Uzm. Diyetisyen Dilara Koçak, sağlıklı bir yaşam için çok önemli olan şifa kaynağı besinlerden altı tanesini sizler için sıraladı...
Dilara Koçak şifa kaynağı besinleri sizler için sıraladı...
1- NANE
Nanenin özellikle sindirimi kolaylaştırıcı ve mideyi rahatlatıcı etkisi vardır. Pankreas, göğüs ve karaciğer tümör gelişimini yavaşlattığını, kolon, deri ve akciğer kanserlerini de önleyici olduğu, yapılan çalışmalarda görülmüştür.
Bulantılara iyi gelir, bu nedenle nane ve limon kaynatılıp içilmesi tavsiye edilir. Anti-mikrobiyal etki gösterir. Manganez, A ve C vitaminin çok iyi bir kaynağıdır.
Aynı zamanda folat, demir, magnezyum, kalsiyum, potasyum, omega 3 yağları ve B2 vitaminlerinden zengindir. Özellikle yoğurda, omlet/ menemene, her türlü meyveye, pişmiş lahana, havuç, bezelyeye çok yakışır.
FERAHLATAN İÇECEKLER
Maden suyu, buzlu çay, limonatayı naneyle tatlandırabilirsiniz.
2- MAYDANOZ
Maydanoz, A vitamini kaynağıdır. Ayrıca C ve K vitamini, demir, potasyum, kükürt, kalsiyum ve magnezyum yönünden de zengindir. Güçlü bir antioksidan kaynağıdır. Diüretik etkisi vardır. Toksinlerin vücuttan atılmasını sağlar. Posa içeriği ile ince bağırsaktaki peristaltik hareketleri artırır, kabızlık tedavisinde etkilidir.
Yapılan bazı çalışmalarda adet sancılarının azaltılmasında da etkili olduğu saptanmıştır. Mide ve bağırsaklardaki gaz sıkıntılarını önler.
BOL YEŞİLLİ KISIR
- 1/2 demet maydanoz, 1/2 demet taze nane, 1/2 demet roka, 1/4 demet dereotu, 1 orta boy domates, 2 adet taze soğan, 4 yemek kaşığı haşlanmış iri bulgur, limon, sirke, 1 tatlı kaşığı nar ekşisi
- Maydanoz, nane, roka ve dereotu doğranıp karıştırılır. Üzerine domates ve soğan küçük parçalar halinde kesilerek eklenir. Son olarak daha önceden haşlanmış bulgur, nar ekşisi, limon ve sirke eklenip servis edilir.
3-PORTAKAL
Kış mevsiminin vazgeçilmez meyveleri arasında yer alan portakal özellikle içerdiği zengin C vitamini ile hastalıklara karşı vücudun savunma mekanizmasını kuvvetlendirir. Portakal, C vitamininin yanı sıra B vitamini, potasyum, kalsiyum, magnezyum da içermektedir. İçerdiği yüksek potasyum tansiyonun dengelenmesine yardımcı olur. Bunların dışında da, damarları ve kılcal damarları güçlendirerek kalbin zarar görmesini engeller.
Ayrıca, içerdiği vitaminler ve antioksidanlar sayesinde de, kanın pıhtılaşmasını, mide ve pankreas kanserini engeller ve yaraların da daha çabuk iyileşmesini sağlar. Portakalda bulunan en önemli flavon olan herperidin kandaki kolesterol seviyesini azaltmaktadır.
C VİTAMİNİ DEPOSU
- 1 adet elma, 1 adet portakal, yarım greyfurt, 2 adet havuç sıkılıp içilir.
4-GREYFURT
Mayhoş ve keskin kokusuyla greyfurt, pembe - kırmızı rengini içerdiği likopenden alır. Her ne kadar her mevsim bulunabiliyor olsa da en iyi kış mevsiminde yetişir.
Bağışıklık sistemini güçlendirmeye yardımcı olan C vitaminin mükemmel bir kaynağıdır. Araştırmalar düzenli olarak pembe-kırmızı greyfurt tüketiminin prostat kanseri riskini azalttığını gösteriyor. Bir çalışmada da sarı ve kırmızı renkli greyfurtun LDL kolesterol (kötü huylu) düzeyini; kırmızı greyfurtun ise trigliserit düzeyini düşürdüğü bulunmuştur.
DİKKAT: İlaç kullanırken, greyfurt suyu tüketmek isteyen bireyler, herhangi bir ters etki görmemek için mutlaka doktora danışmalıdır.
5- TARÇIN
Kan şekeri üzerindeki olumlu etkisi birçok araştırmayla kanıtlanmıştır. Ayrıca anti-mikrobiyal besin olarak anılır. Beyin aktivitesini de artırıcı etkisi vardır. Diyet lifinin iyi bir kaynağıdır. Özellikle geleneksel Çin tıbbında, taze zencefille karıştırılmış tarçın, soğuk algınlığı ve gripten koruyucu olarak tüketilmektedir.
Manganezin çok iyi, demir ve kalsiyumun iyi kaynakları arasında yer alır.
Tatlı tadında bir baharat olan tarçın, özellikle yoğurda, her türlü meyveye, et yemeklerinden yahniye, sebze yemeklerinden kabak ve tatlı patatese çok yakışır.
TARÇINLI FARKLI TATLAR
- Tavuklu salatanıza, 1/4 çay kaşığı tarçın, bir yemek kaşığı kuru üzüm, bir adet dilimlenmiş kuru kayısı ilave edebilirsiniz.
- Meyve tatlılarının üzerine, kek ve kurabiyelere hazırlama sırasında lezzetlendirmek için tarçın ilave edebilirsiniz. 1 çay kaşığı tarçın, 5 kalori içerir.
6- KEREVİZ
Hipokrat, 2500 yıl önce, “Gergin sinirlerinizin ilacı kereviz olsun” demiştir. Maydanozgillerden, kokulu, otsu bir bitkidir. K ve C vitaminin mükemmel bir kaynağıdır. Lif, potasyum, folat, molibden, manganez ve B6 vitaminin çok iyi, ayrıca kalsiyum, magnezyum, triptofan, fosfor, demir, B1, B2 ve A vitaminlerinin de iyi bir kaynağıdır.
120 gram kereviz yaklaşık 20 kalori içerir. Gut, osteoartrit ve romotoid artrit gibi romatizmal hastalıklara karşı koruyucu etki gösterir. Kan basıncını dengeleyici etkisi vardır.
Yapılan çalışmalar diüretik aktivitesiyle ödem atıcı etkisi olduğunu gösteriyor. İçerdiği aktif bileşen olan ‘phthalides’ ile arterler çevresindeki kasları rahatlatır ve damar tıkanıklığını önler.
PORTAKALLI KEREVİZ
- 4 adet halka şeklinde doğranmış kereviz, 1 orta boy halka şeklinde doğranmış kuru soğan, 2 su bardağı taze sıkılmış portakal suyu, 1 yemek kaşığı zeytinyağı, tuz
- Dilimlenmiş soğanlar tencerenin en alt kısmına dizilir. Üzerine halka şeklinde dilimlenmiş kerevizler konur. Üzerine 2 su bardağı portakal suyu dökülür. Az tuz ve sıvı yağ eklenerek pişirilir.
Milliyet/Cadde