Gönderen Konu: Ayaklarınız için 5 bakım önerisi  (Okunma sayısı 2970 defa)

0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Çevrimdışı Tuğra

  • popüler yazar
  • ******
  • İleti: 6599
Ayaklarınız için 5 bakım önerisi
« : 14 Mayıs 2010, 11:55:09 »


Ayaklardaki kuruluğu ve deri sertleşmesinden kurtulmak istiyorsanız işte size 5 bakım önerisi.

Tempolu yürüyüş, atlama ve hatta ayakta durmak ayaklarınızda büyük bir basınç uygular. Bu da ayaklarınızın kurumasına ve derisinin sertleşmesine yol açar.

Ayaklarınız çirkin ve pul pul görünebilir. Peki bunun tedavi edilebileceğini veya önlenebileceğini biliyor muydunuz?

Askmen.com isimli internet sitesinde yer alan habere göre, işte 5 ayak bakımı tavsiyesi:

1. Tırnaklarınıza dikkat edin: Ayak bakımında yapılması gereken ilk şey tırnaklarınızın çaresine bakmaktır. Uzun tırnaklar kirli ve düzensiz görünürler, başkaları üzerinde de kendinize özen göstermediğiniz izlemini bırakırlar. Tırnaklarınızı düzenli olarak kesin, yumuşatın ve yuvarlak şekil verin, tüm kir belirtilerini yok edin.

İdeal olarak, tırnaklarınız parmak ucu kenarında birkaç milimetre uzunluğunda olmalı. Ortalama bir ayak tırnağı her ay sadece 3 milimetre uzuyor. Bu nedenle, ayak tırnaklarınızı çok fazla ve kısa kesmemeye dikkat edin. tırnakların etrafını çevreleyen ölü deriyi nazikçe geri itin ve küçük bir makasla kesin. Bunu her her hafta uygularsanız, sağlıklı görünen tırnaklara sahip olursunuz.

2. Nemlendirin: Nemlendirici olmadan, ayak deriniz kurur, sertleşir ve pul pul olur. Kaliteli bir nemlendirici krem kullanmak ayağınızın yumuşak ve ipeksi olmasına yardımcı olur. Ayağınızın altını ve parmak aralarını unutmadan ayağınızı biraz ovalayarak nemlendirici sürün. Bunu her gün tekrarlarsanız 2 hafta sonra ayağınızdaki farkı göreceksiniz. Ancak, nemlendirici sürdükten sonra çorabınızı giymeden önce ayaklarınızın kuruması için 10 dakika bekleyin.

3. Baskıyı hafifletin: Sürekli ayaklarınızın üstündeyseniz, bu baskıyı ara ara hafifletin. Uzun süren alışveriş turları, tempolu koşu ve uzun süre ayakta kalmak ayaklarınız üzerinde baskı uygulayarak ağrıya, sert ve hasar görmüş cilde neden olur. Yapabildiğiniz zaman oturmaya ya da ayaklarınızı yukarıya kaldırmaya çalışın. Ara sıra sağlıklı kan akışını teşvik etmek için kendinizi rahatlatın ve ayak masajı yapın.

4. Ayaklarınızı yıkayın: İster inanın, ister inanmayın vücudunuzun temizlemeyi ihmal ettiğiniz temel bölgelerinden biri de ayaklarınızdır. Duştayken topuğunuzu ve parmak aralarınızı unutmadan nazikçe ayaklarınızı ovun. Bu ölü deri katmanlarının uzaklaşmasına yardımcı olur, ayağınızı daha ipeksi ve yumuşak hissetmenizi sağlar.

Bir kap ılık suda ayaklarınızı 15 dakika bekletin ve sonra güzelce kurulayın. Daha sonra bir bez ya da ellerinizi kullanarak ölü deriyi ovalayın.

5. Sert deriyi yok edin: Son adım olarak sert deriyi kazıyın. Sert deri ayağınızı mahvedebilir, renksiz ve çirkin görünmesine yol açar. Eğer bu deriyi kaldırmazsanız, ayağınızın topuklarında çatlaklar görünmeye başlar ve deriniz kabuk kabuk olur. Bu işlemi bu konuda uzman bir sert deri kaldırıcı cihaz ile yapabilirsiniz. 

bugün

〰〰〰〰🐠

Çevrimdışı Tuğra

  • popüler yazar
  • ******
  • İleti: 6599
Tırnak Batığı!
« Yanıtla #1 : 30 Kasım 2010, 12:09:58 »
Ayakların En Büyük Derdi; Tırnak Batığı!
 
Tırnak sağlığı kuşkusuz ayak sağlığının vazgeçilmez bir parçası. Sıkça görülen veağrı veren bir rahatsızlık olan tırnak batıkları ise yaşam kalitesini doğrudan etkiliyor.
 
Uzun süre spor yapmak, çok dar ayakkabı giymek, diyabet, fazla kilo,ayağın aşırı terlemesi gibi sebeplere bağlı olarak gelişen tırnak batıklarının nedenleri ve tedavi yöntemleri hakkında Anadolu Sağlık Suadiye Tıp Merkezi Deri Hastalıkları Uzmanı Dr. Figen Akın, önemli bilgiler verdi.
 
Tırnak batması, kişinin yürümesini ve iş görmesini engelleyen oldukça ağrılı bir tablo.  Tırnak batmalarına eşlik eden enfeksiyonlar ise bu sıkıntıyı daha artırıp günlük yaşamı çok olumsuz yönde etkileyebiliyor. 

Tırnak batmasının en sık karşılaşılan nedeninin yanlış tırnak kesimi olduğunu belirten  Anadolu Sağlık Suadiye Tıp Merkezi Deri Hastalıkları Uzmanı Dr. Figen Akın “Tırnağın serbest kenarlarının deri içerisine girmesiyle meydana gelen tırnak batmaları bu bölgede yabancı cisim reaksiyonu ve iltihaplanma meydana gelmesine neden olmaktadır.

Bu nedenle tırnak batıklarını önlemek için yapılması gereken ilk şey, ayak tırnaklarının düz olarak kesilmesidir. Tırnak kenarlarını içeriye doğru çok kısa kesmek, en sık yapılan hatalardan biridir. Tırnak yan kısımları kısa kesildiğinde uzarken tırnağa batarak uzayacaktır.” dedi.
 
Tırnak batıklarının en sık görülen belirtileri aşırı ağrı, enfeksiyon, şişlik, kızarıklık ve akıntı olduğunu da belirten Deri Hastalıkları Uzmanı Dr. Figen Akın, “Enfeksiyon durumlarında, yara yerinden bakteriyolojik sürüntü örneği alınması ve tırnak altındaki kemik dokuda bir enfeksiyon olup olmadığının araştırılması için radyolojik film çekilmesi uygundur.” diyerek sözlerine devam etti.
 
Tırnak batıklarının tedavisinden de bahseden Dr. Figen Akın “Tırnak batmalarında erken evrede sadece tırnağın yan kısımlarında ağrı vardır. Daha sonra bu ağrıya ikinci evrede kızarıklık eşlik eder. Üçüncü evrede ise tırnak kenarlarındaki şişlik  artarak ağrılı bir kabarıklık (granülasyon dokusu) oluşur.

İlk iki evrede tırnağın batık kısmının altına destek konulması, antiseptik solüsyonlar, kurutucu ayak banyoları ve tablo gerileyene kadar ayağın yukarı tutulması hastayı rahatlatabilmektedir“ dedi.
 
 Üçüncü evrede ise mutlaka hastaya cerrahi tedavinin uygulanması gerektiğini belirten Anadolu Sağlık Suadiye Tıp Merkezi Deri Hastalıkları Uzmanı Dr. Figen Akın, “Cerrahi tedavi seçenekleri, tırnak çekimi veya wedgerezeksiyon (matrisektomi) dediğimiz tırnağın batan kısmının tırnak kökü ile birlikte çıkarılarak, tırnağın bu bölümlerine dikiş atılması esasına dayanan cerrahi uygulamadır. Son dönemde tercih edilen bir diğer basit cerrahi yöntem ise, fenolle yapılan matrisektomi işlemidir. Bu yöntemde tırnak batan kısmı çıkarılıp bu bölüm fenol denilen alkali bir solüsyon ile koterize (kimyasal olarak yakma) edilir.” dedi.

hastane.com
〰〰〰〰🐠