Gönderen Konu: Emzik ile ilgili bilmeniz gerekenler  (Okunma sayısı 8447 defa)

0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

osmanli

  • Ziyaretçi
Emzik ile ilgili bilmeniz gerekenler
« : 06 Eylül 2009, 04:33:47 »

Emzik ile ilgili bilmeniz gerekenler    
Bebeğiniz için emzik kullanma ya da kullanmama kararı sizindir. Tıpta da bu konuda ortak bir karar bulunmuyor. Sizin ve bebeğiniz için neyin en iyi olduğuna karar verirken, emziğin avantaj ve dezavantajlarını da gözönünde bulundurun.

Mayo Clinic'in web sitesinde yer alan habere göre, birçok bebek güçlü emme refleksine sahip. Hatta bazı bebekler doğmadan önce elinin başparmağını ya da diğer parmaklarını emer. Beslenmenin ötesinde emme, sakinleştirici ve yatıştırıcı etkiye sahip. Bugün dünyada birçok aile emzik kullanıyor. Peki bebeğiniz için emzik ne kadar iyi? Amerikan Pediatri Akademisi emziklere yeşil ışık yakıyor. İşte size emzik kullanmanın avantaj ve dezavantajları:

Avantajları:

Bazı bebekler için emzik, beslenme arasındaki memnuniyetin anahtarıdır. Emziğin diğer avantajları ise şunlar:

- Emzik, mızmız bebeği sakinleştirir. Bazı bebekler, ağızlarında bir şey emdiklerinde mutlu olurlar.

- Emzik, geçici bir avunma sağlar. Bebeğiniz acıktığında, mamasını hazırlamanız için ya da emzirecek uygun bir yer bulmanız için size birkaç dakika kazandırır. Emzik ayrıca bebeğinize yapılan aşılar ya da kan testleri sırasında işe yarayabilir.

- Emzik bebeğinizin uykuya dalmasına yardımcı olur. Eğer bebeğiniz yatışmazsa, emzik onu kandırabilir.

- Emzik, ani bebek ölümü sendorumu riskini azaltmaya yardımcı olabilir. Araştırmacılar, uyurken emzik kullanımı ile ölüm riskinin azalması arasında bir ilişki tespit ettiler.

- Emzikler emrinize her an hazırdır. Emzik kullanmak istemeyince, atabilirsiniz. Eğer bebeğiniz başparmağını ya da parmaklarını emme alışkanlığı kazanırsa, bunu bıraktırmak daha zor olabilir.

Dezavantajları:

- Erken başlanan emzik bebeğin anne sütünü emmesini engelleyebilir. Göğsü emmek emzik ya da biberon emmekten farklıdır. Bazı bebeklere çok erken emzik verilirse, annesinin memesini emmeyi öğrenirken güçlükler yaşayabilir.

- Bebeğiniz emziğe bağımlı hale gelebilir. Eğer bebeğiniz uyumak için emzik kullanıyorsa, emzik ağzından çıktığında gecenin bir yarısı ağlar.

- Emzik kullanımı, orta kulak enfeksiyonu riskini artırabiliyor. Ancak, orta kulak enfeksiyonları bebekler 6 aylık olana kadara az görülmektedir.

- Uzun süreli emzik kullanımı, diş problemlerine neden olabilir. Bebeğin ilk yılı boyunca normal emzik kullanımı uzun-süreli diş sorunlarına yol açmaz. Ancak daha uzun süreli emzik, üst ön dişleri dışarıya doğru çarpıklaşabilir ya da çıkan dişler düzgün bir sırada olmayabilir.

Emzikle ilgili bilmeniz gereken diğer konular:

Eğer emzik kullanmayı tercih ettiyseniz, bunları aklınızdan çıkarmayın:

- Bebek meme emmeye iyice alışına kadar bekleyin, sabırlı olun. Bebeğin meme emerken rutin oluşturması birkaç haftadan uzun sürebilir. Eğer bebeğinize anne sütü veriyorsanız, uzmanlar emzik vermek için bebeğinizin 1 aylık olmasını beklemenizi öneriyor.

- Bebeğiniz her ağladığında emzik vermeyin. Bazen pozisyon değişikliği ya da beşiği sallamak bebeği sakinleştirebilir. Eğer bebeğiniz açsa, emzirmeyi ya da mama vermeyi deneyin.

- Tek parça ve bulaşık makinesinde yıkanabilen emzik seçin. Emzikler parçalandığı zaman tehlikeli olan iki parçadan oluşuyor. Şekli ve dayanıklılığı önemlidir. Çocuğunuzun hoşuna giden emzikten elinizin altında birkaç tane daha bulundurun. Çünkü, birçok bebek, alıştığını emziğin dışındakileri reddediyor.

- Bebeğinizin emziğe alışmasına izin verin. Eğer emzikle ilgilenmezse, daha sonra tekrar deneyin. Bebeğiniz uyurken emzik ağzından düşüyorsa tekrar vermeyin.

- Emziği temiz tutun. Emziği bebeğinize vermeden önce, sabunla ve suyla yıkayın, iyice kurutun. Temizlemek için emziği ağzınıza almayın, bu şekilde sadece bebeğinizin ağzına daha fazla mikrop yayarsınız.

- Emziğinizi koruyun. Sık sık emziği değiştirin, bozulma belirtilerini gözlemleyin. Eskimiş ya da çatlamış emziğin parçaları kopabilir ve tehlikeli hale gelebilir. Boynuna dolanma riski nedeniyle, emziğe özellikle bebeğiniz uyurken ip ya da askı takmayın.

Emziği bırakacağınız zamanı bilin. Eğer kulak enfeksiyonu gibi bir kaygınız varsa bebeğiniz 6 aylık olduğunda emziği bıraktırmaya başlayın. Kendi haline bırakılırsa birçok çocuk, 2 ile 4 yaş civarında emziği bırakır. Çocuğunuzun emzik kullanımı konusunda kaygılarınız varsa, çocuğunuzun doktoruna danışın.


Zaman Online
« Son Düzenleme: 07 Eylül 2009, 13:38:34 Gönderen: Nefer »

Çevrimdışı Budak

  • araştırmacı
  • ***
  • İleti: 267
Ynt: Emzik ile ilgili bilmeniz gerekenler
« Yanıtla #1 : 06 Eylül 2009, 22:34:42 »
Ben emziği hiç hijyenik bulmuyorum. K e44))imseyede tavsiye etmem.

Çevrimdışı azizistanbul

  • yazar
  • ****
  • İleti: 673
Ynt: Emzik ile ilgili bilmeniz gerekenler
« Yanıtla #2 : 07 Eylül 2009, 12:28:35 »
emzik hijyenik değil. ama bazı bebekler varki mecbursunuz. kullanmama şansınız yok. bizede doktorumuz sakın kullanmayın dedi ama. o çocuğu sabaha kadar doktor bakmıyor.

ayrıca fazla hijyene de gerek yok. çocuğun biraz mikropta alması lazım.
bi yakınımızın çocuğu çok sık hasta oluyordu. doktor tahlillerden sonra demiş ki . bu kadar da olmaz ki sen bu çocuğu hiç mi sokağa çıkarmıyorsun.

tabiri caizse 40 kiloluk bir adamın 120 kiloluk bir adamı güreşte yenmesi gibi. insanı hasta etmeye gücü yetmeyecek bakterilerin bile çok korunmuş vücütları hasta etme ihtimali var.
جُلُوسُكَ سَاعَةً عِنْدَ حَلَقَةٍ يَذْكُرُونَ اللهَ خَيْرٌ مِنْ عِبَادَةِ اَلْفِ سَنَةٍ

Çevrimdışı HASBİHAL

  • Yeni üye
  • *
  • İleti: 28
Ynt: Emzik ile ilgili bilmeniz gerekenler
« Yanıtla #3 : 07 Eylül 2009, 17:49:39 »
Ben emziği hiç hijyenik bulmuyorum. K e44))imseyede tavsiye etmem.

haklısınız kardesim katılıyorum

Çevrimdışı Gül_Sultan

  • popüler yazar
  • ******
  • İleti: 2139
Ynt: Emzik ile ilgili bilmeniz gerekenler
« Yanıtla #4 : 08 Eylül 2009, 02:16:40 »
ayrıca fazla hijyene de gerek yok. çocuğun biraz mikropta alması lazım.
bi yakınımızın çocuğu çok sık hasta oluyordu. doktor tahlillerden sonra demiş ki . bu kadar da olmaz ki sen bu çocuğu hiç mi sokağa çıkarmıyorsun.

   :) :) :)  Hatta sokakla haşir neşir olan çocuk daha az hasta oluyor. Zamanında toprak bile yemişiz elhamdülillah şimdi sağlıkla ilgili hiç bir problemimiz yok. Vücud mikroplara karşı daha dirençli oluyor. En basit örnek doğudan batıya çalışmaya giden işçilerin çocukları akşama kadar sere serpe ortalıkta geziyorlar, fakat evde büyüyen çocuk kadar hastane yüzü görmemişlerdir.

  Yalnız buradaki emzikler fıtri değil, kanserojen madde içerebilir.

  Paylaşım için teşekkrüelr Osmanlı kardeşim.
Dünya geçer, İnsan göçer ancak kurtuluş Müttakîlerindir.

Çevrimdışı hizmetci

  • yazar
  • ****
  • İleti: 551
  • Evladim sen dogru ol, egri belasini bulur
Ynt: emzikle ilgili bilmeniz gereken seyler
« Yanıtla #5 : 13 Aralık 2009, 23:30:20 »
     Parmak Emme

Emziğin ve parmak emmenin zararı olup olmadığı, hangi yaşta bırakılması gerektiği gibi konularda merak edilenleri Plusdent Diş Kliniği�nden Diş Hekimi Onur Öztürk�e sorduk.

Çocuklar daha anne rahmindeyken parmaklarını emmeye başlar. Emmek onların ilk gelişen reflekslerindendir. Bebekler ve küçük çocuklar başparmaklarını, diğer parmaklarını, emziklerini ya da biberonlarını emebilirler. Bu durum onların kendilerini güvende ve mutlu hissetmelerini sağlar. Ancak ilerleyen yaşlarda halen devam eden emzik, biberon kullanımı ya da parmak emme alışkanlığı dişlerin pozisyonlarında problemlere neden olur.

Çoğu çocuk emziği, biberonu ya da baş parmağını emme alışkanlığını kendi kendine 2-4 yaşları arasında bırakır. Bu davranış çocuğun uyanık olduğu ve çevresini keşfettiği zamanlarda derece derece azalır. Bunun dışında akranlarının baskısı okul çağındaki birçok çocuğun emziği bırakmasını ya da parmaklarını ağızlarına götürmesini engellemesine yardımcı olur. Çocuğun 4 yaşından sonra bu alışkanlığı kendi kendine bırakmaması durumunda ailelerin olaya ciddiyetle eğilmesi gerekir. Üzerinde durulmayan emzik kullanımı ve parmak emme alışkanlığı, dişlerin yer değiştirmesine; üst dişlerin öne, alt dişlerin arkaya çekilerek diş aralarında açıklıklar meydana gelmesine neden olur. Bu dönemde bıraktırılabilirse bu açıklıklar kapanır. Ancak 3-4 yaşından sonra meydana gelen açıklıklar kalıcı hale gelebilir. 3-4 yaşlarına kadar emzik emen çocuklarda V tipi üst çene ve dolayısıyla ile yüz yapısında bozulma meydana gelebilir. 4 yaş civarına kadar emzik emmeye devam eden çocuklarda ise kulak ve burun hastalıkları daha sık gözlenir. Ayrıca dişlerde meydana gelen çarpıklık nedeniyle çürükler oluşur.
Bebeği uyurken biberon ile beslemek ya da bütün gün ağzında biberon ile dolaşmasına izin vermek bir bebeğe kazandırılabilecek en zararlı alışkanlıklardan biridir. Bu alışkanlığa sahip çocuklarda diş çürüğü yaygın olarak görülür. Literatürdeki adı “biberon çürüğü” olan bu çürükler, özellikle ön dişlerin tamamını kaplar ve çocukların çok erken yaşta dişlerini kaybetmelerine neden olur. Bu durumun sonucunda da  diş dizileri bozulur, beslenme ve psikolojik bozukluklar meydana gelir. Çocuk erken yaşta dişlerini kaybederse yuvaya başladıktan sonra arkadaşlarının arasında kendini kötü hisseder ve bu da ciddi psikolojik problemlere neden olabilir. Bu nedenle aileler biberon kullanımında çok dikkatli olmalı, özellikle biberon alırken küçük delikli emziği olan biberonları tercih etmeleri gerekir. Bu sayede çocuk biberonu emerken güç sarf edeceği için yanak, dil ve çene kasları gelişir. Ayrıca sütün, mamanın veya meyva sularının sürekli olarak dişler üzerinde kalması çok hızlı çürük oluşumuna neden olur. Bu nedenle biberon hiçbir zaman emzik gibi kullandırılmamalıdır. Çocuğun bu durumda kalmaması için mümkün olduğunca erken dönemde biberon kullanımının bıraktırılması sağlanmalı ve çocuk bardak kullanmaya alıştırılmalıdır. Ancak çocuk alışkanlıklarını ısrarla devam ettirmek istiyorsa şu yöntemlere başvurulabilir:

• Emzik emme süresi mümkün olduğunca kısıtlanmalı, emzik kesinlikle şeker, reçel gibi besinlere batırılmamalıdır.
• Çocuk emzik emmek istediğinde sevdiği bir sebze ya da meyve verilerek onunla oyalanması sağlanmalıdır. Bu tür şeyleri yerken tek başına bırakılmamalı, emmesi önlenmelidir.
• Emziği emmediği durumlarda sözle veya hediye ile veya bak büyüdün işte gibi sözlerle mükafatlandırılarak bırakmaya teşvik edilmelidir.
AllahIM BANA SENIN SEVGINI; SENIN SEVDIKLERININ SEVGISINI VE BENI SANA YAKLASTIRAN HERSEYIN SEVGISINI VER!!!AMIIN.