Gönderen Konu: Bayramda Kazaları En Aza İndirmeye Yönelik Tavsiyeler  (Okunma sayısı 3817 defa)

0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Çevrimdışı Fatihan

  • Administrator
  • popüler yazar
  • *****
  • İleti: 6994
  • Milimi milimine Ehli sünnet...

İleri sürüş teknikleri uzmanı Onur Akçay, her yıl bayram sevincini acıya dönüştüren yurt genelindeki trafik kazalarının birçoğunun birtakım öneri ve kuralların uygulanması halinde önlenebileceği görüşü taşıyor.

Direksiyon Akademisi İleri Sürüş Teknikleri Uzmanı Akçay, AA muhabirine yaptığı açıklamada, bayram tatilinde yollara çıkacak sürücülerin önce gidecekleri yerin hava durumunu ve varsa yol çalışmalarının türü hakkında bilgi alarak önlem almaları gerektiğini kaydetti.

Akçay'ın trafik kazalarının en aza indirilmesi için sürücülere yaptığı öneriler şöyle:

''-Yola sabah erken saatlerde çıkmayı tercih edin. Yola çıkmadan bir gün önce dahi alkol tüketilmemeli, erken uyunmalıdır. Yolculuk sırasında uyku getirebilecek ilaçlardan da uzak durulmalıdır.

-Mola yerlerini yola çıkmadan belirlemeli, 150 kilometre mesafede ya da 2 saatte bir 15 dakika mola vermeli.

-Ağır, yağlı yiyeceklerden uzak durulmalı. Çünkü bu tür yiyecekler uykunuzun gelmesini sağlayabilir.

-Kalın ve fazla giysilerin yerine hafif ve rahat kıyafetler tercih edilmeli.

-Pedalları rahatça hissedebileceğiniz, hassasiyeti yüksek ince tabanlı ayakkabıları tercih edin.

-Sürekli klima açık şekilde gitmeyin. Sık sık camı açarak araç içini havalandırmayı ihmal etmeyin.

TIR, kamyon gibi ağır tonajlı araçların sık kullandığı yollarda lastiklerin yol açtığı izlere dikkat edin. Bu tür yollarda ağır yükün asfaltı ezmesiyle oluşan iz görünümündeki çukurlar, direksiyon hakimiyetinin kaybolmasına neden olabilir.

-Yol boyunca farlarınızı açık tutun.

-Yağmurlu bölgelerde suda kızaklama (Aquaplanning: Su birikintisinden dolayı lastiklerin zeminle bağlantısının kısmi veya tamamen kaybolması) ihtimalini gözönüne alarak, hızınızı düşürerek ve takip mesafesini artırarak önlemlerinizi alınız.

-Her yıl yüzlerce kazanın gerçekleştiği Bolu Dağı kesimi gibi yoğun sis alan bölgelerde, hızınızı azaltın, yol kenarlarındaki parlayan tabelaları takip ederek yolu okumaya özen gösterin. Fakat kesinlikle yoğun siste öndeki aracı takip etmeyin. Bu tür durumlarda öndeki aracın yaptığı hatanın bedelini birlikte ödersiniz.

-Aracınızın klasik bakımlarının yapılmış olmasına özen gösterin. Klima, havalandırma sistemlerinin çalıştığından emin olun. Eskimiş silecek lastiklerinizi değiştirin.

-Lastiklerinizin hava basınçlarının ayarlı, diş derinliklerinin yeterli olduğundan emin olun.

-Kış lastiklerini tercih eden sürücüler, özellikle fren mesafesi ve hakimiyet konularında oldukça avantajlı olacaklardır. Çünkü7 derecenin altındaki sıcaklıklarda, yaz lastikleri tutunma kaybı yaşatmaya başlar.

-Kış lastikleri sadece çekiş tekerlerine değil, dört tekere takılmalıdır. Lastik havaları hiçbir hava koşulunda indirilmemelidir. Araç üreticisinin verdiği değerler sadık kalınmalıdır.''

-EN TEMEL TRAFİK KURALLARI BİLİNMİYOR-

Onur Akçay, bayramlarda yapılan kazaların en önemli nedenlerini ortaya koymak için 10 bin kişi üzerinden yaptıkları çalışmaya göre, sürücülerin yüzde 86'sının trafik işaretlerini, yüzde 61'inin hız limitlerini, yüzde 88'inin de geçiş üstünlüğü kuralını bilmediği veya uygulamadıklarının ortaya çıktığını söyledi.

Akçay, yine sürücülerin yüzde 76'sının sollama prensiplerini bilmediği veya umursamadığını, bu nedenle yapılan hatalı sollamalar sonucu binlerce kişinin hayatını  kaybettiğini belirterek, çalışmaya katılanların yüzde 72'sinin takip mesafesini tam olarak bilmediklerini, kurala uyan sürücülerin oranının ise yüzde 9 olduğunu kaydetti.

Onur Akçay, sürücülerin yüzde 86'sının fren mesafesi konusunda tamamen bilgisiz olduğunu, yüzde 54'ünün direksiyon başında telefonla konuştuğunu, yüzde 38'inin ise mesajlaştığını ifade etti.

Akçay, farklı meslek gruplarından, farklı mevki ve sosyal gruplara ait yaklaşık 10 bin eğitime gelen aday üzerinden elde ettikleri sonuçlara göre, özellikle trafik levha ve kuralları konusunda eksikliğin çok fazla olduğunu, çok temel kural ve levhalarda dahi yüksek öğrenimini tamamlamış birçok adayın bilgisiz durumda olduğunu söyledi.

Bayram yolculuklarında kazaların en büyük nedenlerinden birinin de acele etmeye bağlı olarak yapılan hatalı sollamalar olduğuna dikkati çeken Akçay, özellikle gidiş–geliş olarak düzenlenmiş tek şeritli yollarda sürücülerin tabela ve çizgilere uymayarak kazalara sebebiyet verdiklerini ifade etti.

Diğer önemli bir kaza sebebinin ise sürüş esnasında telefonla konuşmak olduğunu belirten Akçay, ''Bazı sürücülerimiz kulaklıkla konuşmanın güvenli olduğunu sanıyor. Fakat önemli olan telefonu elinize alarak konuşmak değildir, önemli olan beynin başka yere odaklanmasıdır. Bu nedenle ister elinizde, ister kulaklık yardımıyla telefonla konuşmak tehlikeli ve ölümcül hatalara neden olabilir'' dedi.

AA

mazhar

  • Ziyaretçi
Ynt: Bayramda Kazaları En Aza İndirmeye Yönelik Tavsiyeler
« Yanıtla #1 : 26 Temmuz 2014, 01:21:38 »
Aman Dikkat! Bayramınız zehir olmasınYetkililer, Ramazan Bayramı’nda yola çıkacak sürücüleri, basit ama hayati önem taşıyan kurallara dikkat edilmesi gerektiği konusunda uyardı


Kazaların çoğu bayram tatilinin ilk ve son günlerinde gerçekleşiyor. Her koşulda emniyet kemerinizi mutlaka takın, rahat, hafif giysiler ile düz ayakkabılar giyin, klima açık olsa bile, sık sık pencereleri açarak içeriyi havalandırın ve sollama başta olmak üzere tüm trafik kurallarına uyun. Bayramda kazaların yarısı aşırı hız nedeniyle gerçekleşiyor.” Türkiye’nin en büyük sorunlarından biri olan trafik sorunu, özellikle uzun tatillerin yaşandığı dönemlerde doruğa çıkıyor. Trafik kazalarında son yıllarda yaşanan azalmaya rağmen, bayram tatilleri, tatil veya ziyaret amacıyla şehirlerarası trafiğe çıkan araç sayısının artması ve dikkatsizlik nedeniyle trafik kazalarının arttığı dönemler olarak dikkat çekiyor. Emniyet Genel Müdürlüğü’ne göre geçen yıl uzun tatillerin olduğu Ramazan Bayramı’nda 9 günde 144 kişi hayatını kaybetti, 6 bin 491 kişi de yaralandı. 

Türkiye’de can ve mal kayıplarına yol açan en ciddi sorunlardan birisi olan trafik konusunda koruyucu önlemler alınması ve sorumluluk bilincinin geliştirilmesi amacıyla toplumda farkındalık yaratmak için hayata geçirilen Trafikte Sorumluluk Hareketi, bu Ramazan Bayramı nedeniyle sürücüleri dikkatli ve sorumlu olmaya davet ediyor.

Kazalar en çok 12.00-16.00 saatleri arasında gerçekleşiyor
Emniyet Genel Müdürlüğü’nün istatistiklerine göre Bayram tatili süresinde meydana gelen trafik kazalarında, en çok can kaybının tatilin ilk ve son günlerinde meydana geldiği, kazaların yüzde 52’lik bölümünün, 12.00-16.00 saatleri arasında oluştuğu belirlendi. İstatistikler, kazaların sebepleriyle ilgili de çarpıcı sonuçlar ortaya koyuyor. Kazaların yüzde 29’u araçların hızını yol ve hava şartlarına uydurmaması, yüzde 21’i de araçların hızlarını kavşaklara-dönemeçlere yaklaşırken azaltmaması nedeniyle gerçekleşiyor. Yani toplam kazaların yüzde 50’si aşırı hızdan kaynaklanıyor. Yanlış dönüş veya manevra yapmak kazaların yüzde 15’inin nedeni olurken, şerit ihlali ise kazaların yüzde 12’sinin gerçekleşmesine neden oluyor.  Bu sene daha kısa bir bayram tatili olmakla birlikte birçok kişinin bayram haftası için tatil planı yapıyor olması karayolunda seyreden araç sayısının ciddi oranda artacağına işaret ediyor ki bu da trafikteki risklerin artacağı anlamına geliyor.
Trafikte Sorumluluk Hareketi kapsamında güvenli sürüş ve kaza önleme konusunda eğitim veren uzmanlara göre, basit önlemlerle riskleri azaltarak hem rahat yolculuk yapmak hem de trafik kazalarından korunmak mümkün.

Aracınızın muayenesi ve bakımı tam olsun 
- Yola çıkmadan önce aracınızın bakımlarını yaptırın, muayenesinin zamanının geçmediğinden emin olun, geçmişse mutlaka en yakın araç muayene istasyonunda muayenesini yaptırın.
- Lastiklerinizin hava basıncını ve durumunu, aracın aksamlarını (hız, yakıt göstergeleri, Airbag göstergeleri vs.) tüm gerekli malzemeleri (İlk yardım çantası, yangın söndürme tüpü ve üçgen reflektörleri) kontrol edin.
- Gideceğiniz güzergâhtaki yol çalışmaları hakkında önceden bilgi edinin.
- Giysilerinizin mümkün olduğunda rahat ve hafif olmasına özen gösterin.
- Pedalları hissedebileceğiniz ince tabanlı ve rahat ayakkabılar tercih edin.
Her iki saatte bir 15 dakika dinlenin
- Tüm trafik işaretlerine, işaretçilerine ve kurallarına uyun,
- Araç içinde dikkatinizi dağıtacak, görüşünüzü kapatacak eşyalar bulundurmayın, tüm eşyaları sabitleyin.
-  Hem önde, hem arkada otururken emniyet kemerinizi mutlaka takın, bebeklerin, küçük çocukların yaşlarına uygun çocuk koltuğu ile seyahat etmesini sağlayın.
- Ağustos ve Eylül ayında aşırı sıcak havalara yakalanmamak için yola sabahın erken saatlerinde çıkın. Uykusuz ve yorgun bir şekilde asla araç kullanmayın.
- Sürüş esnasında bol bol sıvı tüketmeniz konsantrasyonunuzu korumanıza katkı sağlayacaktır.
- Klimayı sürekli çalıştırmayın. Zaman zaman camları açarak aracı havalandırmayı ihmal etmeyin.
- Aşırı sıcak havanın asfalt zeminin yumuşamasına ve dolayısı ile kaygan bir zemin oluşturabileceğine dikkat edin.
-  Her 2 saatlik sürüşten sonra mutlaka 15 dakika mola verin.
-  Öğlen saatlerini molada geçirin. Aşırı sıcak hem sizin hem de aracınızın performansını düşürecektir.
-  Yoğunluk, kaza veya yol çalışması nedeniyle oluşan konvoylarda veya feribot girişlerindeki beklemelerde sakinliğinizi koruyun. Yol konsantrasyonunuzu bozmayın.
Seyir halinde takip mesafenizi mutlaka koruyun.
- Gevşek malzemeli zemini bulunan yollarda (Mıcır ve benzeri serbest malzeme) ani  fren ve direksiyon hareketlerinden kaçınınız, hızınızı azaltın.
- Seyir halinde takip mesafenizi mutlaka koruyun.
-  Kısa farlarınızı mutlaka yakın.

Çocuk koltuğu hayat kurtarıyor

-  Ülkemizde 1 Haziran 2010’dan beri boyu 135 santimetrenin ve ağırlığı da 36 kilogramın altındaki çocukların, çocuk güvenlik koltuğunda seyahat zorunluluğu bulunuyor.
-  Çocuk güvenlik koltuğunun kullanımının zorunlu olduğu ülkelerde trafik kazalarında çocuk ölüm oranları yüzde 3’e ilerlerken, yasal zorunluluk olmayan ülkelerde ise bu oran yüzde 46’lara çıkıyor
alıntı
[/color][/size][/font]