Gönderen Konu: Alüminyum ve teflon tencereler yanlış kullanıldığında çok tehlikeli  (Okunma sayısı 25505 defa)

0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Çevrimdışı İsra

  • Moderatör
  • popüler yazar
  • *****
  • İleti: 7482

Hayatta kalabilmek ve sağlıklı bir yaşam için alınan besinler, pişirme ve saklama kaplarının doğru seçilmemesi nedeniyle insan hayatını tehdit ediyor.

Uzmanlar özellikle pişirme kaplarının doğru seçilmesi ve hangi kaplarda hangi besinlerin pişirilmesi gerektiğinin bilinmesinin önemli olduğuna dikkat çekiyor. Aksi takdirde kanser başta olmak üzere, tümör, alzheimer, demir eksikliği anemisi, çinko yetersizliği gibi sağlık sorunlarıyla karşı karşıya kalınabiliyor. Etin, çelik tencerelerde ağzı açık ve orta derece ateşte, sebze ve bakliyat türü sulu yemeklerin ise en fazla 15 dakika olmak şartıyla düdüklü tencerelerde pişirilmesi öneriliyor.

Kayseri Erciyes Üniversitesi Beslenme ve Diyetetik Bölümü Başkanı Prof. Dr. Neriman İnanç, oksit tabakası delinmiş ve dip kısmında siyahlıklar görünmeye başlanmış kapların ne yemek pişirmede ne de saklamada kesinlikle kullanılmaması gerektiğine dikkat çekti.

Yemeklerin oksit tabakası zarar görmüş alüminyum kaplar içerisinde pişirilmesi ve bekletilmesi sonucunda fazla miktarda alüminyum geçişi olabileceğine dikkat çeken Prof. Dr. İnanç, "Vücuda fazla alınan alüminyum kansere, beyinde birikmesi sonucunda ise alzheimer hastalığına neden olabiliyor. Sağlıklı bir yaşam sürdürebilmek için yemek yiyen insanlar, pişirme ve saklama kaplarının yanlış tercih edilmesinden dolayı hayatlarından olabiliyor." dedi.

Teflon tava ve tencerelerin yapımında perflorooktanoik asit (PFOA) isimli bir madde kullanıldığını bildiren Prof. Dr. İnanç, bu maddenin hayvan deneylerinde çok yüksek miktarlarda alındığında tümör oluşturduğunun belirlendiğine dikkat çekti. İnanç, teflon malzemeden yapılan tava ya da diğer mutfak gereçlerinin kullanımında pişirmenin orta veya kısık ateşte yapılmasına dikkat edilmesi gerektiğini vurguladı.

Metal kaşık, yemeklerde vitamin kaybına yol açıyor

Yemekler pişirilirken karıştırma işleminin tahta kaşıklarla yapılması gerektiğini aktaran Özel Hayat Hastanesi Beslenme ve Diyet Uzmanı Filiz Bulut, "Metal-çelik-krom karışımı kaşıkların kullanılması et ve sebze yemeklerinde C ve bazı B grubu vitaminler başta olmak üzere yüzde 45-60 oranında vitamin ve mineral kaybına yol açıyor." dedi. Bulut, ayrıca alüminyum içeriği yüksek kaplarda yemekler saklandığı takdirde besinlerde bulunan demir, çinko gibi elementlerin alüminyum ile yer değiştireceğini ve kimyasal açıdan vücuda sakıncalı olan alüminyum alımına neden olacağını ifade etti. Bulut, özellikle yoğurt, tarhana, pekmez, salça, reçel ve turşu gibi besinlerin boşalmış deterjan veya ilaç kutularında, boyalı plastiklerde saklanmasının çok sakıncalı olduğuna dikkat çekti.

Çelik tencerede yemek düşük ateşte pişirilmeli

Paslanmaz çelik tencerelerde yemekleri çok düşük ısıda pişirin. Çelik kaplarda pişirilen yemeğe demir, krom, nikel geçişi olabilir. Paslanmaz çelik tencereler içerisinde yemek pişirme işlemi son derece düşük ısıda yapılması gerekir. Aksi takdirde zehirli maddeler besine geçebilir. Kilden yapılan toprak kaplar ısıyı iyi iletip geç soğutuyor. Toprak kaplar besindeki asit ve alkaliden etkilenmemeleri açısından sağlıklıdırlar. Ancak yüzeylerinde çatlak oluşursa buralarda mikroorganizmalar barınabiliyor.
Musa Özyürek

Çevrimdışı İsra

  • Moderatör
  • popüler yazar
  • *****
  • İleti: 7482
Tencere ve tava satın alırken ve temizlerken bunlara dikkat edin?
« Yanıtla #1 : 17 Şubat 2010, 06:55:54 »
Yeni bir tencere ya da tava alırken yapışmamasına, çabuk ısınmasına mı dikkat edersiniz?

Yoksa sadece modeline ve tasarımına mı bakarsınız? Reader's Digest dergisinde yer alan habere göre, tencere ve tava satın alırken ve temizlerken bilmeniz gereken 10 madde şöyle belirtiliyor:

1. Öncelikle bilmeniz gereken konu, hangi malzemenin sıcaklığı eşit dağıtma konusunda en iyi olduğudur.

2. Dökme demir tencereler sıcaklığı çok iyi dağıtır. Ancak, yiyecekler metale tepki gösterebilir. Bu nedenle, bu tencereler pahalı olmamasına rağmen tüm yemek pişirme yöntemleri için en iyisi değildir. Etleri kızartmak için kullanılabilir.

3. Pahalı olan emaye tencerelerden satın alabilirsiniz. Bu tencerelerin de temizlenmesi kolay olmasına rağmen dökme demir gibi her çeşit pişirme yöntemine uymaz. Uzmanlar, emaye tencereleri çorbalar, güveç yemekleri ve hamur işleri için kullanılmasını öneriyorlar. Bu tencereler fırına girebilmesi ve doğrudan masanıza getirilebilmesi yönünden avantajlıdır. Dökme demirden daha ağırdır.

4. Paslanmaz çelik tencereler belki de en ucuzudur. Ancak, tüm yemekler için kullanılmaması gerekiyor. Çok hafif ve ince oldukları için sıcaklığı iyi iletmiyorlar.

5. 3 kat metal içeren kaplama tencerelerin en iyi olduğu söyleniyor. Temizlemesi de kolay olan bu tenceler, ısı çok güzel iletiyor.

6. Yapışmaz tavalar belki de en popüler olanlardır. Yemek yaparken daha az yağ kullanmayı ve sonrasında kısa sürede temizlemeyi seviyoruz. Ancak, uzmanlar bu tavaların sadece yumurta ya da balık gibi gıdaların pişirilmesinde kullanılmasını söylüyor. Bunun nedeni ise, yapışmaz tavaların yüzeyinin kolayca bozulmasıdır. Yüzeyi bir kez bozulunca da tavanın çöpe atılması gerekiyor.

7. Çelik ya da kaplama tencereler, içine su koyup ocakta bir süre ısıtıldıktan sonra kolayca temizlenebilir. Partiküller bu şekilde çabucak çözülecektir.

8. Tencerenin dibinde kalan yemek artıklarını temizlemek için kaç saat uğraşmanız gerekiyor? Tencerelerinizi fırın temizleyicileriyle temizlemenize gerek yok. Lastik eldivenlerinizi takın ve silerek temizleyin.

9. Paslanmış eski dökme demir tencere saniyeler içinde temizlenebilir. Yağı alın ve tencerenin içine yayın. Yağı ısıtın ve hakiki tuz ekleyin. Bir kağıt havlu alın ve yağla tuzu macun kıvamına getirin. Pas sıvanacaktır. Durulamak için fazla su kullanmayın. Tencereyi temiz yağla ovalayın ve bir kenara koyun.

10. Tava ve tencerelerinizi asla bulaşık makinesinde yıkamayın. Bozulacaktır ve ömrü kısalacaktır.

Zaman Online

Çevrimdışı Tuğra

  • popüler yazar
  • ******
  • İleti: 6599
Teşekkürler İsra
〰〰〰〰🐠

selcuklu

  • Ziyaretçi
eskiden kalaycilar bizim köye gelirlerdi o tencereleri kalay yaparlardi  dahami iyi idi acaba?