Gönderen Konu: "Ölçemediğiniz Şeyi Geliştiremezsiniz"  (Okunma sayısı 2821 defa)

0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Çevrimdışı Mücteba

  • Moderatör
  • popüler yazar
  • *****
  • İleti: 9214
  • "En büyük keramet, istikâmet üzere olmaktır..."
"Ölçemediğiniz Şeyi Geliştiremezsiniz"
« : 11 Nisan 2014, 11:16:40 »

"Ölçemediğiniz Şeyi Geliştiremezsiniz"


Zekâ oyunları oyun içerisinde nerede değerlendiriliyor?

Oyun, yapılandırılmış oyunlar ve yapılandırılmamış oyunlar diye ikiye ayrılıyor. Bahçe oyunları ve aile içi oyunlar yapılandırılmamış oyunlar arasında sayılır. Zekâ oyunlarında ise yapılandırma vardır. Çocukların eksik olarak görülen zekâ türleri için, çocuğun ihtiyacı için önceden tasarlanmış özel yapılandırılan oyunlardır zeka oyunları. Mesela dikkat eksikliği olan bir çocuğa bahçe oyunları da oynatılarak dikkati geliştirilebilir ancak bu ölçülemez. Zekâ oyunlarının bütün diğer oyunlardan ayrılan yönü bir maksat için seçilmiş oyunlar olmasıdır ve o maksada ulaşılıp ulaşılamadığının ölçülebilmesidir.

Zekâ oyunları içinde başka hangi kategoriler var?

Zeka oyunları içinde strateji oyunlarından başka, konsantrasyon, mantık, akıl yürütme, dikkati geliştirme ve kısa süreli hafızayı geliştirmek için tasarlanan oyunların yanında görme hafızasını, duyma hafızasını geliştiren oyunlar da var. Ancak en temelde biz zeka oyunlarını üçe ayırıyoruz. Akıl yürütme ve mantık bir başlık, görme hafıza ile zihinde canlandırabilme yeteneği üçüncüsü de strateji oyunları.

Bu oyunları kimler yapılandırıyor ya da geliştirmek için oyunlara kafa yoruyor?

Zeka oyunlarının ülkemizdeki hikayesi daha çok yeni. TÜZDER ve ZET-ZEKA Türkiye’deki ilk birkaç firmadan biri. Yurt dışında özellikle Hollanda, Kanada, Japonya, Çin ve Almanya gibi ülkelerde oyun üzerine kurulmuş eğitim enstitüleri ve şirketler var. Terapilerde ve eğitim meteryalleri arasında kullanılan oyunlar uzmanlar tarafından geliştiriliyor. Sınıflarda çocukların eksik kalan yönlerini nasıl telafi ederiz, diye kafa yoruyorlar. Mesela, sınıfta bir çocuk söylenilen kelimelerin bazılarını kaçırıyor. Farklı ses tonlamaları olan bir oyun geliştirerek çocuğun bu eksikliği giderilmeye çalışılıyor. Ya da kısa süreli hafızası zayıf olan çocuklar için piramit oyunu geliştiriliyor. Kırk problemin aynı oyunda olduğu ve birini çözmeden diğerine geçemediğiniz oyunlar da çocuğun problem çözme becerisini geliştirmek için tasarlanıyor.

Çocuk, bu oyunları sadece vakit geçirmek için mi oynar?

Problem çözmekte zorlanan ya da bir zorlukta akranlarına göre daha erken pes eden bir çocuğu veli veya öğretmen bize getirdiğinde onda neyin eksik olduğunu bulmaya çalışıyoruz. Arkasından ona reçete olarak oyun veriyoruz. Ancak bu oyun sadece görülen bir eksikliği olanlar için değil bütün çocuk ve hatta yetişkinler için fayda sağlar. Hele de günümüz şartlarında faydası tartışılmaz.

Bu oyunların bilgisayar oyunlarına göre daha az çekici olduğu ve sadece bir gözetmen eşliğinde oynanabileceği iddia ediliyor, ne dersiniz?

iki yıl önce zekâ oyunları dersi müfredatta yer almaya başladığında en fazla tercih edilen seçmeli ders olmuştu. Yetişkinler ve çocuklar zekâ oyunlarını bilmedikleri için medya, internet ve bilgisayar oyunlarından daha değersiz zannediyorlar. Aslında tam tersi bir durum var. Hatta zekâ oyunları sadece medya ve internetin olumsuzluğuna alternatif değil, aileleri de oyun içerisine dâhil ederek iletişimi ve muhabbeti artırıyor.

Zekâ oyunlarını alırken nelere dikkat etmek gerekiyor?

Zeka oyunları genel olarak herkesin ilgisini çeken oyunlar olarak tasarlanmıştır. O yüzden aileler oyunu seçerken çocuklarıyla beraber kendilerini de cezbeden oyunları seçmeliler. Aslında oyun seçimi çok kolay. Avrupa’da son yirmi yılın en beğenilen ilk beş zeka oyunu diye haberler yayınlanıyor. Ya da yirmi yıldır ödül alan zeka oyunlarının listeleri veriliyor. Ancak bizde zeka oyunlarının kültür seviyesi, henüz olması gereken yerde değil. Oyuncak mağazalarına gidildiğinde zeka oyunları hemen bulunamayabilinir. TÜZDER ve ZET-ZEKA olarak mail ve telefon yolu ile ailelere oyun seçiminde yardımcı oluyoruz.

Bir uzman desteği olmadan internet yardımı ile zekâ oyunu oynamak bize nerelere götürür?

İnternet sizi bilgisayar oyunlarına yönlendirecektir. Oyun ararken sizi kirli içerikli ekran ve görsele de yönlendirebilir. Zeka oyunları diye değil de zekaveakiloyunlari.com gibi daha özel aramalar yapılabilir.

Aile ya da eğitimcilere ZET-ZEKA nasıl faydalı oluyor?

Öncelikle bize ulaşan kişileri tanımaya çalışıyoruz. Eğitim kurumu ya da aileyi ne kadar iyi tanıyabilirsek o kadar faydalı oyun tavsiye edebiliyoruz. Eğitim kurumları için sınıflar, sınıf seviyeleri, grup oyunları mı yoksa tek kişilik oynanacak oyunları mı tercih edecekler ve bu oyunları ne kadar bir zaman için düşünüyorlar, bunları öğrendikten sonra, tavsiye ettiğimiz materyallerin zaman çizelgeleriyle beraber yıllık plan çıkartarak onlara ulaştırıyoruz. Aile bize ulaştığında ise daha önce çocukları ile ilgili bir tanımlama yaptılar mı onu soruyoruz. Bu rapora bakarak oyun tavsiye ediyoruz.

Zekâ oyunlarının diğer oyun ve oyuncaklara göre maliyetlerini kıyaslayabilir miyiz?

Zekâ oyunlarının patent ve lisans değerleri diğer oyuncaklara göre daha ön planda. Herhangi bir oyuncağı lisans sahibinden aldığınızda fiyatı taklitlerinden daha pahalıdır. Zekâ oyunlarının fiyatları taklitlerini yapmaya sevk edecek kadar pahalı değil. Uzun bir emek olmasına ve kaliteli malzemeler kullanılmasına rağmen zekâ oyunlarının taklitleri yapılmıyor. Çünkü yapılsa maliyetler ancak kurtarılabilecektir.

Başka hangi hizmetler veriyorsunuz?

Zekâ oyunlarının yaygınlaşması için iki binden fazla eğitimciye zekâ oyunları uzmanlık sertifikası verdik, vermeye de devam ediyoruz. Seminer sonrasında ellerine planlı programlı bir eğitim materyali almış oluyorlar. Otuz civarında zekâ oyununu da uygulamalı olarak gösteriyoruz.

Sertifika almadan oyun odası kuran bir kurum ne kaybediyor?

Sertifika alındığı zaman zekâ oyunu oynatırken ne yapıldığı, nereye kadar yapıldığı daha net ölçülebiliyor. Ayrıca sertifika alanlara daha sonraki zamanlarda yeni çıkan oyunlar ve planlamalar konusunda yardım vermeye devam ediyoruz. Bir de sertifika alanlara zekâ atölyesi kurma noktasında destek veriyoruz.


Haber Merkezi | 09 Nisan 2014 | http://insanvehayat.com/olcemediginiz-seyi-gelistiremezsiniz/