Gönderen Konu: Cevizin insan sağlığındaki önemi  (Okunma sayısı 7925 defa)

0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Çevrimdışı kenz

  • aktif yazar
  • *****
  • İleti: 1129
Cevizin insan sağlığındaki önemi
« : 19 Şubat 2007, 23:53:14 »

Yüzüncü Yıl Üniversitesi Ziraat Fakültesi Bahçe Bitkileri Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Seyit Mehmet Şen, cevizin, içiyle, yağıyla, yeşil kabuğuyla ve yaprağıyla birçok hastalığın tedavisinde kullanıldığını söyledi. Prof. Dr. Şen, cevizin doğal bir ilaç olduğunu ve insan sağlığında önemli yer tuttuğunu bildirdi.

       Cevizin, hazım bozukluğunu giderdiğini, müzmin öksürüğü kestiğini, göğüs ve nefes borusu ağlarına iyi geldiğini anlatan Prof. Dr. Şen, şöyle konuştu:

“Ceviz ve badem birlikte yenildiğinde, dalak ağrısını ve mide zafiyetini gidermekte, mide hararetini ve safrayı önlemekte, felce karşı iyi gelmekte ve ishale karşı son derece faydalı olmaktadır.

Ceviz, incir ve sedef çiçeği ile birlikte yenilirse, bütün zehirlenmeleri önleyici etkiye sahip olmakla birlikte, vebaya karşı en güzel panzehirdir.

Doymamış yağ asitlerinden meydana gelen ceviz yağları, sağlığı tehdit eden kolestrol birikimlerine engel olmakta ve damar sertliğini önlemektedir. Ceviz dişlerin kararmasını önlediği gibi, çürük dişlerden ileri gelen ağız kokularını da gidermektedir.”

       Prof. Dr. Şen, cevizin yeşil kabuğunun, yaprağının, sert kabuğunun ve yağının da sağlık açısından önemli olduğunu belirtti.

“Yeşil ceviz kabuğu çiğnenirse, dişlerin çürümesini yavaşlatmakta ve diş ağrılarını dindirmektedir. Yeşil kabuğun kaynatılmasıyla elde edilen su ile yapılacak gargara boğaz ağrılarına iyi gelmektedir. Kabuğun sıkılmasıyla elde edilen özsu, ishali durdurmak için kullanılacağı gibi, kaynatılıp sivilcelere sürülmesi de çok faydalıdır.

Ceviz yaprağı kaynatılıp, suyu şekerli olarak içilirse, mide rahatsızlıklarına, idrar zorluğuna, öksürüğe, halsizliğe ve romatizmaya iyi gelmektedir. Kaynatılmış olan bu yaprak, el ve ayak donmalarında ağrıları dindirmektedir.

Cevizin sert kabuğu yakılarak elde edilen kül dişlere sürülürse dişleri beyazlatıp, damakları kuvvetlendirmektedir.

Cevizden çıkarılan yağ boğaz ağrısının tedavisinde kullanıldığı gibi deriyi yumuşatmak ve bağırsakları rahatlatmak için de kullanılmaktadır. Ceviz yağı, karın ağrısı, mesane taşı, idrar taşı ve tenya ya iyi gelmektedir”
İNSAN akli ile melekleşen nefsi ile iblisleşen bir aciptir İNSAN
İNSAN kendi kabahatini bilmeyen cehli ile dünyalara sığmayan bir mağrurdur İNSAN
İNSAN bütün zaaf ve acziyyetine rağmen kudrete kafa tutan taşkın bir şaşkındır İNSAN
İNSAN maziye bağlı hâle aldanmış istikbali gözler bir taştır İNSAN

Çevrimdışı Gül_Sultan

  • popüler yazar
  • ******
  • İleti: 2139
Cevizin insan sağlığındaki önemi
« Yanıtla #1 : 20 Şubat 2007, 00:04:29 »
Allah razı olsun kardeşim bu faydalı bilgileri bizle paylaştıgın için.. :x
Dünya geçer, İnsan göçer ancak kurtuluş Müttakîlerindir.

Çevrimdışı ben biryolcuyum

  • aktif okur
  • **
  • İleti: 170
    • harikalardiyari10
Cevizin insan sağlığındaki önemi
« Yanıtla #2 : 20 Şubat 2007, 00:22:00 »
paylaşımınız için teşekkürler ellerinize sağlık selametle :x
Senden daha yüksek birisi konuşurken onun söylediğini daha iyi bilsen bile sakın itiraz etme.

Çevrimdışı Himmet

  • aktif yazar
  • *****
  • İleti: 849
Cevizin insan sağlığındaki önemi
« Yanıtla #3 : 20 Şubat 2007, 17:04:21 »
Aynı zamanda cildede çok faidesi vardır.
Zâtının, Sıfâtının, Esmâının, Efâlinin Hudutsuzluğunca Şükürler Olsun Yâ RABBİİM..

Çevrimdışı Ahi

  • aktif yazar
  • *****
  • İleti: 923
  • Bugün Allah (c.c) için ne yaptın?
Cevizin insan sağlığındaki önemi
« Yanıtla #4 : 20 Şubat 2007, 18:28:35 »
Alıntı
paylaşımınız için teşekkürler ellerinize sağlık selametle
Herhangi bir insan vaktini nasıl geçireceğini, üstün bir insan ise vaktini nasıl tasarruf edeceğini düşünür. – Schopenhaver

Çevrimdışı İsra

  • Moderatör
  • popüler yazar
  • *****
  • İleti: 7482
Cevizin saymakla bitmeyen faydaları
« Yanıtla #5 : 18 Kasım 2009, 04:34:45 »

Ulusal Ceviz Çalışma Grubu Başkanı Prof. Dr. Yayar Akça, Türkiye'de ceviz üretiminin istatistiklerde yer aldığının aksine 70 bin tonla sınırlı olduğunu belirtti.

Üretiminin az olması nedeniyle yüksek fiyatının da etkisiyle ceviz tüketiminin az olduğuna dikkati çeken Akça, böylesine önemli bir ürünün ülkedeki çocukların önemli bölümü tarafından tüketilemediğini bildirdi.

Akça, cevizin insan sağlığı ve beslenmesinde çok önemli bir yer tuttuğunu vurgulayarak, şöyle konuştu:

“Özellikle kış aylarında en önemli enerji kaynaklarından biri olan cevizin 100 gramından 700 kilokalori enerji elde edilebiliyor. Mineral, protein, vitamin ve yağ açısından oldukça zengin bir ürün. Halen üzerinde ciddi araştırmalar yapılıyor. Kolesterolü düşüren, tansiyonu düzenleyen, kalp ve damar sağlığı açısından büyük faydaları bulunan cevizin en önemli özelliği zekayı geliştirmesi. Beyin ve ceviz, şekil açısından olduğu kadar içerik olarak da çok benziyorlar. İnsan vücudunda gümüşü kullanan tek organ beyindir. Bu açıdan gümüş içeren ceviz, özellikle çocukların zeka gelişiminde büyük rol oynuyor.”

GÜMÜŞ BEYİNDEKİ BİLGİ ALIŞVERİŞ HIZINI ARTIRIYOR

“Cevizdeki gümüşün, beynin sağ ve sol tarafındaki bilgi alışverişinin hızını artırdığını” belirten Akça, “Fazla ceviz tüketenlerde zeka gelişiminin yüksek olduğu bir gerçek. Özellikle Türkiye'deki cevizler, gübreleme ve ilaçlama olmadığı için tamamen organik. Bu açıdan da Türkiye'de üretilen cevizlerin insana en küçük bir zararı yok” dedi.

Akça, cevizin çocukların beslenmesine mutlaka girmesi gereken çok önemli bir ürün olduğunu ifade ederek, şunları kaydetti:

“Sağlıklı ve zeki bir nesil için okullarda sadece süt değil çocukların ceviz, badem ve fındık tüketmesi de sağlanmalı. Bu, Milli Eğitim ve Sağlık bakanlıklarınca ulusal politika haline getirilmeli. Her sabah, bir ilköğretim çocuğu masaya oturduğunda mutlaka 3 ceviz içi yemeli. Bu tüketim badem ve fındık gibi ürünlerle desteklenmelidir.”

Yetişkinlerin ise günde 5 ceviz içi yemelerini öneren Akça, “Dünyanın en iyi kalpçileri mutfağa 5 ceviz girmesini öneriyor. Ceviz üretimini ve tüketimini artırmamız gerekiyor. Sağlıklı bir gelecek için cevize daha büyük önem vermeliyiz. Gelişmiş ülkeler, sabah kahvaltısında ceviz tüketiyor. Dondurmalarında bile ceviz kullanıyorlar” diye konuştu.

Ekolay.net

Çevrimdışı Mücteba

  • Moderatör
  • popüler yazar
  • *****
  • İleti: 9214
  • "En büyük keramet, istikâmet üzere olmaktır..."
"Ceviz üretimi teşvikle kayıt altına alınmalı"
« Yanıtla #6 : 09 Ağustos 2016, 01:18:39 »
Yerli Ceviz, Bademe İlgi Arttıkça Birileri İthal Ürünleri "Yerli" Adı Altında Satmaya Başladı!

Biz badem cenneti Datça'da yaşıyoruz. Maalesef bazı yıllar rekolte düşük oluyor ve ürün fiyatı çok yükseliyor. Bunu fırsat bilen satıcılar da ucuz ithal bademi maalesef Datça bademi adı altında satıyor. Biz iki yıldır bademi sadece pazardan köylüden alıyoruz. Badem satan dükkanlardan artık badem almıyoruz. Çünkü 100 birim Datça bademi üretiliyorsa en az 500 birim badem, Datça bademi adı altında satılıyor. Nasıl oluyor da 100 birim 400-500 birime çıkabiliyor? Benzer durumun Kırşehir Kaman'da da olduğunu düşünüyorum. Biz sadece üreticinin kendisinden ve ceviz piyasaya çıkar çıkmaz tüm sezon tüketebileceğimiz miktar kadar alıyoruz. Yoksa ilerleyen zamanda aynı ürünü bulmak mümkün değil.

Gıda Tarım Hayvancılık Bakanlığı'nın yerli ürünü desteklemesi, ithal ürüne ise ÖTV koyması gerektiğini düşünüyorum. Bu olmadığı sürece ithal ürünleri bize yerli ürün diye birileri satacak ve inanılmaz paralar kazanmaya devam edecekler. Karar'da bugün yayınlanan bu yazıya bir göz atalım.

"Ceviz üretimi teşvikle kayıt altına alınmalı"

Türkiye'nin önemli ceviz üretim merkezlerinden Kırşehir'in Kaman ilçesinde çiftçiler, fındıkta olduğu gibi cevize de teşvik primi verilerek satışının kayıt altına alınmasını istiyor.

Kaman Ziraat Odası Başkanı İbrahim Öncül, AA muhabirine yaptığı açıklamada, eylül ayının 15'inden sonra ilçede ceviz hasadının başlayacağını ifade ederek son 3-4 yılda yaşanan don olayları nedeniyle üreticilerin zarar ettiğini belirtti.

Geçen yılki olumsuz hava koşulları nedeniyle cevizin yüzde 80'inin zarar gördüğünü, bu yıl nisan ayındaki don olayının da verimi yüzde 50 etkilediğini vurgulayan Öncül, üreticinin cebinden harcayarak ürüne yatırım yapmaya devam ettiğini söyledi.

Ceviz Eylem Planı'nın 2012 yılında Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu tarafından Kaman'da açıklandığını hatırlatan Öncül, bu tarihten itibaren ceviz üretimine ciddi yönelme olduğunu, kapama ceviz bahçesinin 10 bin dönüme yaklaştığını kaydetti.

KAYIT OLMADIĞI İÇİN REKOLTE TAHMİNİ YAPILAMIYOR

Öncül, ürünün satışının kayıt altına alınmadığı için rekolte tahmini de yapamadıklarına işaret ederek fındıkta olduğu gibi cevizde de ton başına teşvik verilmesi halinde satışın hem kayıt altına alınabileceğini hem de devletin gelir elde edeceğini kaydetti.

Bu sayede üreticinin de arazilerini Çiftçi Kayıt Sistemi'ne aldıracağını söyleyen Öncül, "Ceviz üretimi kayıt altına alınarak teşvik verilmeli. Çiftçiler için önemli bir ürün. Fındıkta olduğu gibi cevizde de ton başına teşvik verilerek aynı zamanda ürün satışı kayıt altına alınabilir. Çiftçi de sattığı cevizin faturasını müstahsilden alır. Ceviz üretim alanları Çiftçi Kayıt Sistemi'ne alınır. Dolayısıyla yıllık rekoltemizi de belirlemiş oluruz." dedi.

10 BİN DÖNÜM KAPAMA CEVİZ BAHÇESİ VAR

Kaman'da arpa, buğday, nohut gibi tahıl ürünlerine prim verildiği için hem kayıt altına alınabildiğini hem de rekolte tahminin yapılabildiğini belirten Öncül, "Kaman'da yaklaşık 10 bin dönüm kapama ceviz bahçesi var. Kayıt rekoltesi konusunda bir rakam tutulamıyor. Arpa, buğday, nohut gibi cevizin satışı kayda girmediği için tam rekolte tahmin edilemiyor. Ceviz üretimine prim verilir, kayıt altına alınırsa ilçemiz ciddi bir üretim kapasitesine kavuşabilir." diye konuştu.

Ceviz üreticisi Halit Alkan da Ceviz Eylem Planı'ndan sonra köylerinde üzüm bağlarının ve sulak alanlara yakın arazilerin bile kapama ceviz bahçelerine dönüştürüldüğünü ifade ederek teşvik primi verilmesi halinde üretimin artacağını ve üretim tesislerinin kurulmasına vesile olabileceğini söyledi.

Kaynak:
http://m.karar.com/ekonomi-haberleri/kayit-altina-alinmali-211444?utm_source=manset_10lu&utm_medium=website&utm_content=manset_click&utm_campaign=anasayfa_ekonomi_manset

https://www.instagram.com/p/BIzUFf_AQxX/?taken-by=saglikliyasiyoruzcom