EĞİTİM, AİLE, KÜLTÜR-SANAT, SAĞLIK > GENEL KÜLTÜR-SANAT
Çay Risalesi Hakkında Bilgiler ve Osmanlıca Çay Demleme Usulü
tarihman:
Çay Risalesi isimli eserinde yer alan bilgilere göre Seyyid Mehmet İzzet, Mekke-i Mükerreme’de Harem-i Şerif Müdürlüğü görevinde bulunmuş ve buradan emekliye ayrılmıştır. Otuz senelik bir çay tiryakisidir. Çay içmenin sıhhati koruduğuna inananlardandır. Çay hususunda İslam, Hristiyan ve Musevi hekimlerin çay üzerine kaleme alınan eselerini tedkik etmiştir. Özellikle farsça olarak kaleme alınan eserler hakkında bilgiler vermektedir.
Eserde Çay isminin nereden geldiği, çayın nerelerede yetiştirildiği çayın çeşitleri (ki beyaz, yeşil, benefşe, mor ve siyah çaylar ) Çayın faydaları, çay demleme usulleri (limonlu çay, sütlü çay, vanilyalı çay, vs.) hakkında geniş bilgiler vermektedir.
tarihman:
Çay Demleme Usullerinden Bir Tanesi
Tuğra:
Bu usülleri öğrenemeyeceğiz sanırım.
Mai_Su:
bu eser kaç varak acaba?
tarihman:
--- Alıntı yapılan: Tuğra - 07 Haziran 2011, 01:42:21 ---Bu usülleri öğrenemeyeceğiz sanırım.
--- Alıntı sonu ---
Yukarıdakilerden bir tanesini özetle anlatayım:
Çay suyu Dörtte biri veya beşte biri azalıncaya kadar kaynatılır. Daha sonra çini veya madenden imal edilmiş olan ibriğin (bizim tabirle çaydanlığın) içine kafi miktarda çay konulur. Sonra daha önceden kaynatılmış olan su, bunun üzerine ilave edilir. Yarım saat bekletilir.
Navigasyon
[0] Mesajlar
[#] Sonraki Sayfa
Tam sürüme git