Gönderen Konu: Bel fıtığında tedavi metodları  (Okunma sayısı 4662 defa)

0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Çevrimdışı Ber-ceste

  • yazar
  • ****
  • İleti: 551
Bel fıtığında tedavi metodları
« : 14 Mayıs 2008, 22:51:36 »

Bel fıtığının tedavisi fıtıklaşmanın, yani disk dediğimiz elastiki maddenin bacağa giden sinirlere yaptığı basının derecesine bağlıdır. Sadece bel ve bacakta ağrı var, uyuşukluk, güç kaybı, hareket kısıtlılığı yoksa bel fıtığı başlangıç safhasında demektir.

Bel fıtığının tedavisi nasıl yapılır?

Bel fıtığın tedavisi fıtıklaşmanın, yani disk dediğimiz elastiki maddenin bacağa giden sinirlere yaptığı basının derecesine bağlıdır.

Eğer sadece bel ve bacak ağrısı mevcut, herhangi bir uyuşukluk, güç kaybı, hareket kısıtlılığı yoksa bel fıtığı başlangıç safhasında demektir. Bu halde hastaya kas gevşetici ilaçların verilmesi, yatak istirahati ve belini zorlayacak hareketlerden kaçınması önerilir. Hastaya yapılacak öneriler şunlardır:

1) Hasta kesinlikle bir iki kiloyu aşan ağırlıkları kaldırmamalıdır.

2) Öne ve yanlara doğru eğilme, belin bükülmesi yasaklanır. Eğer yerden bir şey alınacaksa hastanın çömelerek alması söylenir.

3 ) Hastaların otururken belinin arkasına bel boşluğunu yok edecek şekilde bir yastık koymaları ve yirmi dakikadan fazla oturmamaları önerilir. Eğer hastanın mesleği gereği uzun süre oturması gerekiyorsa her yirmi dakikada bir yürümesi önerilir. Uzun süre araba kullananlara ise yirmi dakikada bir arabalarını park edip arabalarının etrafında birkaç kez dönmeleri tavsiye edilir.

4) Hastanın yukarıya doğru uzanması yasaklanır. Yukarıdan bir şey alacaksa bir iskemle veya merdivenin üstüne çıkıp alması söylenir.

5) Hastaya belini daima sıcak tutması, açık pencere veya havalandırma önünde durmaması hatırlatılır.

6) Bel ve bacak ağrısı olan hastalar mutlaka stresten kaçınmalıdır. Stres ağrıyı arttırmak yanında bel fıtığının ilerlemesine de yol açabilir. Hastanın evde kaldığı süre içinde yatak istirahati yapması önerilir. Çok sert zeminlerin sanıldığının aksine zararları daha fazladır. Kaliteli bir yaylı yatakta ve hastanın kendince en rahat edebildiği pozisyonda yatması daha uygundur.

OP. DR. AYBARS AKKOR

Bugün
Sükût etmek gibi alemde nadana cevab olmaz..

Çevrimdışı İsra

  • Moderatör
  • popüler yazar
  • *****
  • İleti: 7482
Her bel fıtığı rahatsızlığı ameliyat gerektirmiyor
« Yanıtla #1 : 04 Mart 2009, 06:35:45 »
Günümüzde her 10 kişiden 8'inin hayatı boyunca en az bir kez yaşadığı bel ağrıları, özellikle ağır işlerde çalışan ve uzun süre masa başında oturmak zorunda kalanları daha fazla etkiliyor.

Ancak her bel ağrısı bel fıtığı anlamına gelmediği gibi her bel fıtığı da ameliyat gerektirmiyor. Anadolu Sağlık Merkezi Nöroşirurji Uzmanı Prof. Dr. Tuncer Süzer, günlük yaşamda bazı noktalara dikkat ederek, bel ağrısı ihtimalinin azaltılabileceğini kaydetti. Bu konunun yeterince bilinmediğini ifade eden Süzer, "Yaşanan her bel ağrısı bel fıtığı anlamına gelmiyor. Her bel fıtığına da ameliyat gerekmiyor." dedi.

Bel sağlığını etkileyen birçok faktör bulunuyor. Ters ve ani hareketler omurları zorladığı gibi soğukta kaldığımız zaman bel kaslarımızda spazm gelişerek bel ağrısına yol açıyor. Kiloya dikkat etmemekte bel sağlığı konusunda sıkıntı oluşturuyor. Her fazla kilo, bel omurlarımıza ve disk yapılarına birkaç kat fazlasıyla yük bindirerek, ağrılara neden oluyor.

Çalışanların bel sağlığı konusunda gerekli hassasiyeti göstermesi de gerekiyor. Çok uzun süre masa başında çalışılıyorsa saat başı ayağa kalkıp, 10 dakika yürümek veya uzun süre ayakta çalışılıyorsa kısa aralarla oturarak veya uzanarak beli dinlendirmek büyük önem taşıyor. Ayrıca ayakta dururken veya otururken mutlaka vücut pozisyonumuzun düzgün ve dik olmasına dikkat etmek gerekiyor.

İnsanların büyük çoğunluğunun yaşamları boyunca en az bir kez bel ağrısı çektiğini kaydeden Prof. Tuncer Süzer, bu ağrının başka hastalıkların habercisi olabileceğine de dikkat çekti. Süzer, "Yaşanılan ilk bel ağrısı atağında bir doktora başvurup altta yatan önemli bir hastalık olmadığını anlamak her zaman önerdiğimiz yöntemdir." dedi. Özellikle 20 yaş altı veya 50 yaş üstü kişilerde ilk ortaya çıkan bel ağrısı atağı için mutlaka tetkik yapılması gerekiyor. Bunun dışında da kortizon kullananlar, bilinen bir kanser hastalığı olanlar ve kilo kaybı olanlar bel ağrısı dönemlerinde mutlaka doktora başvurmalı.

Her bel ağrısı bel fıtığı değil

Kamuoyunda her bel ağrısının bel fıtığı zannedildiğini hatırlatan Prof. Dr. Süzer, "Bel fıtığında bel ağrısı görülür fakat her bel ağrısı bel fıtığı anlamına gelmez. Zorlamalara veya ani hareketlere bağlı olarak bel kaslarımızda meydana gelen spazm en sık görülen bel ağrısı nedenlerinden birisidir. Bunun dışında, omurlarımız arasında yer alan "disk" dediğimiz yapılar yaş ilerledikçe dejenere olurlar ve içlerindeki su miktarı azalınca bel ağrısına yol açarlar. Ayrıca omurlarımızı birbirine bağlayan "faset" dediğimiz eklemlerden kaynaklanan problemler bel ve kalça ağrılarına yol açarlar." ifadelerini kullandı.

Ameliyat hangi hallerde yapılır?

İlaç tedavisi ve fizik tedavi ile ağrıları geçmeyen ve günlük yaşamlarını sürdürmekte zorlanan hastalar

Ayağında kuvvet azalması olan hastalar,

Çekilen MR'da bir disk parçasının koparak sinire baskı yaptığının saptandığı hastalar,

İdrar kaçırma şikâyeti başlayan hastalar...

zaman

Çevrimdışı Mücteba

  • Moderatör
  • popüler yazar
  • *****
  • İleti: 9214
  • "En büyük keramet, istikâmet üzere olmaktır..."
Bel fıtığında Akla Gelen Sorulara Cevaplar
« Yanıtla #2 : 23 Şubat 2015, 11:44:27 »
Bel fıtığında Akla Gelen Sorulara Cevaplar



Bel ağrısı hayatı tehdit etmemesine rağmen, endüstrileşmiş toplumlarda tanı, tedavi masrafları ve iş günü kaybı nedeni ile oldukça pahalı bir sağlık problemidir.

Hastaların %70’i iki ila üç haftada, %90’ı altı hafta içinde iyileşmektedir. Günümüzde 30-60 yaşları arasında sık olarak görülen bel fıtığın hemen her yaşta ortaya çıkabilme riski vardır. Ağır nesneleri eğilerek dizleri kırmadan kaldırmak, itmek ve çekmek, omuzda ağır yük taşımak, masa başında uzun süreli destek olmadan çalışmak, aniden yapılan hareketler ve uzun mesafe araba kullanımı bel fıtığına sebep olan nedenlerden bazılarıdır.

Eğer sizin de bel fıtığı probleminiz varsa bu yazıyı okumanız gerekiyor.

Bel fıtığı tedavisinde fizik tedavinin yeri nedir?

Bel fıtığının tedavisinde çeşitli usuller kullanılabilir. Başlangıç aşamasında, yani akut dönemde istirahat ile birlikte ödemi azaltıcı ilaçlara başlanır. ilk günlerde istirahatla birlikte 20 dakika sürecek ve 2 saat ara ile evde günde birkaç kere yapılabilecek soğuk masaj, ön fizik tedavi uygulaması yerine geçecektir. Akut dönemin arkasından hasta evde sıcak uygulamalara başlayabilir veya soğuk uygulamaya da devam edebilir. Başlangıç tedavisinin arkasından hastada yeterli iyileşme olmadıysa daha geniş fizik tedavi yöntemlerinin kullanıldığı tedavi aşamasına geçilir. Bel fıtığının başlamasının ardından ilk günleri atlattıktan sonra fizik tedavi hastanın iyileşmesine katkıda bulunacak bir tedavi yöntem grubudur.

Bel çektirme, bardak çekmek gibi uygulamalar ne kadar doğrudur?

Bel çektirme yöntemi, hastanın fıtığının ne durumda olduğunu bilmeyen ve bunun araştırmasını yapmayan herhangi bir kişiye, yani hekim olmayan kişilere yaptırılmamalıdır. Bel çekme, fizik tedavi yöntemleri içinde traksiyon cihazı olarak elimiz altında olan bir cihazdır. Ancak bu cihaz bile tetkik sonucuna göre uygun bel fıtıklarında kullanılır. Hastada bel kayması, ileri derecede kemik erimesi, sinirin üzerine ileri derecede baskı yapan bir fıtığın olmadığına emin olduktan sonra uygulanır.

Bardak çekmek, evdeki kişilerden biri tarafından sadece kas spazmı varsa onu çözmeye yardımcı olmak için yapılabilir. Bel fıtığının iyileşmesine değil, onun sebep olduğu kas spazmının meydana getirdiği ağrıyı azaltmaya faydası olabilir. Fizik tedavi araçları içinde bizim de bardak çekmeye benzer etki ile birlikte daha fonksiyonlu olan vakumlu aletlerimiz var, onları zamanı geldiğinde zaten kullanmaktayız.

Fizik tedavi sırasında ağrı olur mu?

Fizik tedavinin başlangıcında bazı hastalar ağrılarının arttığını ifade ederler. Ancak bunun bilimsel bir dayanağı yoktur. Hastanın durumunda o sırada biraz değişiklik olmuş; ödem ve enflamasyonu artmış olabilir. Bu bir süreçtir, sabırla tedaviye devam edildiğinde hem verilen ilaçların hem de fizik tedavinin etkisi yavaş yavaş kendini gösterecektir.

Ağrı artışı olduğunda muhakkak hastanın tekrar değerlendirilmesi gerekir.

Fizik tedavinin etkisi ne kadar sürede belli olur? Ağrılar devam etse de tedaviye devam edilmeli midir?

Fizik tedavinin etkisi 1 haftadan sonra kendini gösterecektir. 2 hafta içinde ağrıların azalmaya
başlaması gerekir. Ağrı gittikçe artıyorsa hastanın muhakkak tekrar değerlendirilmesi ve ona göre tedaviye devam edip etmemek konusunda karar verilmesi gerekir.

Tedavi nasıl yapılır?

Fizik tedavi yöntemi kombine uygulanan bir yöntemidir. Hastaya bir seri olarak sıcak veya soğuk uygulama ile başlanıp, ödem ve spazmı çözüp, kanlanmayı, dokunun beslenmesini artıracak ajanlarla devam edilir. Ağrılar azaldıktan sonra, hastaya korunma yöntemlerinin, kasları kuvvetlendirme egzersizlerinin öğretilmesi gerekir. Ayrıca hastanın tedavisi bitip iyileşmesi tamamlandıktan sonra da spora teşvik edilmesi, karın ve sırt kasları kuvvetlendirilerek doğal korse oluşturması sağlanmaya çalışılır.

Hangi egzersizler uygundur? Hangi egzersizler uygun değildir?

Karın ve sırt kaslarını kuvvetlendirecek, kas kısalmalarını geri çevirecek germe egzersizleri en uygun egzersizlerdir. Spor olarak hastalara yüzme, yürüyüş, bisiklete binme ve pilates önerilebilir.

Bel fıtığında doğru bilinen yanlışlar nelerdir?

 Bel fıtığı sadece ameliyatla geçer: “Fizik tedavi ve benzeri tedavilerle ameliyatsız da geçer.”
 Bel fıtığı iyileşmez: “Uygun tedavi ile iyileşebilir.”
 Bel fıtığı kilolu kimselerde daha çok olur: “Zayıf kişilerde de olabilir.”
 Bel fıtığı olduğunda fazla hareket etmemek gerekir. Devamlı istirahat edilmelidir: “Ağrı azaldıktan sonra hareket arttırılmalıdır. Spora başlanmalıdır.”
 Bel fıtığında sürekli korse kullanmalıdır: “Sürekli korse kullanımı kasların zayıflamasına neden olabilir.”
 Bel fıtığına alabalık iyi gelir: “Hayır, böyle bir durum söz konusu değildir.”
 Bel fıtığına bel çektirme, bardak çekme iyi gelir: “Hayır, bunlar doğru sanılan yanlışlardır.”


Haber Merkezi | 02 Şubat 2015 | http://insanvehayat.com/bel-fitiginda-akla-gelen-sorulara-cevaplar/