Gönderen Konu: Cuma Namazında Yapılan Bazı Yanlışlıklar  (Okunma sayısı 5346 defa)

0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Çevrimdışı ücharfbeşnokta

  • Tarih öğrenmek farzdır...
  • aktif okur
  • **
  • İleti: 180
  • Kabı ayrı olanın Tadıda ayrı olur
    • zat-ı muhterem
Cuma Namazında Yapılan Bazı Yanlışlıklar
« : 16 Aralık 2012, 15:42:23 »

Evet kardeşlerim değerli üyeler sevgili misafirler
Bu yazımız dada sizlere dilimizin döndüğü kadar Cuma gününde yani cuma namazında yapılan yanlış varmı veya doğru bildiğimiz yanlışları onları ele almaya çalışacağız.
Malum olduğu üzere Cuma sûresinin, cuma namazının farz kılındığını bildiren ayeti celile Ey îmân edenler Cuma günü namaza çağırıldığı (ezan okunduğu) zaman, Allâh’ı zikretmeye koşun ve alış-verişi bırakın... âyet-i kerimesi buna delildir. Bunu kimse inkar edemez, İnkarı ise küfürdür.
Burada hem fikiriz Müslümanlar olarak, olmamızda elzem zaten.
Bundan sonrasını ise tefsir kitaplarımız  hadis kitaplarımız fıkıh kitaplarımızda  nasıl olacağı nasıl kılınacağı veya ne yapmamız gerektiğini alenen açıklamıştır. Bize sadece onlara harfi harfine uymak, onları uygulamak amel etmek düşüyor..
Bazı kişiler çıkıp bazı şeyler yapmaya çalışıyorlar. Vay şöyleydi de vay böyleydi. Tabi bunu diyen sözde kişiler koca koca kişiler. Belki isminin evvelinde unvan ismi bile var. O kimse bunları söyleyince İslami islamın kaidelerini tam bilmeyen kimseler ne yapıyor onları tatbik etmeye başlıyorlar.
Aslında bilmiyorlar ki doğru tekdir katıdir değiştirilemez, kendi kafaya göre yorumlanamaz. Kaideyi, usûlü, kuralı, ne derseniz deyin, koyan değiştirir ancak. Kısacası İslâm'da Şâri' Allah ve Rasûlüdür; kuralları esasları onlar koyar, onlar değiştirebilir. İşte şu ibareler bütün islamın kuralları için geçerlidir, umumdur.


Gelelim konumuza.
Sadece Cuma namazları için değil, cemaatle kılınan diğer namazlar için dahi mescide gidecek kimselerin, kokusu diğer insanları rahatsız eden soğan, sarımsak ve pırasa gibi yiyecekleri pişirmeden çiğ olarak yememeleri lazımdır. Zira bir hadis-i şerifte “Kim sarımsak, soğan, pırasa yemişse, mescidimize yaklaşmasın. Çünkü insanoğlunun rahatsız olduğu şeyden melekler de rahatsız olur” buyurulmuştur..
O halde buna uymalıyız, amel etmeliyiz.
Cuma günü camiye giden kimse başkalarına eziyet vermemesi ve hutbenin de başlamaması şartıyla hatibe yakın yere kadar gidebilir. Başkalarına rahatsızlık verecekse veya hutbe başlamış ise bulabildiği yere oturur. Eğer yer bulamaz ve ileri saflarda da boş yer olursa zarureten boş yere kadar gidebilir
Hatip minbere çıkınca cemaatin konuşmayıp sükût etmesi, susması selam alıp vermemesi, selâmlaşmaması, nafile namaz kılmaması icap eder, kılmaması gereklidir.
Hattâ hutbede Peygamber Efendimiz (s.a.v.)’in mübarek isimleri anılınca, zikredilince cemaatin Salât-ü Selam’da bulunmaksızın yalnız dinlemekle iktifa etmesi daha faziletlidir. İmam-ı Ebû Yûsuf Hz.’den rivayet edilen bir kavle göre bu halde gizlice Salât-ü Selam okunur. (Büyük İslam İlmihali Cuma Namazı bahsi)


Zira Ebû Hureyre (r.a.) Hz.’nin rivayet ettiği bir hadis-i şeriflerinde Peygamber Efendimiz (s.a.v.)
“Cuma günü imam hutbe okurken arkadaşına sus desen hata yapmış olursun” buyurmuşlardır. Hutbe, namazdaymış gibi susularak dikkatlice dinlenir. (Elmalılı, Hak Dini, Kur'an Dili)
Fıkıh kitaplarımızdan olan ve şu anda Hanefi mezhebine mensup olanların amel ettiği Kûduri Şerif kitabımızda ise
İmam Cuma günü hutbe için minbere çıktığı vakit, hutbeyi tamamlayana kadar cemâat namazıda konuşmayı da bırakır
Riyazü’s- Salihin isimli kitapta ise ayrıca hatip hutbeye çıktığında; ister cumanın sünneti olsun isterse diğer nâfileler olsun namaza başlanmaması gerekmektedir. Hutbe saygılı bir şekilde dinlenilir; bu hususta Muaz bin Enes el- Cüheni (r.a) şöyle buyurmuştur: “Allah’ın Rasulü, cuma günü imam hutbe okurken, dizlerini dikerek iki elini birleştirip oturmayı yasakladı”
Hal böyle olunca bizlere sadece amel etmek uygulamak düşüyor. Mevlam cümlemizi bihakkın amel edenlerden eylesin.
( Muhtelif eserler - sadakat.net - ücharfbeşnokta )


« Son Düzenleme: 20 Aralık 2012, 10:32:36 Gönderen: Mücteba »
İhmal ihanete eşittir...

Tarih yazılırken okunmaz, yazıldıktan sonra okunur...

Çevrimdışı azizistanbul

  • yazar
  • ****
  • İleti: 677
Ynt: Cuma Namazında Yapılan Bazı Yanlışlıklar
« Yanıtla #1 : 20 Aralık 2012, 10:26:54 »
yazı tipi çok yorucu.
جُلُوسُكَ سَاعَةً عِنْدَ حَلَقَةٍ يَذْكُرُونَ اللهَ خَيْرٌ مِنْ عِبَادَةِ اَلْفِ سَنَةٍ

Çevrimdışı gazze

  • Yeni üye
  • *
  • İleti: 28
  • Sadakat Forum "Seviyeli İslami Forumunuz.."
Ynt: Cuma Namazında Yapılan Bazı Yanlışlıklar
« Yanıtla #2 : 09 Aralık 2014, 01:18:54 »
Eksik bilgim yoktur diye dusunuyordum ama okudugumda bir sey daha ogrenmis oldum Allah razi olsun.