Gönderen Konu: "Afrika'nın Su İle İmtihanı" Konulu Uluslararası Su Konferansı (Diversity)  (Okunma sayısı 3508 defa)

0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Çevrimdışı Mücteba

  • Moderatör
  • popüler yazar
  • *****
  • İleti: 9214
  • "En büyük keramet, istikâmet üzere olmaktır..."

Uluslararası Su Konferansı

Diversity Farklılık Derneği olarak Türkiye genelinde bir ilki gerçekleştirerek Dünya’daki su ihtiyacına cevap verebilmek için Uluslararası Su Konferansı düzenliyoruz.

Konferans 30 Nisan 2016 Cumartesi saat: 15:00 – 17:00 saatleri arasında İstanbul-Çekmeköy Kültür Merkezi’nde düzenlenecektir. Afrika’nın su ile imtihanı ve suyun insan yaşamı için öneminin işleneceği konferans da Afrika Kıtası’ndan zengin su tecrübeleri anlatılacaktır.

Uluslararası Su Konferansı‘na katılmak için Diversity Farklılık Derneği Genel Merkezi’ni arayarak rezervasyon yaptırabilirsiniz.

İletişim
Telefon : 0(216) 478 4706
E-Posta : yardim@diversitydernegi.org
Adres: Esenşehir Mah. Nilgün Sok. No:16-18  Ümraniye / İstanbul
URL: http://www.diversitydernegi.org/iletisim/


http://www.diversitydernegi.org/uluslararasi-su-konferansi/



Çevrimdışı Mücteba

  • Moderatör
  • popüler yazar
  • *****
  • İleti: 9214
  • "En büyük keramet, istikâmet üzere olmaktır..."
1. Uluslararası Su Konferansı V1 (DIVERSITY) Gerçekleştirildi
« Yanıtla #1 : 12 Mayıs 2016, 10:52:03 »
1. Uluslararası Su Konferansı V1 (DIVERSITY) Gerçekleştirildi

30 Nisan tarihinde kararlaştırmış olduğumuz, suyu ve Afrikadaki susuzluğu anlatan konferansımızı gerçekleştirdik.
Konferansımıza katılan herkese çok teşekkür ederiz.

{Diversity Farklılık Derneği}





https://www.youtube.com/watch?v=ciOUv29uKN0


Çevrimdışı Mücteba

  • Moderatör
  • popüler yazar
  • *****
  • İleti: 9214
  • "En büyük keramet, istikâmet üzere olmaktır..."
Bulunabilirse Bir Bidon Hayat Kurtarır Afrika’da
« Yanıtla #2 : 18 Mayıs 2016, 16:47:38 »
Bulunabilirse Bir Bidon Hayat Kurtarır Afrika’da

Sahra Altı Afrika’nın köylerinde su yolculuğu diye bir meşguliyet var. Köylerin değeri yakın bir bölge de su kuyusunun olup olmamasıyla ilgilidir. Yoldan daha önemli olan su, rengi ne olursa olsun Afrika’nın merkezden uzak bölgelerinde yaşam alanlarının yegane varoluş sebebidir. Su yolculuğu da köylerin konumuna göre her yaştan insanın bazen 3 bazen de 7 km’lik yolu yaya olarak ve yalınayak kat etmesidir.

Afrika’da Sahra Altı Afrika başta olmak üzere insanların yoğun yaşadığı bölgeler esas alındığında 800 Milyon insan sağlıklı su kaynaklarına ulaşamamaktadır. Verilerin teyit edilmesinin mümkün olmadığından ilgili veriler genellikle gerçeği yansıtamamaktadır. Haliyle Afrika’da gerçek tahminlerin ötesindedir. Köyler çevrelerinde bulunan yerel su kaynaklarına ulaşımı mümkün kılan yerlerde kurulmuştur. Ancak bu su kaynaklarından istidafe edilirken kullanılan yerel tekniklerle, sağlıklı su için yeterli derinliğe ulaşılamadığından insanlar, sağlıksız, çamurlu sularla idare etmektedirler.

Afrika’da su var

Afrika’daki sorun, suyun olmamasından ziyade suya ulaşılamamasıdır. İnsanlar köylerini ve yaşam alanlarını taşıma suyun konumuna göre şekillendirebiliyorlar. Kırsal kesimde yaşayan insanların büyük çoğunuğu yeterli altyapının hâla merkezlerin dışına ulaştırılamamasından ötürü sağlıklı ve sürdürülebilir su kaynaklarından mahrum vaziyettedir. Zaten zirai ve idari olarak sınırlı bölgede, karın tokluğuyla yaşamlarını idame ettiren insanlardan; hâlihazırdaki imkânlarıyla yolu dahi olmayan bir bölgede ithal sondaj makinelerini temin ederek sağlıklı suya ulaşmalarını bekleyemeyiz. Su hayâti bir ihtiyaç olsa da Afrika’nın birçok ülkesinde, dış yardımlarla yapılan göstermelik faaliyetler ve dışardan ithal edilen darbelerle devam eden -demokratik- iktidarlarla gelebildiği aşama bundan ileriye gidememektedir. Daha fazlasını beklemek için henüz vakit var.

Afrika’nın Geleneksel Paylaşım Kültüründe Suyun Yeri Önemli

Kırsal kesimde alternatif bir yapı söz konusudur. Geleneksel olarak adil, paylaşımcı bir kabile ve köy muhtarlığı yönetim sistemine sahip olan köylerde paylaşım esaslı idare mekanizmaları ile zor şartlar bir nebze olsun yaşamı kolaylaştırmaktadır.  Hatta bazı köylerde kendi köylüler imkânlarıyla yapay havuzlar oluşturmuşlardır. Dünya’da yardımlaşmanın az görülen örneklerinden biri olan bu sistemde köylüler kilometrelerce uzaktan getirdikleri suları bir havuzda topluyorlar. İhtiyaç sahipleri de ihtiyaçları kadar suyu bu havuzdan temin etmekteler. Bireyselleşme ve küreselleşme kıskacında, insan odaklı faaliyetler her geçen gün yok olurken, Afrika’nın sıradan bir köyü bu şekilde zengin bir sosyal paylaşım kültürüne sahiptir.



Afrika’da Bitmeyen Su Meşguliyeti

Afrika denince safari maceraları akla gelir ancak doğal parkların dışında Sahra altı Afrika’da görülebilecek en güncel maceralar su yolculuğunda olan Afrika insanınınkilerdir. Çoğu zaman 45-50 dereceyi bulan sıcakta bile su yolculukları devam etmek zorundadır. Sarı yağ bidonları Afrika’da hayatın bir parçasıdır. Su kuyularından çekilen sular bidonlarla taşınır, suyun rengi de genellikle bidonlar gibi sarıdır hijyenin söz konusu olmadığı bu sistemde bu bidonlar adeta hayat kurtarır. Küçükten büyüğe her Afrikalı gününün önemli bir kısmını su yolculuğunda harcar.

Afrika’nın su ile imtihanı yüzyıllardır devam etmektedir. Kendi imkânlarıyla bu mücadeleye katılan Afrika insanı, geleneksel yardımlaşma kültürüyle zorlukları aşmaya çalışmaktadır.  Asıl imtihan belki de her türlü imkâna sahip olduğu halde Afrika insanının su ile mücadelesine karşı üç maymunu oynamayı tercih eden dünyanın geri kalan kısmınındır.


13 Mayıs 2016 | Haberler, Köşe Yazıları | http://www.diversitydernegi.org/afrikanin-su-ile-imtihani/