sarımsağı kaynatılarak içilirse, bitleri öldürür. Çocuklarda bile öldürücü etki yapar. Onların derisi üzerine haricen sürülerek uygulanır. Sarımsak külü, balla karıştırılıp, behak (lepra, addison hastalığı) lekeleri ve göz morluklarına haricen uygulanırsa, faydalı olur. Dökülen saçların çıkmasını sağlar.

BAŞ ORGANLARI

Sarımsak, baş ağrısı yapar. Sarımsağın pişmişi ve közlenmişi diş ağrılarını giderir. Pişmiş sarımsağa özellikle kendir katılırsa, ağrı kesici özelliği artar.

BESLENME

Hubn (siroz) denilen hastalıkta yararlı olur ve özellikle Nasri'nin kullandığı pişmiş sarımsağın etkisi fevkalade fazladır. Nasari, sarımsağı zeytinyağı ve havuçla pişirir.

YARALAR

Ciltte yara meydana getirir. Balla birlikte uyuz yaraları üzerine tatbik edilir. Yaraları açar ve dağ sarımsağı, kötü huylu, cerahatli yaralara dışarıdan tatbik edilir.

GÖRME

Sarımsak, görmeyi (gözü) zayıflatır ve gözde sulu yara çıkmasına sebep olur.

SOLUNUM

Pişmiş sarımsak, boğazı temizler ve kronik öksürüğe yararlıdır (tedavi eder, giderir). Soğuktan oluşan göğüs ağrılarına iyi gelir; boğaza yapışan kan pıhtılarını çıkarır.

DIŞARI ATAN ORGANLAR

Sarımsağın yaprakları ve gövdesi, suda kaynatılıp, bu suya hasta oturtulursa, idrar ve regl söktürücü olarak etki gösterir; meşime çıkarır. 2 dirhem dozda sarımsak dövülüp, ballı suyla birlikte içilirse, balgamı dışarı atar. Ancak şiddetli kurutucu ve çözücü etkisi dolayısıyla,güç üzerinde olumsuz etkisi vardır.

ZEHiRLENME

Haşarat ve yılan sokmasına karşı etkilidir. Kuduza karşı bile aynı etkiyi göstermiştir. Gelincik türü hayvanların ısırıklarına karşı da incir yaprağı ve kimyonla birlikte haricen pomat şeklinde uygulanır.

HARAKET ORGANLARI

Siyatiğe, eğer fitil şeklinde uygulanırsa, iyi gelir. Bu şekilde, ham ve kötü hıltları söküp atar.

ŞEFTALİ

İÇERİĞİ

İkinci derecenin sonunda soğuk ve birinci derecede rutubetlidir; fakat bu rutubetliği birinci derecenin sonuna yakındır. YARARLARI Rutubetli sebebiyle çabuk bozulur; yumuşatıcıdır. Kurusunda büzücü etki vardır ve akışkanlığı önleyici bir yapıya sahiptir. Ham olanı da büzücü etki gösterir.

GÜZELLİK

Yaprakları haricen sürülerek kullanıldığında, kötü kokuları giderir

BAŞ ORGANLARI

Yapraklarının öz suyu, damla şeklinde kullanılırsa, kulak kurtlarına öldürücü etki gösterir. Yağı, şakaklardaki ağrıya iyi gelir. Aynı zamanda, soğuk veya sıcak kaynaklı kulak ağrılarına da iyi gelir.

BESLENME

Olgun şeftali, mide için yararlıdır. İştiha açıcı etkisi vardır: Şeftalinin yemek üzeri yenmesi doğru olmaz. Çünkü yiyecekerler bozar. Dolayısıyla, yemekten önce yenmesi doğru olur. Besleyici özelliği fazladır.

DIŞARI ATAN ORGANLAR

Yaprakları, haricen belli bir süre karın üzerine pomat şeklinde uygulanırsa, bağırsak kurtları üzerinde öldürücü etki gösterir. Aynı şekilde çiçek petallarına onun öz suyu içilse, aynı etkiyi gösterir. Olgun şeftali, bağırsaklara yumuşatıcı etki verir ve ham şeftali kabız etki gösterir.

BUGÜN

Yasal Uyarı;Yazılar Tamamen Tavsiye Amaçlı Olup Tedavi Amacı Gütmez. Sağlık Sorunlarınız İçin Önce Mutlaka Bir Hekime Başvurmanız Gerekmektedir
〰〰〰〰🐠

Çevrimdışı Tuğra

  • popüler yazar
  • ******
  • İleti: 6599
Acai Meyvesi
« Yanıtla #42 : 17 Ağustos 2009, 02:25:20 »
Acai nedir?

Süper meyve olarak tanıtılan Acai küçük yuvarlak siyaha yakın mor renkli üzüme göre etli kısmı daha az olan bir meyvedir. Güney Amerika’da yetişen bir böğürtlen çeşididir. Acai meyvesi yüksek antioksidan içermektedir. Bu meyvenin kökeni Brezilya’ya dayanmaktadır. Çikolata soslu çilek tadında olan açai Rio de Janerio’da günde ortalama en az 2 avuç içi kadar tüketilmektedir. Açai meyvesinin yapısında; antosiyanin polifenol fitosterol omega 3 omega 6 omega 9 diyet lifi A-E-C-B vitaminleri kalsiyum fosfor potasyum ve demir bulunmaktadır. Meyve suyu şeklinde veya tatlı ve dondurmalarda tüketilir. Zengin besinsel bileşimi ve enerji verici özelliği olduğundan Brezilyalılar yorgunluklarını gidermek amacıyla gün içinde sıklıkla acai suyunu tercih ederler.

Antioksidan kaynağı olarak Acai:

Antioksidanlar yaşlanma ve hastalıklar üzerinde önemli etkiye sahiptir. Acai meyvesi hem etli kısmında hem de çekirdeğinde yüksek miktarda antioksidan içermektedir. Antioksidan kapasiteyi ifade etmek için kullanılan “ORAC değeri (Oxygen Radical Absorbance Capacity- serbest Radikalleri emme Kapasitesi)” olarak adlandırılan değer açai meyvesinde kırmızı üzüme göre 30 kat daha fazladır. Açai meyvesinin antioksidan düzeyi üzümdekinin 10 yabanmersininin 2 katıdır. ORAC birimi ile antioksidan kapasite narda 160/g iken açaide 472/g’dır. Açainin içerdiği antosiyanin miktarı kalp hastalıklarına karşı koruyucu olarak gösterilen kırmızı şaraptakinden 10–30 kez daha fazladır. “Acai” şu an bilinen en yüksek antioksidan içeriğine sahip besindir.



Acainin Bilinen Etki Mekanizmaları:

Acai ve kolesterol ilişkisi:
Bitkisel steroller kolesterolün ince barsaklardan emilimini azaltmaktadır. Acai meyvesinin doğal yapısında bitkisel sterol ve stanolleri içerir. Bitkisel sterollerden kolesterolü düşürmeye yardımcı olan Beta Sitositerol bu meyvede bulunmaktadır. Acai meyvesi bugüne kadar bilinen bitkisel sterollerden zengin yüksek antioksidan içeren ve sağlığın devamlılığı için vücudun ihtiyacı olan diğer besin bileşimlerini de içeren tek besindir.

Özellikle taze olarak tüketildiğinde acai meyvesi kötü huylu kolesterol düzeyini düşürücü özelliği vardır. Enfeksiyonlarla savaşma sırasında da vücutta immün (bağışıklık) sisteminin güçlendirilmesine yardımcıdır. Prostat büyümesinin önlenmesinde ve kalp sağlığı açısından da son derece önemli etkileri bulunmaktadır.

Acai ve Lösemi ilişkisi:
Henüz kesin bir kanıt bulunmamakla beraber Florida Üniversitesi’nde yapılan bir çalışmanın sonucuna göre lösemi hücrelerini %86 oranında azalttığı bulunmuştur.

Acai ve kilo verimi üzerine olası etkileri:
Acai meyvesi kilo verimi için sihirli bir besin olarak adlandırılmamalıdır. Ancak kilo verimi sırasında uygun diyet ve fiziksel aktiviteye ek olarak açai meyvesinin tüketilmesinin de önemli olabileceği belirtilmektedir. Acai meyvesinin doğal antioksidan içeriği yapısındaki fitosteroller esansiyal yağ asidi örüntüsü amino asit kompozisyonu vücut fonksiyonları için gerekli olup metabolizmayı düzenleyebilmektedir.

Acai içerdiği omega-3 ile sağlıklı beslenmede önemli yere sahip olan balık zeytinyağı ve keten tohumundaki ile uygun yağ asidinin vücuda alınmasına katkı sağlar. Bu yağ asitleri vücut tarafından üretilememektedir ve besinlerle alınması gereklidir. Bu yağ asitleri vücutta yağ olarak depolanmaktan çok karaciğer tarafından kullanılarak metabolizma üzerinde itici güç oluşturabilmektedir. Özellikle kilo verimi sırasında vücudun adaptasyonunun gerçekleşip kilo veriminde duraksama yaşandığı durumlarda açai meyvesinin tüketimi bir destekleyici faktör olarak değerlendirilebilmektedir.

Acai meyvesi aynı zamanda zengin bir posa kaynağıdır. Acai gibi posadan zengin olan besinler bireylerin daha çok doyum hissetmelerine yardımcı olarak ara öğünlerde atıştırma isteği ve gece yemelerine engel olabilecek niteliktedir.
Amino asit içeriği de yüksek olan açai fiziksel aktivite yapan bireylerde kasların fonksiyonu ve gelişmesi için de önemlidir. Acai meyvesinin yağ asitleri ve amino asit bileşimi bireylerde yağ yakımını destekleyip kas gelişimine destek sağlayabilmektedir. Bireylerin kas kitlelerini arttırmaları vücudun harcadığı enerjide artış yaratacağı için bu yolla kilo kaybının tetiklenebileceği de öne sürülen görüşler arasındadır.

Özellikle Brezilyalı futbolcular maç öncesinde sıklıkla güç ve dayanıklılık için iştahı da baskılayabilen ve kas yapımına yardımcı olabilen besinsel destek olarak açai meyvesini tercih etmektedirler.

Özetle kilo verimi ve acai meyvesi arasındaki ilişkiye bakıldığında her ne kadar açai meyvesi kilo verimi için temel çözüm olarak sunulamasa da bilimsel verilerle kilo verimi üzerine olumlu etkileri olan birçok besinsel desteği içerisinde bulundurmaktadır.



Acai Meyvesinin Fazla Tüketiminin Sakıncası Var mıdır?

Acai Flavonoid formda C vitamini ve E vitaminince zengindir. Yüksek doz C vitamini alınmasının ortak oluşturduğu durum ağızda asidik bir tat oluşumu ve dışkı yapısında değişikliktir. Dr. Andrew Schauss açai meyvesin üzerinde incelemeler yapan ilk kişidir. Dr. Schauss incelediği kan örnekleri doğrultusunda açai meyvesinin tüketiminden sonra 2 saate kadar geçen sürede antioksidan bileşiklerin çok güçlü olduğunu ancak 3. saatte bu bileşiklerin azalmaya başladığını belirtmiştir. Buna göre içilecek açai suyunun tek bir seferde değil her 3 saatte bir içilmesi en iyi antioksidan alımını sağlar sonucuna varılmıştır

forumgercek

Yasal Uyarı;Yazılar Tamamen Tavsiye Amaçlı Olup Tedavi Amacı Gütmez. Sağlık Sorunlarınız İçin Önce Mutlaka Bir Hekime Başvurmanız Gerekmektedir
〰〰〰〰🐠

Çevrimdışı mardin

  • araştırmacı
  • ***
  • İleti: 406
Ynt: Şifalı Bitki Tarifleri
« Yanıtla #43 : 17 Ağustos 2009, 13:46:11 »
 resimde görünce tanıdım abd de yemiştim tadı biraz yavan am oralarda her markette bolca var sizede afiyet olsun
ibadetin eftali devamlı olanıdır.

Çevrimdışı Tuğra

  • popüler yazar
  • ******
  • İleti: 6599
İltihaplara karşı huş ağacı
« Yanıtla #44 : 18 Ağustos 2009, 00:44:19 »
Yarım veya bir tatlı kaşığı ince kıyılmış huş ağacı yaprağı, orta boy bir su bardağı dolusu kaynar derecede sıcak suyla haşlanır, 10 dakika demlendikten sonra süzülür. Günde 2-3 bardak içilir.

Bedendeki sıvı birikimlerini (ödemleri), böb­rekleri kesinlikle yormadan veya tahriş etmeden çözebilir. İdrar kesesi iltihabına ve idrar yolları iltihabına karşı etkiliciir. üzün süreli bitki çayı kullanımının sonucunda, bedendeki ürik asit dü­zeyi aşağı çekilebilir. Romatizma, gut ve artrit ra­hatsızlıklarına karşı da kullanılabilir.

Yasal Uyarı;Yazılar Tamamen Tavsiye Amaçlı Olup Tedavi Amacı Gütmez. Sağlık Sorunlarınız İçin Önce Mutlaka Bir Hekime Başvurmanız Gerekmektedir
〰〰〰〰🐠