Gönderen Konu: Dijital Fotoğraf Makinesi Satın Alma Rehberi  (Okunma sayısı 12490 defa)

0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Çevrimdışı Ber-ceste

  • yazar
  • ****
  • İleti: 551
Dijital Fotoğraf Makinesi Satın Alma Rehberi
« : 20 Ekim 2008, 20:08:46 »


Öncelikle İhtiyaçlarınızı Doğru Olarak Belirleyin:
Bir fotoğraf makinesi almadan önce makineyi ne için kullacağınızı belirlemelisiniz. Ara sıra mı fotoğraf çekeceksiniz yoksa fotoğraf çekimi konusunda uzmanlaşmak mı istiyorsunuz? Çektiğiniz fotoğrafları sadece bilgisayar ekranından mı izleyeceksiniz yoksa baskı almayı düşünüyor musunuz? Öncelikle bu ayrıntılara karar vermelisiniz, aksi taktirede ihtiyaçlarınızı karşılamayan bir fotoğraf makinesini ya da hiç kullanmayacağınız özellekleri olan bir fotoğraf makinesini gereksiz yere satın almış olursunuz.

Sensörler Önemlidir:
Dijital fotoğraf makinelerinde çözünürlüğü belirleyen ve kaliteyi doğrudan etkileyen makine içerisinde bulunan sensördür. Sensörler CCD (Charge-Coupled Device) ve CMOS (Complementary Metal Oxide Semiconductor) olmak üzere iki çeşittir. Eğer D-SLR fotoğraf makinesi almayacaksanız CCD sensörü tercih etmeniz daha doğru olacaktır.

Mega Pixellere Kanmayın:
Fotoğraf makinesi satın alırken mega pixel olarak yüksek olanı alarak doğru bir seçim yapacağınızı düşünüyorsanız, kesinlikle yanılıyorsunuz. Yüksek mega pixellik bir fotoğraf makinesi size çekici geliyor olabilir ama bu sınıfta bulunan ve doğru düzgün odaklama dahi yapamayan bir fotoğraf makinesi almak yerine, daha düşük mega pixellik ama daha gelişmiş özellikleri olan bir fotoğraf makinesi alabilirsiniz. Yüksek mega pixelli makineleri sadece çok büyük boyutlarda baskı alma ihtiyacı duyuyorsanız ya da bir fotoğrafı bilgisayar ortamında büyütüp crop ile detay almaya yönelik bir çalışma yapacaksanız satın alabilirsiniz.

Ayrıca bazı fotoğraf makinelerinin üzerinde yazan 8MP ya da 6MP gibi ifadeler sizi yanıltmasın. Çünkü bazı makineler 3 ya da 4 megapixellik efektif çözünürlüğe sahip olup daha yüksek çözünürlüklere ulaşabilmek için "interpolasyon" yöntemine başvurmaktadır. Bu yöntem, bilgisayar ekranında gördüğünüz bir fotoğrafa zoom yapmakla hemen hemen aynı işleyiş tarzına sahiptir. Yüksek megapixele ihtiyaç duyan fotoğrafçılar bu tip makineleri asla kullanmazlar. Kısacası; gerçek, yani efektif çözünürlük önemlidir.

Fotoğrafa Müdahele:
Eğer fotoğraf çekimi konusunda meraklıysanız ya da fotoğrafı fotoğraf gibi çekmek istiyorsanız, mutlaka manuel ayarları ile çekilecek olan fotoğrafa müdahale etmenize olanak tanıyan modelleri seçmelisiniz. Sadece tatil ya da anı fotoğrafları çekecekseniz ve fotoğraf çekmeye çok da meraklı değilseniz sadece otomatik ayarları olan bir fotoğraf makinesi de işinizi görebilir.

Zoom:
Hemen hemen her dijital fotoğraf makinesi zoom, yani uzağı yakınlaştırma kabiliyetine sahiptir. Bunu iki yolla yaparlar, optik ve dijital zoom. Bunlardan önemli olanı optik zoom'dur. Optik zoom; makinenin objektifi kullanılarak yapılan bir odaklama işlemidir. Diğital Zoom ise; Fotoğraf makinesinin algıladığı görüntü boyutlarını büyütmesidir. Bu sebeple sadece digital zoom'a sahip olan bir fotoğraf makinesi satın alındığında, zoom konusunda çok da tatmin edici sonuçlara ulaşılamayabilir.

Macro Fotoğraflar:
Eğer çevrenizdeki minik şeylerin detaylarını fotoğraflamak hoşunuza gidiyorsa alacağınız fotoğraf makinesinin macro odak mesafesine mutlaka bakmalısınız. Yüksek macro odak mesafelerine sahip olup da (10-15cm gibi), çok daha gelişmiş bir fotoğraf makinesini almak, macro fotoğrafları çekmeyi seven birisi için tamamen gereksiz bir harcama olacaktır.

Manzara Fotoğrafları:
Ağırlıklı olarak manzara fotoğrafları çekmeyi düşünüyorsanız geniş açılı objektife sahip bir fotoğraf makinesi almak en doğrusu olacaktır. Aynı zamanda panoramik fotoğraflar çekebilme özelliği olan makineleri de tercih listenize ekleyebilirsiniz. Ancak panoramik olarak çekilecek fotoğraflar için tripod kullanmanın önemini de unutmamak lazım.

Karanlık Ortam Çekimleri:
Karanlık ortamlarda çekim yapmak için öncelikle flash'a ihtiyaç varıdr. Flash mesafeleri yeterli olan fotoğraf makinelerini ya da ihtiyaç olursa extra flash takılabilen fotoğraf makinelerini tercih etmek daha doğru olacaktır. Ayrıca alacağınız fotoğraf makinesinde, loş ortamlarda odaklamayı kolaylaştıracak oto fokus asistan ışığının (AF Assist Light/Beam) olmasına dikkat edin. Gece manzara fotoğrafları çekmeyi düşünüyorsanız da, düşük perde hızlarına ulaşabilen (Ör: 15sn) ve düşük ISO değerlerine (Ör: ISO 50) sahip olan bir fotoğraf makinesini satın almak, gece fotoğraflarınızda kaliteyi arttıracaktır.

Piller Piller yine Piller
Eğer çok sık fotoğraf çekmeyi seviyorsanız, özellikle medeniyetten uzun süre ayrı kalacaksanız, kalem piller ile çalışan modelleri tercih etmenizde yarar vardır. Bir gezi esnasında biten pillerinizi bir bakkaldan satın alabileceğiniz piller ile çok çabuk değiştirip, çekimlerinize devam edebilirsiniz. (Günümüzde şarj edilebilen kalem piller 2400mAh, 2500mAh'lik değerlere ulaşmıştır.) Ayrıca örnek vermek gerekirse; fotoğraf makineniz 2XAA kalem pil ile çalışıyorsa iki adet daha yedek bir set almakta fayda vardır.

Kutu İçeriği:
Fotoğraf makinesini satın alırken dikkat etmeniz gereken önemli noktalardan birisi de kutu içeriğidir. Genellikle kullanım klavuzlarında kutu içeriği hakkında detaylı bilgi verilir. Bunu mutlaka kutu içeriği ile kıyaslamalısınız. Hafıza kartı, bilek ya da boyun askısı, kullanım klavuzu, garanti belgesi, lens kapağı, piller, şarj aleti, USB- bağlantı kablosu, video bağlantı kablosu vb. kutu içeriğinde bulunur. (Bu durum marka/modellere göre değişiklik gösterir.)

bilgidergisi.com
Sükût etmek gibi alemde nadana cevab olmaz..

osmanli

  • Ziyaretçi
Ynt: Dijital Fotoğraf Makinesi Satın Alma Rehberi
« Yanıtla #1 : 22 Ekim 2008, 02:06:02 »
tesekkürler .

Çevrimdışı uelkem

  • Yeni üye
  • *
  • İleti: 1
Ynt: Dijital Fotoğraf Makinesi Satın Alma Rehberi
« Yanıtla #2 : 22 Ekim 2008, 02:54:01 »
asagidaki sayfada Dijital Fotoğraf makinalarinin kaliteleri hakkinda güzel bilgiler var

http://www.steves-digicams.com/best_cameras.html

Çevrimdışı Tuğra

  • popüler yazar
  • ******
  • İleti: 6599
Çift gözlü Fuji ile 3 boyutlu fotoğraf
« Yanıtla #3 : 25 Ekim 2008, 16:39:10 »

Dünyanın en büyük dijital fotoğraf fuarı Photokina 2008 Almanya'nın Köln kentinde devam ediyor. Fuji'nin iki objektifli 3 boyutlu fotoğraf çekebilen kamerası yoğun ilgi görüyor.Fuarda firmalar en son dijital teknolojilerini görücüye çıkardılar.

Sigma'nın tele objektifleri oldukça ilgi görürken Fuji standında küçük ve 2 objektifli yeni dijital fotoğraf makinası büyük ilgi görüyor. Teknoloji harikası fotoğraf makinası, çift objektifin yanı sıra 3 boyutlu fotoğraf çekme özelliğine sahip.


〰〰〰〰🐠

Çevrimdışı muhibban

  • aktif okur
  • **
  • İleti: 131
  • Utandırma Ya Rabbi!
Ynt: Dijital Fotoğraf Makinesi Satın Alma Rehberi
« Yanıtla #4 : 25 Ekim 2008, 22:44:49 »

tesekkürler .
« Son Düzenleme: 25 Ekim 2008, 22:46:47 Gönderen: Tuğra »
Elimize, dilimize, gözümüze ve kalbimize sahip olalım...

Çevrimdışı setre

  • Moderatör
  • aktif yazar
  • *****
  • İleti: 1146
  • Hâzâ Tezülü
Ynt: Dijital Fotoğraf Makinesi Satın Alma Rehberi
« Yanıtla #5 : 25 Ekim 2008, 23:29:08 »


Cebinizdeki tarzınız.
 50 cm × 76 cm (20 inç × 30 inç) boyutlarına kadar baskılar için 7,2 MP 
 3X optik zoom
 HD fotoğraf çekme
 Yüz algılama
 Dijital görüntü sabitleme özelliği
 Li-Ion şarj edilebilir pil birlikte verilir
 Stil sahibi birçok renk arasından seçim yapın.

Özellikleri İçin;
BURADAN

Amatörce çekimler için ideal bir camera olduğunu düşünüyorum,yurtdışında bu makinalar hayli uygun fiyata ama maalesef türkiyede semeriyle seksene geliyor.
Hep ertelediğim zaman,bir türlü varamadığım diyardı...

Çevrimdışı Fatihan

  • Administrator
  • popüler yazar
  • *****
  • İleti: 6994
  • Milimi milimine Ehli sünnet...
Ynt: Dijital Fotoğraf Makinesi Satın Alma Rehberi
« Yanıtla #6 : 12 Ocak 2009, 08:43:08 »

Hızla gelişen teknoloji çağında, elektronik cihazlara her gün bir yenisi ekleniyor. Mevcut cihazlar da görünüm, boyut, hız ve kapasitelerini geliştiriyor. Dijital fotoğraf makineleri, bunlardan sadece biri.  
 
Cihazın kullanım amacına uygun olması gerektiğini belirten uzmanlar, "Sık sık mı fotoğraf çekeceksiniz, yoksa sadece cebinize sığacak bir model mi istiyorsunuz, önce ona karar verin." diyor. İnternet kullanıcılarına alışveriş önerileri sunan Meadowfreepress'te yer alan bilgilere göre, fotoğraf makinesi alırken 7 özellik ve performans göz önünde bulundurulmalı. Dış Haberler Servisi

Önce bilgi, sonra makine

Başlangıç aşamasındaysanız, profesyonel makinelerden uzak durun. Ucuz kompakt makine alın.

Profesyonel makine almadan temel fotoğrafçılık bilgilerini öğrenin.

Temiz görüntü için megapixelin kalitesi önemli ancak vazgeçilmez değil. Sensörlerin çoğu kırmızı, mavi veya yeşil tonları tanır ama hepsini aynı anda algılayamaz.

Makinede asıl bahsedilmesi gereken optik zoomdur. Fotoğraf büyütüldüğünde piksel karesindeki beneklenme ne kadar azsa kalite o kadar iyi demektir.

Hem megapixel hem zoom kalitesini anlamak için örnek fotoğraflar inceleyin.

Hafıza kartının fotoğraflarınızı aktaracağınız alete uyumlu olmasına dikkat edin.

Fotoğraf makinesinde şarj edilebilir pilleri tercih edin.
« Son Düzenleme: 22 Kasım 2010, 11:00:05 Gönderen: Tuğra »

Çevrimdışı Tuğra

  • popüler yazar
  • ******
  • İleti: 6599
Aynalı fotoğraf makinesi, hareketli nesneleri net çekecek
« Yanıtla #7 : 22 Kasım 2010, 11:01:46 »



Aynalı fotoğraf makinesi, hareketli nesneleri net çekecek
 
Sony, fotoğrafçılıkta bir ilk olan Tam Geçirgen Hareketsiz Ayna Teknolojisi'ne (Translucent Mirror Technology) sahip yeni seri 55 ve 33 fotoğraf makinelerini tanıttı.
 
Yeni ürünlerle sektördeki konumunu güçlendirmeyi hedefleyen şirket, saniyede 10 kareye kadar sürekli çekim ve hareketli nesnelerde bile ultra hızlı otomatik odaklama özellikleri sunarak fotoğrafçılıkta farklı bir yere gelmek istiyor.

Makinelere farklı lensler takılabiliyor. Ayrıca bu seri, Full HD video ve 3D panoramik çekim imkanına da sahip.

Şimdiye kadar ilk kez Sony'nin Tam Geçirgen Hareketsiz Ayna Teknolojisi'ni kullanan dijital fotoğraf makineleri, yeni çekim imkanları sağlayan yenilikçi bir optik sistemle geliyor. Klasik DSLR fotoğraf makinelerinden farklı olarak söz konusu teknoloji ana görüntü sensörü ve otomatik odaklama sensörüne ışığı sürekli ileten tam geçirgen bir ayna kullanıyor.

Bu teknoloji ile geleneksel SLR ayna hareketi yüzünden limitli hızlı çekim performansı tarih oluyor.

Serinin bu iki yeni modelinde çekilen fotoğraf ve videolar hem yüksek çözünürlüklü açısı ayarlanabilen LCD ekranında hem de hassas Tru-Finder'da, elektronik vizörde görüntülenebiliyor.

Bu makinelere özel olarak eklenen 15 noktalı otomatik odaklama sensörü hareket eden nesneleri sürekli çekim sırasında bile keskin bir odaklama içinde tutacak şekilde, hızlı ve doğru bir netlemeyi garantiliyor. Böylece 55 ve 33'ün anlık hareket ve ifadeleri yakalamasına imkan sağlıyor.

Net ve parlak fotoğraflar elde edilmesini sağlayan 1.15 milyon piksel çözünürlüklü hassas bir elektronik vizör de var. SteadyShot Inside ile titreşim en düşük seviyeye indiriliyor. Fotoğraf makinesindeki bu görüntü dengeleme sistemi, elde çekim yaparken titreşimleri düzeltmek için dört pozlandırma adımı sağlıyor.
 
zaman-EKONOMİ SERVİSİ   
〰〰〰〰🐠

mazhar

  • Ziyaretçi
Ynt: Dijital Fotoğraf Makinesi Satın Alma Rehberi
« Yanıtla #8 : 28 Nisan 2011, 01:11:53 »
Alıntı
"Eğer çok sık fotoğraf çekmeyi seviyorsanız, özellikle medeniyetten uzun süre ayrı kalacaksanız, kalem piller ile çalışan modelleri tercih etmenizde yarar vardır. Bir gezi esnasında biten pillerinizi bir bakkaldan satın alabileceğiniz piller ile çok çabuk değiştirip, çekimlerinize devam edebilirsiniz. (Günümüzde şarj edilebilen kalem piller 2400mAh, 2500mAh'lik değerlere ulaşmıştır.) Ayrıca örnek vermek gerekirse; fotoğraf makineniz 2XAA kalem pil ile çalışıyorsa iki adet daha yedek bir set almakta fayda vardır."


Ben de bazı bilgilerimi aktarayım, jarzlı da olsa kalem piller çabuk bitiyor ve verimsiz oluyor...Sürekli değiştirmek bıkkınlık veriyor...Teçrübeyle sabitttir.Djital olarak Nikon makinalarını tavsiye ederim..iki yıl evvel  S serisi model(yeni idi)aldım çok ta memnunum  kamera çekimi ve foto çekimi en az dört saat giden (kesintisiz) bataryası ile uzun süreli kullanımlar da ideal diye düşünüyorum
« Son Düzenleme: 28 Nisan 2011, 02:56:37 Gönderen: Tuğra »

mazhar

  • Ziyaretçi
Ynt: Dijital Fotoğraf Makinesi Satın Alma Rehberi
« Yanıtla #9 : 25 Mart 2012, 11:23:04 »
Günlük hayatta vay be, adamın cep telefonunun kamerası 20 MP ya da bende bir makine var 12 MP gibi sözler duyarız ve vay be, teknoloji nerelere kadar geldi deriz Hatta bazen ya bu kamera benim gözümle gördüğümden de net çıkarıyor görüntüleri dediğimiz bile olur İşin aslını yapılan araştırmalar gösteriyor ve vücudumuzun günümüz teknolojisinin ne kadar ilerisinde olduğunu ortaya koyuyor Gözümüz tek bir taslak üzerinde kurgulanmış anlık çekimleri yakalayan bir fotoğraf makinesi değildir Daha çok bir video silsilesine benzemektedir Gözümüz, küçük açılarla, anlık hareket eder ve etrafımızdaki detayları beyne yansıtmak için sürekli kendisini günceller Ayrıca iki tane gözümüz vardır ve beynimiz, çözünürlüğü daha da arttırmak için her iki gözden gelen sinyalleri toplamaktadır Daha fazla bilgi toplamak için de haliyle gözümüzü, gördüğümüz şeyin etrafında hareket ettiririz Bu nedenlerden dolayı, göz ve beyin birlikteliği, retinadaki foto-alıcıların sayıca fazlalığı sayesinde,bir makinede olabileceğinden çok daha yüksek çözünürlükte veriler elde etmemizi sağlar Aşağıda verilen eşdeğer megapiksel değerler, insan gözünün bir manzarayı ne kadar netlikte gördüğünü açıklayan bilimsel bir detaydır
 Yukarıdaki insan gözünün çözünürlüğünü sağlamaya neden olan veriler ışığında,şimdi önce küçük bir örnekle başlayalım: Şimdi önünüzde 90 a 90 derecelik açıda (gözümüzün açıları yani) bir görüntünün olduğunu farz edelim, aynen pencereden dışarıdaki bir manzarayı seyredermiş gibi Bu durumda piksel sayıları ortalama bir göz için:
 
90 derece * 60 arc-dakika/derece * 1/03 * 90 * 60 * 1/03 = 324,000,000 piksel (324 megapiksel) olur
 
Gerçekte her an bu kadar çok çözünürlük elde etmiyoruz, ama gözümüz bir manzarada istediğiniz tüm detayları görmenize olanak sağlamak için sürekli istediğiniz detayın etrafında hareket eder Ama insan gözü, bu açıdan çok daha fazla bir açı görür ki bu da 180 dereceye yakındırBiraz küçük düşünüp 120 derecelik bir açıyla bakabildiğimizi varsayacak olsak bile:
 
120 * 120 * 60 * 60 / (03 * 03) = 576 megapiksel verisini elde ederiz
 
İnsan gözünün görebileceği gerçek açı değeri şüphesiz ki çok daha fazla çözünürlüğe tekabül eder Bu yapıdaki (çözünürlükteki) bir veriyi kaydetmek içinse, çok fazla alana kayıt imkanı sağlayabilecek
Alıntı.

Çevrimdışı efsanef

  • araştırmacı
  • ***
  • İleti: 283
Ynt: Dijital Fotoğraf Makinesi Satın Alma Rehberi
« Yanıtla #10 : 25 Mart 2012, 15:37:55 »
oooooooooooo bu  güzel bilgiler için teşekkür

Çevrimdışı Mücteba

  • Moderatör
  • popüler yazar
  • *****
  • İleti: 9214
  • "En büyük keramet, istikâmet üzere olmaktır..."
Fotoğrafçılığa Nerden Başlanır?
« Yanıtla #11 : 08 Haziran 2015, 11:55:10 »
Fotoğrafçılığa Nerden Başlanır?



İnsanlık tarihinin fotoğrafçılık serüveni, İbnü’l Heysem’in karanlık kutuya iğne deliğinden yansıttığı bir ışıltıyla başladı. Temelleri bin yıl önce atılan bu uzun soluklu serüven, günümüzdeki şekline ancak 19.yy’da kavuşabildi. Bir asır öncesine kadar fotoğrafçılıkla ilgili temel ilkelere sahip olunmadan fotoğraf çekemezken, günümüzde Bas-Çek kadar basit bir duruma geldi.

Hem otomatikleşti, hem de cebimize sığabildi…

Günümüzde, fotoğraf çekmek dedemizin gençliğinde olduğundan çok daha basit bir hal alıp, hem otomatikleşti, hem de cebimize kadar sığabildi. Her hangi bir yerde arzu ettiğimiz fotoğrafları çekmek için ister cep telefonumuzun sunduğu kolaylıklılardan faydalanın, ister Dijital Tek-Objektifli Refleks (DSLR) fotoğraf makinelerinin yüksek kalitesinden faydalanın değişen sadece ışığın gücü. Işığın gücünü arkasına alabilenler çektikleri karelerin farkını ortaya koyabiliyorlar.

En iyi yol “DSLR”

Dijital makinalar Bas-Çek’ler haricinde diğer her şeyi yaparak, kaliteli standart çekimler yapmanıza olanak tanır. Acemilik safhasını geride bıraktıktan sonra izleyeceğiniz en iyi yol, Dijital Tek Objektifli (DSLR) geçiş yapmak olmalıdır. Bunlar, uzun süren bir öğrenme eğrisini aşmanızı gerektirse de kendinize özgü, yüksek kaliteli fotoğraflar çekebilmeniz ancak bu aşamadan sonra olacaktır.

Hangi makine işinize yarar?

Bas-çek


Bas-Çek fotoğraf makineleri mevcut olan en basit modeldir. Bütün ayarlarını otomatik olarak yapar ve manuel (elle) ayara imkân tanımaz. Teknik bilgi veya belirli bir eğitime gerek kalmadan herkesin kullanımına imkân tanır.

DSLR, orta format

Fotoğraf çekmeye meraklı kişilerin kullanımına daha uygun olan tek objektifli bu fotoğraf makineleri, tam-kare DSLR ile aynı işlevi görür. Ancak daha büyük olan sensörleri sayesinde çok daha detaylı görüntüler elde etmenizi sağlar. Değiştirilebilir lensleriyle sunduğu gelişmiş olanakları keşfetmek isteyenlerin bazı temel hususlarda ustalaşması da gerekir.

Elektronik-vizörlü ultra zoom

Bu makine uzakta duran nesnelerin çok daha yakından görünmesine imkan tanır. Gelişmiş kompakt fotoğraf makinelerine benzerler, ayrıca bu makinelerde dâhili uzun menzilli bir yakınlaştırma (zoom) objektifi bulunur.

Yeni nesil “aynasız kamera”

Yeni nesil aynasız kameralar ise DSLR kameralarla hemen hemen aynı özellikleri paylaşır. Piyasada pek yaygınlaşmayan bu model kameralarla usta fotoğrafçıların ifadesiyle, daha net görüntüler elde edilebilir. Ayrıca bu cihazları DSLR kameralardan ayıran diğer özellikse kullanımını kolaylaştıran dijital bir ortamdır.

İlk önce makinenizi keşfedin

Bu anlattığımız fotoğraf makinelerinden birisi elinizdeyse, özellikle de bu parlak bir DSLR ise hemen ardından birkaç kare yakalayın. Artık bunu sistemleştirirseniz dikkatinizin dağılması engellemeniz kolaylaşacaktır. Makinenizin nimetlerinden en iyi şekilde faydalanmak istiyorsanız, bütün ayrıntıları detaylı bir şekilde öğrenmeniz elbette ki gerecektir.

Her şeyi makineden beklemeyin. Çok para verip aldığınız makine bir işe yarayamayabilir. Hayal kırıklığına uğramak istemiyorsanız, ilk etapta farklı ISO ayarlarıyla fotoğraf çekerek kameranızı deneyin. Yüksek ISO değeri sensorun ışığa daha duyarlı olmasını sağlarken düşük değer, sensoru ışığa daha az duyarlı yapar. Sonra, farklı aydınlatılan bir ortamda aynı işlemi tekrarlayın. Ve böylece fotoğrafçılık serüveninize ilk adımınızı atmış olacaksınız.


Haber Merkezi | 01 Haziran 2015 | http://insanvehayat.com/fotografciliga-nerden-baslanir/