Gönderen Konu: 5 adımda baş ağrısından kurtulun  (Okunma sayısı 4958 defa)

0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Çevrimdışı Tuğra

  • popüler yazar
  • ******
  • İleti: 6599
5 adımda baş ağrısından kurtulun
« : 24 Kasım 2009, 13:20:25 »


Baş ağrılarınızı azaltmak için bu 5 yöntemi deneyebilirsiniz...

Baş ağrıları, sinir bozucu derecede şiddetli ya da önemsenmeyecek kadar hafif olabilir. Fakat şiddeti ne olursa olsun sürekli ya da sık sık baş ağrısı çeken insanlar bundan önemli derecede etkilenir.

Bu ağrı kişilerin hayattan aldıkları zevki azaltır, günlük yaşamlarının olumsuz bir yönde ilerlemesine sebep olur. İşte baş ağrısını azaltmanın 5 yolu...

1- Sağlık koşullarınızı geliştirin.

Yapmanız gereken ilk şey ikincil baş ağrınız olmadığından emin olmaktır. Bu, diğer sağlık problemlerinizin yan etkisi olan baş ağrısıdır. Bunu belirlemek baş ağrınızın nedeninin ne olduğunu anlamak için size yardımcı olur;

fakat baş ağrınızı tetikleyici faktörleri tanımlayabilmek uzun zamanınızı alabilir. Baş ağrınızın başlangıcından 48 saat önce ne yediğinizi ve neler yaptığınızı ve adet döngünüzü kontrol edebilmenizi sağlayacak tarihi ve saati olan bir günlük tutun.

2- Boynunuzu güçlendirin.

Zayıf boyun kasları sırtınızın üst tarafında alt boynunuza ve daha sonra üst boynunuza ilerleyen bir ağrıya neden olabilir. Zayıf kaslar bilgisayarın karşısında çok fazla zaman geçirmekten ve bayanların uzun süre örgü örmesinden dolayı oluşabilir.

Trapez kaslarındaki zayıflık sırtınızın üst tarafında acıya neden olabilir. Bu bölgeyi güçlendirmek ağrıyı %80 azaltabilir.

3. Bu ağrıyı terleyerek atmaya çalışın.

Yürümek, yüzmek ve bisiklete binmek yalnızca kalp sağlığınız için değil; belinizin inceliği ve cinsel çekiciliğiniz için de yararlıdır. Düzenli aerobik egzersizleri demek daha az baş ağrısı demektir.

Çünkü egzersiz stresi azaltmaya, sizi rahatlatmaya ve ağrı kesici endorfinlerin derecesini arttırmaya yardımcı olur. Aynı şekilde, yoga, germe egzersizleri ve meditasyon da gerginliği azaltır ve bu yüzden baş ağrısına neden olan kimyasal durumları da rahatlatır.

4. Gıda takviyelerini deneyin.

Bazı vitaminler, minareler ve diğer besin destek ürünleri baş ağrısını önlemeye yardımcı olabilir. Bu gıda takviyelerinin arasında B2 vitamini (sabahları 400 miligram riboflavin), koenzim Q10 (günde üç kez 200 miligram) ve magnezyum sülfat (günde iki kez 200 ile 400 miligram; en azından seyrek olarak büyük tuvalete çıkıyorsanız) vardır.

Bu gıda takviyelerinin verimliliği konusunda genel bir karara varılamamıştır; fakat kronik problemleriniz varsa denemeye değer. Bunu denemek 6 haftanızı alacaktır.

5. Basınç noktalarına dokunun.

Evet, parmaklarınızın sizi rahatlatmasına izin verin. Asya’da 2000 yıl önce geliştirilen akupresür, parmaklarınız vücudunuzdaki kaslarla ilgili stresi rahatlatan noktalara basınç yaptığında işe yarar. ‘Shiatsu (bir tür Japon masajı)’ masajını yaptırın ya da bir dahaki sefere başınız ağrıdığında şimdi size vereceğimiz adımları izleyerek bu masajı kendiniz yapın. Fakat hamileyseniz bu masajı yapmayın!

- Şakak kemiği kasınızın ortası:

Bu, şakak bölgesinin tam ortasında bulunmaktadır. Bu bölgeyi başparmağınız ile orta parmağınızı birbirine yakın şekilde tutarak kas alanında yumuşamayı hissedene dek ovun.

Eğer bu noktayı saptamakta zorluk çekerseniz parmaklarınızı şakaklarınıza yerleştirin ve sonra azı dişlerinizi birkaç kez sıkın. Şakak kaslarının ortasındaki ana kasın çıkıp indiğini hissedeceksiniz.

- Kulaklarınızın arkası:

Kafanızın arka tarafındaki, kulaklarının arkasındaki kemiğin hemen önündeki kafatası noktalarını saptayın ve başparmaklarınızla 2 dakika kadar dairesel basınç uygulayın.

- Gözlerinizin arası:

Burnunuzun hemen üzerindeki dokuyu orta parmağınızı bir gözünüze başparmağınızı da diğerine yakın bir şekilde yerleştirerek sıkın. Yavaşça yukarıya doğru ittirin, böylece kaşlarınızın kenarlarında basıncı hissedeceksiniz.

- El dokusu:

Başparmağınızı ve işaret parmağınızı kullanarak diğer elinizin baş parmağı ile işaret parmağı arasındaki yumuşak dokuyu sıkıştırın ve basınç uygulayın.

Real Age
〰〰〰〰🐠

Çevrimdışı Tuğra

  • popüler yazar
  • ******
  • İleti: 6599
Baş ağrısının 9 ilacı
« Yanıtla #1 : 22 Haziran 2010, 23:10:49 »

Mevsim değişikliğinden ve uykusuzluktan başınız ağrıyorsa bilim adamları hastalara ilaç değil bazı besinler öneriyor. İşte size baş ağrısının 9 ilacı...
   
Ağrı kesici ve ilaçların etkisiz kaldığı anlarda yenilebilecek besinlerin baş ağrısı ortadan kaldırmakta çok etkili olduğunu belirten beslenme uzmanları baş ağrısını dindiren 9 besini şöyle sıraladı...

1-Fırında patates: Akşamdan kalanlar için potasyum deposu patates öneriliyor. Fırında yapılan patatesler vücuttaki sıvı oranını dengeliyor.

2-Karpuz: Vücutta su kaybı baş ağrısının en önemli nedenidir. Başta karpuz olmak süre sulu meyvelerin tercih edilmesi gerekiyor.

3-Kahve: Tüketilen aşırı alkol sonrasında damarlar genişleyebilir ve baş ağrısının etkisi artar. Kahvenin içindeki kafein damarları daraltarak baş ağrısının önüne geçer.

4-Tam tahıllı ekmek: Karbonhidrat eksikliği baş ağrısına neden olur. Tam tahıllı ekmek vücutta aşırı su kaybını düzenlerken baş ağrısını ortadan kaldırır.
5-Badem: Badem içinde barındırdığı magnezyum sayesinde damarları rahatlatır ve migren ve baş ağrısının önüne geçer.

6-Yoğurt: Kalsiyum deposu yağsız yoğurt baş ağrısına birebirdir.

7-Baharatlı yemekler: Kırmızı biber ve benzeri baharatlı soslar baş ağrısının etkisini diğer besinlere göre daha çabuk azaltır. Özellikle sinüzitlerinde sorunlar olanlar baharatlı yemekler yerse solunum yolları daha çabuk açılır.

8-Susam: Susam özellikle kadınlar için çok önemli bir besin. Barındırdığı yüksek oranda E vitamini kadınların özel günlerinde baş ağrısını ortadan kaldırıyor.

9-Ispanak: Tansiyonu düşüren ıspanak baş ağrısına iyi geliyor. Uzmanlar ıspanağın etkisinin artması için sebzenin yapraklarından salata yapılarak tüketilmesini tavsiye ediyor.

bugün
〰〰〰〰🐠

Çevrimdışı Tuğra

  • popüler yazar
  • ******
  • İleti: 6599
Baş ağrısını tetikleyen unsurlar
« Yanıtla #2 : 22 Ekim 2010, 11:48:49 »
 
Günümüzün hastalığı haline gelen migren birçok insanın hayatını alt üst ediyor. Ancak, migrene yol açan nedenleri bilirseniz ve bunlara dikkat ederseniz bu rahatsızlıktan kurtulabilirsiniz.

Bir habere göre, migren Amerika'da 28 milyon insanı etkilerken Türkiye'de de her 5 kadından biri migrenden şikayetçi. Fakat, bunların birçoğu yanlış teşhis ediliyor veya yanlış tedavi ediliyor. Fakat, hastaların yüzde 40'ı ağrıyı başlarının her iki tarafında da hissettiklerini açıklıyorlar.

Migren ağrısı tedavi edilmediğinde yaklaşık 72 saat sürebiliyor. Ayrıca hastada ışığa ve sese duyarlılık, bulantı ve/veya kusma gibi şikayetler de görülebiliyor.

Stres:

En yaygın baş ağrısı tetikleyicilerinden biri strestir. uzun süreli stres altında olmanıza neden olan durumlardan ve olaylardan uzak durun. Doktorunuza stresin baş ağrınızda rol oynadığını belirtin.

Sosisli sandviç:

Sosis ve salam gibi işlenmiş gıdalarda bulunan nitrat da baş ağrınızı tetikleyebilir.

Kahve:

Her ne kadar kahve sabahları uykunuzu açmaya yardımcı olsa da, kahve de dahil kafein içeren gıdalar ve içecekler migreni tetikleyebilir. Yine de bazı hastalar kafeinin baş ağrısı belirtilerini hafiflettiğini söylüyorlar.

Çin yemeği:

MSG olarak bilinen Monosodyum glutamat isimli madde migreni tetikler. Bu madde genellikle Çin yemeklerinde bulunsa da bazı işlenmiş gıdalarda da bulunabiliyor.

Bazı hormonlar:

Özellikle hamilelik döneminde değişen hormonal denge nedeniyle yükselen bazı hormon seviyeleri baş ağrısını tetikleyebiliyor.

iyilikgüzellik
〰〰〰〰🐠

Çevrimdışı Tuğra

  • popüler yazar
  • ******
  • İleti: 6599
Yaz Sıcakları Başınızı Ağrıtmasın!
« Yanıtla #3 : 11 Haziran 2012, 18:21:01 »
Güneş ışınları etkisini artırdıkça, baş ağrılarınızın şiddeti de artabilir. Oysa bu durum, yaz mevsiminin keyfini çıkaramayacağınız anlamına gelmiyor. Bulunduğunuz ortamdaki hava sıcaklığının kontrol edilmesi ve uygun tedavi yöntemlerinin uygulanması ile yaz aylarını daha keyifli geçirebilirsiniz

Uzun süre klima kullanımı baş ağrısını tetikler

Mevsimsel değişiklikler baş ağrıları üzerinde etkilidir. Yaz aylarında, sıcakların artmasıyla baş ağrısı şikâyetlerinde de artış gözlenmektedir. Kronik ağrıları olan kişiler bunun çoğunlukla farkına bile varamayabilir. Oysaki bilimsel çalışmalar sıcak havalarda damarların genişlemesiyle baş ağrılarının da arttığını göstermektedir. Sıcak hava, tansiyon yükselmelerine neden olduğu için özellikle hipertansiyon hastalarının kan basıncı seviyelerinde sıcağa bağlı olarak belirgin bir artış görülebilir. Yüksek tansiyon da sıklıkla, kendisini ensede ağrı ile gösterir. Sıcakların yanında lodos da özellikle migreni tetikleyen en önemli nedenlerden biridir. Sıcaklar nedeniyle artan klima kullanımı da, baş ağrılarına neden olur. Klimalı ortamda uzun süre bulunmak baş ağrılarını tetikleyebilir. 
 
Baş ağrınız varsa nöroloji uzmanına başvurun
 
Yaz dönemiyle birlikte artan baş ağrılarının tedavisi, ağrının tipine göre farklılık göstermektedir. Bu nedenle, tedavinin şekline karar vermeden önce ağrının tipinin belirlenmesi büyük önem taşır. Gerilim tipi baş ağrısında depresyon tedavisine yönelik ilaçlar faydalı olabilirken; migren tedavisinde ilk basamak, hastalığın tetikleyicilerinden mümkün olduğunca uzak durmaktır. Düzenli uyku, sağlıklı beslenme ve düzenli egzersizler ile mevsimsel değişikliklere karşı önlemler almak gerekir. Bunlara dikkat edilmesine rağmen ataklar sık ise, hastaya atak sıklığını azaltıcı ilaç tedavisi uygulanır. Migren tedavisinde kullanılabilecek pek çok ilaç mevcuttur. Bu ilaçların sırayla denenmesi gerekebilir. Bu noktada hastaların sabırla tedavilerini sürdürmesi ve doktorlarıyla devamlı bağlantı halinde kalmaları, tedavide başarıyı yakalamak için çok önemlidir. Yarım bırakılan tedaviler nedeniyle, migren teşhisi konmuş pek çok kişi, hastalığın tedavi edilemeyeceği düşüncesine kapılmaktadır. Baş ağrısını bir kader olmadığı unutulmamalıdır. Hastaların öncelikle bir nöroloji uzmanına başvurması ve sabırla tedavilerini sürdürmesi iyi sonuçlar almak için yeterli olacaktır.
 
Başınızı sıcaklardan koruyun!
 
Yaz sıcaklarında, baş ağrısı riskine karşı bu öneriler dikkate alınmalı;
 Güneşin dik olarak geldiği en sıcak saatlerde kendinizi ve başınızı koruyun. Bu saatlerde çok fazla dışarıda kalmamaya özen gösterin.
 Güneşe çıkmak zorunda kaldığınızda şapka veya şemsiye kullanın.
 Ani ısı değişikliklerinden kaçının (Çok sıcak ortamdan, klimatize edilmiş soğuk ortama geçmemeye dikkat edin)
 Klimadan gelen soğuk havaya doğrudan maruz kalmayın.
 Su ve soğuk ayran gibi serinletici sıvıların tüketimini artırın.
 

Uzm. Dr. Bilge Çetin- saglikveyasamdergisi
〰〰〰〰🐠

mazhar

  • Ziyaretçi
Baş Ağrılarını Önemseyin
« Yanıtla #4 : 10 Haziran 2014, 23:43:29 »
İnsanların yüzde 70'inin hayatlarının herhangi bir döneminde baş ağrısına maruz kaldığını ifade eden Fizik Tedavi ve Manipülasyon Uzmanı Dr. Ali Şahabettinoğlu, baş ağrılarının yüzde 90'ının migren veya gerilim tipi baş ağrısı olduğuna dikkat çekti. Migrenin toplumda görülme sıklığının yüzde 15 civarında olduğunu belirten Şahabettinoğlu, "Nöbetler halinde şiddetli ve zonklayıcı bir baş ağrısı olup genellikle tek taraflı olur. Beraberinde bulantı veya kusma olabilir. Işık, ses ve harekete aşırı hassasiyet olup, 2 ila 72 saat sürebilir. Krizler arası durum normaldir. Stres, açlık, az veya çok uyumak, hava değişmesi, adet dönemi, peynir, çikolata, salam, sosis gibi gıdalar, kırmızı şarap, aşırı ışıklı flüoresanlı mekânlar migreni tetikleyebilir. Medikal tedavisinde ise kriz anında ve krizler arası kullanılan ilaçlar vardır. Son yıllarda ise kranial masaj ve manipülasyonun (ba'ın elle tedavisi) migren ve gerilim tipi baş ağrılarında etkili olduğu görülmektedir" dedi.

TEDAVİSİ NASIL OLUYOR

Sık sık tekrarlanan baş ağrılarının hafife alınmaması gerektiğini ifade eden Şahabettinoğlu, evvela bir uzman doktora gidip muayene olunması gerektiğini söyledi. Migren ve gerilim tipi baş ağrılarında verilen medikal tedaviye ilaveten kranial ve servikal manipülasyon (elle fizik tedavi) ve masajın, tedavide oldukça başarılı sonuçlar verdiğini anlatan Şahabettinoğlu, "Tedavi sırasında baş ve boyun bölgelerinde, ağrı şekli ve lokalizasyona göre ilgili noktalara ellerle belli açılarda ve değişik derecelerde basınçlar ve yine bazı germe, döndürme manevraları uygulanıyor. Migren ve gerilim tipi baş ağrılarındaki kranial manipülasyon ve masaj tedavisi, hastalığın derecesine göre 3-6 seans sürüyor. Tedavi ise 3 veya 5 gün aralıklarla uygulanıyor" diye konuştu.
Habervaktim.com
« Son Düzenleme: 10 Haziran 2014, 23:46:12 Gönderen: mazhar »