Gönderen Konu: Almanya'da okumak  (Okunma sayısı 4795 defa)

0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Amade

  • Ziyaretçi
Almanya'da okumak
« : 13 Ocak 2008, 01:01:22 »

Almanya'da okumak   
 
 
Gülçin TAŞKIN / gülçin.taskin@genctur.com
 
 
 
Yurtdışı Eğitim Danışmanlarını son iki aydır aktif tutan çeşitli organizasyonlar var. Biri özellikle İstanbul baz alınarak yapılan Uluslararası bir organizasyonun, uluslararası konferansıydı.




WYSTC eski adı ile FIYTO üyeleri ve üye olmayan Türk katılımcıları karşı karşıya getirdi. Büyük bir şemsiye altında toplanan Gençlik aktiviteleri; Uluslararası indirim kartları Birliği (bizde de ISIC kart olarak tanınır), Dil okulları Birliği, Seyahat ve Sigorta Birliği gibi birliklerle temsil edildi. Bu sektörde hizmet alan, hizmet veren toplam 850 kurulus 3-5 Ekim 2007 Tarihlerinde İstanbul'da idi.

5-7 Kasım 2007 tarihlerindeki organizasyon ise özellikle yurtdışı eğitim danışmanlığı acentelerinin, farklı ülkelerden yüzlerce okul temsilcisi ile karşılaşmasına olanak sağlayan, Berlin'deki ICEF workshop  bu tarz aktivitelerin en yoğun katılıma sahip faaliyetiydi.

Yine Türkiye'de Türk öğrencilerin bilgilenmesini amaçlayan A2 fuarlar dizisi ise İstanbul, Ankara ve İzmir'de 10- 15 Kasım tarihleri arasında öğrenciler ile Yurtdışından gelen okul temsilcilerini bir araya getirdi.

ALMANYA'DA YÜKSEK ÖĞRENİM
Birçoğumuzun bir akrabası ya da yakının bulunduğu 2.5 milyon nüfuslu Türk'ün yaşadığı Almanya'da konaklama maliyetlerinin düşük olması talebi artırıyor. Öte yandan Almanya'da eğitimin neredeyse harç bedeli dışında parasız olması ise yüksek öğrenim için Türk aileleri tarafından çok cazip bulunuyor.

Alman Devletinin eğitime verdiği büyük destek ve öncelik sonucu Avrupa'nın en başarılı eğitim sistemi haline gelmiş olduğunu söyleyebiliriz. 16 Eyaletten oluşan Almanya'da YÖK denkliği olan yaklaşık 333 adet devlet üniversitesi ile bazı özel yüksek öğrenim kurumları mevcut.Almanya'da bazı eğitim kurumları Almanca'nın yanısıra İngilizce eğitim programı veriyor. Ancak her iki dil esas alındığında tercih edilen lisan düzeyinin akademik programı izleyebilecek, takip edebilecek düzeyde olması şartı var. Buna göre Almanca eğitim almak istendiğinde öğrenciler TESTDAF veya DSH , İngilizce için ise TOEFL sınavına girerek istenen düzeyde olduklarını ispatlamak zorunda.

Alman üniversitelerinde Türkiye'den alışık olduğumuz hazırlık sınıfları olmadığından öğrenci eğer Almanca bilmiyorsa mutlaka bu dili ya Türkiye'de yoğun bir dil kursuna başlayıp,   Almanya'da devam etmesini tavsiye ediyoruz. Genellikle istenen dil eğitim süresi 200-800 saat arasında üniversiteye göre değişiyor.

FACHHOCHSCHULE NEDİR?
Almanya'da uygulamaya yönelik üniversitelere Fachhohsule deniyor. Bu tür üniversitelerde ağırlıklı olarak Teknik ve Turizm eğitimi veriliyor. Üniversitelerle arasındaki fark pratiğe yönelik olması. Eğitim sırasında veya sonrasında staja katılma zorunluluğu var. YÖK burada alınan diplomayı kısmen lisans, kısmen de yüksek lisans diploması olarak kabul ediyor. Türkiye'de bir Yüksek Okulunda öğrenim görmeye hak kazanan kişi, 2 yıllık Yüksek Okulu öğrenimini bitirir ve daha sonra Almanya'da öğrenimine devam etmek isterse, ilgili Üniversite'ye Lisans başvurusunda bulunuyor. Türkiye'deki lisan programları genellikle Alman ön lisansına denk sayılmakta. Yani ülkemizde okunan dört senenin iki senesi Alman Üniversitelerince kabul görüyor. Unutmayın; Alman Üniversitelerine başvuru formları en geç 15 Ocak veya 15 Temmuz'a kadar Üniversitenin elinde olmalı.

ALMANYA'DA ÜNİVERSİTE KABULU İÇİN NELER GEREKİYOR?
Lise diploması,
Öğrencinin not ortalamasının iyi bir derecede olması,
ÖSS sonuç belgesi
Tercih belgesi (ÖSS sınavlarında başarı gösterip, herhangi bir yere kaydını yaptırmış olması)
Yabancı dil bilgisini kanıtlayan belgesi,
İngilizce veya Almanca olarak hazırlanmış özgeçmişleri, not dökümleri
İki referans mektubu (Başvuru sahibinin öğretmenleri  tarafından yazılmış o kişinin derslerdeki başarısını, sınıftaki tutumunu, arkadaşlarıyla olan ilişkisini ve sosyal faaliyetlerini içermelidir.)
Banka mektubu (  öğrencinin veya ailesinin o bankada yeterli miktarda parası olduğunu belirten banka tarafından hazırlanmış bir yazıdır.)
ve aileden noter tasdikli garantör belgesi ile birlikte okula başvurusunu yapması gerekmektedir.

ÇALIŞMA İMKANI
Almanya'da Üniversite öğrencilerine yılda 180 yarım , 90 tam gün çalışma izni verilmektedir.  Almanya’da lisans veya lisans üstü eğitimi tamamlayanlar için Alman hükümeti 01.01.2005 yılından itibaren yeni yasaya göre bir yıl oturma izni vermektedir. İş bulunduğu andan itibaren bu izin çalışma iznine dönüştürülür.

MASTER
Almanya’da master yapabilmek için Almanca eğitim için TestDaf veya DSH sınavlarından birini geçmeniz şarttır. İngilizce eğitim alacak iseniz en az 550 TOEFL veya IELST 6.5 olması, GMAT skorunun en az 550 olması ve okunmuş olan lisans programına yakın bir yüksek lisans programı tercih edilmiş olması gerekiyor.  Ayrıca MBA masterı için en az 1 senelik iş tecrübesi istenir.

DOKTORA
Almanya’da doktora için ön koşul, genellikle Türk Yüksek Lisans Diploması veya Almanya’da üniversite bitirme sınavını (Examen) vermiş olmaktır.
Ancak bunların dışında her şeyden önce danışmanlık yapacak bir Alman profesör veya üniversite enstitüsüyle irtibat kurmak ve bir danışman bulmak gerekmektedir.
Alman Üniversitesinden mezun olan kişi gerek Almanya’da gerekse Türkiye’de direkt doktora eğitimine başlayabilir. Yurtdışından alınan üniversite diplomasının Türkiye’de yüksek lisans diplomasına denkliğinin yapılabilmesi için okunacak üniversitenin en az 10 sömestrlik (yani 5 yıllık) olması gerekmektedir.
Ancak bu tür üniversitelerden alınacak diplomaların YÖK tarafından yüksek lisans diploması olarak denkleştirilmesi söz konusudur.

BURS İMKANLARI
Almanya'da eğitim ücretsiz olduğu için Yabancı öğrencilerin burs temin edebilmesi çok güç. Ancak birinci yıldan sonra akademik başarıları en üst düzeyde olan öğrencilerin burs almaları mümkün olabilir. Devlet okulları lisans düzeyindeki öğrencilere genelde hiç burs vermez.
Bu bilgiler ışığında eğer Yüksek Öğrenim için Almanya'yı düşünüyorsanız Almanca öğrenme vaktiniz geldi geçiyor bile.
 


Çevrimdışı duha

  • popüler yazar
  • ******
  • İleti: 5144
  • ѕησωƒℓαкє
Ynt: Almanya'da okumak
« Yanıtla #1 : 17 Şubat 2008, 22:44:40 »
bol gayret gerektiren bi iş galiba...tşkrler =)
söz Hayâtî'dir; İnanç taşıyoruz.....

[/center]