Gönderen Konu: Bu besinler bircok hastalığı tetikliyor  (Okunma sayısı 3449 defa)

0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Çevrimdışı aydeniz

  • yazar
  • ****
  • İleti: 560
  • Hakka kul olmak
Bu besinler bircok hastalığı tetikliyor
« : 22 Mart 2011, 12:13:41 »


Astımınız, panikatağınız, migren, tansiyon ve şeker hastalığınız varsa yediğiniz, içtiğiniz gıdalara daha fazla özen göstermeniz gerekir. Astım hastaları konserve, turşu, fast food beslenmeden; migren hastaları peynir, salam, sosisten; gastriti olanlar kakao, hazır meyve sularından; panikatağı olanlar kafeinli içeceklerden uzak durmalı.

Bazı yiyecek ve içecekler, hastalıkları tetikleyebiliyor. Beslenme alışkanlığına dikkat edilmediği takdirde hastalığın oranı artıyor. Panikatak bir kişinin kafein içeren içecekler ve tatlı tüketmesi, migren hastasının peynir, turunçgil, bakla gibi gıdalarla beslenmesi, sağlığı olumsuz yönde etkiliyor. Fatih Üniversitesi Tıp Fakültesi Farmakoloji Anabilim Dalı Üyesi Uzmanı Dr. Ayşe Gürel, rahatsızlığa göre beslenilmesi gerektiğini söylüyor. Gürel, astım hastalarını konserve, turşu, zeytin, maden suyu tüketmemeleri konusunda uyarıyor.

Türkiye'de her yüz erişkinden yaklaşık 7'sinde, yüz çocuktan 15'inde astım görülüyor. Astım, doğru tedavi ve beslenme ile kontrol altına alınabilen ancak dikkat edilmediği takdirde günlük hayatta hastayı ciddi olarak kısıtlayabilen kronik bir hastalık. Dr. Ayşe Gürel, fast food beslenmenin, astıma yakalanma yüzdesini artırdığını belirtiyor. Gürel, "Astımlılar özellikle de tuz tüketiminde dikkatli olmalı. Tuz ve tuz içeriği yüksek olan; konserve, turşu, salamura besinler, zeytin, maden suyu kesinlikle tercih edilmemelidir." diyor.

Yeme içme davranışları, panikatakla da yakından ilgili. Dr. Ayşe Gürel'e göre uzun süre aç kalmak kan şekerini düşürüyor. Düşen şekeri normale çıkarmak için böbrek üstü bezlerinden hormonlar daha fazla salgılanır. Bu hormonlar vücut depolarındaki yağ ve proteinlerden şeker üretmeye çalışır. Bu arada kalp çarpıntısı, ağız kuruluğu, terleme, sinirlilik ortaya çıkar. Panikli bir kişi, normal olan bu durumu panikatak olarak değerlendirir ve korkuya kapılır. Özellikle de tatlı yiyeceklerin panikatağı tetiklediğini söyleyen Gürel, "Glukoz içeren yiyecekler, koyu çay, kahve, kolalı gibi kafein içeren içecekler, aşırı sigara içimi, aşırı yemek yemek, iştah kesici ilaçlar, panikatağı başlatır." şeklinde konuştu.

MİGREN HASTASI ŞARKÜTERİDEN UZAK DURMALI

Beslenme ve diyet uzmanı Gülcan Emirza da migreni tetikleyen en önemli faktörün beslenme alışkanlığı olduğunu dile getiriyor. Dr. Gülcan Emirza'ya göre migren ataklarını tetikleyen yiyecekler şunlar: Her türlü peynir, sucuk, salam, sosis, pastırma gibi şarküteri ürünleri, hazır et ve tavuk suyu tabletleri, deniz ürünleri (kalamar, karides, midye), konserve besinler, turunçgiller, yağlı ve baharatlı yiyecekler, kafeinli içecekler, bakla ve maya.

HASTALIĞINIZA GÖRE BESLENEME ŞEKLİ BELİRLEYİN

Reflü: Az az ve sık sık beslenilmeli, fazla yemek yemekten veya uzun süre aç kalmaktan kaçınılmalı. Sıvılar, yemeklerle beraber değil, öğün aralarında alınmalı. Koyu çay, kahve, çikolata, sarımsak, soğan, nane gibi besinler tüketilmemeli. Kaymak, krema, mayonez, tereyağı, margarin gibi yağlı besinlerden kaçınılmalı. Acı baharatlar, karbonatlı içecekler, domates, turunçgiller, kafein ve asit içeren besinlerin tüketimi en aza indirilmeli.

Gastrit: Kakao, hazır meyve suları, limonata, sıcak ve kepekli ekmek, ekşi yoğurt, kabuklu ve kumlu meyveler, kuru baklagiller, turp, salça, sirke, ketçap, hardal, zeytin, kuruyemiş, kurutulmuş meyveler asla tercih edilmemeli.

Tansiyon: Sodyum alımı günde 1,5-2,5 gr arasında tutulmalı. Hazır gıdalarda etiketlere bakılmalı. Çok şekerli yiyecekler (pasta, dondurma, şerbetli tatlılar, meşrubatlar, meyve suları) yenilmemeli. Salam, sosis, sucuk gibi şarküteri ürünleri tüketilmeme li. Bunların tuz içeriği yüksektir ve katkı maddesi fazladır.

Kalp ve damar hastalıkları: Kalamar, karides, ıstakoz gibi deniz ürünleri tüketimi azaltılmalıdır. Bu yiyecekler kolesterol ve ürik asit içerir. Kızartma, şeker, tuz, yağ, beyaz ekmek, yağı çıkarılmamış süt, yoğurt ve peynirden uzak durulmalı.

Diyabet (şeker): Posa içeriği zengin yiyecekler tercih edilmeli. Bu gıdalar, kan şekerini yavaş yükseltir, insülin ihtiyacını azaltır, tokluk hissinin oluşmasını sağlayarak ağırlık kontrolüne yardımcı olur. Yemeklerde posa miktarını artırabilmek için pirinç yerine bulgur, meyve suyu içmek yerine meyve yenilmeli. Çavdar ya da tam buğday ekmeği tercih edilmeli.

www.internethaber.com

mazhar

  • Ziyaretçi
Ynt: Bu besinler bircok hastalığı tetikliyor
« Yanıtla #1 : 27 Mart 2012, 04:10:27 »
Aşırı ilaç migreni artırıyor




Türkiye'de her 4 kadından biri migren hastası

Prof. Dr. Abdulkadir Koçer, baş ağrılarının aşırı ilaç kullanımı nedeniyle kontrol altına alınamaz hale geldiğini söylüyor. Koçer, hafif ve orta şiddetli migren ataklarında, her evde bulunabilecek parasetamol ve aspirin gibi basit ağrı kesicilerin etkili dozlarda kullanılmasının yeterli olacağını belirtiyor.

 Baş ağrısı, bulantı, kusma, ışık ve ses hassasiyeti ile seyreden bir hastalık olan migren, daha çok kadınlarda görülüyor. Geçtiğimiz yıllarda Türk Nöroloji Derneği'nin yaptığı 'Türkiye'de baş ağrısı ve migren epidemiyoloji' çalışmasında da ülkemizde her 4 kadından birinin migren hastası olduğu tespit edildi. Kişinin günlük yaşamını da aksatan bu hastalıkta fazla ilaç kullanımı ağrının kronikleşmesine yol açıyor. Bezmialem Vakıf Üniversitesi Tıp Fakültesi Nöroloji Anabilim Dalı Başkanı Nöroloji ve Algoloji (Ağrı Bilimi) Yan Dal Uzmanı Prof. Dr. Abdulkadir Koçer, ilacın aşırı kullanımı sonucunda baş ağrılarının artık kontrol altına alınamaz hale geleceğini ve ağrının başın her iki tarafına yayılacağını belirtiyor.

 Migren atağının sebebi tam olarak bilinmemekle birlikte, ağrı oluşurken beyindeki kan akımında değişiklikler görülüyor. Sinir sistemi, stres ve yeme alışkanlığı gibi tetikleyici faktöre tepki olarak beyni besleyen damarlarda daralma oluşuyor. Daralma sonucunda beyne giden kan azalıyor ve bazı damarlar oksijen gereksinimini gidermek için genişliyor.

 Takip eden süreçte beynin arka kısmından öne doğru yayılan kan akımında bir azalma ortaya çıkıyor. Prof. Dr. Abdulkadir Koçer, migren baş ağrısının aniden oluşmadığını söylüyor. Baş ağrısı gelmeden önce yorgunluk, hafif mide bulantısı, kendini kötü hissetme, enseden yukarı kasılma hissinin sıkça gözlenen şikayetler olduğunu aktaran Koçer, hafiften başlayan zonklayıcı tarzda ağrının daha sonra şiddetlendiğini ifade ediyor. Ağrının birçok kişide tek taraflı olduğunu dile getiren Koçer, "Göz çevresi, şakak veya alın bölgesinde ağrı hissedilir. Işık, ses veya kokudan rahatsızlık duyulur. Migren baş ağrısı genellikle bir gün içinde geçmekle birlikte üç güne kadar devam eder. Baş ağrısı sonrasında da yorgunluk hali oluşur. Bu da hastanın normal yaşantısına dönmesini geciktirir." diyor.

 Koçer'e göre bazı migren hastaları yıllarca gereksiz yere antibiyotik alıyor. Kimi hastanın soğuğa maruz kalması halinde migren atağının tetiklendiğini ifade eden Koçer, bu kişilerin üst solunum yolu enfeksiyonu veya sinüzit tanılarıyla takip edildiklerini ve gereksiz antibiyotikler kullandıklarını söylüyor. Koçer, dikkatli bir sorgulama ile migren tanısının rahatlıkla yapılabileceğini aktarıyor. Yanlış tedavi protokolleri, ilaç alışkanlıkları, ilaç bağımlılığı, günlük yaşantıya ait düzenlemelerin yapılamaması nedeniyle bir süre sonra migren ağrıları şiddeti ve sıklığında artış olacağı ve gerilim türü baş ağrısının ortaya çıkacağını belirten Koçer şöyle konuşuyor: "Migren hastalarının bir kısmında toplumda sıkça kullanılan ağrı kesicilerin her ay en az 15 gün süreyle tüketilmesi veya bağımlılık riski daha yüksek olan ergotamin, triptan ya da opioid grubu ilaçlardan herhangi birinin her ay en az 10 gün süreyle kullanılması kötü ilaç kullanımı olarak kabul edilir. İlaç, aşırı kullanımı neticesinde baş ağrıları artık kontrol altına alınamaz bir hale gelir ve hastalar daha fazla ilaç tüketmeye başlar. Tek taraflı migrenden daha yaygın ağrılar ortaya çıkar. Bu iki taraflı ve enseden yukarı yayılan, başı sarar tarzda, künt ağrılardır.

 Bazı ilaçlar migren ağrılarına yol açıyor

 Sıkça kullanılan bazı ilaçlar veya maddeler, aniden ortaya çıkan 2-3 gün süren iki taraflı migren ağrılarına yol açabiliyor. Kalp ilaçları (nitratlar), dipridamol (drisentin) gibi damar genişletici ilaçlar, sildenafil (viagra) gibi cinsel problemlerin tedavisinde kullanılan ilaçlar, aspartam (tatlandırıcı olarak kullanılır), alkol ve kokain en yaygın kullanılan ajanlar. Aşırı ilaç kullanımı migreni kronikleştiriyor.

 Günlük 1 fincan kahve, baş ağrısından koruyor

 Her evde bulunabilecek basit ağrı kesiciler (parasetamol ve aspirin türevleri) etkili dozlarda kullanıldığında hafif ve orta şiddetli migren ataklarında yeterlidir. Isırgan otu, ıhlamur, melisa ve gümüş düğme çayı gibi bitki çayları rahatlama, gevşeme ve uykuya geçişi kolaylaştırarak baş ağrılarını gidermeye yardımcı olabilir. Ancak tek başına atağı önlemeye yetmez. Kafein ise kan damarlarını daraltır, ağrıyı azaltır. Kafein içeren ilaçlar veya 1 fincan kahve atağa faydalıdır. Günlük 1 fincan kahve tüketimi koruyucudur. Ancak aşırı derecede kafein kullanımı baş ağrısını kötüleştirir.

Zaman.
Haber Vaktim.com