Gönderen Konu: Buzdolabındaki Tehlikeye Dikkat  (Okunma sayısı 3203 defa)

0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Çevrimdışı Tuğra

  • popüler yazar
  • ******
  • İleti: 6599
Buzdolabındaki Tehlikeye Dikkat
« : 04 Aralık 2009, 20:26:10 »


Besinleri doğru muhafaza etmek sağlık için önemli. İşte yiyecekleri buzdolabında saklama kuralları...
 
Beslenmek hayatta kalmanın, hastalıklara karşı dirençli durmanın olmazsa olmazı. Nasıl ve nelerle besleneceğimizi bilmek kadar besinleri doğru muhafaza etmek de önemli. Diyetisyen Binnur Okan, yiyeceklerin buzdolabında saklanmasının da kuralları olduğunu belirtti. Okan'la bu kuralları konuştuk...

Yiyecekleri buzdolabına nasıl yerleştirmeliyiz?

Et, tavuk, balık, süt, yoğurt, yumurta, peynir gibi hayvansal kaynaklı tüm ürünleri potansiyel riskli kabul ediyoruz. Bir de potansiyel riskli olmayan pirinç, patates gibi yiyecekler var. Bunlar da piştikten sonra riskli hale gelen besinlerdir. Buzdolabında raflar arası sıcaklık farkı vardır. Buzluğa en yakın olan raf her zaman en soğuktur ve aşağı raflara doğru soğukluk derecesi azalır.

O yüzden potansiyel risk grubundaki yiyecekleri yani bakteri üremesi olabilecek ürünleri her zaman için en üste koymamız gerekiyor ki mümkün olduğu kadar bakteri üremesini azaltalım.

Bakteri ürememesi için nasıl bir yerleştirme yapmak gerekir?

En üst kata et, balık, tavuk, ikinci rafa peynir, süt, yoğurt, daha aşağıya yemekleri, en alta da sebzeleri koymak gerekiyor. Sebzeler genellikle poşetleriyle konur. Oysa poşetten sebzeye sürekli plastik geçişi olur. O nedenle sebzeyi aldıktan sonra poşetinden boşaltıp buzdolabına yerleştirmemiz gerekiyor. Pişmiş ve pişmemiş etlerin temas etmemesi gerekiyor.

Örneğin çiğ tavuk çok çabuk bakteri üretir. Ancak piştiğinde bakteriler ortadan kalkar. Çiğ tavuğu diğer besinlerle aynı yere koyduğumuzda bakterileri diğer besine bulaştırırız. Yumurtanın hem kendisi hem kabuğu çok ciddi bakteri taşır. Yumurtanın piştikten sonra kabuğu ile birlikte riski yoktur. Ama pişmeden risk taşır. Yumurtayı aldığımız kutunun içerisinde muhafaza etmeliyiz. Genelde buzdolabı raflarına konulur ama bu doğru değildir.

Çünkü yanına konulmuş bir besin örneğin yarım limon varsa bakterilerin çapraz geçiş ile taşınmasına sebep oluruz. Yumurtaya dokunduktan, kırdıktan sonra da ellerimizi sabunlu su ile dezenfekte etmemiz gerekir.

Yiyeceklerin cam kavanozda saklanması daha sağlıklı

Çözdürme işlemi çok hassastır. Kesinlikle, kalorifer üstünde, oda sıcaklığında bu işlem yapılmamalıdır. Öncelikle buzdolabında alt raflarda, su sızdırmayacak uygun kaplar içinde ya da acelemiz varsa akan soğuk su altında çözdürebiliriz.

Ayrıca mikrodalga fırınlar da pişirme ve çözülme için çok sağlıklı ve uygundur. Saklama kabı olarak cam kavanoz kullanılmalı.

Alüminyum kapları hiç önermiyoruz. Sadece süt için cam önermiyoruz. Çünkü süt çok ciddi B 2 vitamini kaynağıdır. Güneş ışığı aldığında bu vitamin kaybolur. O yüzden ışığı geçirmeyecek kaplarda saklanması gerekir

Aktif Haber
〰〰〰〰🐠

Çevrimdışı Tuğra

  • popüler yazar
  • ******
  • İleti: 6599
Buzdolapları bakteri yuvası mı?
« Yanıtla #1 : 23 Ekim 2011, 02:38:14 »
Buzdolapları bakteri yuvası mı?

Buzdolabı, kuşkusuz hayatımızı kolaylaştıran beyaz eşyaların başında geliyor.

Ancak İngiliz araştırmacıların yürüttüğü bir araştırma, sebzeden meyveye kadar birçok gıda ürününü kolayca saklayabilmemize imkân sağlayan buzdolabının, sanıldığının aksine 750 kat daha fazla bakteriyi bünyesinde bulundurabileceğini ortaya koydu.
 
Özellikle sebze malzemelerinin konulduğu kısımda çok sayıda bakteri birikebildiğine işaret eden araştırmacılar, buzdolabının her santimetrekaresinde yaklaşık 8 bin bakteri bulunabildiğini gözlemledi.

Çünkü çeşitli hastalıklara davetiye çıkarabilen salmonella, e.coli ve listerya gibi mikropların çoğu buzdolabının bu gözüne konulan sebzelerden çıkıyor. Araştırmayı yürütenlerden Paul McDonnell, bir buzdolabının en önemli özelliğinin, içerisindeki gıdaları muhafaza etmek ve bakteri oluşumunu en aza indirgemek olduğunu söylüyor.

Öte yandan bir buzdolabının performansının sıcak havalarda belli olduğuna işaret eden McDonnell, buzdolabının nemli ortamının bakteri üretimini kolaylaştıracağını kaydederek, buna mahal verilmemesi gerektiğini ifade ediyor. McDonnell, bazı buzdolaplarının içindeki havayı iyonize ederek hava kaynaklı bakterileri yok ettiğini belirtiyor.

Birçok üretici firmanın bu özelliği tercih ettiğine değinen McDonnell'e göre, böylece bakterilerin üremesi engellenebilir. Bunun yanı sıra, McDonnell, sık sık ve titiz bir şekilde yapılacak buzdolabı temizliğinin sağlık açısından faydalı olabileceğini dile getiriyor.

iyilikgüzellik
〰〰〰〰🐠