Gönderen Konu: Çocuklarımızı Neden Doğal Beslemek Zorundayız?  (Okunma sayısı 2569 defa)

0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Çevrimdışı Mücteba

  • Moderatör
  • popüler yazar
  • *****
  • İleti: 9214
  • "En büyük keramet, istikâmet üzere olmaktır..."

Çocuklarımızı Neden Doğal Beslemek Zorundayız?


Bağımlılık yapan monosodyum glutamat, emilgatör, lesitin, gıda boyası v.s. maddelerin varlığından insanların bihaber olduğu yıllardı. 1988’li yıllarda hazır gıdaların ambalajlarının çevreyi kirlettiği, alüminyum ve naylon ürünlerinin tehlikesi gibi konular bugünkü kadar gündemde değildi. İçindekiler bölümlerindeki “minik yazıların” ne anlama geldiğini kimse bilmez ve okumazdı.

İlk çocuğumu bütünüyle hazır gıdalardan uzak tuttuğumu söyleyemem. 1995 yılının yaz ayında oğlum Şirinler çizgi filminin mavi kocaman dondurmasına çok özenmişti. Ben de dayanamayıp aldım. Oğlum, tahta çubuk üzerindeki mavi dondurmayı severek bitirdi. Dondurma bittiğinde oğlumun dili de mavi olmuştu. Dilinin mavi oluşunu o an pek önemsememiştim. Ne yazık ki ertesi gün tuvaletini mavi olarak yapmıştı. İşte o zaman anladım ki yediği dondurma doğal değildi. Mavi bir boyaydı. O mavi boya, mavi zehir oğlumun gece boyunca içinde kalmıştı. Ağzının içini, yemek borusunu, midesini ve bağırsaklarını maviye boyamıştı. O günden sonra hazır gıdaların çocuklar için ne kadar tehlikeli olabileceğini anladım.

Günümüzde gayet süslü dekoratif yiyecek ve içecekler mevcut. Resimler üzerinden seçilip, fısıltı gazetelerinin ve kahramanların etkisi ile beğendirilmeye çalışılan menüler. İşte ben oğluma aldığım dondurmada bu hatayı yapmıştım.

Annenin yediği, içtiği bebeğe sirayet eder

Dokuz aylık bir “beraber var olma yolculuğundan” sonra, sırası gelen ruhu dünyaya teslim ediyorsunuz. Önemli bir vazifeyi üstlenen anne, elbette bu süre içinde yediği, içtiği, hatta konuştuğu şeylere dikkat etmelidir. Bazen isteklerimin ve hayallerimin de yavrularıma ettiğim duaların içine sirayet ettiğini dahi düşünüyorum.

Oğlum dünyaya gelirken duyduğu ilk kelimeler: Dualar, salavatlar ve güzel sözlerdi. Bağırma, kızma ve kötü sözler asla duymadı. İlk duyduğu sözlerin ona ömür boyu tesir edeceğine inandığım için dünyaya gelişini “hoş geldin merasimi” olarak gördüm.

Bebekler için uygun yıkama suyu

Hazır ürünlere şüphe ile baktığım için, yeni doğan bir bebek için en uygun yıkama suyu şöyledir: Bebek yıkama leğenine hazırlanan ılık suyun içine doğal bir köy yumurtasının sarısı kırılır. Temiz eller ile su çırpıldığında suyun zaten köpürdüğü görülecektir. Bebeğin bu su ile yıkanıp yine pamuklu yumuşak ve asla deterjanla yıkanmamış bir bebek havlusu ile usulca kurulanması yeterli olacaktır. Durulama suyu da aynı şekilde yapılabilir. Daha sonraki günlerde banyo sonrası ev yapımı veya doğal olarak üretilen köy tereyağı eritilerek krem haline getirilir ve bebeğin pişik olma ihtimali olan yerlerine ılık ılık sürülür.

Eski usul kundaklama

21 Temmuz 2010 tarihinde, Dr. Harvey Karp ve Teknikleri adlı seminere katılmıştım. Bu programda İngilizce: “Türkler gibi kundak yapın, eskiler gibi kundaklayın” denmesi beni oldukça şaşırtmıştı.

1988’de bebeğimi eski usulde kundaklama isteğim tepki ile karşılanmıştı. Eski bilgilerin kötülendiği, aksine yeni diye sunulan bilgilerin savunulduğu dönemlerdi. Birçok kanıtlanmış bilgiyi böylelikle yok ettik. Sonuç olarak yabancı bilim adamları keşfettikleri güzellikleri bize İngilizce olarak sunuyorlardı.

Üç evladımı da 40 gün boyunca eski usulde kundakladım.Pamuklu ince bezlerden kundaklar dikip hazırlamıştım. Bebek, anne karnında geçirdikleri 9 aydan sonra dünyaya gelince sıcak ve dar bir ortam ister. Ağlaması ve huzursuz olması da bundandır. Anne kucağını sevmesi kucaktan kucağa gitmesi de bu sıkışık hayatını geri istemesindendir. İnsan psikolojisi ve fizyolojisi asla bir anda oluşan büyük değişikliklere hemen alışamaz. Alışmak için zaman gereklidir. Bebek için bu alışma dönemi kundak ile geçirilebilir.

Kimyasal üretim hazır bezler

Yeni doğan bebeklere hazır bez kullanma anlayışına endişe ile bakıyorum. Bir bebeği en (hijyen) temiz bir ortamdan, “hijyen” dediğimiz makine üretimi bir beze mahkum etmek ne kadar sağlıklı olabilir? Çift kat dokunmuş beyaz pamuklu bezler vardır. Metre hesabı alıp kenarları dikildikten sonra elde yıkama usulü ile çocuğun bezlenmesi tuhaf karşılanabilir. Ancak bir bebek bezinin doğada toprağa 500 yılda karışıyor olması hazır bezlerin ne denli kuvvetli bir kimyasaldan üretildiğini gösteriyor. En azından 40 gün boyunca ya da ek besine geçene kadar bebeklerde hazır bez kullanmayabiliriz.

Çocuklarınız için en sağlıklısını seçin

Aileler “Çocuklarının sağlıklı bir ortamda büyümesini” isterler. Bunun için ellerinden geleni yaptıklarını söylerler. Sağlık, bazılarına göre sadece beden olabilir. Benim için sağlık kelimesi hem ruh hem de beden sağlığını kapsar. “Çocuklarımız geleceğimiz” derken onların geleceklerini “karanlık zehirlerin” eline bırakmamalıyız.

Neredeyse 30 yıllık annelik tecrübemde şunu anladım ki:
“Anne sevgisinden uzak, soğuk makinaların ürettiği, janjanlı ve bol renkli, yalancı reklamlarla piyasaya sunulan ürünlerden uzak durdukça çocuklar daha sağlıklı büyüyorlar. Biyolojik yapıları sağlam oluyor. Ruh halleri daha sakin kalıyor. Saldırganlıkları azalıyor.”



YAZAR: HABER MERKEZİ | TARİH: EYLÜL 2015 | AİLE | http://insanvehayat.com/cocuklarimizi-neden-dogal-beslemek-zorundayiz/