Gönderen Konu: Bahar Fotoğrafı Çekmenin Püf Noktaları  (Okunma sayısı 4475 defa)

0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Çevrimdışı Hâsıl-ı Kelam

  • Moderatör
  • yazar
  • *****
  • İleti: 678
Bahar Fotoğrafı Çekmenin Püf Noktaları
« : 26 Mart 2010, 16:19:33 »

Eğer iyi bir bahar fotoğrafı çekmek istiyorsanız, konuyu görmekten öte,  içinde bulunmanız gerekir. İlkbaharın görsel zenginliği, her ne kadar malzeme açısından bir hayli zengin içerik sunsa da, bu zenginlik sizi tek başına kurtarmaya yetmez.

Konunun derinliğini biraz olsun kafanızda canlandırabildiyseniz, işin özünü büyük ölçüde kaptınız demektir. Bundan sonrası sadece birkaç belirli teknik uygulama ve farklı bakış açıları yakalamada yatıyor. Baharın ön plana çıkardığı en büyük konulardan biri yeşil çimlerdir.
Fotoğrafın yatay düzlemde alttaki 1/3'lük kısmın çimenlere ayırıp, geri kalan 2/3'lük kısmı
ağaçlara ve gökyüzüne ayırmanızı tavsiye ederiz

Bu çimler, masmavi gökyüzüyle (hatta mümkünse biraz da bembeyaz, şişkin bulutlarla) birlikte birleştiğinde kontrast, yani renklerin zıtlığı açısından oldukça hoş fotoğraflar çıkmasına sebep oluyor. Sadece yeşil çimler ve mavi gökyüzünden oluşan bir fotoğraf bile, bahar aylarında oldukça hoş bir görünüme sahip olabilir.

Sürünmeye Alışın

Fotoğraf çekmeye çıktınız diyelim, bir bahçede bembeyaz açmış papatyalar gördünüz. Buradan iyi fotoğraf çıkacağını düşünebilirsiniz. İşin aslı, gerçekten de çıkar! Fakat bir fotoğrafı güzelleştirmek için sizin olaya bakış açınızı doğru bir şekilde yansıtmanız şart.

Gözünüz aracılığıyla gördüğünüz papatyaları, kadrajdan gördüğünüz açıyla değerlendiriyoruz ve çoğu zaman ortaya çıkan sonuç, o kadar da etkileyici olmuyor. Söylemek istediğim, fotoğraflamak istediğiniz konuya herkesin gördüğü açılardan yaklaşmamanız gerektiğidir.

Çiçeklerin Aheste Renkleri

Bir papatya ordusunu fotoğraflamak istiyorsanız, en iyisi yere uzanmak olacaktır! Tahmin ettiğiniz gibi bu sadece papatya fotoğraflarında değil, diğer çiçek fotoğraflarında da önemli bir teknik. Fakat papatyaların yana yatmış durumda olmaları, bu tekniğin daha da güzel sonuçlar vermesini sağlıyor.


Sonuçta herkes çiçekleri yukarıdan görüyor. Önemli olan, insanların daha önce hiç görmediği açılardan bakmalarını sağlamaktır. Bunun için en iyi tercih de şüphesiz ki en farklı ve sıra dışı açıları kovalamaktır.

Örneğin bahar aylarında ortaya çıkan arılar, çiçeklerin üzerlerine konarak, kovanları için besin depolar. İşte tam da bu esnada makro objektif veya makro tüp ile arıya yaklaşarak onun dünyasını fotoğraflayabilirsiniz. Korkmayın, arıya yaklaşacağınız ekipman (makro objektif, makro tüp vb.) bir hayli uzun olacağından size kaçmak için yeteri kadar vakit kazandıracaktır.



Nefsinle değil, kalbinle düşün ve karar ver!

Çevrimdışı Hâsıl-ı Kelam

  • Moderatör
  • yazar
  • *****
  • İleti: 678
Ynt: Bahar Fotoğrafı Çekmenin Püf Noktaları
« Yanıtla #1 : 26 Mart 2010, 16:21:44 »
Güneş'in Konumunu İyi Ayarlayın

Bahar aylarının en büyük özelliklerinden biri, sizin de çok iyi bildiğiniz üzere havaların ısınmaya başladığı dönem olmasıdır. Üzerinde yaşadığımız Dünya, bahar aylarına girdiğimiz andan itibaren ısınmaya başlar ve yazın maksimum sıcaklığa sahip olur (Bu olay Dünya üzerindeki konumunuza göre değişir).


Bahar aylarında sıcaklık artarken, bizlere de hoş fotoğraflar çekme imkanı sağlar



Bahar aylarında Dünya-Güneş yakınlaşması sonucu, öğle saatlerinde daha bol ışığın bize ulaşması anlamına gelmektedir. Belki bu farkı gözlerimizle ayırt edemeyiz fakat fotoğraf makinelerimizin sensörleri ve işlemcileri, bu farkı çok iyi bir şekilde ayırt etmektedir.

Dolayısıyla öğle saatlerinde çekilen fotoğraflarda ışık çok daha kötü gözükecektir. Bu açıdan, özellikle Güneş'in doğması ile öğleye kadar geçen süre zarfı boyunca fotoğraf çekmenizi tavsiye ederiz. Güneş'in doğması ile birlikte Arz'a ulaşan ışınlar, mavinin çok hoş bir tonunu bizlere sunmaktadır. Bu ışınlar manzaralara da ayrı bir görsellik katmaktadır.
Nefsinle değil, kalbinle düşün ve karar ver!

Çevrimdışı Hâsıl-ı Kelam

  • Moderatör
  • yazar
  • *****
  • İleti: 678
Ynt: Bahar Fotoğrafı Çekmenin Püf Noktaları
« Yanıtla #2 : 26 Mart 2010, 16:26:39 »
Saniyelerle Değişen Işık

Gün batımında da benzer bir durum söz konusu. Bahar aylarında gölgeler daha keskin ve sert bir biçimde kendini belli eder. Gölgelerden yararlanın. Siyah beyaz fotoğraf çekmek istiyorsanız, bu işe bahar aylarında başlamanız daha iyi bir tercih olacaktır. Aynı şekilde ağaçların gölgeleri de fotoğrafınızda daha ön plana çıkacaktır. Öğle saatlerinde çekilen fotoğraflarda ise gölgeler minimum konumlarında olacaklarından, fotoğrafınızdaki kompozisyonu bozacaktır.



Dağlara vuran ışığa dikkat. Bu ışık yalnızca
gün doğumunda ortaya çıkar

Tekrar çimlere dönelim. Bu sefer, yeşeren tomurcuklarla devam edelim.  Fotoğraf makinenizde diyafram ayarı bulunuyorsa (DSLR veya gelişmiş bas ve çek makinelerde bu özellik mevcut), diyaframı kısarak, yani  F durağını düşük değerlere getirerek (örneğin F/3.5, F/2.8) alan derinliğini azaltabilirsiniz.

Bu da netlediğiniz alan dışındaki alanın netsiz çıkmasına sebep olacaktır. Bu tekniği çimlerle dolu bir fotoğrafa uygularsanız, ortaya şık fotoğraflar çıkacaktır. Alan derinliğini artırarak, yani diyaframı açarak (F durağını 8, 11, 16 gibi değerlere getirerek) fotoğraftaki her yerin net çıkmasını sağlayabilirsiniz.
Nefsinle değil, kalbinle düşün ve karar ver!

Çevrimdışı Hâsıl-ı Kelam

  • Moderatör
  • yazar
  • *****
  • İleti: 678
Ynt: Bahar Fotoğrafı Çekmenin Püf Noktaları
« Yanıtla #3 : 26 Mart 2010, 16:29:25 »
Bahar Konsepti

Eğer bir manzara fotoğrafı çekmek istiyorsanız bu size daha iyi bir görsellik sunacaktır. Bahar aylarında fotoğraf çekmenin bir diğer avantajı ise, bu dönemde belli bitkilerin çiçek açmasıdır. Eğer bulunduğunuz yerde gelincik, lale, leylak gibi çiçekler çıkıyorsa, bu çiçeklerin fotoğrafını çekmek için en iyi fırsat bahar aylarıdır. Zira bu çiçekleri kaçırırsanız, bir sene daha beklemeniz gerekecektir.


Püf çiçeğinin meydana getirdiği görsellikten yararlanın

Aynı şekilde göl kenarları da bu dönemde fotoğraf çekmek için oldukça uygundur. Yeşermiş ağaçlar ile birlikte göl üzerinde oluşan yansıma, Güneş'in konumu ile birlikte daha keskin bir hale bürünür. Dolayısıyla fotoğraf çekmek için de ortaya harika bir malzeme sunar. Yazının sonunda bir de size ipucu verelim:

Püf çiçeği gibi çiçekler, bahar aylarında portre fotoğraflarına da iyi malzeme çıkarır. Fotoğrafını çekeceğiniz modelin, bir püf çiçeğine üflemesiyle birlikte dağılan taneciklerin ne kadar hoş bir görüntüye yol açabileceğini, bu olayı fotoğraflayarak görmek isteyebilirsiniz.

Kaynak:
Akhun Aktosun
shiftdelete.net

Nefsinle değil, kalbinle düşün ve karar ver!

Çevrimdışı duha

  • Moderatör
  • popüler yazar
  • *****
  • İleti: 5144
  • ѕησωƒℓαкє
Ynt: Bahar Fotoğrafı Çekmenin Püf Noktaları
« Yanıtla #4 : 26 Mart 2010, 19:34:01 »
Teşekkürler zs2))
söz Hayâtî'dir; İnanç taşıyoruz.....

[/center]