Gönderen Konu: Antep baklavasının sırrı  (Okunma sayısı 6235 defa)

0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Çevrimdışı Fatihan

  • Administrator
  • popüler yazar
  • *****
  • İleti: 6994
  • Milimi milimine Ehli sünnet...
Antep baklavasının sırrı
« : 21 Aralık 2008, 15:12:49 »

Baklavacı Ömer Güllü, baklavada kullanılan Antep fıstığı, sade yağ ve kaymak gibi ürünlerin kalitesinin çok önem taşıdığını, bunun Antep baklavasını diğer baklavalardan ayıran en önemli unsurlardan olduğunu söyledi.


Antep baklavasını, yapımında kullanılan boz iç Antep fıstığı, sade yağ, kaymak ve pişirildiği taş fırının yanı sıra verilen emeğin diğer baklavalardan ayırdığı kaydedildi.

Baklavacı Ömer Güllü, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Antep baklavasını diğer baklavalardan ayırmanın zor olduğunu, ancak Antep baklavasının dışarıdan bakıldığında çok ışıltılı göründüğünü söyledi.

Baklavada kullanılan boz iç Antep fıstığı, sade yağ ve kaymak gibi ürünlerin kalitesinin çok önem taşıdığını, bunun Antep baklavasını diğer baklavalardan ayıran en önemli unsurlardan olduğunu ifade eden Güllü, ''Antep baklavası, sadece kullanılan kaliteli malzemeler sayesinde Antep baklavası değil. Verilen emek de çok önemli. Biz bunu sadece iş olarak görmüyoruz, sanat olarak görüyoruz ve ürünlerimizi bu doğrultuda hazırlıyoruz. Verilen özenli emek ve kaliteli malzeme birleşince ortaya Antep baklavası çıkıyor'' dedi.

Güllü, baklava yapımının yoğun bir emek istediğini ve kaliteli bir Antep baklavası için verilen emeğin de kaliteli olması gerektiğini belirterek, Antep baklavasının yapımı, pişirilmesi ve dilimlenmesinin de ayrı ayrı maharet istediğini vurguladı.

-''BABADAN OĞULA, USTADAN ÇIRAĞA GEÇEN LEZZET''-

Gaziantep Sanayi Odası'nın (GSO), Antep baklavasının tanıtımı için hazırladığı ''www.antepbaklavasi.com.tr'' internet sitesinde, Antep baklavasının yapımı ve tarihçesinin yanı sıra ayırt edici özelliklerine de yer veriliyor.

Sitede, Antep baklavasının geleneksel Türk mutfağına ait bir tatlı olduğu ve Gaziantep'te babadan oğula, ustadan çırağa öğretilerek üretim şekli ve lezzeti ile ev yapımı baklavalardan farklılaştığı belirtiliyor.

Çok ince hamur katmanları arasına fıstık ve kaymak konularak pişirilip üzerine şerbet dökülerek elde edilen baklava, yaş ve kuru olmak üzere ikiye ayrılıyor. Kuru ile yaş baklava arasındaki tek farkı, raf ömrünü uzatmak için kuru baklavanın kaymak kullanılmadan yapılması oluşturuyor.

Antep baklavası yapımında ağustos ayının ilk haftasında daha yeni olgunlaşan ve halk arasında ''firik ya da boz iç'' olarak bilinen, koyu yeşil renkli, yoğun aromalı Antep fıstığı kullanılıyor.

Antep baklavasının yapımında kullanılan sade yağ ve kaymak da özel. Sade yağ, keçi ve koyun sütünden elde edilmiş ve tuz ve diğer içeriklerinden arındırılarak hazırlanmış bir tereyağı. Kaymak ise keçi, koyun ya da inek sütünün 105-108 derecede kaynatılıp içine yine bölgeden elde edilen irmik katılarak elde ediliyor. Un ise sert buğdaydan hazırlanıyor.

Antep baklavasının içindeki ürünlerin yanında pişirilmesi de farklı. Tatlı, 30-45 dakika sürekli çevrilerek, 200-300 derece sıcaklıkta ve tercihen meşe odunu ile taşfırında pişiriliyor.


AA



Çevrimdışı Tuğra

  • popüler yazar
  • ******
  • İleti: 6599
Tibai Melceü-t Tabbahin'de Baklava
« Yanıtla #1 : 22 Aralık 2008, 01:41:47 »
Baklavaya ait bir kayda  "Melceü't-Tabbahin"de rastlanıyor. Mehmet Kâmil tarafından 1844 yılında kaleme alınan, ilk basılı Türkçe yemek kitabı olan Melceü't-Tabbahin'in (Aşçıların Sığınağı) altıncı bölümünde beş çeşit baklavadan söz ediliyor ve tarifi veriliyor.

Bunlar; Adi Baklava, Kaymak Baklavası, Musanna (süslü) Kaymak Baklavası, Kavun Baklavası ve Pirinç Baklavası. Eski ağırlık ölçüleri ile verilen bu tarifleri, günümüzde ancak konunun uzmanları anlayabiliyorlar.

Geleneksel Türk tatlısı önceleri bugünkü kadar fazla çeşide sahip değildi. Ama, zaman ilerledikçe üzerinde çalışmalar yapılıyor ve yeni yeni lezzetler keşfediliyor. Zevkle tüketilen baklavanın, tüketici gereksinimlerine göre yeni çeşitleri geliştirilerek lezzet düşkünlerinin beğenisine sunuluyor...

Baklava kelimesi etimolojik (kelime kökeni) olarak incelendiğinde ise karşımıza "Baklahu" kelimesi çıkıyor. "Baklahu" nun bohça hamur anlamına geldiği ve baklavanın açılması için gereken, oklavanın kökenin ise yine Orta Asya'daki "Oklahu" kelime   kökünden   geldiğini   iddia ediliyor.

Baklavanın kökeni ile ilgili araştırma yapanların başında Los Angeles Times Gazetesi'nin yemek uzmanı Charles Perry geliyor. Perry birkaç kez baklavayı araştırmak için Türkiye'ye gelmiş, Gaziantep'te incelemelerde bulunmuş ve gazetesine baklavayla ilgili dört sayfalık yazı hazırlamıştır.

Perry, aynı zamanda 2001 yılında İtalya'da yapılan Dünya Yemek Sempozyumu'nda baklavanın Türklere ait olduğunu anlatmıştır. Bu tezinde deyine baklavayla ilgili kelimelerin etimolojisini kullanmış ve ince anlamına gelen yufka kelimesinin Orta Asya'daki "Yubka" dan geldiğini ve "Kat" kelimesinin de Türkçe olduğunu söylemiştir. Zaten baklava kelimesi ayrıca Türkçe'de büyük sesli uyum kurallarına da uygun

Antep baklavası resmi sitesi
〰〰〰〰🐠

Çevrimdışı İsra

  • Moderatör
  • popüler yazar
  • *****
  • İleti: 7484
Ynt: Antep baklavasının sırrı
« Yanıtla #2 : 22 Aralık 2008, 03:59:12 »
Alıntı
Bunlar; Adi Baklava, Kaymak Baklavası, Musanna (süslü) Kaymak Baklavası, Kavun Baklavası ve Pirinç Baklavası. Eski ağırlık ölçüleri ile verilen bu tarifleri, günümüzde ancak konunun uzmanları anlayabiliyorlar.

Baklavanın bu kadar çeşidi olduğunu bilmiyorum :)

Geçenlerde baklavayla ayran içenler olduğunu öğrendim oldukça şaşırdım."Baklava ve ayran aynı anda nasıl olur "dedim "harika oluyor" dediler.Bana pek öyle gelmedi ama bir deneyelim bakalım gerçekten harika mı e58))

Çevrimdışı İsra

  • Moderatör
  • popüler yazar
  • *****
  • İleti: 7484
Ynt: Antep baklavasının sırrı
« Yanıtla #3 : 23 Aralık 2008, 04:42:57 »
O halde aşırı tatlıyı sevmeyenler bu yöntemi deniyor diyebiliriz:)

 Ama tatlıya düşkün olanlar için bunu demek biraz cesaret istiyor sanırım ş5))


Çevrimdışı enfa

  • Moderatör
  • popüler yazar
  • *****
  • İleti: 1543
Ynt: Antep baklavasının sırrı
« Yanıtla #4 : 23 Aralık 2008, 22:50:20 »
Ama tatlıya düşkün olanlar için bunu demek biraz cesaret istiyor sanırım ş5))

Etrafımda gördüğüm kadarıyla tatlıya oldukça düşkün olanlar da ikisini birarada tüketmekten oldukça memnun :)

Zaman diyorum, biraz daha zaman.Dilimin ucundaki kelimeler bu kış donmazsa bir dahaki yıl uçmayı öğrenecekler!

Çevrimdışı benaykt

  • Yeni üye
  • *
  • İleti: 1
Ynt: Antep baklavasının sırrı
« Yanıtla #5 : 21 Nisan 2022, 17:12:19 »
Baklavaya hayır demem. Hele de içerisinde Antep fıstığı varsa.