Gönderen Konu: Çinili Köşk  (Okunma sayısı 8195 defa)

0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Çevrimdışı Tuğra

  • popüler yazar
  • ******
  • İleti: 6599
Çinili Köşk
« : 13 Kasım 2009, 10:04:25 »



Çinili Köşk arkoloji Müzesi karşısındaki iki katlı enterasan binadır.Fatih Sultan Mehmed'in Topkapı sarayında yaptırttığı ilk bina olma özelliğini taşır.1472 tarihli yazlık köşk.sütunlarla hareketlendirilmiş cephesi.eyvanlı terası ve kesme çini dekoru ile Selçuklu tesirindeki bir erken Osmanlı örneğidir.Giriş duvarındaki uzun bir kitabe yer almıştır.

Giriş bölümü,üzeri kubbeli bir mekan olup,yanlarda tonozlu odalar yer vardır.13-19 yy.Selçuklu ve osmanlı dönemlerine ait seramik ve çiniler kronojik sıralı sergilenmiştir 16 yy.İznik yapımı çiniler müzenin önemli reserleridir.Fatih Sultan Mehmet tarafından 1472 tarihinde yaptırılan köşk İstanbulşdaki en eski Osmanlı sivil mimarlık örneklerinden biri.



1875-1891 yılları arasında Müze-i Hümayun(İmparatorluk müzesi)olarak kullanılmıştır.1953 yılında Türk ve İslam eserlerinin sergilendiği Fatih Müzesi adı altında ziyarete açılmış,1981 yılında konumu nedeniyle İstanbul Arkeloji Müzelerine devredilmesi uygun görülmüştür.Çinili Köşkün giriş cephesi tek,arka tarafı ise iki katlıdır.Girişinde 14 sütunlu mermert bir revak vardır.



Giriş eyvanı mozaik çinilerle süslüdür.6 oda ve birde orta salondan oluşan köşkte Selçuklu ve Osmanlı dönemine ait çeşitli çini ve seramikler sergilenmektedir.Müze ve depolarında yaklaşık 2000 adet eser bulunmaktadır.Mimar Sinan tarafından yapılan köşk,iki katlıdır.Ortada tonozlar üzerine oturtulmuş bir ana kubbeden,köşelerde ise yine kubbeli bölmelerden meydana gelmiştir.



Ön tarafta tek parça beyaz mermerden ondört sütuna dayanmış bir revak vardır.Binanın içi boydan boya beyaz,kahverengi,lacivert ,firuze çinilerle süslenmiştir.Firuze çiniler altı köşeli,bunlrın arasına serpiştirilen lacivert çiniler ise üçgen şeklindedir.Bugün de sanatseverlerin hayranlıkla seyrettiği çinilerin güzelliği yüzünden adına Çinili Köşk denmiştir.Ayrıca burada Fatih Sultan Mehmet ile ilgili eşyaların bir kısmının sergilendiğini de hatırlatayım.





akgeziler.com

Çinili Köşk (Arkeoloji Müzesi) - 3D Sanal Tur

« Son Düzenleme: 10 Kasım 2010, 12:06:34 Gönderen: Tuğra »
〰〰〰〰🐠

Çevrimdışı aydeniz

  • yazar
  • ****
  • İleti: 560
  • Hakka kul olmak
Ynt: Çinili Köşk
« Yanıtla #1 : 13 Kasım 2009, 10:48:49 »
maşaAllah, muhteşem eserlerimiz var,gurur duyuyorum tarihimizle.Paylaşımınız içinde ayrıca teşekkürler Tuğra

Çevrimdışı Tuğra

  • popüler yazar
  • ******
  • İleti: 6599
Rüstem Paşa Cami
« Yanıtla #2 : 10 Kasım 2010, 12:05:06 »
Tahtakale’de Hasırcılar Caddesi üzerinde bulunan bu cami, Kanuni Sultan Süleyman’ın damadı ve aynı zamanda Sadrazam olan Rüstem Paşa tarafından 1560 yılında Mimar Sinan’a yaptırılmıştır. Mimar Sinan burada sekiz dayanaklı ilk kubbe denemesini uygulamıştır.

Cami merkezi plânlı olup, alt kısmına mahzenler, depolar ve dükkanlar yapılmıştır.Caminin revaklı avlusuna iki taraftan merdivenle çıkılmaktadır. 1962 yılında dış saçaklar, 1968’de de minaresi, dış avlusu ve zemin duvarları onarım geçirmiştir.

Dikdörtgen plânlı caminin merkez kubbesi kemerlerle dört fil ayağına ve sütunlara oturtulmuştur. Köşelerdeki kemerler yarım kubbe şeklindedir. İki yanlardaki sekizgen plânlı iki fil ayağı ile mekân üç kısma ayrılmış, ortadaki merkezi alan kare, kubbe kaidesi ise sekizgen şeklindedir. Yanlarda birer uzun dikdörtgen iki yan sofa bulunmaktadır. Bu sofalar ikişer büyük kemerle üç kısma ayrılmış ve her kısım tonozlarla örtülmüş ve üzerlerine küçük kubbeler yerleştirilmiştir.

Giriş cephesi, küçük fakat çarpıcı iç mekan duvarları, devrinin en meşhur İznik çini örnekleri ile süslüdür. Çiniler geometrik, yaprak ve çiçek motifleri ile bezenmiştir.

Caminin avlusu bir tavanla örtülmüştür. Bu tavan, kenardaki sütunlar arasına yapılmış kemerlerle son cemaat yerinin kemerleri üstünü örtmektedir. Son cemaat yeri altı sütunla beş kısma ayrılmış olup, her kısmın üstü kubbelidir.

Caminin sağında binaya bitişik tek şerefeli bir minaresi vardır.
 
Kenthaber Kültür Kurulu













Buyurun 3 boyutlu olarak gezin

Rüstem Paşa Camii - 3D Sanal Tur
〰〰〰〰🐠