Gönderen Konu: 8 milyon böcek doğaya salınacak  (Okunma sayısı 2184 defa)

0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Çevrimdışı Ay Işığı

  • aktif yazar
  • *****
  • İleti: 1166
8 milyon böcek doğaya salınacak
« : 09 Ocak 2010, 20:05:35 »



Dünya Bülteni/Haber Merkezi

Konya'da, bu yıl doğaya 8 milyon yararlı böcek salınması planlanıyor.

Her yıl yaklaşık 12 milyon dekar alanda hububat ekimi yapılan Türkiye'nin ''tahıl ambarı'' olarak nitelendirilen Konya'da, bu yıl doğaya 8 milyon yararlı böcek salınması planlanıyor.

Konya Tarım İl Müdürlüğü Bitki Koruma Şube Müdürü Dr. Celal Yıldız, yaptığı açıklamada, Müdürlük olarak her yıl Mart ayının sonlarına doğru kışlak adı verilen dağlarda süneleri topladıklarını söyledi.

Bu çalışmaların 20-25 gün boyunca 20-30 kişilik bir ekiple sürdürüldüğünü dile getiren Yıldız, ''Ekipte görevli arkadaşlar Karaman-Karadağ kışlağında her gün elleriyle günde 5-10 adet süne topluyor. Daha sonra bunlar laboratuvar ortamında 1 hafta boyunca besleniyorlar'' dedi.

Yıldız, laboratuvara alınan sünelerin burada uygun sıcaklık ve nem ortamında  yumurta vermeleri sağlanacağını vurgulayarak, elde edilen yumurtaların da parazitlenerek, nisan-mayıs aylarında buğday tarlarına salınacağını, bu parazitli yumurtalardan çıkacak parazitoitlerin de süne yumurtalarını parazitleyerek süne yavrusu yerine parazitoit çıkmasının sağlanacağını bildirdi.

8 MİLYON PARAZİTOİT SALINMASI PLANLANIYOR

Konya'da 2008 yılında yaklaşık 6 milyon adet, 2009 yılında da 4,5 milyon adet parazitoit salındığını anlatan Yıldız, şunları kaydetti:

''Bu yıl da yaklaşık 8 milyon parazitoiti doğaya salmayı planlıyoruz. Tabi faydalı böcek, yani biyolojik mücadele kısa vadede çözüm olamaz ama uzun vadede çözüm olabilir. Onun için faydalı böceklerin yıldan yıla geçişini sağlayacak tedbirler alınmalı. Bu böceklerin yıldan yıla geçişisin sağlamanın en önemli yolu da fidan dikmektir. Kışın kalacak yer bulamayan faydalı böcekler, soğukta yaşayamadıkları için yok oluyor. Oysa kışı ağaçların kabuklarının arasında geçiren faydalı böcekler, ertesi yıla sağlıklı kalarak çoğalma imkanı buluyor. Bu nedenle ağaç sayısının artırılması büyük önem taşıyor. Bu yolla uzun vadede süneden kurtulmak mümkün.''

Yıldız, her yıl yaklaşık 12 milyon dekar alanda hububat ekimi yapılan Konya'da, 6-7 milyon dekar alanda da süne sürvey çalışmaları yaptıklarını dile getirerek, süne ile mücadele çalışmaları çerçevesinde 803 bin dekar alanda da kimyasal mücadele yapıldığını belirtti.

Süne ile biyolojik mücadeleye Ereğli, Çumra, Seydişehir, Beyşehir, Sarayönü gibi ağaçlıklı ve sulak alanlarda daha fazla ağırlık verildiğini ifade eden Yıldız, Karapınar, Çeltik ve Altınekin'de de daha çok kimyasal mücadele yürütüldüğünü vurguladı.