Gönderen Konu: Başarı Merdivenleri  (Okunma sayısı 5836 defa)

0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Çevrimdışı İsra

  • Moderatör
  • popüler yazar
  • *****
  • İleti: 7482
Başarı Merdivenleri
« : 28 Mayıs 2008, 06:28:53 »

Bir işi başarmak istiyorsanız önce başlamayı başarmalısınız. İlk şart başlamak

Sonra istemek, istenmeyen şeye başlanmaz ve o da başarıyla sonuçlanamaz. İkinci şart istemek.

Üçüncü şart inanmak. İnanmadan hiçbir şeyin üstesinden gelinmez. Bundan sonra diğerleri gelmeli.

Başarmanın güzel olduğu ve mutluluk verdiği bilinmeli.

Bilginin insanı yükselttiği bilinciyle bilgiye koşulmalı.

Sıradan bir insan olmamaya ve etkili biri olmak için çalışmaya gayret edilmeli.

Bedel ödemek pahasına zirvede kalmayı istemek ve çalışmak gerektiği bilinmeli.

Zamanla okumayı, öğrenmeyi, çalışmayı, başarmayı tutkuya dönüştüre bilmeli.

Yabancı dilin insana katkısını fark etmeli ve yabancı dil öğrenmek için çaba gösterilmeli.

İnsanlara faydalı olmanın mutluluk verdiği bilinmeli. Hakka hizmetin halka hizmetten geçtiği şuuruyla hareket edilmeli. Aynı zamanda Peygamber Efendimizin “insanların hayırlısı, insanlara faydalı olandır,” sözünü prensip kabul etmek gerekir.

Yarına hazırlıklı olmayı ibadet addetmek ve bunu zevkle yapmak

Tüm bu saydıklarımız kişiyi başarıya götürmek için çıkılması gereken basamaklardır. Bunlara daha ekleyeceklerimiz elbette olacaktır. En önemlisi de iyi bir rol modelinin olmasıdır. İşte ona güzel bir örnek

Barlas Aşireti Reisi, Timur İmparatorluğunun kurucusu, ünlü hükümdar Timurlenk(1336–1405), bir defasında savaşı kaybetmiş. Ordusu dağılmış. Timur, savaş meydanından kaçıp tenha bir köye sığınmış ve samanlığa saklanmış. Duvara yaslanmış ve kara kara düşünmeye başlamış. Kaybettiği askerlerine, canı gibi sevdiği komutanlarına acımış, bin bir emekle kurduğu ordusunun dağılmasına çok canı sıkılmış. Savaş meydanında bıraktığı ve düşmanın eline geçen hazinesine yanmış. Timur’un iç dünyası öylesine perişandır ki anlatılamaz. Dünya ona zindan olmuş. O sırada bir karınca gözüne çarpmış. Kendi kilosundan kat kat fazla bir buğday tanesini omuzlamış, eşikten aşırıp yuvasına götürmeye çalışıyormuş. Eşiğe geldiği zaman buğday ağır basmış ve ikisi birden samanlık tarafına yuvarlanmışlar.

Karınca bu yenilgiye aldırmamış. Yeniden kolları sıvamış. Buğdayın ucundan tutmuş, onu yeniden eşiğe doğru sürümüş. Tam eşiği aşarken yeniden sendelemiş ve tekrar aşağı yuvarlanmış. Karınca hiçbir şey olmamış gibi işe yeniden koyulmuş. Buğdayı sıkıca ısırmış ve çekmeye başlamış. Eşikte yine aynı felaketle yüz yüze gelmiş. Fakat karınca olanlara aldırmıyormuş. Hep yeniden başlamış. 29 kere aynı hadise cereyan etmiş. 30. seferinde karınca, buğday tanesini eşikten aşırmayı başarmış.

Bu Timur için unutulmaz bir ders olmuş. Hemen oradan ayrılıp, yeniden ordu kurma çalışmalarına başlamış. Asya’nın hâkimi Timur, imparatorluğunu bir karınca sayesinde yeniden kurmuş.


Ders alınabilirse, başarısızlık, başarısızlık değildir. Hedef belirlemek, azim ve sabırla bu hedefi takip etmek önemli. Israrla çalışana Allah yardım eder. Bu kim olursa olsun. İsrailli bile olsa. İsrail’den geçerken yaşadıklarım bunun kanıtı.

Sevgili Peygamberimiz, “Sabreden zafere ulaşır,” buyuruyor.

“İnsan kendini bir şeye adayana kadar, o şeyde bir duraksama, bir geriye çekilme ihtimali vardır. Fakat insan, yapacağı işe kendini tamamen adadığı andan itibaren İlahi takdir devreye girer, hiç hesapta olmayan şeyler insana yardım eder.”   

Zorluklar, engeller, maniler, ödenmesi gereken bedeller, uykusuz geçen geceler, kitaplara gömülü saatler… Tüm bunlar, başarmak isteyen için teferruattan ibaret şeylerdir.

Her işin başı iyi okumaktır. Okumak, zihni genişletir, insana ufuk açar. Bunun için her şeyden önce lazım olanı okumak gerekir. Bununla beraber Kâinatın Kitabını da okumayı ihmal etmemek şart. Çünkü onda çıkarılacak yüzlerce ders vardır.

Çağın gerektirdiği bilgilere ve donanıma sahip olmak için çalışmaktan yorulmayın.

Başarılı arkadaşlarla yarışmak, başarı getirir.

Hedef seçme ve hedefe kilitlenme bunun için çok önemlidir. Hedef seçmek, insanı motive eder. Motivasyon da çalışmanın fitilini ateşler.

Birlikte çalışma. Her zaman kendinize başarılı ve çalışkan, çalışma arkadaşı bulmalısınız. Onunla birlikte hedefe yürümek sizi daha başarılı kılacaktır.

Model seçmek. Başarılı insanlardan rol modeli seçmek. Onun başarısının çalışmasından kaynaklandığını bilerek, onun gibi olmaya çalışmak.

Önünüze çıkan fırsatları iyi değerlendirin. Kendi dışınızdaki insanları, şehirleri, ülkeleri görmeye çalışın ve mutlaka gezi programlarına katılın, gözlemlerinizden kendinize notlar çıkarın.

İlgi alanlarını genişletmek. Böylece hem dinlenmiş hem de faydalı şeylerle meşgul olmuş olursunuz. Yani seçeceğiniz meslek ve ilgi alanı dışında da uzmanlaştığınız bir uğraşınız olmalı.

Mutlaka güzel sanatlarla ilgilenin ve hobilerinizi genişletin.

Teknolojik imkanlardan istifade etmeyi göz ardı etmeyin, o imkanları doğru değerlendirin.

Hangi durumda ve koşulda olursa olsun, şükretmeyi unutmayın. Başarılı olmak için, sabır kadar şükretmek de çok önemlidir. Çünkü şükür, sizi motive edecek en büyük güçtür.

Öğrendiklerinizle bilgi hamallığı yapmayın, onları fiiliyata dökün. Bilen kişi olmaktan çok, yapan kişi olmak için çaba sarf edin. Bildiğini yapmayanlar başarıya ulaşmakta zorlanırlar.

Mine İzgi

Çevrimdışı insirah

  • aktif yazar
  • *****
  • İleti: 1090
Ynt: Başarı Merdivenleri
« Yanıtla #1 : 02 Haziran 2008, 20:20:30 »
paylaşımın için teşekkürler:)
Hayat başladığı noktaya, bittiğinde geri döner! Hayatta her şey noktayla başlar, noktayla biter... Sümeyra Denizli