Gönderen Konu: Türkiye'nin ilk yerli tramvayı seferlerine başladı  (Okunma sayısı 2755 defa)

0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

osmanli

  • Ziyaretçi

Türkiye'nin ilk yerli tramvayı seferlerine başladı  
 
 
Türkiye'nin ilk yerli tramvayı olan Railway Transport Equipment (RTE)2009, bugün açılan Edirnekapı-Topkapı tramvay hattıyla birlikte hizmete başladı. Türk mühendislerinin 200 bin saatlik çalışmasıyla üretilen RTE 2009'un 1 milyon Euro'ya mal olduğunu belirten İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, aynı tramvayın yurtdışından alınması halinde 2,5 milyon Euro'ya mal olacağını söyledi.  
 
 
 
Edirnekapı-Topkapı tramvay hattının bugün hizmete açılmasıyla birlikte Türkiye'nin ilk yerli tramvayı RTE 2009'da görücüye çıkmış oldu. Edirnekapı-Topkapı tramvay hattında çalışacak RTE 2009, Türk mühendislerinin 200 bin saati aşan çalışmasıyla üretildi. 1999 yılında ilk prototipi üretilen Türkiye'nin ilk yerli tramvay aracının devamı ve en gelişmiş modeli olan Railway Transport Equipment 2009'un, tek araçta 320 yolcu taşıma kapasitesi bulunuyor.Yeni görsel tasarımı ve son teknolojik sistemi ile İstanbul raylarıyla buluşan tren, makinistin devre dışı kalması halinde otomatik olarak fren yapabiliyor. Yan aynalar yerine, kamera sistemi kurulan aracın maliyeti yaklaşık bir milyon Euro oldu.

Yerli tramvayın sefere başlaması ve Edirnekapı-Topkapı tramvay hattının hizmete açılmasıyla ilgili olarak gerçekleştirilen törende konuşan İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, dünyanın artık İstanbul'u takip ettiğini ve birçok önemli organizasyonun bu şehirde gerçekleştiğini belirtti. İstanbul'un dünyayla yarışan bir şehir olduğunu kaydeden Topbaş, "Göreve geldikten sonra 25 milyar liralık yatırım yaptık. Bu yatırımların 12 milyarı ulaşıma harcandı. Cumhuriyet döneminde 57 kavşak açılan İstanbul'da biz 205 kavşak bitirdik. 12,5 kilometrelik Edirnekapı-Sultançiftliği tramvay hattının 5,5 kilometresini yeraltına indirdik. Bu hatta tramvay yetersiz kalıyor. Arnavutköy'e kadar uzanan bir metro gerekli ve bunun içinde proje çalışmaları sürüyor." Diye konuştu.

Metrobüsle İETT'nin günde 246 ton akaryakıt tasarrufu yaptığını ve şehirdeki karbon salınımının azaldığını kaydeden Topbaş, "Biz ulaşımı entegre ettik. Bazıları neden araç değiştirildiğini soruyor. Transfer denen durum bütün modern Avrupa ülkelerinde vardır. Diyelim ki her yerden Taksim'e araç kaldırsak. Daha Topkapı'ya ulaşmadan trafik tamamen kilitlenir. Yaptığımız tünelleri eleştirenler 2 günde 28 bin aracın buradan geçtiğini duyunca acaba ne düşündüler." Diye konuştu.

Yerli tramvayın 1 milyon Euro'ya mal olduğunu ve Türk mühendislerin 200 bin saati aşkın çalışma yaptığını kaydeden Topbaş, "Eğer biz bu vagonu yurtdışından alsaydık 2,5 milyon Euro'ya mal olacaktı. Artık Türklerinde vagon yapabileceğini herkese gösterdik." Şeklinde konuştu.

İstanbul Büyükşehir Belediyesi şirketlerinin zarar ettiği yönündeki eleştirilerin haksız olduğunu da dile getiren Topbaş, "Sağlık AŞ zarar ediyormuş. Bu şirket 600 bin kadınımıza sağlık hizmeti verdi. Bu şirket nasıl kar etsin. BİMTAŞ depremle ilgili proje çalışması yapıyor. Deprem çalışmaları karşılığında vatandaştan paramı alalım. Eleştiriler çok yersiz. Sadece İSPARK'ın değeri 2,5 milyar dolar. Biz bu şirketi satmış olsak bütün borçlarımızı temizlediğimiz gibi kara da geçeriz. Ancak biz hiçbir belediye şirketini satmayacağız" dedi.

Konuşmaların ardından Edirnekapı-Topkapı tramvay hattı ve yerli tramvay RTE 2009 hizmete açıldı. Açılış kurdelesinin kesilmesinin ardından İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, yerli tramvayın Vatman koltuğuna oturdu. Basın mensuplarını taşıyan ve Kadir Topbaş tarafından kullanılan yerli tramvay, Şehitlik durağına kadar seyretti.