Gönderen Konu: Antibiyotikler yerli yerinde kullanılmalı  (Okunma sayısı 5084 defa)

0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Çevrimdışı Tuğra

  • popüler yazar
  • ******
  • İleti: 6599
Antibiyotikler yerli yerinde kullanılmalı
« : 18 Kasım 2009, 19:57:07 »


Sağlık Bakanı Recep Akdağ, çok önemli ve değerli olan antibiyotiklerin yerli yerinde kullanılmasının önemine işaret ederek, "onları biraz kıskanarak, yerli yerinde kullanmalıyız" dedi.

'Avrupa Antibiyotik Farkındalık Günü'' nedeniyle düzenlenen toplantıda konuşan Akdağ, antibiyotiklerin keşfinden önce insanların basit hastalıklardan hayatını kaybettiğini, bugün ise zatürre gibi bir çok hastalığın tedavisinin antibiyotikler sayesinde mümkün olduğunu söyledi.

Ancak mikropların da organizmalarını değiştirip bu ilaçlara karşı direnç geliştirerek varlıklarını sürdürmeye çalıştığını anlatan Akdağ, bu nedenle dirençli mikroorganizmaların tedavisinde güçlük çekildiğini kaydetti.

Bakan Akdağ, şöyle devam etti:

''Antibiyotikler bizim için çok önemli, çok değerli, ama onları biraz kıskanarak, yerli yerinde kullanmalıyız. Aslında içinde bulunduğumuz, bir grip salgının yaşandığı günler bu açıdan da önemli. Hem vatandaşlarımız, ateşli durumlar için doktorlarını 'antibiyotik verin' diye zorlamamalılar, hem de kendi başlarına antibiyotik asla kullanmamalılar. Doktorlar da bilgilerini tazeleyerek farkındalıklarını artırarak antibiyotiği nerede kullanacakları ile ilgili en doğru kararı vermeliler. İçinde bulunduğumuz günlerdeki bu grip virüsü antibiyotiklerle tedavi edilemez. Buna benzer bütün grip ve nezle virüsleri de antibiyotiklerle tedavi edilemez.''

Grip ve nezle gibi hastalıklarda antibiyotiklerin ikincil bir enfeksiyon gelişmesi durumunda kullanıldığını, onun dışında kullanmamak gerektiğini vurgulayan Akdağ, aksi takdirde istenmeyen yan etkilerle direnç ortaya çıkabileceğini ve ekonomik kayıp olacağını söyledi.

Antibiyotik direncinin farklı ülkelerde farklı seviyelerde olduğunu kaydeden Akdağ, bu ilaçları hoyratça kullanan ülkelerde direncin daha fazla geliştiğine dikkati çekti.

-''TEDAVİ ZORLAŞTI''-

Türk İç Hastalıkları Uzmanlık Derneği Başkanı Prof. Dr. Erdal Akalın da antibiyotiklerin dünyada gereksiz yere kullanılan ilaçların başında geldiğini, ABD'de hastane dışında reçete edilen 150 milyon reçeteden 50 milyonunun gereksiz yazıldığının tespit edildiğini belirtti.

Bunun bakteriyel direnç gelişimiyle direkt ilgili olduğunu ve halk sağlığını yakından ilgilendirdiğini vurgulayan Akalın, Türkiye'de ilaç harcamalarının yüzde 14.9'unu antibiyotiklerin oluşturduğunu söyledi.

Türkiye'deki antibiyotik direncinin Avrupa'daki en yüksek ülkelerden biri olduğunu anlatan Akalın, özellikle hastanede gelişen enfeksiyonların tedavisinin zorlaştığını kaydetti.

Bunun çözümü için hastane dışında uygun antibiyotik kullanımının büyük önem taşıdığını belirten Akalın, bu konuda hem hekimlerin, hem de halkın bilinçlendirilmesi gerektiğini söyledi.

Akalın, gelişen direnç tüm toplumu etkilediği için gereksiz antibiyotik kullanımının hem hastaya hem de topluma zararı olduğunu vurguladı.

Türk Mikrobiyoloji Cemiyeti Antibiyotik Testlerinin Standardizasyonu Grubu'dan Prof. Dr. Deniz Gür de antibiyotik kullanımının duyarlılık testleri doğrultusunda olmasının yerinde olacağını söyledi.

Klimik Derneği'nden Prof. Dr. Firdevs Aktaş ise antibiyotiklerin bir ateş düşürücü olmadığını, viral bir hastalık olan domuz gribi ve diğer griplerle soğuk algınlığının bu ilaçlarla tedavi edilemeyeceğini belirtti.

Halkın eczanelerden kolaylıkla antibiyotiklere ulaşmasının bir problem olduğunu ifade eden Aktaş, ''Bu ilaçların korunma amaçlı kullanılması da yanlış. Ama Türkiye'de bu duruma çok rastlıyoruz. Bunun belirli kurallar dahilinde yapılması gerekir'' diye konuştu.

Türkiye Milli Pediatri Derneği'nden Doç. Dr. Ateş Kara da çocukluk çağında antibiyotiklerin ya gereksiz ya da gereğinden fazla kullanıldığını kaydederek, direnç geliştiği için antibiyotik alan çocukların çevredeki çocukları da olumsuz etkilediklerine işaret etti.

Türk Eczacıları Birliği 2. Başkanı Hilmi Şener de Türkiye'deki antibiyotik kullanımının gelişmiş ülkelere oranla çok yüksek olduğunu, vatandaşlardaki kendi kendine tedavi kaygısının eczacıların sorumluluğunu artırdığını söyledi.

Şener, antibiyotiklerin sadece bakteriyel enfeksiyonlarda hekim tavsiyesine göre ve eczacı danışmanlığında, gerektiği kadar kullanılmasının önemine dikkati çekti.

Haber Aktüel
〰〰〰〰🐠

Çevrimdışı Tuğra

  • popüler yazar
  • ******
  • İleti: 6599
Antibiyotik direncimiz Batı’dan 4 kat fazla
« Yanıtla #1 : 12 Nisan 2011, 00:54:14 »
Antibiyotik direncimiz Batı’dan 4 kat fazla
 
Her geçen gün antibiyotik direnci artıyor... Bunun da en büyük sebebi...

DÜNYA Sağlık Günü nedeniyle Sağlık Bakanlığı İlaç ve Eczacılık Genel Müdürlüğü’nde düzenlenen toplantıda konuşan Refik Saydam Hıfzıssıhha Merkezi (RSHM) Başkanı Doç. Dr. Mustafa Ertek, Dünya Sağlık Örgütü’nün (DSÖ) bu yılki günün temasını “yanlış antibiyotik kullanımı ve antimikrobiyal direnç’’ olarak belirlediğini söyledi.

Bu temanın her geçen gün dünyada antibiyotik direncinin artmasından dolayı seçildiğini ifade eden Ertek, “Yanlış antibiyotik kullanımı nedeniyle böyle bir durum ortaya çıktı. Antibiyotiklerin doğru kullanımı için sağlık personeli ve halkın eğitimine önem veriyoruz’’ diye konuştu.

DSÖ Avrupa Bölge Direktörü Zsuzsanna Jakab da, antibiyotiklerin çok değerli buluşlar olmasına rağmen, doğru kullanılmadığını, dünyada şu anda hiçbir ilaca yanıt vermeyen “süper organizmalar” ın bulunduğunu belirtti.

‘KRİTİK NOKTADAYIZ’

Jakab, şunlara dikkati çekti: “Antibiyotik direncinin daha önce görülmemiş düzeylere ulaştığı kritik bir noktada bulunmaktayız ve yeni antibiyotiklerin zamanında geliştirilmesi de mümkün gözükmemektedir. Avrupa’da ve tüm dünyada seyahatlerin sıklaştığını ve ticaretin büyüdüğünü dikkate aldığımızda herkes bilmelidir ki tüm ülkeler bu sorunu çözene kadar hiçbir ülke tek başına güvende olmayacaktır.’’

GAZETE HABERTURK
〰〰〰〰🐠

mazhar

  • Ziyaretçi
Ynt: Antibiyotikler yerli yerinde kullanılmalı
« Yanıtla #2 : 20 Ağustos 2011, 02:15:40 »
Ne Zaman Antibiyotik ?


Prof. Dr. Nuran GÜRSES 
Çocuk Hastalıkları
 



 
Enfeksiyonlar mikropların neden olduğu hastalıklardır. Mikroplar bakteri, virus  ve mantarlardır. Antibiyotikler bakteriyel enfeksiyonların tedavisinde kullanılmaktadır. Virus ve mantarların neden olduğu hastalıklarda etkili değildir. Viral hastalıklarda antiviral ilaçlar , mantarların oluşturduğu enfeksiyonlarda antifungal ilaçlar kullanılmaktadır.

Ülkemizde antibiyotik tüketimi fazladır. Son yıllarda tüketim hızının arttığı ve antibiyotiklerin uygunsuz kullanıldığı görülmektedir. Antibiyotiklerin uygunsuz kullanımının ciddi bir yan etkisi vücuttaki koruyucu florayı bozarak patojen bakterilerin çoğalmasına neden olan ortamı yaratmasıdır.

Çocuk hekimleri çoğu kez ebeveylerin telefonla hekime ulaştıkları ve 'Çocuğumun ateşi var, hangi antibiyotiği kullanmalıyım?' teklifi ile karşılaşmaktadır. Böyle bir teklifin mümkün olamayacağı ebeveynlere izah edilmeli ve hasta  hekim tarafından muayene edilmedikçe ve gerekmedikçe antibiyotik kullanılmayacağı açıklanmalıdır.

Çocuğun her ateşlenmesi antibiyotik kullanma endikasyonu değildir. Ateş ve diğer şikayetleri olan hastanın mutlaka bir hekim tarafından muayene edilmesi gerekir. Enfeksiyon tanımlandıktan sonra ancak doktor önerisi ile antibiyotik başlanmalıdır.

Antibiyotikler bakteriyel enfeksiyonların tedavisinde kullanılmalıdır.Viral enfeksiyonların  tedavisinde antibiotik kullanma endikasyonu yoktur.

Soğuk algınlığı, grip, boğaz akıntısı, bronşit, bakteriyel olmayan boğaz  enfeksiyonlarında antibiyotik kullanılmamalıdır.               

Gelişigüzel antibiyotik kullanımından kaçınılmalıdır. Antibiyotikler doktor tavsiyesine uyularak belirtilen doz , doz  aralığı ve sürelerde kullanılmalıdır. Önerilen süreden önce antibiyotik tedavisinin sonlandırılması yetersiz yanıta yol açtığı gibi , dirençli suşların oluşumuna neden olmaktadır.

Antibiyotiklerin gelişigüzel kullanımının ciddi yan etkisi , antibiotiklere dirençli suşların gelişmesidir. Dirençli suşların gelişmesi enfeksiyon hastalıkların  tedavisinde sorun yaratmaktadır. Örneğin ağızdan verilecek bir antibiyotikle tedavisi edilecek enfeksiyonlar direnç kazandıkları için uygulanan antibiyotik tedavisine yanıt vermemekte, bu durumda daha komplike ve pahalı ilaçlar uygulanmaktadır.

Ülkemizde ilaç tüketimine ait veriler incelendiğinde antibiyotiklerin en sık tüketilen ilaçların başında yer aldığı görülmektedir .

Bu tüketimlerin çoğu uygunsuz antibiyotik kullanılması ile birliktedir. Diğer taraftan tüketiminin yüksek olması antibiyotik direncinin yüksek olmasına yol açmaktadır.

Sonuç olarak  ne zaman ve neden antibiyotik kullanılması gerektiği hekim tarafından karar verilmeli , önerilen süreden önce antibiyotik tedavisini sonlandırmanın da akılcı olmayacağı konusu dikkate alınmalıdır.

     

Doktorlar.com

mazhar

  • Ziyaretçi
Antibiyotik Kullanımına Dikkat!
« Yanıtla #3 : 16 Mart 2013, 08:51:36 »
Antibiyotik Kullanımına Dikkat!

Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Derneği Başkanı Prof. Dr. Hakan Leblebicioğlu, antibiyotiklerin yaygın kullanımı ile antibiyotik direncinde artış görüldüğünü belirtti.

15 Mart 2013 Cuma 20:49


Prof. Dr. Leblebicioğlu, yaptığı yazılı açıklamada, antibiyotik direncinin artışında, bakteriler arasında taşınabilmesi, mikroorganizmaların insandan insana geçmesi gibi durumların önemli faktörler olduğunu kaydetti.

Bir ülkede görülen dirençli mikroorganizmaların seyahatin artmasıyla başka ülkelere de taşınabildiğini vurgulayan Leblebicioğlu, şu bilgileri verdi:

''Antibiyotiklerin yaygın kullanımı ile antibiyotik direncinde artış görülmektedir. Antibiyotiklere karşı direnç sorunu sadece ülkemizde değil, tüm dünyada önemli bir sorundur. Direnç sorunu nedeniyle hastalar daha uzun süre hastanede yatmakta, ikincil enfeksiyonlar gelişebilmekte, bu enfeksiyonların tedavisinde geniş spektrumlu antibiyotiklerin kullanılması maliyeti artırmaktadır. Direncin ortaya çıkmasında etkili olan önemli bir faktörde antibiyotiklerin, gereksiz ve aşırı kullanılmasıdır. Düşük dozda antibiyotik kullanımı, antibiyotiklerin önerilen süreden az kullanılması direnci artıran diğer etmenlerdir.''

-''Antibiyotikler hekime danışılmadan kullanılmamalı''-

Prof. Dr. Leblebicioğlu, antibiyotiklerin hekime danışılmadan kullanılmasının, reçetesiz satılabilmesinin direnç gelişiminde rol oynadığını belirtti.

Dirençli mikroorganizmalarla oluşan enfeksiyonların tedavisinde yeni antibiyotikler kullanılabildiğini, ancak gelecek yıllarda kullanıma girecek antibiyotik sayısının çok az olduğuna dikkati çeken Leblebicioğlu, ''Antibiyotiklerin hastalarda kullanılabilecek hale gelmesi uzun ve pahalı bir süreçtir. Günümüzde birçok ilaç firması bu nedenle yeni antibiyotik bulunması yönündeki çalışmalarını sonlandırmıştır. Yeni antibiyotiklerin geliştirilmesi için yapılacak araştırmalar mutlaka teşvik edilmelidir'' ifadelerini kullandı.

Prof. Dr. Hakan Leblebicioğlu, dirençli mikroorganizmaların hastanelerde yayılımının önlenmesinde el yıkamanın en önemli korunma yolu olduğunu anlatarak, hastane enfeksiyonlarının önlenmesi için mutlaka sağlık bütçesinde sabun, kağıt havlu gibi temizlik harcamaları için bir kalem oluşturulması gerektiğini bildirdi.
Habervaktim.com

mazhar

  • Ziyaretçi
Tıp Dünyasında Antibiyotik Paniği
« Yanıtla #4 : 26 Ekim 2013, 21:15:04 »
Tıp Dünyasında Antibiyotik Paniği



"Newsweek" tıp dünyasında büyük bir antibiyotik paniği yaşandığını duyurdu.
ABD merkezli saygın haber dergisi Newsweek, bundan 3 yıl önce yayınladığı haberde tıp dünyasında büyük bir antibiyotik paniği yaşandığını, bakterilerin giderek artan bir şekilde bu ilaçlara karşı dirençli hale gelmesinden endişe edildiğini yazmıştı.
Aradan geçen 3 yılın ardından aynı dergi, dünkü sayısında bu korkunun gerçek olduğunu ilan etti. Dergiye konuşan George Washington Üniversitesi Tıp Fakültesi\'nden Dr Lance Prince, "Kamu sağlığına yönelik tarihte karşı karşıya olunan en büyük tehditlerden biri" diyerek "Daha önce antibiyotikle rahatlıkla tedavi edebildiğimiz küçük enfeksiyonları tedavi edemeyecek hale geldik" ifadesini kullandı.
Stanford Üniversitesi'nden David Relman da, "Pratisyen doktorlara, 'içinizde son dönemde antibiyotikle tedavi edemediğiniz enfeksiyonla karşılaşan var mı?' diye sorduğumda çoğu el kaldırdı" diye konuştu. Antibiyotiklere karşı dayanıklı bakterilerin ortaya çıkışında en önemli sorumlu bilinçsiz anitbiyotik kullanımı olarak gösteriliyor.
Hem doktorların bu ilacı çok küçük rahatsızlıklar için bile vermesi hem de hastaların çok sık antibiyotik kullanması bakterilerin de mutasyona uğrayarak kendilerini bu ilaçlara karşı dayanıklı hale getirmesine sebep oldu. ABD'deki salgın hastalıklarla mücadele eden CDC uzmanı Tom Frieden, "Antibiyotik sonrası döneme girmek üzereyiz" diyerek bel soğukluğu, ishal gibi antibiyotik tedavisiyle kolayca geöen hastalıkların ölümcül hale geldiğini ve ilaçlara yanıt vermediğini söyledi.
CDC verilerine göre sadece ABD'de her yıl 2 milyon kişi antibiyotik dirençli bakterilerden enfeksiyon kapıyor, bunların 23 bini ölüyor. Anitbiyotiklerin kullanım dışı kalması tıp için kâbus anlamına gelecek. Çünkü bu ilaçlar sadece enfeksiyon tedavisinde değil, kemoterapi alan hastalar ve organ nakilleri için de kritik öneme sahip.
Doktorlar şu anki yöntemlerle antibiyotiksiz bir kalp nakli yapmanın imkânsız olduğunu belirtiyor. Bu ilaçların etkisiz kalmasının gerisinde insanlara tarafından bilinçsiz kullanılmalarının yanısıra hayvancılık sektörü tarafından da tavuk vs gibi hayvanları çabuk yetiştirmek için kullanılan antibiyotikli hormonların büyük rolünün olduğu belirtiliyor.
Habervaktim.com. 22 Ekim 2013 Salı 19:07