Gönderen Konu: Beyi kaybolan hanim nekadar bir zaman sonra tekrar evlenebilir?  (Okunma sayısı 3471 defa)

0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Çevrimdışı flyaway

  • Yeni üye
  • *
  • İleti: 23

Selamün Aleyküm Sadakat ailesi,

bana bugün bir arkadas böyle bir soru yöneltti fakat Kudur-i Serifde bir cevaba rastlayamadim.

Bu afghanistanli arkadasin Pakistanli bir arkadasi varmis ve o Kocasindan 2 bucuk senedir haber alamayan bir Kadinla evlenmek istiyormus. Oradaki Alimlere sormus ve onlar yarim sene beklese evlenebilirsin demisler fakat kaynak gösterememisler.

Bununla alakali bizim Ulemamizin hükmü nedir?
Ben sanki derslerimizden, haber alincaya kadar evlenemez gibi bir sey hatirliyorum fakat emin degilim.

Selam ve hürmetler

Çevrimdışı müteallim

  • Moderatör
  • popüler yazar
  • *****
  • İleti: 4785
  • gizli mahzenlerde kalan tarihin yeni adresi
    • www.Libv- kamp-lintfort.de
Kaybolduğu halde sağ veya ölü olduğu konusunda bilgi alınamayan veya düşmana esir olup hakkında bilgi bulunmayan kişiye mefkud denir.

Mefkûdun sağ olarak dönmemesi halinde ne kadar zaman geçtikten sonra ölümüne hükmedileceği konusunda ihtilâf vardır. Hasan b. Ziyad'a göre doğumundan itibaren 120 yıl, İmam Ebû Yusuf'a göre 100 yıl, Zahiru'r-rivâye'ye göre ise 90 yıl geçmesi durumunda mefkûdun öldüğüne hükmedilir. İmam Malik'e göre bu süre 4 yıldır. Hz. Ömer (r.a) dan da böyle bir görüş nakledilmiştir. Hanefi mezhebinde yaygın olan görüşe göre mefkûdun ölümüne hükmedilecek süre, yaşıtlarının hayattan gitmesidir.

Yaşıtları öldüğü halde dönmemiş olan mefkûdun ölümüne hükmedilir. Ancak tercih'e şayan olan görüş (muhtar) süre tayininin imama bırakılmasıdır Mefkûd, savaş sırasında kaybolmuşsa mücahit ve esirlerin dönüşünden itibaren bir yıl geçtikten sonra hâkim karı ile kocanın nikâhını feshedebilir.

(Serahsî, a.g.e., XI, 35-36; Kâsânî, a.g.e., V, 197; el-Fetâva'l-Hindiyye, II, 300).

Artık mefkûdun vefatına hükmedildikten sonra malları vârislere intikal eder ve karısı da vefat iddeti bekler. İddeti bittikten sonra bir başkasıyla evlenebilir. Ölümüne hükmedilen mefkûd, malları taksim edildikten ve karısı evlendikten sonra sağ olarak gelirse vârislerdeki mallarını alabilir. Fakat harcanmış olanları tazmin ettiremez ve karısını ikinci kocasından ayıramaz Fakat kadın, hâkimden, ayrılma kararı almadan evlenip de sonradan eski kocası da ortaya çıkarsa, ikinci nikâh münfesih olur
(el-Fetâva'l-Hindiyye, II, 300).
 (Hukuk-ı Aile Kararnâmesi, mad. 128, 129; Kadri Paşa kodu, mad. 471, 481).

« Son Düzenleme: 21 Ocak 2011, 12:03:39 Gönderen: müteallim »
  Kuslar gibi ucmasini baliklar gibi yüzmesini ögrendik amma kardesce yasamasini ögrenemedik

Çevrimdışı flyaway

  • Yeni üye
  • *
  • İleti: 23
Allah razi olsun hocam  gh8)),

bu konuyu biraz daha detayli izah edersem bu konu acaba degisirmi?

Yani bu adamin evlenmek istedigi Kadin, Dubaiiden gelen birisi ile evlenmis. Bu adam benim hic kimsem yok fakat iste evlenmek istiyorum felan nasil ise aile ile anlasmis. 1 ay evli kaldiktan sonra birden kaybolmus. Bu adamdan hic bir haber alamiyorlar. Akrabasini felanda tanimiyorlar, yani baska bir yerden arastirma imkanlarida yok. Ve aradan iste 2 bucuk sene gecmis.

Bu konuyu degistirirmi yoksa hüküm yukarida yazilanlara göremi olmali.
Ve bu Hanefi olan arkadas bu konu zaruriyata giriyor diye Imami Malik Hy.lerine göre hareket edebilirmi? (4 sene sonra evlenebilme hükmü)

Selam ve Hürmetler