Gönderen Konu: Baba açlığı dinmiyor -1-  (Okunma sayısı 3448 defa)

0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Çevrimdışı İsra

  • Moderatör
  • popüler yazar
  • *****
  • İleti: 7482
Baba açlığı dinmiyor -1-
« : 17 Kasım 2011, 08:36:34 »

Yeni Bahar dergisi, bu haftaki sayısında sağlıklı baba-çocuk diyaloğunu ele aldı: Çocuğunuza her koşulda onu sevdiğinizi söyleyin. Tutamayacağınız sözler vermeyin. Onu dinleyin, görüşünü alın.

Alnımızdan öptüğünde bizi en korunaklı limana çeken kahramanımız... Cebinden şıngırtıyla çıkardığı birkaç bozuk parayı küçücük avucumuza sıkıştıran en cömert el... Kucağındaki paketlerle kapıda pırıltılı gözlerle karşılayıp boynuna atladığımız o kocaman dev... Hayat bilgisine herkesten çok güvendiğimiz yüce bilge... Bizim yerimize düşünen, hatalarımızı telafi eden güvenilir vekil... Dünyaya gözümüzü araladığımız andan itibaren her adımımızın teşvikçisi... Merhametinde Rahman'ın tecellilerini gördüğümüz, dış dünyanın kötülüklerine karşı istinad duvarımız, en sağlam dayanağımız... Dudaklarımızda şekillenen ilk hecemiz: Ba-ba.

Bazen o hece hiçbir kelimenin dolduramayacağı bir boşluk bırakır hayatımızda. Fiziksel olarak var olsa bile ruhsal olarak yoktur yanımızda En çok görmek istediğimiz varlığı hissetmeden büyümek iç dünyamızda bitmek bilmeyen bir gurbete sürükler bizi. Öyle bir gurbet ki hasretin en yakıcısı ve kapanmayan yarası. Soğuk ve mesafeli babalar, çocuk ruhunun tek gıdası olan sevgiyi yavrularından esirger ve onları hayat boyu doyurmakta zorlanacakları açlığa terk eder.

Bir türlü 'baba' diye hitap etme cesareti gösteremeyen küçüğün kâğıt parçasına iliştirdiği "Baba, bizimle oturmak ister misin?" cümlesine sığdırılan açlığı ölçebileceğimiz terazi var mıdır acaba? Ya da sevilmek isteyip de bir türlü karşılık bulamamak hangi mahzun bakışlara yakışır? Görüntüsü huzur ortamı oluşturmaktan ziyade minik yüreklere kocaman korkular salan 'aile reisi' sadece çocuğunu değil kendini de yalnızlığa ittiğini nasıl anlamaz?

Ürkek tavırların, sevgi açlığının, baba hasretinin olduğu yuvalar bizi geleceğimiz hakkında karamsarlığa itecek çoklukta maalesef. Fiziksel olarak var ama psikolojik olarak olmayan 'namevcut babalar' yavrusuyla irtibat kurmuyor, göz temasından kaçınıyor. Kendi duygularının babasının yüzünde yansıdığını göremeyen küçük yürek, sevilmediğini düşünüyor.

Empati duyguları yavaş yavaş köreliyor. Haliyle hayatı boyunca ruhsal doyuma ulaşamıyor. Psikiyatrist Prof. Dr. Kemal Sayar'ın çizdiği ilgisiz baba profilinin sebepleri bize gayet aşina geliyor:

Kendi çocukluğunda yeterince şefkat görmemiş, ilgilenilmemiş, soğuk, mesafeli büyütülmüş babalar kendi çocuklarına da yeterince merhamet gösteremiyor. Babaların mesafesinin bir sebebi de geleneksel kodlarımız. Yani anne-babanın kendi ebeveyninin yanında çocuklarını sevmesinin edebe aykırı olarak algılanışı.

Çünkü babalığın sevgi ve şefkat değil bir disiplin aktarımı olarak görüldüğü ailede ilginin, çocuğu şımartacağı düşünülüyor. Alâkanın kız çocuklarından daha çok esirgendiğine dikkat çeken Fatih Üniversitesi'nden eğitimci sosyolog Abdulrezzak Çil, babasını tanımadan büyüyen genç kızların sayısının arttığına işaret ediyor. Çil'e göre babalar çocuklarına sevgilerini nasıl ifade edeceğini bilmiyor. Bazı babalar evladını koruyarak, bazıları da çocuğunun başarılı olmasını sağlayacak tüm etkenleri yerine getirerek sevgisini gösterdiğini zannediyor. Hâlbuki çocuğun asıl istediği küçük bir tebessüm, sıcacık bir buse, saçını okşayan bir el gibi küçük şeyler. Ama nedense babalar bu tavırları sergilemekte çekingen davranıyor.

Oysa sevgi ve şefkat göstermek terbiyeye engel değil. Zaten çocukla sağlıklı iletişim şefkat-korku veya özgürlük-disiplin arasında dengeli bir tutum sergilemekle sağlanıyor.

İletişimdeki dengenin ehemmiyetini Halife Harun Reşid'nin oğlu El-Emin'in çocuğunun terbiyecisine söylediği güzel prensiplerde de görmek mümkün:

 "Çocuğuma sözün başlama ve bitiş yerini göster. Yersiz gülmesine ve bağırarak konuşmasına engel ol. Yaşlılara hürmet etmeyi bellet. Vaktini boşa geçirmekten sakındır. Bunları verirken de onu usandırma. Yoksa zihnini harap edersin. Aşırı müsamaha da gösterme. Sonra avarelik tatlı gelir. Yumuşak davranarak ikna yoluyla otoriteyi kur. Bundan nasiplenmezse biraz sertlikte fayda var."

YORGUN BABALARIN DOYUMSUZ ÇOCUKLARI

Yaşadığımız çağda yoğun iş temposu, trafik, kalabalık ve stres yüzünden anne-babalar eve çok yorgun geliyor. Çocuklarına ayıracak ne enerjileri ne de vakitleri kalıyor. Ekranın karşısında rahatlamaya çalışan ebeveynin hem kendi arasındaki hem de çocuklarıyla olan iletişimi çok zayıf. Modern aileler iş hayatı, televizyon, alışveriş ve benzeri sebeplerden ötürü evlatlarıyla neredeyse hiç vakit geçirmiyor. Araştırmalar da bu tezi destekliyor. Amerika ve İngiltere'de son otuz yılı baz alarak yapılan bir çalışma, ebeveynin çocukların gözünün içine bakarak konuşma sürelerinin yarı yarıya azaldığını gösteriyor. Bu da çocukların en önemli manevî besinden mahrum kalmasına yol açıyor.


mazhar

  • Ziyaretçi
Ynt: Baba açlığı dinmiyor -1-
« Yanıtla #1 : 17 Kasım 2011, 09:45:12 »
Çok güzel teşekkürler.Olması gerekenleri yazarımız anlatmış.
Alıntı
Empati duyguları yavaş yavaş köreliyor. Haliyle hayatı boyunca ruhsal doyuma ulaşamıyor. Psikiyatrist Prof. Dr. Kemal Sayar'ın çizdiği ilgisiz baba profilinin sebepleri bize gayet aşina geliyor
« Son Düzenleme: 17 Kasım 2011, 09:47:05 Gönderen: mazhar »

Çevrimdışı İsra

  • Moderatör
  • popüler yazar
  • *****
  • İleti: 7482
Ynt: Baba açlığı dinmiyor -2-
« Yanıtla #2 : 18 Kasım 2011, 06:52:47 »
Baba açlığı, kişilerde psikolojik rahatsızlıklara da sebep oluyor. Psikiyatrist Kemal Sayar, çocukluğunda sevgiyle büyütülen bireylerin anksiyete bozukluklarına ve depresyona yakalanma riskinin azaldığını aktarıyor.

Psikanalist ve sinir bilimci Gerhard'ın sevginin önemini anlattığı kitabında geçen "Anne-babalar olarak bizler çocuklarımıza yeterli sevgiyi ve şefkati verebilirsek, her yıl dünyada milyarlarca doları antidepresanlara vermemiz gerekmeyecek." cümlesi de durumun vahametini gözler önüne seriyor.

Kimi çocuk ise tepkisini 'tepkisizlik' olarak gösteriyor. Ne babasına kızıyor ne de özleyip onun hakkında konuşuyor. Gayri iradi acıya karşı kepenklerini indiriyor.

Bazı ebeveynler ise çocuklarına yeteri kadar zaman ayıramadıklarının farkında. Ancak birçoğu bu vicdan azabını dindireyim derken başka bir hataya düşüyor. Suçluluk duygularını bastırmak için bol miktarda oyuncak alıyor, pahalı eğlencelerle eksikliğin giderileceği zannına kapılıyorlar. Hal böyle olunca çevremizde her gün oyuncak isteyen, sürekli mızmızlanan, en pahalı oyuncaklar alınsa dahi bir-iki gün içinde sıkılıp bir kenara atan, doyumsuz çocukların sayısı gittikçe artıyor.

Ölçüsüz ve dengesiz iletişim zamanla çocuğun şımarmasına-lâubalileşmesine sebep olacağından, şefkat-ciddiyet dengesinin korunması elzem. Çocuğun 'Saldım çayıra Mevla'm kayıra' felsefesiyle büyütülemeyeceğini her anne-babanın idrak etmesi şart.

Küçükleri hayata hazırlamak ve şahsiyetlerinin gelişmesine yardımcı olmak için, onlara değer verip ilgilenmek, gönüllerini almak, herhangi bir suç işlediklerinde cezalandırmadan önce dinlemek, yaşlarına uygun görevler vererek sorumluluk sahibi olmalarına yardımcı olmak gerekiyor. Çocuk terbiyesinde önemli hususların başında yer alan manevî değerlerimizi en tesirli biçimde kavratmanın yolu da bizzat onları yaşamaktan geçiyor.

KIZ VE ERKEK ÇOCUKLARINDA FARKLI TRAVMALAR

Anneyle olduğu gibi baba-çocuk arasında derin bağ sağlayacak bir içgüdüden söz edemesek de babaların verdiği güven duygusunun yerini hiçbir şey dolduramıyor. Anne-çocuk ilişkisi aile içi bağları sağlamlaştırırken babanın evladıyla diyaloğu, küçüğün dış dünyaya hazırlanmasını sağlıyor.

Çocuk, duygusal iletişim becerilerini babası sayesinde kazanıyor. Onun yüz ifadelerinden, ses tonundan ve diğer sözel olmayan işaretlerinden duygularını nasıl okuyacağını anlıyor ve buna göre cevap veriyor. Zamanla empati kurmayı öğrenip bu kez kendi duygularını başkalarına nasıl aktaracağını kavrıyor.

Babayla iletişimle doğru orantılı olan tüm bu silsilenin hayata geçmesi ise çocuğun ileriki yaşantısında problem çözme, yeni aktivitelere uyum gösterebilme gibi özellikleri kazanmasında büyük rol oynuyor.

Erkekler büyürken babalarından erkeklerin ilgileri, faaliyetleri ve sosyal davranışlarını; kızlar ise erkeklerle güvenli ve rahat bir ilişki kurmayı öğreniyor. Sevgi dolu babalar, erkeklerde başarı, kızlarda kişisel uyum üzerinde olumlu etki oluşturuyor. Aynı zamanda ahlâksal mantık yürütmeyi küçük zihinlere nakşediyor.

Babasına baktığında sevmek istediği ama sevemediği bir insan gören pek çok çocukların ıstırabı ne yazık ki sadece aile içinde kalmıyor. Bu durum toplumsal ilişkileri de etkiliyor. Sosyal zekâları zayıf oluyor, insanlarla iletişim kurmakta güçlük çekiyorlar. Böyle kişiler içine kapanık olduğu için çok fazla arkadaş da edinemiyor.

Baba ilgisizliği, kızlarda büyüdüklerinde farklı eğilimlere de yol açabiliyor. Kız çocuğu, yetişkinliğe adım attığında çocukluğunda bulamadığı baba şefkatini arayabiliyor. Eş seçiminde sevecen olan ve şefkat görebileceği yaşlı erkeklere yönelebiliyor. Empati duygusu iyi gelişmediğinden sadece ilgi bekleyip eşini anlamakta güçlük çekiyor.

Erkeklerde ise karşı cinse bağımlı bir tutum ortaya çıkıyor. Baba sevgisi görmeyen erkekler, çoğunlukla eşlerinin üzerine daha çok titriyor, aşırı kıskanç oluyor ve onsuz hareket edemiyor.

Aşırı baskın ve despot babaların evlatlarında ise pısırıklık ve hayata tutunamama kaçınılmaz oluyor. Evlendikten sonra sık sık telefonda konuşup bir araya geldiği, "Keşke birlikte kahve içsek, muhabbet etsek" dediği bir babaya sahip kaç tane kız ya da erkek çocuğu var? Bu kopukluk daha sonra dede ve ninenin ailenin içine dahil olmasını da engelleyebiliyor. Dolayısıyla torun ile dede-nine arasındaki iletişim ya zedeleniyor ya da hiç kurulamıyor.

Özenli yayınlardan oldukça uzak olan görsel medya, bu sosyal facianın körükleyici vazifesini gayet iyi eda ediyor. Dizi, film ya da sinemalarda sağlıklı aile modeli hiç işlenmiyor. Gördüğümüz baba tipi "En kötü nasıl olunur?" sorusuna cisimleşmiş bir cevap olarak ekranlara getiriliyor. Haliyle zihinlerde zaten tam olarak oluşmayan olumlu baba figürü, hepten yıkılıyor.


Çevrimdışı İsra

  • Moderatör
  • popüler yazar
  • *****
  • İleti: 7482
Ynt: Baba açlığı dinmiyor -3-
« Yanıtla #3 : 21 Kasım 2011, 03:24:14 »
Kimi baba çocukları üzerinde tahakküm kurarak onlarla yeterli düzeyde ilgilendiğini düşünüyor. Oysa bu hareketleriyle onları boğuyor. Narsistik heveslerinin uzantısı olarak adeta bir uzuvları olarak gördüğü çocuklarını kendilerinden bir türlü ayrılmış gibi kabul etmiyor. Bu da maalesef çocukların giderek pısırıklaşmasına, sosyal hayattan çekilmelerine, daha edilgen olmalarına yol açıyor.

Hâlbuki çocuğun birey olabilmesi için belli bir dönemden sonra ebeveynden psikolojik ayrılığının sağlanması gerekiyor.

Sayar'ın baba-oğul ilişkisinin handikaplarını özetleyen cümleleri de durumun ciddiyetini gösteriyor: "Oğulların öyküsü babaların öyküsünün tam kalbinden geçer. Babalarımız hayatta kim olduğumuzu, nasıl durduğumuzu, nereye ve nasıl baktığımızı tayin ederler. Sözgelimi baba, oğlunun ruhunda öyle kocaman bir yara açmış, onu varlığıyla o kadar sindirmiştir ki oğul bir türlü büyüyemez, yetişkin hayata adım atamaz, ebedî bir ergen olarak kalır.

Etrafından hep bir baba azarı yiyebileceği korkusuyla hayatı kıyısından köşesinden yaşar, içinde babayla yaşanmış ve mağlubiyetle bitmiş bir savaşın ukdesi dolaşır. Babalar kimileyin o kadar kuvvetli bir gölge düşürürler ki oğulların hayatlarına; ayrımlaşmayı ve bağımsızlaşmayı başaramayan oğul, babasının bir uzantısı olarak, gölge gibi yaşamaya devam eder."

HZ. HASAN VE HZ. HÜSEYİN'İN BİRİCİK DEDELERİ

Efendimiz'in yüzünden eksik olmayan tebessümü ve şefkati, terbiye ediciliğinin vazgeçilmez parçasıydı. O'nu (sallAllahu aleyhi ve sellem) torunlarını öpüp koklarken gören Akra' b. Hâbis adlı sahabi, bunu yadırgayarak: "Benim on çocuğum var ve şimdiye kadar hiçbirini öpmüş değilim." dediğinde, Allah Resûlü, "Allah kalblerinizden şefkat duygusunu çıkardı ise ben ne yapabilirim ki!" diyerek ona en güzel cevabını verir.

Resûlullah'ın torunlarıyla muhabbeti de hepimizin malumu. Nebiler Serveri, "Bunlar benim dünyadaki iki reyhanım." dediği torunlarını sık sık kucaklar, bağrına basar. O'nun (sallAllahu aleyhi ve sellem) sevgisi sadece kendi çocukları ve torunlarına münhasır değildir elbette. Çevresindeki bütün çocuklarla şakalaşır, onların anlayacağı dille konuşur, seviyelerine uygun espriler yapar.

Burada dikkat edilmesi gereken husus; Allah Resûlü'nde sevgi ve şefkat arasında hassas bir denge gözetmesidir. Bu dengeyi oğlunu yitirdiğinde sergilediği teslimiyette de görüyoruz. Efendimiz, hicretin 10. yılında oğlu İbrahim'i daha 1,5 yaşındayken kaybeder. Çok sevdiği evladının vefatı üzerine mübarek gözlerinden yaşlar boşalır.

Ağlamanın şefkat ve merhamet belirtisi olduğunu hal diliyle anlatan Allah Resûlü'nün, "Eğer tekrar buluşma vaadi olmasaydı... senin için daha fazla üzülürdük. Yine de senin için çok mahzunuz ey İbrahim! Gözler yaşarır, kalb hüzünlenir, lâkin biz Allah'ın hoşlanmayacağı şeyi söylemeyiz." şeklindeki sözlerinin örnek alınması gerekir.

Çocuklardan, bir yetişkin gibi mükemmel ve hatasız davranmalarını bekleyemeyiz. Minikler çoğu kez yanlış yapar ve bunun farkında da olmayabilir. Hatalarını gördüğümüzde yargılamadan önce onları dinlemek ve dünyalarına girip anlamaya çalışmamız gerekir. Ancak bu şekilde kendilerine değer verildiğini anlayabilirler.

Böylece çocuk, yaptığı davranışın yanlış olduğunu kavrayıp bir daha tekrarlamamaya özen gösterir. Efendimiz'in (sallAllahu aleyhi ve sellem) böyle bir durumda takındığı tavır da bize yol gösteriyor: Çocuk yaşlardaki sahabilerden Râfi' b. Amr, başkasının bahçesindeki hurmaları taşlar. Bu yüzden Allah Resûlü'nün huzuruna getirilir. Efendimiz ona önce: "Yavrum! Hurmaları neden taşladın?" diye sorar. "Karnım açtı, yemek için taşladım." diye cevap alınca Rehber-i Ekmel, "Peki, o halde bir daha hurmaları taşlama, dibine dökülenlerden ye, olur mu?" diye yumuşak bir şekilde onu uyarır.


Sağlıklı baba-çocuk diyaloğu için...

Çocuğunuzun gelişimini anne karnından itibaren takip edin.

Sizinle rahat ve açık bir ilişki kurabilmesine fırsat verin.

Sınırlar koyma konusunda açık, tutarlı ve kararlı olun.

Onu her koşulda sevdiğinizi belirtin.

Tutamayacağınız sözler vermeyin.

Sevdiğiniz aktivitelere birlikte katılın.

Çocuğunuzu dinleyin, onun da görüşünü alın.

Onunla fikir alışverişinde bulunun.

Duygularınızı dile getirin.

Yanaklarını okşayın, sırtını sıvazlayın, kucağınıza alın, öpün.

Aranızda kuvvetli bir bağ kurulmasının zaman alacağını kabul edin.

Bir hata yaptığında cezalandırmadan önce mutlaka dinleyin.

Doğru bilinen yanlışlar

Babalar ağlamaz.

Bebeklere anneyle aynı derinlikte bağlanmaz.

Yeni doğan çocukları için annelerden daha az heyecanlanır.

Bebeklerin verdikleri işaretlere annelerden daha az duyarlıdır.

Çocuklarına anneler kadar yeterli bakım gösteremez.

Bebeklerin ağlama davranışına kadınlardan daha az duyarlıdır.

Erkeklerin hormon seviyeleri çocuklarının doğumuyla beraber değişmez.

Baba sadece eve para getirir.

Çocukların gelişiminde babanın önemi

Sıcak baba-kız ilişkisi, çocuklarda bağımsızlık ve başarıyı sağlar.

Babasıyla olumlu diyaloğu olan kızlar, karşı cinsle ilişkilerinde kendilerini daha güvenli ve rahat hisseder.

Babalarıyla daha fazla etkileşime giren çocuklar yabancıların yanında daha sosyal davranır.

Dilsel ve problem çözme yetenekleri artar.

Sorumluluk duyguları gelişir.

Kendilerine daha fazla güven duyarlar.

Arkadaşlarıyla daha çok eğlenir.

Çocuklar babalarından duygularını yönetmeyi, ifade etmeyi, diğerlerinin işaretlerini tanımayı öğrenir.

Babasıyla ilişkisi iyi olan kadın ve erkeklerin evlilikleri daha uzun sürer.

Empati oluşumu çocuğun babayla ne kadar zaman geçirdiğiyle doğru orantılı.

Erkek çocuklarındaki cesaret babadan mirastır.

Babasını hissedemeyen çocuklar sınıf içinde daha az popülerdir.

BİTTİ