Cevizli ÇörekMalzemeler
ılık suda eritilmiş bir paket maya, 1 kg un ve tuz ile hazırladığı yumuşak hamuru, eritilmiş 1 paket tereyağı, 1 su bardağı yoğurt ve 1 su bardağından biraz eksik zeytinyağı
aynı gubate tarifindeki gibi hamur yapıp, 5 beze elde ediyor ve bu bezeleri incecik açıyorsunuz. üzerlerine tereyağı ve dövülmüş ceviz gezdirip
şu şekilde
şekillendiriyorsunuz ve ve yağlanmış tepsiye dizip yumurta sarısı sürüp bu defa susam serpiyorsunuz...
VelibahBir çerkez hamurişi olan velibah (völbak diye okunuyor) için 1 kg un, 1/2 paket maya, tuz ve ılık su ile hamur yoğurulur.Hamuru yapıldıktan sonra 20 dk. kadar dinlendirilir. Hamura koyulacak patates önceden hazırlanır, her bir beze için iki avuç büyüklüğünde patates topları. o patatesleri ezerken içine küçük bir parça da tereyağı eklenir yumuşak olması için...
hamur iyice kabarınca 7 beze yapılır, her birini biraz açıp (belki bunlarda 15 cm olabilirler) içlerine patates toplarından yerleştirilir, hamurların ağızlarını bohça gibi büzüp yuvarlanır ve ilk kapattığımızdan başlayarak bezeleri açmaya başlanur. Bir sacın üzerini kaplayacak kadar açılan hamurları ilk önce kenarlarından sonra da ortalarından ellerimizle bastırarak patatesin hamurun her tarafına yayılması sağlanır.
İsterseniz bir süre elinizle açıktan sonra şu şekilde oklava ile de açabilirsiniz:
eskiden çerkezler velibah yaparken oklava kullanılmasına izin vermezlermiş. bütün hamurları elinizle açmanız gerekirmiş.
Daha sonra velibahları sacın üzerinde çevrilerek,
ve her birinin üzerini yağlayarak üstüste dizilir ve üçgen şeklinde kesip servis yapılır.
bu tarifin belki de en önemli yeri pişirilmesi. hamur çok çabuk yanabileceği için mümkün olduğunca hızlı davranmak gerekiyor. hatta yaşlılar "kaşlı gözlü pişirmeyin!" diye tembih ederlermiş...
Kahvaltı PoğaçasıMalzemeler
* 750gr un
* 2,5 su bardağı (500ml) süt, ılık
* 2 yemek kaşığı oda sıcaklığında tereyağı, küçük doğranmış
* 1,5 çay bardağı sıvıyağ
* 1 tatlı kaşığı tuz
* 1 yemek kaşığı toz şeker
* 1 paket (2 tatlı kaşığı) instant maya veya 1 paketten biraz az yaş maya
* içi: 200gr beyaz peynir + maydanoz
Hazırlanması:
1. Önce kuru malzemeyi karıştırın. Ekmek makinesinde yapacaksanız sütü ve yağı koyup üzerini tamamen kaplayacak şekilde kuru malzemeyi serpin.
2. Hamur programını seçin, kulak memesi yumuşaklığında bir hamur olup olmadığını kontrol edip biraz süt veya un ilavesiyle kıvamı tutturup mayalanmasını bekleyin. (veya elde yoğurup 1 saat ılık ortamda dinlendirebilirsiniz)
3. Cevizden biraz büyük parçalar koparıp elinizde yuvarlayın. Bir miktar açıp içine 1 tatlı kaşığı peynirli harçtan koyun. Hiç bastırmadan katlayın. Elinizi dik tutup poğaçanın tam ortasına bastırın. Böylece ağzı açılsın. Tüm hamur bitince üzerlerine yumurta sarısı sürüp çörek otu serpin ve 10 dakika tepside mayalandırın. 200C fırında üzeri kızarana kadar pişirin.
portakalagaci.com
Afiyet olsun