Gönderen Konu: Çocuklarda Dini Eğitim Ne Zaman Başlamalı?  (Okunma sayısı 3897 defa)

0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

zaman_1453

  • Ziyaretçi
Çocuklarda Dini Eğitim Ne Zaman Başlamalı?
« : 14 Mart 2012, 01:38:54 »

Çocuklarda Dini Eğitim Ne Zaman Başlamalı?

Dinî eğitim ve terbiye açısından çocuğun girdiği en mühim devre, onun konuşmaya başladığı dönemdir. Bu devrede çocuk artık söyleneni anlıyor, düşüncelerini az çok anlatabiliyor, kısacası muhatap olabiliyor demektir.

İşte, bu devreden sonra ebeveyne büyük mes‘ûliyet düşüyor. Çünkü çocuk, dünyaya öğrenmek için gelmiştir. Onun nasıl bir kişi olacağını, aldığı eğitim tâyin eder. Şahsiyeti ona göre teşekkül eder.
Din eğitimi, çocuğun kendi dünyasının dışına yönelebilmesini sağladığı için, kesinlikle geciktirilmemeli, zamanında verilmelidir. Fakat zorlamadan, nefret ettirmeden, sevdirerek bu işi yapmalıdır.
Sünnette, hayra-iyiliğe, ibâdete alışkanlık için en iyi zamanın, çocukluk ve gençlik devresi olduğuna işaret edilmekte... Nitekim hadîs-i şerifte, “Çocuk sağını solundan ayırmasını bildi mi ona namazı emredin” (Sünenü Ebî Dâvud, Salât 26)  buyurulmaktadır.

Eğitimi-terbiyeyi çocukken alan, ilmi gençken öğrenen, sanki onu taş üzerine nakşetmiş gibidir. Bu sebeple, Kur’ân-ı Kerim de o devrede öğrenilmelidir. Kim Kur’ân'ı gençliğinde öğrenirse, onu etine ve kanına mezcetmiş gibi olur. Büyüdüğünde öğrenen, elinden çabuk kaçırır; çünkü bu, âdeta su üzerine yapılan nakış gibidir.

İbn-i Sînâ'ya göre; çocuk sütten kesilir kesilmez, kötü huylar edinmeden dînî eğitimine başlanmalıdır. İlk eğitim nazariyecilerinden İbn-i Sahnun'a göre de, “Kur’an genç yaşta öğrenilmelidir. Çünkü Kur’an, o yaştaki kişinin etiyle-kanıyla karışır.”
Bazılarına göre ise, din eğitimine dördüncü yaştan itibaren başlamalıdır. Çocuklar on beş yaşına kadar yazı ve telkin yoluyla öğrenmeli, on beşinden sonrası için müzâkere yolu tercih edilmelidir.

[Fazilet Takvimi]

« Son Düzenleme: 12 Kasım 2012, 02:35:05 Gönderen: Mücteba »