Gönderen Konu: Bir başkadır Akdeniz'in yürüyüş yolları  (Okunma sayısı 5203 defa)

0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Çevrimdışı İsra

  • Moderatör
  • popüler yazar
  • *****
  • İleti: 7482
Bir başkadır Akdeniz'in yürüyüş yolları
« : 06 Mart 2010, 01:44:38 »


babadağ-fethiye

Şehrin stresinden, gürültüsünden uzaklaşıp, güzel bir Akdeniz gezintisi yapmaya ne dersiniz? Akdeniz'in eşsiz güzelliklerini derinlerinizde hissedip, patikalarda, saklı koylar arasında uzun doğa yürüyüşleri yapmak var işin ucunda.

Tek yapmanız gereken şimdi bahsedeceğimiz kitaba odaklanmanız ve kısa süreliğine bir hayal âlemine dalmanız.

Atlas dergisi son sayısında hediye ettiği "Doğadan Tarihe Yürüyüş Atlası"nda, Akdeniz Bölgesi'ni neredeyse karış karış gezmiş ve okurlarını da bu yürüyüşe davet etmiş. Dalyan-Kaunos-Çandır-Ekincik bölgesinde başlayan ve Arsuz-Işıklı-Samandağ-Titus Tüneli'nde sonlanan yolculukta 50 farklı güzergâhta mola verilmiş. Kitapta antik kentler, adalar, koylar, vadiler derken Akdeniz, tarihi tüm güzellikleriyle gözler önüne seriliyor. Sadece bilindik güzelliklerine de değil, bugüne kadar adını çok fazla duymadığımız yerlerine de gidilmiş Akdeniz'in. Bundan olsa gerek kitapta belirtilen yerlerin bazılarının rehber eşliğinde yürünebileceği, aksi takdirde risk taşıdığı belirtilmeden geçilmemiş.

Kitabı zenginleştiren fotoğraflar ise olağanüstü güzellikte. Fotoğraflar da en az metin kadar ele veriyor Akdeniz'in sıcak dünyasını. İşte bu eşsiz bölgenin anlatıldığı kitaptan sizin için birkaç seçme:


Papazın Bahçesi, Mersin

Namrun-Papazın Bahçesi- Anıt Ardıç (Çamlıyayla- Mersin)

Ormanları, buzul gölleri, Cehennemdere ve Kadıncık vadileriyle doğaseverlerin tercih ettiği mekânlar arasında olan Mersin Çamlıyayla kitapta anlatılan yerler arasında. Doğa yürüyüşünüze başlamadan önce ilçedeki Namrun ve Sinap kalelerini ziyaret edebileceğiniz tavsiyesinde bulunmuş yazar. Bölgedeki ikinci önerisi ise yerleşim yerine 13 kilometre uzaklıktaki Papazın Bahçesi. Ormanlarla çevrili bir vadide yer alan güzel bir piknik alanı. Ayrıca Tarsus'taki Berdan Irmağı'nı oluşturan Kadıncık Deresi'nin gözlerinden biri de buradan çıkıyor. Papazın Bahçesi'nden sonra rota ilçeye 20 km uzaklıktaki Ana Ardıç ağacına çevriliyor. Üç buçuk metre çapındaki heybetli gövdesi ve 22 metreye ulaşan yüksekliğiyle bu devasa ağaç, Kadıncık Vadisi manzaralı bir tepede yer alıyor. Ayrıca bu ağaç 1100 yılı geçkin yaşıyla ülkemizdeki ender ağaçlardan biri.


pınara,fethiye

Pınara-Minare Köyü-Dokuzgöl-Ovacık (Fethiye-Muğla)

Doğal ve tarihi güzellikleriyle tatilcilerin değişilmez mekânlarından olan Fethiye, "Doğadan Tarihe Yürüyüş Atlası"na çevresinde barındırdığı yürüyüş rotalarıyla konu olmuş. Bunlardan biri de Pınara antik kentinden Ölüdeniz yakınlarındaki Ovacık beldesine uzanan sıkı bir parkur. Fethiye Kaş karayolunun Minare Köyü kavşağından sapılarak ulaşılan büyük bir antik kent olan Pınara'dan sonra kitabın rehberliğinde Minare ve Dip köyüne ulaşabilir, buradan Eşen Çayı'nın suladığı Babadağ ile Akdağ arasındaki geniş ovayı görebilirsiniz. Eğer yorucu bir yokuşa razıysanız Dokuzgöl Yaylası'na çıkabilirsiniz. Son durak ise Ovacık köyü.
 
Akdeniz'den birkaç yürüyüş güzergahı

Pisilis-Sarıgerme-Aşı İskelesi Koyu-Mergenli Dalaman-Muğla

Gökdere-Phellos-Antiphellos Kaş-Antalya

Ulupınar Köyü-Olympos (Korykos) Kemer-Antalya

Çömelek-Sason Kanyonu Mut, Silifke-Mersin

Sağlıklı Köyü-Antik Yol-Kayadibi-Kadıncık 2 Barajı Tarsus- Mersin


zaman