Gönderen Konu: Bu ekmeği seviyorum: Halk Ekmek Organik Ekmek  (Okunma sayısı 4426 defa)

0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Çevrimdışı Tuğra

  • popüler yazar
  • ******
  • İleti: 6599
Bu ekmeği seviyorum: Halk Ekmek Organik Ekmek
« : 14 Mart 2010, 23:53:36 »


Ekmek yapmayı çok seviyorum. Özellikle hazır maya kullanmadan yaptığım ekşi mayalı ekmekleri ve nohut mayalı ekmekleri seviyorum. Önümüzdeki haftalarda bunların tariflerini de vereceğim.

Ekmek yapmadığım zamanlarda da gönül rahatlığıyla pazarlarda satılan köy usulü ekşi mayalı ekmeklerden veya İstanbul Halk Ekmek’in organik ekmeğinden alıyorum. Bugünkü konumuz da bu ekmek.

Halk Ekmek’in organik ekmeğinin içinde hiçbir katkı maddesi yok. Dışarıdan maya katılmıyor. Ekmek hamuru kendi kendine mayalandırılıyor. Bu kendi kendine mayalandırma dediğimiz şu: Un, su ve tuzla hamur yapıldıktan sonra belli bir sıcaklıkta, belli bir süre bekletildiğinde kendiliğinden kabarıyor. (Fabrikanın hangi sıcaklıkta ne kadar süre beklettiğini bilemem ama evde hamur yoğurup ılık bir yerde 3 gün bekletirseniz yeteri kadar kabarmış ve kendiliğinden mayalanmış oluyor.)

Sadece organik tam buğday unu kullanıyorlar. Kullandıkları un Türkiye’nin en kaliteli unlarından. Unu öğütülecek organik buğdayın ekip biçilmesi için İstanbul’dan tersine göçle köylerine dönen insanlar oldu. Yani bu ekmeğin buğdayının ekilmesinden tutun mayalanmasına kadar her aşaması özenli. Üstelik fiyatı gerçekten makul; 400 gr’lık pakette satılan ekmek 1,75 TL.

Sağlık için doğal maya

Evde yaptığımız veya köy pazarlarından aldığımız ekşi mayalı ekmekler ve Halk Ekmek’in organik ekmeği sağlığımız için inanılmaz faydalı.

Doğal maya hastalıkları önleyici etkiye sahip. Başka bir deyişle probiyotik. Yani bağırsaklarımızın düzgün çalışmasını sağlıyor. Prof. Dr. Ahmet Aydın’ın her zaman söylediği gibi, doğal mayalı yoğurt, doğal mayalı sirke, doğal mayalı boza, tükenmez gibi probiyotik yiyecekler sağlığımızın garantisi.

Ekmeklere konan hazır mayaların ise maalesef genetik yapısı değiştirilmiş olabiliyor. Genetik yapısı değiştirilmiş organizmaların insan vücuduna tam olarak ne etki edeceğini henüz bilmiyoruz. 10-20 yıl sonra hastalıklar görülünce ortaya çıkacak. Haberimiz bile olmadan dünya çapında yürütülen bir deneyde kobay olmaktansa genetik yapısı değiştirilmiş “şey”lerden uzak durmakta fayda var.

Evde çocuklarınıza, misafirlerinize hamur işi yapacaksanız, aman hazır maya kullanmayın. Ya mayasız bir hamur yapın, ya da evde kendi yapacağınız ekşi mayayı kullanın. (Sigara konusunda senelerce gönüllü kobaylık yapmadık mı? Şimdi akciğer kanseri, gırtlak kanseri başta olmak üzere marifetleri ortaya çıktıkça nasıl kaçacağımızı düşünüyoruz.)

Doğal maya kanseri önlüyor

Dianne Onstead’in yazdığı Whole Foods Companion isimli kitabın buğday ile ilgili kısmında doğal maya ile ilgili çarpıcı bilgiler yer alıyor:

“Doğal olarak mayalanmış ekmeklerin sindirimi çok kolaydır çünkü kompleks karbonhidratların düzgün sindirimi için gereken lactobacillus içerirler. Doğal mayalanmış ekmekte anemi, raşitizm ve sinir hastalıklarına sebep olabilen fitik asit bulunmaz. Doğal mayalı ekmeklerin kanseri önleyici etkisi olduğu bilinmektedir.

Hazır maya ile yapılmış ekmeklerde ise ekmeğin içindeki nişasta hücreleri patlar; aynı kanser hücrelerininki gibi biyoelektriksel enerji ve hücre yapıları ortaya çıkar.”

İşte bu yüzden Halk Ekmek’in organik ekmeği ve diğer doğal mayalı ekmekler çok değerli. (Sadece doğal maya kullanan başka ekmek fırınları biliyorsanız, bu yazının altına ayrı bir liste halinde ekleyeceğim.)

Bir ekmeğin doğal mayalı olduğu nasıl anlaşılır?

Aşırı derecede, balon gibi kabarmamıştır. Ekmeğin yukarı doğru uzamaya değil, yanlara doğru esnemeye temayülü vardır. Çok güzel kokar. Tadında bir miktar ekşilik bulunabilir. Ekmeği elinizle bastırdığınız zaman sünger gibi yukarı çıkar. Oda sıcaklığında birkaç gün içinde bozulabilir (Bu besin değerinin yüksek olduğunu ve bizden başka canlıların da tadını sevdiğini gösterir. Küflenmiş ise yenilmez. Onun için itinayla soğuk bir yerde saklanır.) Mideye rahatsızlık vermez.

Köylere haber salalım

Çok şükür köylerde bir sürü evin avlusunda taş fırınlar, tandırlar ve buralarda ekmek pişiren güzel kadınlar hala var. Onlar ekmek mayalamayı şüphesiz bizden daha iyi biliyorlar. Fakat, nedendir bilinmez, belki balon gibi kabarsın diye, ekmek hamuruna hazır maya kattıkları olabiliyor.

Onların kendi ekşi hamurlarıyla hazırladıkları doğal mayalı ekmek gerçekten dünyanın en büyük hazinesi. Manisa Akhisar pazarında “valla hiç hazır maya koymadım, sırf ekşi maya” diyen teyzenin ekmeği o kadar güzeldi ki…

Arzu Aygen
〰〰〰〰🐠

Çevrimdışı Tuğra

  • popüler yazar
  • ******
  • İleti: 6599
Evde ekşi maya nasıl yapılır?
« Yanıtla #1 : 09 Mart 2012, 00:00:49 »
Evde ekşi maya nasıl yapılır?

Ekmek demek önce maya demektir

Fırın ekmekleri belli standartlara ve seri üretim esaslarına göre yapılır ve besin değeri oldukça düşüktür. Ayrıca ticari olarak satılan ekmek ve hamur işlerinin içinde sağlığa zararlı çok katkı maddeleri kullanılır. Oysa ev ekmeği sade ve doğal malzemelerle, ev mutfağının en sıcak köşesinde, büyük bir özenle yapılır. Üstelik evde yapılan ekmek çok besleyici ve sağlıklı...
 
EKMEK DEMEK ÖNCE MAYA DEMEKTİR

Fırıncı mayası olarak da bilinen endüstriyel kuru veya yaş mayaların insan sağlığı üzerindeki çok miktarda etkisi olduğundan uzak duruması gerekiyor. Üstelik bu mayasalar genetik teknolojisi kullanılarak yapıldığında en tartışmalı işlemlerde de biri. Buna mukabil evde eşki maya üretmek mümkün.
 
İşte “Ekmek yapımı kolaydır, zevklidir. Herkes becerebilir" diyen Tuba Gölcüklü'nün ekşi maya tarifi:
 
EKŞİ MAYA NASIL YAPILIR?

Önemli not: Maya yapım aşamasında kavanoz ve tahta kaşığın çok temiz olması lazım. Aksi takdirde mayanızda istenmeyen bakteriler oluşup çoğalacaktır. Metal kaşık mayadaki asit ile reaksiyona gireceğinden kullanmamak gerekiyor.
 
Malzemeler:
- 3-4 bardak organik tam buğday unu,
- 1 litre şişe suyu,
- 7-8 adet yıkanmış kuru üzüm.

Hazırlanışı:
- Temiz cam kavanozun içini kaynar suyla bolca çalkalayıp yıkayın.
- Yarım bardak un ve yarım bardak şişe suyunu kavanoza koyup tahta bir kaşıkla iyice karıştırın.
 - Fermantasyonu hızlandırması için kuru üzümleri ilave edin.
- Kavanozun ağzını kapatıp mutfağınızın ılık bir köşesinde beklemeye bırakın. (23-28 derece mayanın daha çabuk oluşmasını sağlar. Organik un kullanmak ise ekşi mayanın başarı şansını artırır.)
 - 12 saat sonra dörtte bir bardak un ile dörtte bir bardak su ilave ederek mayanızı tekrar karıştırın.
 - Kavanozun ağzını kapatıp mutfağınızın ılık bir köşesinde tekrar beklemeye bırakın.
 - 4 gün boyunca her 12 saatte bir aynı işlemi yapın.
- 5. gün kavanozdaki karışımın üstü; açık renkli süngerimsi bir görüntü kazanıyor. Maya kabarıp 1-2 parmak kalınlığında köpük oluşmuş, mayanızda biraya benzer ekşi bir koku varsa ‘işlem tamam’ demektir.
 - Şartlara göre 3 - 6 gün arasında da kullanıma hazır olacaktır.
- Artık ekşi mayanın içinden üzümler çıkarılıp atılır, maya daha sonra kullanılmak üzere ağzı kapatılarak buzdolabında saklanır.
 
Koruma:
Ekşi maya buzdolabında durduğu müddetçe haftada en az bir kere beslemeniz gerekir. Mayanız bir haftanın sonunda buzdolabından çıktığında yüzeyde su birikmiş olabilir. Bu durumda mayayı 1-2 kere karıştırıp yarım bardak un ile yarım bardak şişe suyu ilave ederek besleyin. Mayanın üstü köpüklenir, korkmayın, kapağı kapatıp tekrar buzdolabına koyun.
 
EVDE HERKES EKMEK YAPABİLİR

"Ekmek yapımı kolaydır, zevklidir. Herkes becerebilir" diyen Tuba Gölcüklü'nün Ekmek için evdeki malzemelerin yeterli olduğunu belirtip ekliyor; "Bilinenin aksine, ekmek yapma makinesi de çok elzem değil. Hatta elde yoğurarak daha nefis ekmekler yapabilirsiniz."
 
Malzemeler: Un, su, tuz ve maya
Yapılışı: Un, tuz, mayayı geniş bir kapta karıştırın. Oda sıcaklığındaki suyu ilave ederek hamurunuzu 5-6 dakika yoğurun, beze hâline getirin, ağzı kapalı bir kaba alıp 1-2 saat mayalanması için bekletin. Önceden ısıtılmış 200 derece fırında 20-25 dakika pişirin. Pişince soğutmaya bırakın.
 
iyiylikgüzellik
〰〰〰〰🐠