Gönderen Konu: Çeşni Tarifler  (Okunma sayısı 98473 defa)

0 Üye ve 2 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Çevrimdışı Tuğra

  • popüler yazar
  • ******
  • İleti: 6601
Çeşni Tarifler
« : 01 Ocak 2009, 00:06:47 »



1 orta boy domates
1 sogan veya mevcutsa yesil sogan
1-2 yesil biber
1/2 kirmizi biber (kalin etli olanlardan)
arzuya göre birazda yesil salatalik

taze maydanoz, kurutulmus dag kekigi, bi dis ezilmis sarmisak, sizma zeytin yagi, limon suyu, tuz, karabiber ve aci pul biberi

Kullanilan sebzelerin cok kücük ve mümkünse küp seklinde dogranir..

Bir hafta gibi bi süre - biraz daha fazla - buzdolabinda saklanabiliyor. Bir iki gün sonra daha lezzetli oluyor.

« Son Düzenleme: 01 Ocak 2009, 00:10:05 Gönderen: Tuğra »
*~*~* TUĞRA *~*~*

Çevrimdışı Tuğra

  • popüler yazar
  • ******
  • İleti: 6601
Ekmeğinizi kendiniz yapın
« Yanıtla #1 : 01 Ocak 2009, 00:18:22 »
KÖY EKMEĞİ



Köy ekmeği ekşi maya ile yapılıyor. Bunun için daha önce yaptığınız ekmeğin hamurundan biraz ayırmanız gerekiyor. Ancak, ilk defa ekmek yapacaksanız ve elinizde ekşi mayanız yoksa, ilk önce ekşi maya yapmanız gerekiyor.

Eksi Maya

50 gr un ile 50 ml suyu karıştırıp bekletin. 12 saat sonra, tekrar 50 gr un ile 50 ml suyu karıştırıp bu karışıma ilave edin. 12 saat sonra, 100 gr un ile 100 ml suyu karıştırıp, beklettiğiniz karışıma ekleyin. Bir sonraki 12 saat sonra ise 200 gr un ve 200 ml suyu karıştırarak ilave edin. Böyle devam ederek 4 gün boyunca, 12’şer saat ara ile elinizdeki karışım kadar un ve suyu beklettiğiniz karışıma ekleyerek ekşi maya yapabilirsiniz.

Köy ekmeği için, 1/2 kg un ve biraz tuz karışımını ortası havuz olacak şekilde, hamuru yoğuracağımız yere dökün. Havuzun ortasında, elinizdeki malzemenin yüzde 30’u kadar ekşi yamayı yavaş yavaş ılık su ile karıştırarak eritin. Mayayı erittikten sonra dinlenmesi için 1-2 dakika bekleyin. Daha sonra yavaş yavaş çevresindeki unu bu karışıma yedirin.

Ekmek hamurunu hızlı mikser ile çırpmak içindeki mayayı öldürdüğünden, eliniz ile yoğurun. Yoğurdukça un suyu emecek ve çok da cıvık olmayan bir hamur elde edeceksiniz. ( Bu hamurun 3’te 1’ini bir sonraki ekmeğiniz için, ekşi maya olarak ayırabilirsiniz.

Kapalı bir kaba koyduğunuz hamuru, buzdolabında saklayabilirsiniz.) Yağlanıp, unladığınız fırın tepsisine hamuru koyup, üstünü strech folyo ya da bir tülbent ile kapatıp, hamurun dinlendirin. Dinlenen ve kabaran hamuru, daha önceden ısıttığınız fırında üstü kızarana kadar pişirin. İsterseniz ekmeğin üzerine de biraz un serpebilirsiniz. Max derecede önceden ısıtılmış fırında kabarana kadar pişirin, ekmeğiniz kabardığında ısıyı 180 dereceye getirip, yanmadan üstünün kızarmasını sağlayın.

BAGUETTES



Baguet için, 300 gr unu, 5 gr tuz ve 1 gr S500 (ekmekler için kullanılan bir katkı maddesi) ile karıştırıp, yine ortası havuz olacak şekilde yoğuracağınız yere dökün. Havuzun ortasına koyduğunuz 10 gr mayayı, elinizdeki 180 gr suyun birazı ile eritip, daha sonra 5 dakika kadar dinlendirin. Sonra kalan suyu da azar azar ekleyerek, mayayı yavaş yavaş çevresindeki un ile karıştırın. Hamurun biraz cıvık olması iyi, çünkü sert hamurun ekmeği de sert olur. O yüzden belirtilenden fazla su ve un kullanmayın. Hamura isterseniz uzun, isterseniz simit gibi yuvarlak şekil verebilirsiniz. Yağlanıp, unlanmış fırın tepsisine koyduğunuz hamuru, üstünü kapatarak bekletip kabarmasını sağladıktan sonra pişirebilirsiniz.

Ekmeğinizin üzerinin parlak olmasını istiyorsanız ve fırınınızın buhar püskürtme özelliği yoksa, ekmeği fırına atar atmaz peşinden fırının dibine yarım bardak kadar su döküp, hemen fırının kapağını kapatın. Eğer fırından çıkan ekmeğiniz sert ise fırından çıkar çıkmaz strech folyo ile üstünü kapatıp, yumuşamasını sağlayabilirsiniz

FOCACCİO BREAD



305 ml su
500 gr un
45 gr maya
10 gr tuz
20 gr zeytinyağı
35 gr kuru domates (doğranmış)
90 gr zeytin (dilimlenmiş)
10 gr kekik (taze)
20 gr zeytinyağı (üzerine dökmek için)
50 gr biberiye ( üzerine serpmek için)
50 gr kaya tuzu (arzuya göre)

Ortası havuz şeklinde açılan tuz ve un karışımın içinde biraz su ile maya ıslatılıp, yumuşatılıp, biraz bekletilir. Sonra yavaş yavaş eklenen su ile un mayaya yedirilir. Son olarak hamura domates, zeytin, kekik ilave edilir. Şekil verilip, yağlanmış fırın kabına konur. 30 dakika kadar dinlendirilip, kabarması sağlandıktan sonra üzerine biberiye serpiştirilip, önceden ısıtılmış 200 derece fırında 25-30 dakika kadar pişirilir. Fırından çıkan foccacionun üzerine zeytinyağı dökülür. Arzuya göre biberiye ve ufalanmış kaya tuzu da serpilebilir.

Turkforum
*~*~* TUĞRA *~*~*

Çevrimdışı ay-yüzlüm

  • yazar
  • ****
  • İleti: 641
Ynt: Çeşni Tarifler
« Yanıtla #2 : 01 Ocak 2009, 00:27:07 »
annecim biz küçükken yapardı da ekşi maydan değilde furundan bildiğimiz pişmemiş ekmeğin hamurunu aldırırdı onunla ekmek yapardı amma ne lezzetli olurdu anlatamam..
Yürü dünya yürü bu yol dergaha gider.
Bu yol gama,kedere,acıya,aha gider.
Çıkablirsen eyer bu yokuşu zirveye,
Hüzünlenme o zaman sonu felaha gider.

Çevrimdışı Günbatımı

  • popüler yazar
  • ******
  • İleti: 2490
  • Görelim Mevlâ'm neyler, neylerse güzel eyler...
Ynt: Çeşni Tarifler
« Yanıtla #3 : 01 Ocak 2009, 13:14:09 »
Eksi Maya

50 gr un ile 50 ml suyu karıştırıp bekletin. 12 saat sonra, tekrar 50 gr un ile 50 ml suyu karıştırıp bu karışıma ilave edin. 12 saat sonra, 100 gr un ile 100 ml suyu karıştırıp, beklettiğiniz karışıma ekleyin. Bir sonraki 12 saat sonra ise 200 gr un ve 200 ml suyu karıştırarak ilave edin. Böyle devam ederek 4 gün boyunca, 12’şer saat ara ile elinizdeki karışım kadar un ve suyu beklettiğiniz karışıma ekleyerek ekşi maya yapabilirsiniz.


Ekmek mayası böyle mi yapılıyormuş?!. Güzel birşey öğrendim, teşekkürler.

Bir de yoğurt mayasının tarifi olsaydı ne iyi olurdu... :hihi Karınca yumurtasından olduğunu duymuştum ama  +=)
« Son Düzenleme: 09 Ocak 2009, 21:03:52 Gönderen: günbatımı »
Dua'sız üşürmüş yürekler!
Sana bir dua eden olsun, senin de bir dua ettiğin...
Bilmezsin hangi kırık gönlün duasıdır karanlıklarını aydınlatan,
Sana ummadık kapılar açan.
Bilmezsin kimin için ettiğin duadır, seni böyle ayakta tutan...


Hz. Mevlana 

Çevrimdışı Tuğra

  • popüler yazar
  • ******
  • İleti: 6601
Bayat Ekmekli Pizza
« Yanıtla #4 : 02 Ocak 2009, 00:31:36 »
O  kadarını bilemeyeceğim,doğrusunu bunlarıda ilk kez duydum  e58))

----------------------------------------


malzemeler:

2 adet bayat ekmek
2 su bardağı süt
2 adet yumurta
1 çaykaşığı kabartmatozu
100 gr kaşar rendesi
1 adet domates
2 adet yeşil biber
isteğe göre sosis veya sucuk

yapılışı:

Önce bayat ekmekleri küçük küçük parçala.Sonra derin bir kapta süt,yumurta ve kabartmatozunu karıştır.Bu karışımın içine parçaladığın ekmekleri koy ve karıştır.Sonra fırın tepsisini yağlayıp bu karışımı tepsiye iyice yay.

Üzerine kaşar rendesini ,doğradığın domates,biber ve sosisi karışık olarak koy.En üstünede bir çay kaşığı kekik serp.30-35 dakika fırında pişir.sıcak servis yap.
AFİYET OLSUN

« Son Düzenleme: 02 Ocak 2009, 18:38:43 Gönderen: Tuğra »
*~*~* TUĞRA *~*~*

Çevrimdışı Tuğra

  • popüler yazar
  • ******
  • İleti: 6601
Yada Ekmek Makinası :)
« Yanıtla #5 : 02 Ocak 2009, 01:14:11 »
Ekmek Makinesi Kullanımı ...

Ekmek makinenizi kullanmadan önce kullanım kılavuzunu dikkatlice inceleyin.

Kullanım kılavuzunda verilen tarifleri inceleyip en basit olanıyla başlayın.

Aynı tarifi, farklı programlar ve farklı kabuk rengi seçenekleriyle yaparak bunların ne sonuçlar verdiğini anlamaya çalışın.

Ekmek makinenizin kapasitesini; hangi boyda ekmek yapabileceğini iyice anlayın. Tariflerdeki un ve sıvı miktarlarını makinenize uyacak şekilde azaltmaya dikkat edin.

Malzemeleri makinenin ekmek haznesine ilave ederken hazneyi yerinden çıkarıp mutfak tezgahına rahat görüp çalışabileceğiniz bir yere alın.

Malzemeleri kullanım kılavuzunda belirtilen sırada ilave edin.

Genellikle malzemeler ekmek haznesine şu sırada ilave edilir:

Sıvı malzemeler: su, süt, ayran, yumurta, kefir vb.

Yaş malzemeler: bal, pekmez, eski hamur, yumuşatılmış tereyağı, sıvıyağlar, püre edilmiş malzemeler, vb.

Unlar: her çeşit un, mahlep, kakao, vb.

Kuru malzemeler: şeker, tuz, süttozu, maya

Ek malzemeler: ek malzeme sinyalinin hemen ardından

Özellikle maya, unun ortasına açılmış küçük bir çukur içine konmalıdır.  Mayanın tuz, şeker ve sıvılarla direkt temas etmemesi çok önemlidir. Eğer maya sıvılarla erken temas ederse diğer malzemelerle karışmadan faaliyete geçip makine çalışmaya başlayana kadar etkisini kaybedebilir.

Ekmek makinelerinda tavsiye edilen maya “instant kuru maya” diye tabir edilen maya cinsidir.  Marketlerde vanilya ve kabartma tozunun bulunduğu raflarda küçük ambalajlarda bulabilirsiniz.

Eski hamur ile ekmek yaparken mayanın oda sıcaklığında olduğundan emin olun ve hamura ilave etmeden kuşbaşı et   büyüklüğünde parçalara ayırın. Tek parça olarak ilave edildiğinde hamura tam olarak karışıp yoğurulmaz.

Ekmek yaparken taze ve doğal malzemeler kullanın.

Tarifte aksi belirtilmedikçe malzemelerin oda sıcaklığında olmasına dikkat edin.

Sıcak sıvılar veya malzemeler mayayı etkisiz hale getireceğinden ekmeğiniz kabarmayacaktır. Eritilmiş tereyağı, patates püresi, sote edilmiş sebze gibi sıcak malzemeleri iyice ılıttıktan sonra hamura ilave edin.

Hamurunuzu ilk yoğurmanın ilk 5-10 dakikasında makinenizin kapağını açarak kontrol etmek daha iyi sonuçlar almak için çok gereklidir. Aynı çeşit de olsa farklı markalı unlar bile farklı miktarlarda su alacağından hamura birkaç kaşık un veya su ilave etmek gerekebilir.  Hamurunuzun kulak memesinden daha da yumuşak ve pürüzsüz bir formda olması gerekir. Hamurunuzun azıcık cıvık olması kuru ve sert olmasından çok daha iyidir.

Hamurunuza tarifte belirtilenden daha fazla şeker veya tuz kullanmamaya dikkat edin. Fazla şeker veya tuz mayanın faaliyetine mani olacağından ekmeğin kabarmasını engeller.

Eğer ekmek makinenizi sabaha kuruyorsanız içinde yumurta, süt gibi bozulabilecek malzemeler olan tarifler dışındakileri tercih edin. Süt ihtiva eden tariflerde ise süttozu kullanma yoluna gidebilirsiniz.

Sarımsak, tarçın, portakal ve limon kabuğu gibi bazı malzemeler maya faaliyetine mani olabilirler. Bir de bazı kuru meyvelerin işlenmesinde kullanılan kimyasal malzemeler de aynı etkiyi yaratabileceğinden hamura ilave edilen malzemelerin doğal, sağlıklı ve taze olduğundan emin olmak gereklidir.

Tarifteki beyaz unun tamamını veya bir miktarini tambuğday unu ile değiştirirken tariftekinden biraz daha fazla su alacağını unutmayın. Bu durumda ilk yoğurmada hamuru kontrol edip hamur çok kuru olmuşsa bir yemek kaşığıyla yavaş yavaş su ilave edip hamurun yumuşak, pürüzsüz bir hale gelmesini sağlayın.

Üzüm, peynir, ceviz, zeytin ve bunlar gibi ek malzemeleri makinenizin sinyal verdiği anda hemen hamura ilave edilmelidir. Son anda ilave edilen malzemeler hamur içinde fazlaca yoğurulamazsa ekmeğin her yerine eşit şekilde dağılamazlar.

Ek malzemelerin hamur içinde eşit dağılmaları için bu malzemeleri ilave etmeden hafifçe unlanmış geniş bir tabak içinde sallayarak tanelerin unla kaplanmasını sağlayabilirsiniz.

Ekmeklerinize kendiniz şekil verip fırında pişirmek isterseniz, hamurunuzu ekmek makinesinin hamur programını kullanarak hazırlayıp dışarı alıp şekil verin. 45 dakika ılık bir yerde bekletip fırında pişirin.

Eğer mümkünse ekmeğiniz piştikten hemen sonra makineden ve piştiği kabından çıkarıp soğutma teli üzerinde ılımaya bırakın. Böylece ekmeğinizin tabanı ıslak kalmaz.

Ekmeğinizi en az 20 dakika ılıttıktan sonra kesip servis edin. Eğer erken keserseniz ekmeginizin içi hamur gibi görünebilir.

Tavsiye edilen makina Tefal;



*~*~* TUĞRA *~*~*

Çevrimdışı Tuğra

  • popüler yazar
  • ******
  • İleti: 6601
Muzlu Damla Çikolatalı Kek
« Yanıtla #6 : 02 Ocak 2009, 18:38:00 »


Malzemeler:

3 yumurta

1,5 su bardağı toz şeker

200 gr süt kreması

2 büyük muz küçükse 3 adet

1 çorba kaşığı limon suyu

yarım su bardağı damla çikolata

1 paket kabartma tozu ve vanilya

2 su bardağı un

kalıba serpmek için:

yarım su bardağı fındık kırığı

Yapılışı:

muz soyulur bir kaba alınır üzerine limon suyu gezdirilir ve çatalla ezilerek püre yapılır. Üzerine şeker eklenir mikserle çırpılır. krema eklenir 1 dakika daha çırpılır. yumurtalar sırayla çırpılarak tek tek eklenir 2 dakika daha çırpılır.

Ayrı bir kabda un, vanilya ve kabartmatozu karıştırılır elenir. karışıma eklenir karışrırılır. damla çikolata eklenir biraz karıştırılr. yağlanmış fındık kırığı serpilmiş kek kalıbına dökülür düzeltilir. önceden ısınmış 185 derecede pişirirlir.
*~*~* TUĞRA *~*~*

Çevrimdışı Tuğra

  • popüler yazar
  • ******
  • İleti: 6601
Krep
« Yanıtla #7 : 03 Ocak 2009, 19:15:27 »


Bazı yörelerde cızlama veya akıtma olarak bilinir,Paris'e gidince krep süzet olmuş...

Malzemeler;
*2 su bardağı süt,
*2 yumurta,
*2,5 çay bardağı un
*2 çorba kaşığı sıvıyağ.

Hazırlanışı;
1. Yumurtaları iyice çırptıktan sonra tüm malzemeyi karıştırın ve mikserle 2-3 dakika kadar çırpın.
2. Krep tavasını veya yüzeyi yapışmayan herhangi bir tavayı ocakta ısıtın.
3.Tavanın büyüklüğü ile doğru orantılı olarak, karışımdan alacağınız miktarı tavaya dökün ve yukarıda tarif ettiğim gibi çabuk hareketlerle yayılmasını sağlayın ve her iki yüzü pişince geniş bir servis tabağının içinde üst üste yerleştirin.
4.Malzeme tamamen bitinceye kadar aynı işlemi uygulayın.
5.Krepleri soğutmadan aralarına nutella, marmelat, bal, kaymak veya istediğiniz herhangi bir tuzlu iç koyarak rulo şeklinde sarın. İster bütün ister dilimleyerek servis yapın.

Not; Krep ne kadar ince olursa o kadar güzel oluyor.Bunun için tavanın büyüklüğü ile içinde dökeceğiniz miktara dikkat edin

ufukmutfakta.blogspot.com
« Son Düzenleme: 18 Nisan 2009, 10:47:59 Gönderen: Tuğra »
*~*~* TUĞRA *~*~*

Çevrimdışı Günbatımı

  • popüler yazar
  • ******
  • İleti: 2490
  • Görelim Mevlâ'm neyler, neylerse güzel eyler...
Ynt: Çeşni Tarifler
« Yanıtla #8 : 04 Ocak 2009, 15:00:48 »
Bazı yörelerde cızlama veya akıtma olarak bilinir,Paris'e gidince krep süzet olmuş...

Evet, bizde de "cizleme" derler. Tavaya döküldüğünde "ciz" diye ses çıkardığı için sanırım.  :hihi Ne şeker değil mi?
Dua'sız üşürmüş yürekler!
Sana bir dua eden olsun, senin de bir dua ettiğin...
Bilmezsin hangi kırık gönlün duasıdır karanlıklarını aydınlatan,
Sana ummadık kapılar açan.
Bilmezsin kimin için ettiğin duadır, seni böyle ayakta tutan...


Hz. Mevlana 

Çevrimdışı Tuğra

  • popüler yazar
  • ******
  • İleti: 6601
Kartopu
« Yanıtla #9 : 04 Ocak 2009, 23:15:09 »


Malzemeler;

*200 gr krema ( yaklaşık 1 su bardağı kadar )
*1 su bardağı pudra şekeri( orjinal tarifte 3/4 su bardağı toz şeker)
*1 su bardağı süt tozu ( nescafe kreması da olabilir )
*4 su bardağı hindistan cevizi

Hazırlanışı;

1.Kremayı kabarıncaya kadar mikserle çırpın.
2.Diğer tüm malzemeleri karıştırın.
3.Karışımı yarım saat kadar buzdolabında bekletin.
4.Karışımdan ceviz büyüklüğünde parçalar koparıp yuvarlayın ve hindistan cevizine bulayın.
5.Dilerseniz minik kağıtlarla servis yapabilirsiniz. Buzdolabında saklayın.
Afiyet olsun.

ufukmutfakta.blogspot.com
« Son Düzenleme: 18 Nisan 2009, 10:48:20 Gönderen: Tuğra »
*~*~* TUĞRA *~*~*

Çevrimdışı Tuğra

  • popüler yazar
  • ******
  • İleti: 6601
Meyveli Çikolatalı Top Kek
« Yanıtla #10 : 05 Ocak 2009, 20:21:07 »


Malzemeler:
2 yumurta
1 su b. tozşeker
1 çay b. sıvıyağ
1 çay b. süt
1 fincan kuru üzüm
8 kuru kayısı
1 avuç ceviz
1 p. kabartma tozu
1 p. vanilya
un
10 adet ikramlık çikolata

HAZIRLANIŞI:

Karıştırma kabına 2 adet yumurtayı kırın.
Üzerien 1 su bardağı toz şeker ekleyip çırpın.
Üzerine 1 çay bardağı sıvıyağ,1 çay yoğurt
1 paket kabartma tozu ve 1 paket vanilya
ilave edip karıştırın.Üzerine 1.5 su bardağı
un ekleyip karıştırın.

Üzerine küçük kesilmiş kayısı,ceviz ekleyin.Kek kalıplarına karışımı boşaltın ve önceden ısıtılmış
170 dercelik fırında pişirin.Fırından çıkarttıktan sonra servis tabağına alın.Bitter çikolatayı eritin.Top keklerin üzerine eritimiş
çikolata ile servis edin.
« Son Düzenleme: 05 Ocak 2009, 20:30:09 Gönderen: Tuğra »
*~*~* TUĞRA *~*~*

Çevrimdışı setre

  • Moderatör
  • aktif yazar
  • *****
  • İleti: 1146
  • Hâzâ Tezülü
Ynt: Çeşni Tarifler
« Yanıtla #11 : 05 Ocak 2009, 21:25:11 »
Harikaa gözüküyorlar ,denemeye değer,tarifler için teşekkür ederiz
Hep ertelediğim zaman,bir türlü varamadığım diyardı...

Çevrimdışı Tuğra

  • popüler yazar
  • ******
  • İleti: 6601
Portakallı kurabiye
« Yanıtla #12 : 09 Ocak 2009, 00:31:06 »


Malzemeler;
*1,5 - 2 su bardağı hindistan cevizi
*225 gr oda sıcaklığında tereyağı,
*1 su bardağı pudra şekeri,
*1 tatlı kaşığı vanilya,
*1 adet portakalın rendelenmiş kabuğu
*Yarım çay kaşığı tuz,
*2,5 su bardağı un
Hazırlanışı;
1.Yumuşamış tereyağı ile pudra şekerini mikserle, krema gibi oluncaya kadar çırpın.
2.Un, tuz,portakal kabuğu, hindistan cevizi ve vanilyayı bir kapta harmanlayın.
3.Toz malzemeleri, azar azar yağ malzemesine katın ve yoğurun.
4.Yumuşakça bir hamur elde edeceksiniz. Bu hamuru en az 1 saat buzdolabında bekletin.
5.Hamurdan birer dondurma kaşığı kadar alıp, yağlı kağıt serili fırın tepsisine biraz aralıklı olarak dizin. Dondurma kaşığınız yoksa, iki adet çorba kaşığı yardımı ile alacağınız parçaları tepsiye dizin.
6.180 derecede önceden ısıtılmış fırında 20 dakika kadar pişirin. Çok fazla sararmamalarına dikkat edin. Beyaz kalmalılar.
7.Fırından çıkardıktan sonra 5 dakika dinlendirin ve çok fazla soğutmadan içinde pudra şekeri olan bir kapta, kurabiyeleri pudra şekerine bulayın. İyice soğuduktan sonra üstlerine de hafifçe pudra şekeri serperek servis yapın.Afiyet olsun.

ufukmutfakta.blogspot.com
« Son Düzenleme: 18 Nisan 2009, 10:48:46 Gönderen: Tuğra »
*~*~* TUĞRA *~*~*

Çevrimdışı Tuğra

  • popüler yazar
  • ******
  • İleti: 6601
Tavuklu Muska Böreği
« Yanıtla #13 : 10 Ocak 2009, 09:30:07 »


Malzemeler;
*2 yufka,
*1 adet haşlanmış tavuk göğsü,
*1 adet domates
*1 adet sivri biber
*1/2 çay bardağı kadar sıvı yağ
*1/2 çay bardağı kadar yoğurt
*tuz, karabiber
*Üstüne sürmek için bir adet yumurta sarısı.
Hazırlanışı;
1.Önce haşlanmış tavuğu küp küp doğrayın. Küp doğranmış domates, doğranmış sivri biber, baharatlar ve bir yemek kaşığı sıvıyağ ile domates suyunu çekene kadar soteleyin.Ilınmaya bırakın.Sonra yoğurt ile sıvıyağı birbirine güzelce karıştırın.
2.Yufkalardan birini alın mutfak tezgahınıza yayın ve üstüne yağlı yoğurtlu karışımdan her yere eşit şekilde sürün.
3.Yufkayı yağlı kesim içe gelecek şekilde yarım ay şeklinde ikiye katlayın.
4.Katlama yerinden serbest uca doğru, yufkadan 3 parmak genişliğinde şeritler kesin.
5.Şeritlerin bir ucuna bir yemek kaşığı kadar tavuklu içten koyup, yufkayı muska şeklinde sarın.
6.Sardığınız yufkaları yağlı kağıt serili fırın tepsisine dizin üstlerine yumurta sarısı sürün. İster haşhaş tohumu, ister susam ister çörekotu serpip, önceden ısıtılmış fırında kızarıncaya kadar pişirin.

NOT:Fırından çıkan böreklerin üstünü sıcakken temiz bir mutfak havlusu ile kapatın ki börekler yumuşak kalsın. Afiyet olsun.

ufukmutfakta.blogspot.com
« Son Düzenleme: 18 Nisan 2009, 10:49:07 Gönderen: Tuğra »
*~*~* TUĞRA *~*~*

Çevrimdışı Tuğra

  • popüler yazar
  • ******
  • İleti: 6601
Kahvaltı Sofrası (sunu)
« Yanıtla #14 : 10 Ocak 2009, 09:33:03 »










ufukmutfakta.blogspot.com
« Son Düzenleme: 18 Nisan 2009, 10:49:23 Gönderen: Tuğra »
*~*~* TUĞRA *~*~*