Gönderen Konu: Su israfını önlemenin 7 yolu  (Okunma sayısı 4133 defa)

0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Çevrimdışı İsra

  • Moderatör
  • popüler yazar
  • *****
  • İleti: 7482
Su israfını önlemenin 7 yolu
« : 30 Haziran 2009, 06:06:57 »

Küresel ısınmanın boyutlarının git gide arttığı şu günlerde su tasarrufu yaparak hem kesenize kazanç sağlarsınız, hem de susuz bir yaz geçirmezsiniz.

Reader's and Digest dergisinde yer alan haberde, su israfını önlemenin yolları belirtiliyor:

1. Musluklarınızda sızıntı olup olmadığını düzenli olarak kontrol edin. Damlayan tek bir musluk, yılda binlerce varil suyun boşa harcanmasına yol açıyor.

2. Banyo yapmak yerine duş almak su ve enerjinin tüketimini azaltmanın en basit yoludur. 3 dakika duş alarak, banyo yaptığınızda harcadığınız suyun dörtte birini tüketirsiniz. Daha az akan ekonomik duş başlıkları daha fazla tasarruf sağlar. Eski duş başlıkları dakikada yaklaşık 20 litre su püskürtürken, yeni modeller bu tüketimi dakikada 10 litreye düşürüyor. Yeni modelleri kullanan iki kişilik bir ev yılda yaklaşık 38 ton su tasarrufu yapabilir.

3. Açma- kapama kolu olan duş başlığı sıcaklık ayarını değiştirmeden suyu geçici olarak kapamanızı sağlar. Sabunlanırken ya da saçınızı yıkarken suyun akmasına gerek kalmaz.

4. Artık her evde olması gereken tasarruflu tuvaletler, her sifonu çekişte 6 litre su tüketiyor. Eski tuvaletlerde bu miktar 13,5 litreydi. Eski tuvaletenizi değiştirmek yerine, su tankının içine suyla doldurulmuş plastik soda şişesini bırakarak suyun akışını sorunsuzca kesebilirsiniz.

5. Benzer iklimlerden bitkiler ve yerel bitkilerle bahçe düzeni oluştururken, su tüketimini azaltmak amacıyla daha çok su isteyen bitkileri bir araya toplayın ve sağanak hortumu, minik süzgeç ya da zamanlayıcı kullanın.

6. Traş olurken ya da dişlerinizi fırçalarken musluğunu açık bırakmayın.

7. Bulaşıklarınızı elde yıkadığınızda, akan musluğun altında değil, temiz suyun içinde durulayın.



mazhar

  • Ziyaretçi
Ynt: Su israfını önlemenin 7 yolu
« Yanıtla #1 : 02 Aralık 2013, 21:22:03 »
  • Dişinizi fırçalarken, traş olurken veya duş esnasında sabunlanırken musluğu kapatınız.
      
  • Muslukları, klozeti, sifonları ve vanaları kontrol ediniz. Su kaçağı tespit ettiğiniz taktirde contaları yenileyiniz. Damlatan bir musluk ayda 1-1.5 m3, su sızdıran bir sifon ise ayda 3-4 m3 su harcar.
      
  • Tuvalet rezervuarının içine renkli hijyenik malzemelerden koyunuz. Rezervuarda oluşacak su kaçaklarını akacak renkli su dolayısıyla çok kolay tespit edebilirsiniz.
      
  • Yıkanırken küvet yerine duşu tercih edin. Yapılan araştırmalar sonucu yıkanmak için küvet kullanıldığı taktirde duşa göre 3 kat daha fazla su tüketildiği tespit edilmiştir.
      
  • Bulaşıklarınızı durulamak için devamlı akan musluk yerine, suyla doldurulmuş bir kap kullanınız.
      
  • Çamaşır ve bulaşık makinanızı az çamaşır ve bulaşık ile çalıştırmayınız. Çamaşır ve bulaşık makinanızı çalıştırmak için dolmasını bekleyiniz. Az çamaşır ve bulaşık ile çalıştırmak gerekiyorsa, su tasarruf düğmesini kullanınız.
      
  • Arabanızı yıkarken hortum yerine su dolu bir kova kullanınız. Arabanızı kova kullanarak 20 lt. suyla yıkamanız mümkünken, devamlı akan bir hortum ile 100-150 lt. su harcarsınız.
      
  • Tuvalette klozet kullanıyorsanız, çift kademeli depoya sahip bir klozet tercih ediniz. Bu fazla miktarda suyun harcanmasını önleyecektir.
      
  • Sebze ve meyveleri akan suyun altında yıkamak yerine, suyla doldurulmuş bir kap kullanınız. Dondurulmuş yiyeceklerinizi çözmek için akan suyu kullanmayınız. Günlük programınızı yaparak yiyeceklerinizi bir gün önceden dondurucudan çıkararak buzdolabında saklayınız.
      
  • Sebze ve meyve yıkadıktan sonra arta kalan suyla çiçeklerinizi sulayabilirsiniz. Çiçek,bahçe veya temizlik gibi başka bir amaçla kullanabileceğiniz suları asla dökmeyiniz.
      
  • Çok sayıda saksı bitkiniz varsa, saksı toprağına bir miktar su tutucu jel ekleyerek sürekli sulama ihtiyacını asgariye indiriniz.
     saski.gov.tr