Gönderen Konu: Çin setti hakında bilinmeyenler  (Okunma sayısı 6381 defa)

0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Çevrimdışı Tuğra

  • popüler yazar
  • ******
  • İleti: 6599
Çin setti hakında bilinmeyenler
« : 17 Ağustos 2009, 02:03:23 »

Çin Seddi Çin'in kuzeybatısı boyunca uzanan dünyanın en uzun savunma duvardır. Kalıntıları Po Hay körfezinde deniz kıyısında başlar.



Pekin'in kuzeyinden geçerek batıya yönelir ve Huang-Ho nehrini ikiye bölerek güneybatıya uzanır. Gobi Çölü'nün güneyinden
batıya yönelerek devam eder.

İlk set M.Ö.7. yüzyılda Chu Krallığı tarafından günümüzdeki Henan eyaletinde yapılmış olup fazla uzun değildir.



M.Ö.3. yüzyılda Hun Tunguz ve Moğolların saldırılarını durdurmak ve ülkenin kuzey sınırlarını korumak için İmparator Qin Shin Huang (Çe-Huang-Ti) burayı boydan boya aşılmaz bir savunma duvarıyla kapatmaya karar verdi.

M.Ö.221 yılında daha önceki krallıkların yaptırdığı duvarları birleştirek uzattı. M.Ö.3. yüzyıldan M.S.17. yüzyıla kadar Çinliler seddi uzatmaya devam etmişlerdir. Seddi onaran ve savunma amaçlı kullanan son hanedan Ming Hanedanı (1368-1644) olmuştur.



Seddin yıkılmış olan kısımlarıyla birlikte uzunluğu 10.000 kilometreyi bulur. Bugün ayakta duran kısım Ming Hanedanı devrinden kalan 3.000 kilometrelik settir. Ancak asıl inşaat M.Ö.221 ile M.S.608 yılları arasında yapılmıştır.

Seddin kalınlık ve yüksekliği yer yer değişir. Genellikle duvarın yüksekliği 7 -10 metre taban kalınlığı 7 metre ve üst kalınlığı ise 6 metre civarındadır. Üzerinde atlar ve arabalar gidebilmektedir.



Duvar boyunca siperlik ve okçu delikleri vardır. 200 metrede bir gözetleme kulesi veya kale ve 9 kilometrede bir fener kulesi bulunur.

Duvar üzerinde yer yer saray ve tapınaklara da rastlanır. Bazı yerlerde setlerkademeli savunmaya imkan verecek şekilde bir kaç sıra halinde yapılmıştır.



Çin Seddi en uzun sürede yapılan ve en çok insan çalıştırılan yapıdır. M.S.555'te Beijing ile Datong arasındaki 500 km.lik duvarın yapımında 1.800.000 kişi çalıştırılmıştır.

Badaling dağının üzerinden geçen seddin sadece 200 metrelik kısmını yapmak için bile binlerce kişi çalıştırılmış ve bu kişilerin isimleri bir taşa yazılmıştır.
Çin Seddi Sonu Olmayan Bir Yolculuk…

Son yıllarda aydan görülüp görülmediği tartışılan Çin Seddi çok sayıda seyyahın görmek istediği yerler arasındadır... Eylül ayının 18’inde ısı 40 dereceye yakın güneşin parlak ışınları altında muhteşem esere doğru yola koyulduk... Çin Seddi’nde yürümek için yılın en uygun zamanıymış Eylül ayı. Bir de kış mevsiminde kar yağdığında; buz kaplayan duvara çıkmaya cesaret eden çok olmayınca ‘Kışın gelirsen duvarı kendine ait hissedersin’ diyorlar...



Muhteşem Mao Zedong ‘Kahraman olmayı arzulayanlar önce Çin Seddi’ne çıkmayı başarsınlar’ demiş. Kastettiği ülkeyi doğudan batıya doğru ikiye ayıran yaklaşık 7 bin km’lik duvarı bir uçtan bir uca kat etmek. Bunu atasözü olarak belleyen Çinliler için Çin Seddi hala kültürel kimliklerinin önemli bir parçası.
Çin Seddi’nin yapımına bugün gördüğümüz muazzam eseri ortaya çıkarmak amacıyla başlanmamış. Kesin tarih belli olmamakla birlikte beşinci yüzyılda bugünün Çin Halk Cumhuriyeti’nin yer aldığı bölgede yaşayan küçük devletler aralarında güvenlik amaçlı kuleler inşa etmişler. Çin büyük bir imparatorluk haline gelirken kuzeyden gelecek saldırılardan korunmak için kuleler aralarına örülen duvarla birleştirilince muhteşem bir mimari eser haline getirilmiş. 16’ıncı yüzyıla kadar aralıklı olarak kuleler ve duvarın yapımı devam etmiş.



Çin Seddi’nin yapımına bugün gördüğümüz muazzam eseri ortaya çıkarmak amacıyla başlanmamış. Kesin tarih belli olmamakla birlikte beşinci yüzyılda bugünün Çin Halk Cumhuriyeti’nin yer aldığı bölgede yaşayan küçük devletler aralarında güvenlik amaçlı kuleler inşa etmişler. Çin büyük bir imparatorluk haline gelirken kuzeyden gelecek saldırılardan korunmak için kuleler aralarına örülen duvarla birleştirilince muhteşem bir mimari eser haline getirilmiş. 16’ıncı yüzyıla kadar aralıklı olarak kuleler ve duvarın yapımı devam etmiş.

Çin Seddi yapımı hakkında söylenen bir çok hikaye var; Çin imparatoru duvarı kendi hanedanlığı döneminde bitirmek uğruna aralıksız çalıştırılan askerler köleler köylüler mahkumlar ve işçilerin gıdasızlıktan ölmesi duvarın bazı bölümlerinde insan kanı ve kemiğinin yapıma karışması bunlardan bazıları.

17’inci yüzyıldan sonra imparatorların ilgisi azalınca kendi haline bırakılan duvarın geçtiği bölgelerde yaşayan köylüler duvarın taşlarını söküp ev inşaasında kullanmışlar. Bugün duvarın kalıntılarının yüzde 30’undan azı iyi durumda.



Çin Seddi doğuda Sarı Deniz’den başlayıp batıda Gobi Çölü’ne kadar çöller dağlar ovalar aşarak uzanıyor. Duvarın yüksekliği 10 m genişliği 5 m uzunluğu 7 bin km civarında... Üzerinde yürüyebilmenin yanısıra beş at bir araba geçmeye yetecek genişlikte. Birçok gözleme kulesi ve kale bugün duvara çıkış noktası olarak kullanılıyor.

Pekin’in kuzeyindeki Badaling Kulesi Çin Seddi’ne giriş kulelerinin en meşhur olanı. Pekin’e 70 km ile en yakın olan Badalling kulesi 1950’de onarılmış. Hem ulaşılması hem de üzerinde yürümesi kolay ve güvenli olan diğer bir kule Pekin’e 80 km uzaklıktaki Mutianyu...

Simayai yamaç boyunca yükseldiğinden daha dik olup zinde olanların tercihi. Huanghua ve Jinshanling Pekin yakınlarında diğer iki kulenin bulunduğu duvara çıkış noktaları. Diğer bölgelerde birçok giriş noktaları var fakat hem ulaşım hem de doğa şartları daha zor.

Çin dehasının sembolü olan Çin Seddi’nin neden ve nasıl yapıldığı onbir yüzyıldan fazla bir dönem anlatılarak açıklanıyor. Dünya üzerindeki en uzun medeniyetlerden olan Çin birçok hanedanlıklar her hanedanlıkla değişen başkenti birçok din dil ırk ve kültürüyle oldukça zengin. Çin Seddi yolunda rehberimiz yıllar öncesinde kalan tarih bilgilerimizi tazelerken ufukta mavi bulutlar altında yeşil tepeler arasında uzayıp giden uçsuz bucaksız duvar görünmeye başlıyor.





forumgercek




〰〰〰〰🐠