Gönderen Konu: Babanın Kitabı Kime Miras Kalır?  (Okunma sayısı 3065 defa)

0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Çevrimdışı Mücteba

  • Moderatör
  • popüler yazar
  • *****
  • İleti: 9214
  • "En büyük keramet, istikâmet üzere olmaktır..."
Babanın Kitabı Kime Miras Kalır?
« : 25 Temmuz 2014, 15:47:30 »

Babanın Kitabı Kime Miras Kalır?


Bizde eğitim işi hesap işidir. Babam günde bir paket sigara içerdi. Her paket günümüz parasıyla 5 liradan bir senede yaklaşık 1.800 lira ediyordu. Her yıl babamın sigara yekûnundan bisiklet almanın hayalini kuruyordum. Annemin daha farklı hayalleri vardı, mobilyaları yenilemek gibi. Kardeşim ise yazın bu fiyata nasıl tatilin yapılacağını hesaplıyordu. Ancak hiç kimse bu kadar paraya ne kadar kitap alınacağını aklına getirmedi, belki ömür boyu bunu bilemeyecektik.”

İlminde ve kitap bilgisinde tanıdıklarının takdirini toplamış bir dostumla hasbıhal neticesinde bu cümleler ağzından samimiyetle dökülürken, kitabın ihtiyaç listesindeki yerine dair tespitler mevzu edilmeyecek gerçeklerden değil.

Hakikaten nedense bizde kitapların aile ile pek alakası yoktur. Daha çok hoca-talebe münasebetinden başlıyor kitap okuma alışkanlığı. Ailede ise baba, bu
noktada misal teşkil edecek konuma gelmeli artık.

Çocukların gözünden hiçbir şey kaçmaz. Babasının kaç liralık sigara içtiğini ve bunun yıllık ne kadara tekâbül ettiğini hesaplayabiliyor. Şimdi mevzuuya farklı bir noktadan bakalım. Baba her gün değil her ay çocuğunun kütüphanesine bir kitap alsın. Senede 12 kitap 10 senede en asgari 120 kitap.

Meseleye bir de günümüzden nazar edelim. Akıllı telefon, tablet diye isyan eden çocukları görürsünüz daha minik yaşlarda. Peki, o yaşlarda ‘kitap kitap’ diye her gün babasını rahatsız eden bir yaramaza rastlayabilir misiniz? Ya da “Bana bu kitabı mutlaka almalısın. O harika bir kitap, bu kitaptan piyasada başka yokmuş.” diyen bir evlat gördünüz, duydunuz mu? Burada çocuğun bir suçu var mı yok mu onu artık size bırakıyorum.

Gelelim babaya. 2.000 liraya tablet, cep telefonu normal bir eşya gibi çocuğun hatırı için alınabiliyor. Çocuğum için bu kitaplar mutlaka lazım deyip 2.000 liraya kitap alıp taksit taksit öderim, diyen baba var mı?

Herkes babanın eline bakıyor. Babanın elinde ise kitap olmalı. Çocuk bir meslek sahibi olana kadar hafızasında babayla ilgili yeterli rol-model gelişiyor. Yıllar sonra baba görse de görmese de büyüyen çocuk, “Babamın bana aldığı ilk kitap buydu, bunu bayramda almıştı, bunu istanbul’a gittiğimizde almıştı, en çok bu rengârenk kitabı sevmiştim, haftada bir hana okuduğu kitabı anlatırdı.” cümlelerini sıralayıverecektir kendi çocuğuna.

Düşünelim, her hafta kitap okuyan bir babayı. 10 yaşından itibaren çocuğuna okuduğu kitabı anlatmaya başlasa 20 yaşına kadar 520 kitap anlatmış olmaz mı? Belki çocuğu babası gibi okuma alışkanlığı kazanamayacak; lakin 520 tane kitabı bilecek. Onun çocukları sorduğunda ise ister istemez bu kitaplardan anlatacak. Her gün 1 paket sigarayı çöp tenekesine atmaktansa, her hafta bir kitabı rafa koyarak, torunlarına kadar devam edecek bir miras bırakmak ne güzel değil mi?

Sadik CANLAR | 14 Temmuz 2014 | http://insanvehayat.com/babanin-kitabi-kime-miras-kalir/