Gönderen Konu: Bahçemizi kendimiz düzenleyeceksek nelere dikkat etmeliyiz?  (Okunma sayısı 8716 defa)

0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Çevrimdışı Ay Işığı

  • aktif yazar
  • *****
  • İleti: 1166



- Önce bahçemizin bir krokisini çıkarmalıyız. Bu kroki üzerine aldığımız ölçümleri yazmalıyız. ( bahçenin eni,boyu, sınrıların binaya olan mesafesi varsa diğer yapı ve ağaçlar krokide belirtilmelidir.)

- Kroki üzerinde ruzgar koridorları, güneşlik ve gölgelik alanlar, bina girişi, varsa yol , gizlenmesini istediğimiz kötü görüntüler , gürültü merkezleri ,görmek istediğimiz manzaralı yön vs. belirtilemelidir.


- Sonra kroki üzerinde karalamalar yaparak kafamızdaki düzenlemeyi önce kağıt üzerinde gerçekleştirebiliriz.

- İlk yapılması gereken İstenmeyen görüntü yada gürültü gelen bölümlerin perdelenmesidir.(Örneğin karşınızda mezarlık var görmek istemiyorsunuz yada gürültülü bir cadde geçiyor gürültüyü kesmek istiyorsunuz bahçenin o yöndeki sınırına bitki perdesi oluşturabilirsiniz. bunun için yüksek ve yoğun tekstürlü , herdemyeşil bitkiler seçmelisiniz. )

- Bitki seçerken ana prensip bahçe sınırına doğru büyük bitkiler eve yaklaştıkçada daha alçak bitkilerin seçilmesidir. Uzaktaki birkiler yakındaki süs bitkileri için aynı zamanda fon oluşturacaktır.

- Bahçenizin en uygun yerine gölge elemanları düşünebilir, yürüme yolları yada süs havuzu ve varsa çocuklara bir oyun alanı için yer belirleyebilirsiniz.

- Bahçenizde sebze yetiştirmek için bir köşe ayırabilirsiniz, bu eve uzak ve çalılar yada ağaçlarla perdeleyeceğiniz bir yerde olmalıdır.

- Bahçenizin ana çerçevesini çizdikten sonra bitki seçimine başlayabilirsiniz.

Bahçenizi düzenlerken estetiğin kuralları geçerli olacaktır. İşte kurallar:

- Orantı (Gerek bitkiler ile Yapı arasında gerekse bitkilerin birbirileriyle orantılı olması. Örneğin küçük bir bahçede yapının yakınına dikilen büyük bir ağaç hem görsel ve hemde fonksiyonel olarak rahatsız edici olacaktır.)

- Uyum ( Yapı ile bahçe arasında ve bitkilerin birbirileriyle ilişkilerinde bir uyum olmalıdır. Bu uyum gerek tarz olarak gerek geometrik olarak ve gerekse renk olarak düşünülmelidir. )

- Simetri ( Simetride estetik anlamda insanda hoş bir duygu yaratır Örneğin: Bina girişine iki yana simetrik dikilen bitkiler )

- Denge (Oranlar , yapılar, kütleler ve boşluklar arasında bir denge oluşturmak göze güzel görünecektir.)

- Tarz ( Bahçenizin bir kişiliği olmalıdır. bitkilerin rastgele fırlatıldığı bir mekan olmaktan çok ,birbirine uyan ,benzer tarzda malzemelerin seçilmesiyle ve bu malzemelerinde bahçenin ve binanın mimari tarzıyla uyumlu olması ve uygun yerde kullanılması ile mümkündür. Örneğin bir japon bahçesinde kayrak taşı, salkım söğüt gibi malzemeler daha natürel ve rahatlatan bir ortam yaratmaya yönelik olup bu benzer mimarideki bir villanın bahçesinde çok uygun duracaktır.)

- Evin giriş yolunun iki yanına abartısız bir düzenleme yapılmalı ve asıl özen arka bahçeye gösterilmelidir.

- Eve uzak bölümlere büyük bitkileri yakınlarada küçük bitkileri seçmelisiniz. Bunu yaparken mesela salon yada mutfak penceresinden görünen bölüme kışında güzel görünen bitkileri düşünmelisiniz.

- İlk önce inşaat işleri tamamlanmalı daha sonra bitkilendirmeye başlanmalıdır.

- Toprak kötü ise üst toprak değiştirilebilir ve iyi drene edilirse sonuç alınabilir. Önce büyük ağaçlar , sonra çalılar ve nihayet yer örtücüler ve çiçekler dikilmeli ve en son çim ekimi yapılmalıdır. Çim sulaması zamanla bıktırıcı gelebilir bu anlamda istenirse çim ekiminden önce otomatik sulama tertibatı döşenebilir.

- Eve en yakın yerden bahçe sınırına gidildikçe bitki boyu büyümelidir.

- Bitkiyi tanımak önemlidir aldığınız bitki çok küçük olabilir fakat bitki materyali inşaat malzemesi gibi değildir, yıldan yıla değişir bitki seçerken büyüdüğünde alacağı şekil ve boy dikkate alınmalıdır.

- Küçük bitkiler daha ekonomik gelebilir ama bahçeyi ilk düzenlediğinizde bahçeniz birşeye benzemeyebilir. Bu moralinizi bozmasın en geç 5 yıl içinde bahçeniz güzel görünmeye başlayacaktır.

- Tüm bunlar düşünülürken bitki seçiminde bitkilerin iklim ve toprak istekleri, gölgeye töleransları gözönünde bulundurulmalıdır.

- Çok özetle sunduğumuz bu bilgiler bahçenizi düzenlerken yardımcı oalcaktır fakat toprak ve bitki bilgisi önemlidir. Doğru bitkiyi seçmek için mutlaka satınalmadan önce bitki hakkında bilgi edinmelisiniz.

Sabah

« Son Düzenleme: 30 Nisan 2009, 00:52:08 Gönderen: Ay Işığı »

Çevrimdışı Ay Işığı

  • aktif yazar
  • *****
  • İleti: 1166
Balkonda bahçe kurmanın keyfini yaşayın..
« Yanıtla #1 : 06 Mayıs 2009, 14:47:03 »


Yeşile, doğaya, bitkilerle uğraşmaya meraklıysanız, şehir hayatı içinde dar alanlarda bile olsa hobilerinizi devam ettirebilirsiniz. Pencere önlerinde ve balkonlarda küçük bahçeler oluşturarak, toprakla, günden güne yeşeren, büyüyen bitkilerle hemhal olma

Domates, biber, maydanoz, reyhan, nane, kekik, dereotu, taze soğan gibi saksıda yetişme imkanı olan sebze ve baharat çeşitleriyle evinizin havası, rengi, kokusu bile değişecek. Balkona baharı getirmek, evinizde küçük bir doğal hayat köşesi oluşturmak için çok fazla vakit ayırmaya da gerek yok; biraz merakınız olsun yeter ki!

Hem bakması kolay hem de evleri süsleyecek bitkilerin fidelerini bugünlerde pazarlarda, seralarda bulmak mümkün. Saksılara tohum ekerek de sebze yetiştirebilirsiniz fakat tohumdan fide çıkarmak zor olabileceği için fide dikmek işinizi kolaylaştırır.

Marketlerde dekoratif saksılar, toprak ve tohumlar birlikte satılıyor. İstediğiniz bitkiyi, seçtiğiniz saksılarda hazır dikilmiş şekilde alıp, evinize yerleştirebilirsiniz. Bu bitkileri toprak, ahşap, seramik veya plastik saksılara ekebilirsiniz.

Fakat plastik saksılar toprağın nemini uzun süre muhafaza ettiği için daha uygundur. Fazla bakım gerektirmeyen bitkileri günde üç-dört saat güneş görecekleri bir yere yerleştirmeniz ve iki-üç günde bir sulamanız yeterli. Biberiye, nane, maydanoz, fesleğen, kekik gibi yeşil bitkiler hem mutfağınızın güzel kokmasını sağlar hem de yemeklerinize tat verir. Bunları dalından koparıp taze taze yemeklerinize katabileceğiniz gibi, kurutup kışın baharat olarak da kullanabilirsiniz.

Fideleri evde oluşturmak isterseniz, bitkilerin alt yapraklarını temizledikten sonra diplerinden bir miktar keserek suya koyun ve köklenmesini bekleyin. Köklendikten sonra istediğiniz saksıda yetiştirin. Çimlenmiş patates ve soğanlarınızı da hemen toprağa gömün.

Yenecek bitkiler için organik gübre kullanın

Balkon bahçeniz için dış mekân saksı bitkileri için satılan hazır topraklar uygundur. Saksı bitkilerinde bahçe toprağı katiyen kullanmayın. Baharatların çoğu fazla gübre istemez. İlk dikim yapıldığında kullanılan hazır toprak yeterince zengin olduğu için 2 ay kadar gübre eklemeyin. Bahçede kullanılan tabii gübreler saksı bitkileri için uygun değildir. Baharatlar yeneceği için çiçeklere verilen suni besinler kullanmak yerine, özel hazırlanmış, paketlenmiş steril organik gübreler kullanmak mümkün.

Şemsinur Özdemir

Çevrimdışı Tuğra

  • popüler yazar
  • ******
  • İleti: 6599
Ynt: Bahçemizi kendimiz düzenleyeceksek nelere dikkat etmeliyiz?
« Yanıtla #2 : 21 Şubat 2010, 00:48:56 »
Bu bahçe harika böyle düzenleme zor olsa gerek.
〰〰〰〰🐠

Çevrimdışı Tuğra

  • popüler yazar
  • ******
  • İleti: 6599
Bahçe Aydınlatmasının Püf Noktaları
« Yanıtla #3 : 12 Temmuz 2010, 02:59:32 »



İşte bahçe aydınlatmanızda işinize yarayacak ayrıntılar..

- Bahçenizin yapım aşamasında aydınlatmaları nereye koyacağınıza karar verin. Aydınlatma için gereken tesisat, bahçe yapımı öncesinde kurulmalı.

- Işıklandırmayı çok abartmayın. Bu durum bahçenizi futbol sahası gibi göstereck

- Geçitlerin, merdivenlerin başlama ve bitme noktalarının önemli ışıklandırma noktaları olduğunu unutmayın.

- Merdivenlerde tüm basamakları aydınlatmak yerine birkaç basamağı aydınlatabilirsiniz.

- Gizli aydınlatma tercih edin. Ağaçlara gizli aydınlatma yerleştirmek teatral bir dekor yaratır. Sistemi dimmer'lı yaptırırsanız, ortam atmosferini dilediğiniz gibi ayarlayabilirsiniz.

- Bitkilerinize zarar vermeyecek ampulleri tercih edin veya ışığın direkt bitkilere gelmesine engel olun. Işık, bitkilerin yanmasına sebep olabilir.

- Dış mekanda kullanacağınız aydınlatma, aşırı soğuk ve sıcak hava koşulları, kir, ısı gibi zorlu durumlara maruz kalındığında çabuk yıprtanmayacak, dayanıklı ürünler olmalı.

- Sizin ve çiçeklerinizin risk almaması için yer altından geçecek tesisatta kullanılan malzeme de su geçirmes ve dayanıklı ürünlerdeb seçilmeli.

village
〰〰〰〰🐠

Çevrimdışı Lika

  • popüler yazar
  • ******
  • İleti: 3892
Ynt: Bahçemizi kendimiz düzenleyeceksek nelere dikkat etmeliyiz?
« Yanıtla #4 : 12 Temmuz 2010, 23:34:16 »
Teşekkürler.
Ne içindeyim zamanın,Ne de büsbütün dışında;Yekpare geniş bir anın Parçalanmış akışında,
Rüzgarda uçan tüy bile Benim kadar hafif değil.Başım sukutu öğüten Uçsuz, bucaksız değirmen;İçim muradıma ermiş Abasız, postsuz bir derviş;
Kökü bende bir sarmaşık Olmuş dünya sezmekteyim,Mavi, masmavi bir ışık Ortasında yüzmekteyim

mazhar

  • Ziyaretçi
Ynt: Bahçemizi kendimiz düzenleyeceksek nelere dikkat etmeliyiz?
« Yanıtla #5 : 09 Ağustos 2012, 01:06:03 »


bahçe bakımını iyi planlayın

Günümüzde özellikle büyük şehirlerin stres ve sıkıntılarından uzaklaşmak isteyen kişiler yeni bir konut alırken tercihlerini bahçeli evlerden yana kullanıyorlar. Bahçeli bir eve sahip olanlar ise haftanın yorgunluğunu ve stresini toprakla uğraşarak atıyorlar. Villada otursun, oturmasın küçük bir bahçesi ya da balkonu olan herkes bir şekilde çiçek yetiştirmek veya toprakla uğraşmaktan keyif alıyor. Hobi bahçeciliği ile uğraşanların sayısının artmasıyla birlikte bahçe ürünlerine olan ilgi de gün geçtikçe artıyor. İşte bahçe ürünleri sektöründe faaliyet gösteren Botanika tarafından önerilen bahçe düzenleme ve bakımına ilişkin püf noktaları:

Kuru ve kırık dalları budayın
. Bitkiler yaz aylarında yapılarını güçlendirerek tomurcuklanırlar. Daha sağlıklı bir tomurcuklanma ve gövde yapısının oluşturulabilmesi başarılı budama işlemine bağlıdır. Gelişme dönemi başlamadan, çiçekli bitkileri kuru ve kırık dallardan kurtarmalısınız.
. Çok sıcak ve güneşli günlerde, öğle saatlerinde sulama yapmak bitkilere zarar verebilir. Sulama sabah erken ve akşam geç saatlerde yapılmalı.

Önce kağıda plan çizin
. Düzenleme işlemine başlamadan önce bir kağıda bahçenizin ölçekli bir planını çıkarın.
. Bu planda yürüme yolunu, çim ekilmesi ve çiçek dikilmesi gereken yerleri belirtmeyi unutmayın.
. Bahçenizin herhangi bir cephesinde görmek istemediğiniz bir yapı varsa oraya duvar örmenin yerine daha dekoratif ve doğal bir görünüm için sarmaşık kullanın.

Uzağa uzun yakına kısa bitki dikin
. Bahçe sınırında büyük ve uzun boylu bitkiler, evin yakınında ise daha kısa bitkiler kullanın.
. Bahçenizde sebze veya meyve yetiştirebileceğiniz bir alan yaratın. Bu alan, evden uzakta bir yerde olmalıdır.
. Bahçenin kışın da güzel görünmesi için mutfak veya salondan görünen kısmına çam gibi bitkiler dikebilirsiniz

Yazın toprağı havalandırın
. Tasarım ve uygulamasını yaptığınız bahçeler, yaz ve bahar aylarında, kışın geride bıraktığı izleri taşıdıkları için iyi bir bakıma ihtiyaç duyar. Toprak kış aylarında kar, yoğun yağışlar, aşırı soğuklar nedeniyle sertleşir ve hava alma özelliğini kaybeder. Bu nedenle öncelikle toprağı çapa ile havalandırmakla işe başlayabilirsiniz.

Begonya ve camgüzeli ideal
. Yaz ve bahar ayları mevsimlik bitkilerin çiçeklenme zamanıdır. Mevsimlik çiçekler çeşitli renk ve dokularıyla bahçeye güzel bir görünüm kazandırırlar. Çiçekler iyi havalandırılmış humuslu bahçe toprağına ya da torfla karıştırılmış topraklara dikilmelidir. Bu tip çiçekler güneş alan yerlerde iyi gelişme gösterseler de, uzun süre direkt güneş alan yerlerde dikim yapmaktan kaçının.

Dev ‘ceset çiçeği’ dört yıl sonra açtı

Dünyanın en büyük çiçeği olarak nitelendirilen “Titan Arum”un son örneği Endonezya’daki botanik parkında açtı. Büyüklüğü kadar, kötü kokusuyla da tanınan çiçek buna rağmen ziyaretçilerin büyük ilgisini çekiyor…

Endonezya’nın Bogor botanik parkına son günlerde ziyaretçilerin ilgisi büyük. İlginin nedeni dünyada eşine az rastlanan bir çiçek. “Ceset çiçeği” olarak da bilinen Titan Arum dünyanın en büyük ama aynı zamanda en kötü kokulu çiçeği olarak nitelendiriliyor.

Dört yılda bir açan çiçeğinin beslendiği sinek, arı ve böcekleri kendisine çekmek için bu kötü kokuyu yaydığı belirtiliyor. Ziyaretçilerse bu nadir çiçeği görmek için kokusuna da katlanıyor.

Park yetkilileri ise, artık solduğunu düşünmeye başladıkları sırada açan çiçeğin kendilerini de şaşırttığını belirtiyor.

1878’da İtalyan bir botanist tarafından keşfedilen titan arumların 2 metre 91 santimetre uzunluğundaki en büyük örneği geçen yıl Almanya’da, Stutgart botanik parkında açmıştı.

Kendi Bahçenizi Yaratın

Ağaçlar ve bitkilerle bahçe yaratmak, herşeyden önce doğayı tanımak demektir. Kişinin beğenisine ve içinde yaşadığı çevreye göre bir bahçe düzenlenebilmesi için, yaşanılan çevredeki görünümü, iklimi ve doğanın renklerini incelemek gerekir. Bahçe toprağı incelendikten sonra, uygun olan çiçekler ve ağaçlar seçilip ekilir. Çok katlı bir apartmanda oturuyor olabilirsiniz, ancak komşularınızla birleşerek güzel bir bahçe yaratmanız ve yaz akşamlarının keyfini, güzel sohbetlerle bahçenizde yapmanız, sanılanın aksine çok kolaydır.

Bahçe dendiğinde, akla iki çeşit bahçe gelir. Düzenli ve düzensiz bahçeler.

Düzenli bahçeler; kesin bir biçimleri olan bahçelerdir. Genellikle geometrik şekiller uygulanır.

Düzensiz bahçeler; kendilerine özgü dengelerini bölümlerin biçim serbestliğiyle kazanırlar ve olabildiğince doğal görünüm sergilerler. Klasik bahçe, İngiliz tarzı bahçe, Japon bahçesi, Rokoko tarzı bahçe, bilinen ve sıkça uygulanan bazı bahçe şekilleridir.

Bahçede yetiştirilecek bitkiler, yerel bitkiler arasından seçilmeli ya da yanlızca tek tip süs bitkileri uygulanmalıdır. (petunya, sardunya vb.) Taş süslemeler, küçük süs havuzları, tuğla duvarlar, deniz kabuğu taklitleriyle küçük mağaralar, eski ve kırık vazo ve saksılarla güzel bahçeler yaratabilirsiniz. Kendi bahçenizi yaratmak, hem eğlenceli hem de sağlıklı bir uğraştır.

Açık tonların bir alanı büyüttükleri, koyu renklerin boğdukları, canlı ve parlak renklerinse değişik bölümlerin belirlenmesinde ve ayrılmasında yardımcı oldukları unutulmamalıdır.

Toprak ve Çeşitleri Toprak, katı ,sıvı ve gaz halindeki madelerden oluşmuş üç fazlı bir sistem olarak kabul edilir. İyi bir bitkinin gelişimi için bu üç faz arasında belirli bir denge bulunması gerekir. Toprağın katı fazı inorganik ve organik maddelerden oluşur. İnorganik maddeler çeşitli büyüklükteki parçacıklardan meydana gelir. Toprakta asıl işleve sahip olan iki mm.den küçük parçacıklar olan kum, silt ve kildir. Topraktaki organik maddeler canlı ve cansız organizmalardan oluşur. Canlı organizmalar içerisinde toprak florası(mikroorganizmalar) ve toprak faunası(toprakta yaşayan hayvanlar) girmektedir. Cansız organik maddeler ise ayrışma ve parçalanma sonucu oluşan humustur. Humus, su ve bitki besin elementlerinin tutulmasında rol oynar.
Süs Bitkilerinde Kullanılan Toprak Çeşitleri
1. Kumlu Toprak
Süs bitkileri yetiştiriciliğinde tatlı sulardan elde edilen çok ince taneli olmayan ve toprak
içermeyen dere kumlarıdır. Kumun seçiminde dikkat edilecek nokta karbonhidratlardan
arınmış olmasıdır. Eğer kum karbonatlı ise harcın ph’sında yükselme sağlayarak organik
azotun faydasını azaltacaktır. Kumun kullanılması harcın gevşek ve geçirgen olmasını
sağlar.
2. Çürümüş Yaprak Toprağı
Yaprak çürüntüsü ormanlık alanlarda yüzeydeki yaprak döküntü tabakasının hemen
altında doğal olarak bulunduğu gibi yaprakların bir sandık veya tel kafes içerisine
konulup ezilmesiyle elde edilir. Meşe ve kayın ağaçlarının yapraklarının çürüntüleri en
iyileridir.
3. Çayır Toprağı
Çayır sahalardan elde edilen değerli bir toprak olmakla beraber elde edilmesi güç
olduğundan pratikte pek kullanılmaz. Çayır toprağı genelde kirli olduğundan çiftlik
gübresi ve kum ile karıştırmak suretiyle kullanılmalıdır.
4. Torf
Saksılı süs bitkileri yetiştiriciliğinde çok değerli bir materyaldir. Torf nemli ve çok yağış
alan yaz sıcaklarının düşük olduğu yörelerde bataklık ve benzeri su altındaki arazilerde
yetişen bitkilerin kısmen çürümesi ve kalın yataklar meydana getirmesi sonucu oluşur.
Asit reaksiyonludur. Ph’sı 3.5-4.5 tur. Azot dışında besin maddelerince fakirdir. Su
tutma kapasitesi çok yüksektir. Nispeten sterildir.

Bitki Bakımında Başarı Yolları.. Bitki bakımının birinci şartı onu sevmektir. Her ne kadar bizle konuşamasalarda onları sevdiğimizi, ilgilendiğimizi ve özen gösterdiğimizi hisseder, buna çiçek açarak, sağlıklı büyüyüp gelişerek cevap verirler. Onlara gereken özen, ilgi ve bakımı göstermediğimizde ise yapraklarını sarartıp dökerek ve boyunlarını bükerek bize rahatsızlıklarını belirtirler.
Bizler susadığımızda nasıl doyana kadar su içiyorsak ve tekrar susayana kadar içmiyorsak onlarda mutlaka toprakları kuruduğunda su içmelidirler. Sulama saksının altından su çıkana kadar olmalıdır, bu bize miktarın yeterli olduğunu anlatır.
Bol ışıklı ve güneşli yerlerde duran bitkilerle, aynı mekanda olduğu halde daha az ışıklı köşelerde duran bitkilerin su ihtiyacı çok farklıdır. Bu yüzden sulama periyodları kesinlikle toprağın kuruluğu kontrol edilerek belirlenmelidir. Aksi takdirde fazla sulamadan kaynaklanan sararmış ve dökülen yapraklar, kökte çürüme ve mantar hastalıkları, yeşil dostlarımızı rahatsız ve sağlıksız hale getirecektir. Bunun yanısıra bitkilerinizin ihtiyaçlarını ve özelliklerini iyi bilmeli ve onları en güzel büyüyüp gelişebilecekleri ortamlarda tutmalısınız. Tabii ki bundan daha önce bitki koymak istediğiniz mekanın özelliklerine uygun bitkiyi seçmekte çok büyük fayda var. Bitkiler doğru yerleştirildiklerinde sizin yapacağınız tek şey onların rutin ihtiyaçlarını karşılamaktır. Bitkiler yerleştirildikten sonra mutlaka her 15-20 günde bir kendi eksenleri etrafında çevrilmelidirler. Böylece bitkinin her yönden eşit olarak ışık alması sağlanacak bu yolla sağlıksız gelişmeler önlenecek ve bitki sadace bir yönden ışığa yönelmeyecektir.
Çiçekli ve yeşil bitkiler gelişme zamanlarında (ilkbahar-sonbahar) suni gübrelerle takviye edildiklerinde daha sağlıklı olarak büyür ve çok çiçek açarlar. Bu dönemler dışında, yeşil yapraklı bitkilere ancak problemler anında gübre takviyesi yapılmalı, çiçekli bitkilere ise periyodik olarak gübre verilmelidir.
Bitkilere her 15 günde bir sulama suyuna 1 lt için 1 çay kaşığı olmak üzere suni gübre verilmelidir. Özellikle ısıtıcılar devredeyken ortamın kuruluğunu kırmak için yapraklarına (tüysüler dışında) her gün su sıkmak gerekmektedir. Bunu yapmamanız ve aksatmanız yaprak uçlarında ve kenarlarında yanmalara neden olacaktır.
Bitkilere genel olarak gelişme dönemlerinde senede bir defa saksı ve toprak değişimi yapılır. Bakım kolaylığı olarak size natürel toprak saksıyı öneriyoruz.

Bitki Bakımında Başarı Yolları.. Bitki bakımının birinci şartı onu sevmektir. Her ne kadar bizle konuşamasalarda onları sevdiğimizi, ilgilendiğimizi ve özen gösterdiğimizi hisseder, buna çiçek açarak, sağlıklı büyüyüp gelişerek cevap verirler. Onlara gereken özen, ilgi ve bakımı göstermediğimizde ise yapraklarını sarartıp dökerek ve boyunlarını bükerek bize rahatsızlıklarını belirtirler.
Bizler susadığımızda nasıl doyana kadar su içiyorsak ve tekrar susayana kadar içmiyorsak onlarda mutlaka toprakları kuruduğunda su içmelidirler. Sulama saksının altından su çıkana kadar olmalıdır, bu bize miktarın yeterli olduğunu anlatır.
Bol ışıklı ve güneşli yerlerde duran bitkilerle, aynı mekanda olduğu halde daha az ışıklı köşelerde duran bitkilerin su ihtiyacı çok farklıdır. Bu yüzden sulama periyodları kesinlikle toprağın kuruluğu kontrol edilerek belirlenmelidir. Aksi takdirde fazla sulamadan kaynaklanan sararmış ve dökülen yapraklar, kökte çürüme ve mantar hastalıkları, yeşil dostlarımızı rahatsız ve sağlıksız hale getirecektir. Bunun yanısıra bitkilerinizin ihtiyaçlarını ve özelliklerini iyi bilmeli ve onları en güzel büyüyüp gelişebilecekleri ortamlarda tutmalısınız. Tabii ki bundan daha önce bitki koymak istediğiniz mekanın özelliklerine uygun bitkiyi seçmekte çok büyük fayda var. Bitkiler doğru yerleştirildiklerinde sizin yapacağınız tek şey onların rutin ihtiyaçlarını karşılamaktır. Bitkiler yerleştirildikten sonra mutlaka her 15-20 günde bir kendi eksenleri etrafında çevrilmelidirler. Böylece bitkinin her yönden eşit olarak ışık alması sağlanacak bu yolla sağlıksız gelişmeler önlenecek ve bitki sadace bir yönden ışığa yönelmeyecektir.
Çiçekli ve yeşil bitkiler gelişme zamanlarında (ilkbahar-sonbahar) suni gübrelerle takviye edildiklerinde daha sağlıklı olarak büyür ve çok çiçek açarlar. Bu dönemler dışında, yeşil yapraklı bitkilere ancak problemler anında gübre takviyesi yapılmalı, çiçekli bitkilere ise periyodik olarak gübre verilmelidir.
Bitkilere her 15 günde bir sulama suyuna 1 lt için 1 çay kaşığı olmak üzere suni gübre verilmelidir. Özellikle ısıtıcılar devredeyken ortamın kuruluğunu kırmak için yapraklarına (tüysüler dışında) her gün su sıkmak gerekmektedir. Bunu yapmamanız ve aksatmanız yaprak uçlarında ve kenarlarında yanmalara neden olacaktır.
Bitkilere genel olarak gelişme dönemlerinde senede bir defa saksı ve toprak değişimi yapılır. Bakım kolaylığı olarak size natürel toprak saksıyı öneriyoruz.

Balkon Bahçeciliği GENEL BİLGİLER

Günümüz şartlarında bir bahçe sahibi olmak çoğumuz için mümkün olmuyor. Oysa hemen hepimizin evinde en az bir balkon mevcut. Bu mekanları genelde ardiye niyetine kullanarak yazık ediyoruz. İstediğimiz takdirde bu balkonları harikulade bir bahçe haline getirebiliriz.

Gerek açık, gerekse camekanlı balkonlar ve teraslar farklı şekillerde bahçeye dönüştürülebilir. Camekanlı olanlar rüzgar, soğuk ve tozdan korunaklı olduğu ve yıl boyunca kullanılabildiği için daha avantajlıdır. Özellikle kış aylarında buraları yazı aratmıyacak rengarenk bir bahçe olabilir.

Açık balkonlarda ise çalı türleri , meyve ağaçları, sebze ve yaz çiçekleri daha güzel yetişir. Terasınız varsa veya balkonununuz çok büyükse her iki şekilde de düzenliyebilirsiniz tabii.. Her ikisi de mevcut değilse güneşli bir pencere önü de işinizi görür. Kış aylarında herdem yeşil çalılar, sınırlı sayıda olsalar da kışın çiçek açan çalı ve soğanlı bitkilerle açık mekanların da canlı kalması mümkündür.

Buralarda meydana getireceğiniz bahçelerin gerçek bahçelere göre bir çok avantajı da var. Bu bahçe ile gece, gündüz istediğiniz her an ilgilenebilirsiniz. Fazla efor sarfetmeniz gerekmez. Bitkileri kontrol altında tutmanız, istediğiniz an bitkilerin yerini değiştirmeniz mümkün. Zararlılarla mücadele etmeniz daha kolay, zira bahçeye göre daha steril bir ortam sağlayabilirsiniz.

Balkon bahceciliği denince klasik balkon bitkilerinin yanı sıra bahçede yetiştirilen bitkiler de akla gelir. Zevkinize göre dizayn edebileceğiniz bu mini bahçede yetiştirebileceğiniz türler sınırsızdır denilebilir. Büyük mekanlarda sebze, meyve, ağaç, sarmaşık ve çeşitli çiçekler kullanılarak zengin bir renk armonisi meydana getirilebilir. Yeriniz iç mekanda bir pencere kenarı ile sınırlı ise fazla karmaşadan kaçınmanız daha verimli olacaktır. Mesela bir baharat bahçesi kurabilirsiniz. Veya minyatür güllerden minik bir gül bahçesi harika olur. Bir kere karar verince hayal gücünüz size yol gösterecektir.

Balkonların her mevsim güzelliğini koruması isteniyorsa her mevsime uygun farklı türler bir arada yetiştirilmelidir.

BALKONDA HANGİ BİTKİLER YETİŞİR?

Her türlü cüce meyve ağaçları, narenciye,(limon, mandalina, turunç) Herdem yeşil çalı ve ağaçlar..

Her türlü çiçek, gül, otsu bitkiler, her mevsime uygun soğanlı bitkiler ..

Baharatlar

Bir çok sebze çeşitleri, çilek..

DÜZENLEME

Bitkiler kadar kullanılacak saksılar ve düzenleme de önemlidir. Öyle bir düzen kurulmalıdır ki bitkiler havasız ve ışıksız kalmasın, sulama ve bakım işleri kolay olsun. Sulama sırasında akan sular komşularımızı rahatsız etmesin. Ve mümkünse meydana getirdiğiniz bahçenin tadını çıkarabileceğiniz, bir bardak çayınızı yudumlayabileceğiniz bir köşe oluşturmayı da ihmal etmeyin.

Yer problemi varsa duvarlara monte edilen veya asma saksılar kullanılabilir.

Sarmaşık bitkiler için duvara ince tahta çubuklardan yapılmış çerçeveler monte edilir. Ağaçlar ve boylu sebze türleri de destek gerektirecektir.

Bitki çeşidine göre lüzumlu el aletleri edinilirse işler kolaylaşır.Gül makası, küçük el küreği, ot çekme aleti, ince emzikli kova vs gibi. İlaçlama, hassas tohumları sulama, yaprak yıkama vs. için ayrı pompalar gerekir.

IŞIK

Balkonun yönü ve kaç saat güneş aldığı tesbit edilir, bitkiler buna göre seçilir. Az ışık alıyorsa gölge seven bitkiler kullanılır. Gün boyu güneşle yıkanan bir balkonda da bitki yetiştirmek zor olabilir. Işığı filtre eden malzeme kullanmak gerekebilir ..(Çıtalardan kafes şeklinde bir gölgelik yapılabilir.) Böyle fazla güneşli balkonlar biraz koyuca, pastel renklerde boyanmalıdır.

Gölge balkonların duvarları beyaz veya açık bir renge boyanırsa reflektör görevi yaparak, bitkilerin daha fazla ışık almasını sağlar. Bitkilerin önünde durduğu duvar aliminyum folyo kaplanırsa bu etkiyi daha da artırmak mümkündür.

SULAMA

Az miktarda bitki varsa ince uzun emzikli bir sulama kabı yeterlidir. Fakat büyük bir balkon veya terasta, çok miktarda bitki yetiştiriliyorsa sulama ciddi bir problemdir. Özellikle her gün sulama isteyen yaz aylarında işler daha da zorlaşır. Bu mekanlarda bir su girişi olması çok iyi olur. Veya en yakın musluktan gelen ince bir hortum, ucuna suyu istenildiği an açıp kapatabilecek bir aparat takılarak kullanılabilir. Yeni ekilmiş tohumlar püskürteç ile sulanır.

Sulama daima sabah erken saatlerde yapılmalıdır. Akşamüstü yapılan sulamalarda bitkiler gece boyunca ıslak kalır. Bu durum mantar hastalıklarına zemin hazırlar.

DRENAJ

Çok azı hariç bitkiler köklerinde su durmasından hoşlanmaz. Çabucak çürür ve hastalanırlar. Alınacak tedbirler:

·Saksı diplerinde büyüklüklerine göre muntazam açılmış delikler olmalıdır.

·Her saksının dibine bir tabaka çakıl döşenir. Sulama sırasında deliklerden hafifçe su sızması yeterlidir. Aşırıya kaçılmamalıdır.

·Çok hassas bitkilerde saksı tabağına konacak birkaç çakıl saksıyı yüksekte tutar ve dip kısmının suyla temasını önler.

Alo Bahçe.com

« Son Düzenleme: 09 Ağustos 2012, 01:10:03 Gönderen: mazhar »