Gönderen Konu: Bloglarda beyin fırtınası dönemi  (Okunma sayısı 3090 defa)

0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Çevrimdışı Lika

  • popüler yazar
  • ******
  • İleti: 3892
Bloglarda beyin fırtınası dönemi
« : 17 Haziran 2009, 06:39:24 »



Blog dünyasındaki ''mimleme'' süreci çok daha ilginç bir hal alıyor.

Blog yazarlarının son dönemdeki yeni tutkusu, bloglar aracılığıyla beyin fırtınası yapmak. Blog evreninde “mimleme” adı verilen beyin fırtınası sayesinde birbirleriyle paslaşarak konuları çok geniş çaplı bir tartışma ve değerlendirme boyutuna taşıyorlar. Blogcular, belirledikleri herhangi bir konuyla ilgili olarak görüşlerini yazıyor, sonrasında ise aynı konuyla ilgili olarak düşüncelerini öğrenmek istedikleri blogcuların isimlerini yazılarının en altında belirtiyorlar. İsimleri belirlenen blogcular da, çeşitli araçlar aracılığıyla kendilerine pas atıldığını öğrenerek konu hakkındaki yorumlarını satırlara döküyorlar. Ardından dilerlerse aynı yöntemle onlar da başka blogculardan görüş istiyorlar. Zincir şeklinde devam ediyor ve aynı konuda birbirinden farklı onlarca hatta yüzlerce blog yazarı görüşlerini dile getiriyor. Böylece blog evreninde hararetli bir beyin fırtınası yaşanıyor.

Konu sınırlamamasının olmamasının yanı sıra bir blogcunun yazmasını istediği diğer blogcuları mimlemesi için onları tanıması da gerekmiyor. Blog dünyasındaki “mimleme” süreci böylece çok daha ilginç bir hal alıyor. Konulara farklı açılardan yaklaşıldığı için, blog okurları da bu sayede daha geniş kapsamlı bilgi edinme olanağına sahip oluyorlar. Mimlenen blogların ziyaretçi sayısında da hızlı bir artış yaşanıyor.

Türkiye’nin en büyük blog ağı BloXoo’yu hayata geçiren Inveon’un Kurucu Ortağı Yomi Kastro, mimlemenin blogcular tarafından giderek daha çok tercih edildiğine dikkat çekerek şunları söylüyor: “BloXoo, blogküredeki trendlerin yakından izlenebilmesini sağlıyor. BloXoo’ya kayıtlı 15.000 blogun %70’i mimleme zincirine dahil olmuş durumda. Mimlemeyi ‘elim sende’ oyununa benzetebiliriz. Örneğin, bir blogcu ‘Hayatın öğrettikleri’ konulu bir yazı yazıyor ve yazının sonuna, bu konuyla ilgili düşüncelerini okumak istediği blogların adreslerini ekliyor, yani mimliyor. Arama motorları ya da arkadaş zincirleri sayesinde durumdan haberdar olan blogcular konuyla ilgili yazılarını yazıyor ve onlar da mimledikleri blogları belirtiyorlar. Böylece konu hakkında uzmanlığı olsun olmasın, birçok blogcu görüşlerini dile getirme fırsatı buluyor. Mimleme, blogların sosyal ağ yönünün gelişmesi açısından da önem taşıyor. Mimleme sayesinde tanışıp arkadaş olan pek çok blogcu var. Ayrıca konulara pek çok farklı açıdan bakılabildiği için, blog okurları da farklı yorumları incelemek için blogları daha fazla ziyaret ediyorlar. Mim alan bazı blogların ziyaretçi sayılarının %1.000’lere varan oranda artış kaydettiğini bile görebiliyoruz.”

timeturk
Ne içindeyim zamanın,Ne de büsbütün dışında;Yekpare geniş bir anın Parçalanmış akışında,
Rüzgarda uçan tüy bile Benim kadar hafif değil.Başım sukutu öğüten Uçsuz, bucaksız değirmen;İçim muradıma ermiş Abasız, postsuz bir derviş;
Kökü bende bir sarmaşık Olmuş dünya sezmekteyim,Mavi, masmavi bir ışık Ortasında yüzmekteyim