Sadakat'e eklediğim bir konunun bugün internet alemindeki kopyalanmış versiyonlarını görünce zaten rahatsız olduğum bu konuda bir başlık açmayı uygun buldum.
Konu şu:
9 Şubat'ta Sadakat'e
Çay Kaşığının Dili adlı bir yazı eklemişiz.Tıklayınca göreceksiniz ki yazının altında alıntı olduğu yazıyor.Sözkonusu yazı bahsi geçen gazetedeki yazarın yazısından özetlenmiş bir kısımdır sadece.Ve bu alıntıya
"Tıpkı beden dili gibi ‘çay kaşığının da dili’ varmış." gibi bir cümleyi de biz eklemişiz. Ama biraz önce gördüm ki (benim eklediklerim hariç) google'da bir arama yapınca bir sürü forumda sitede vs bizim eklediğimiz bu yazının aynısını görüyorum.Üstelik benim eklediğim cümleyle beraber yani kimse gazeteden alıp kopyalamamış.Ama nedense hiç kimse ne gazetenin adını, ne yazarın adını ne de bir alıntı olduğunu yazmış.
Gazete benim değil, yazar ahbabım değil kaynak olarak da Sadakat verilsin de istemedik ama bu nasıl bir anlayıştır. Nasıl bir emeğe saygısızlıktır.Bari -alıntı- yazın öyle değil mi? Yazar bu işten para kazanıyor, belki razı değil
bu da bir kul hakkı değil midir?Çok ama çok dikkat edilmesi gereken bir konu.
Bununla birlikte bu şekilde bir
(Ç)alıntıcılık çeşitli tehlikeler arz ediyor.
Bu konuda Adminimiz
Bir İslami site neden link verilmesinden rahatsız olur? adlı bir yazı yayınlamıştı okumanızı tavsiye ederim.
Ayrıca İncemeseleler.com sitesindeki şu yazıyı okumak da elzem:
Dini kaynak ve alıntı rastgele yapılmaz! Alıntı yaparken nelere dikkat etmek gerek:1-Her Sitede mutlaka alıntı konusunda açıklamalar bulunuyor.Kimisi izne tabidir diyor, kimisi sadece 1 paragraf alıntı yapılabilir, kimi sadece link verilebilir, kimi orjinalinde tahrif etmeden istediğiniz şekilde kullanabilirsiniz şeklinde açıklamalarda bulunuyor.Alıntı yapacağımız yerden mutlaka bu açıklamaları okumalıyız.
2-Eğer bir forum sitesinden alıntı yapıyorsak oradaki yazılar üyeler tarafından eklendiği için yazının kime ait olup olmadığını forumda kaynak yazıyor olsa dahi kendimiz de bir araştırmalı öyle alıntı yapmalıyız.
3-Özellikle dini konularda alıntı yaptığımız yazar/kaynak/eser vs konusunda kesin bilgi sahibi değilsek önce bir araştırmalı bilgi sahibi olmalı ona göre alıntı yapmalıyız.Özellikle diyoruz çünkü dini konular şakaya gelmez hele hele her eline kalem alanın bir şeyler karaladığı devrimizde.
4-Eğer alıntı yapacağımız yazı artık internette klasikleşmişse kaynağına ulaşmıyorsak sorun yoktur.O tür yazılarda da üyemiz Tesniye gibi

KİA(Klasik İnternet Alıntısı) diyebilirz.
Şimdilik akla gelenler bunlar.Mutlaka sizin de tavsiyeleriniz olacaktır.Sizlerin de görüşlerini alalım.