Gönderen Konu: Bana Edebiyat Yapma  (Okunma sayısı 4844 defa)

0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

zaman_1453

  • Ziyaretçi
Bana Edebiyat Yapma
« : 23 Ocak 2012, 02:22:13 »

Edebiyat kelimesi “edep” kökünden türemiş bir fiildir. Elini, gözünü, gönlünü ve dilini edep çerçevesinde kullanan kişi için “edepli” tabiri kullanılır. Sadece dilini iyi kullanan bir kişi için ise edepli denmez, “üslûbu edebî” denir. Üslûbu edebî olduğu halde “edep” fiiline uymayan davranışları olan kişi için ise “edebiyat yapmak” kavramı kullanılır. “Bana edebiyat yapma!” denildiğinde “edep” fiiline malik olmadığı halde, sahte bir üslûp ile kendini edepli göstermek isteyen kişi anlaşılır.

Edebiyatın umumi ve hususi olmak üzere iki manası vardır. Umumi manası, kişinin söz varlığı ve bu söz varlığını karşıya ifade etmesidir. Düşüncelerini, fesih ve beliğ bir anlatımla, dil kaideleri içinde muhataba arz ediyorsa edebî bir dil kullanıyor demektir. Hususi manasıyla ise kişi, edebi üslûbunu edepli davranışlarıyla perçinlemesi gerekir. Sahte bir edep ve sahte bir edebiyat içerisindeki kişi ise her zaman “Bana Edebiyat Yapma” sözüne muhatap olur.

Çevrimdışı efsanef

  • araştırmacı
  • ***
  • İleti: 283
Ynt: Bana Edebiyat Yapma
« Yanıtla #1 : 07 Mart 2012, 02:49:12 »
EDEBİYAT YAPMAK NE DEMEKTİR?

İçine düştüğümüz kaosu betimleyen ilginç bir soru cümlesi. Edebiyat Yapmayı, ilk olarak yazın da gereksiz bezemecilik gayreti olarak çaba göstermeyi algılıyorum. Olumsuz düşüncelerle yazın sahibini kınıyorum. Yazarın;

bilgisi olmayan, farkında olmadan süsleme gayreti
bilgisi olan, kendini başkalarından farklı gösterme gayretkeşliği
akıllıca olmayan taklitçilik
aslını inkârcılık v.b
karakterde olduğu gibi bir duyguya sahibim.           

İkinci olarak ise pozitif olarak algıladığım anlamıdır. İdeal olarak benimsenmelidir. İktisatta " Kalite Paradır ", şeklinde bir tanımlama vardır. Bunu konumuza da uyarlarsak edebiyatta da kaliteyi elde edebilmek için emek vermek, bilgili olmak, hangi kulvarda koşuyorsa onun kural ve kaidelerini yazısı içinde sapmalar göstermeden sadakatle izlemesi, bir sanatçı titizliğiyle yaratıcı olması, okura hissettiğini, vermek istediğini en iyi bir şekilde verebilmek çabasıdır. Örnek olarak iyi bir edebiyatçı olarak gördüğüm Kafka, Dostoyevski, Nazım Hikmet, Ömer Seyfettin, Reşat Nuri Güntekin gibi yazabilmek demektir.         

Aydın olarak kendimi bu alanda çok yetersiz buluyorum. Bağımsızlık ilkesi " şiarımızdır " ancak tam bağımsızlık Türk Edebiyatını da layık olduğu yere getirebilmektir. Bugün bu soru cümlesinde taban tabana zıt iki anlamı çıkarıyor ve cümlelerimin arasında farkında olmadan Arapça, Farsça, İngilizce v.b yabancı kelimeleri kullandığımı görmek, yerine Türkçe kelimeleri bulamamak beni sıkıntıya sokuyor.         

Yazmak konuşmaktan daha zor ama hata ve eksikliklerin görülebilmesi bu yolla mümkün oluyor. Hatalar düzeltilebiliyor, eksiklikler araştırma gerektiriyor, araştırmalar da sonuçlandırılınca yazının da kalitesi artıyor.

Deneme yazıları için zaman önemli bir unsur. Zaman kısalığı arkasına sığınarak en azından becerebildiğim kadarıyla ödevimi yapmamın sorumluluğu ile paylaşmak üzere yazımı gönderiyorum. Yazımı teknik yönden düzeltip gönderme zahmetinde bulunacak üyelerimize şimdiden teşekkürlerimi iletirim.