Gönderen Konu: dikkat,  (Okunma sayısı 3305 defa)

0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Vuslat Yolcusu

  • Ziyaretçi
dikkat,
« : 08 Ekim 2007, 02:22:01 »

Bayramda fıstıklı şeker diye bezelye, badem yerine kayısı çekirdeği yiyoruz 
 
 
Markette fiyatı 30 YTL'ye kadar çıkan şekerleri sokakta 2 YTL'ye almak mümkün.
Ramazan Bayramı'na sayılı günler kalması ile birlikte evlerde hazırlıklar başladı. Alışveriş listelerinin en önemli kalemlerinden biri hiç şüphesiz değişik renk ve tatlardaki şekerleme ve çikolatalar. 
 
 
 
 
Talebin arttığını gören 'merdiven altı çikolata üreticileri' de harekete geçti. Badem yerine kayısı çekirdeği, fıstık yerine bezelyeler kullanılarak, üçüncü sınıf malzemelerle ve hijyenik olmayan ortamlarda çikolata ve şekerleme üretilerek normal şartlarda kilosu 15-25 YTL arasında değişen çikolatalar 5-8 YTL'den piyasaya sürülüyor. Uyanıklar, sadece vergisini ödeyen esnafın belini bükmekle kalmıyor, vatandaşın sağlığını da tehdit ediyor. Pastacılar ve Şekerciler Odası Başkanı Mustafa Kahveci, vatandaşların malın ambalajına ve izin belgesine dikkat etmesi gerektiğini anlatıyor. Şölen Çikolataları Yönetim Kurulu Başkanı İsmail Çoban ise tüketicilerin geçmişe oranla daha bilinçli hareket ettiğini belirterek, merdiven altı üretimin kaliteden taviz vermeyen markaları çok etkilemediğini aktarıyor.

Merdiven altı üreticiler, fındık ve fıstık dolgulu drajeleri maliyeti yüksek olduğu için üretmek istemiyor. Bunun yerine farklı türler deneyen uyanıklar, badem şekeri yerine kayısı çekirdeği, fıstık yerine de bezelye kullanarak 'yeni' tatları piyasaya sürüyor. Pastacılar ve Şekerciler Odası Başkanı Mustafa Kahveci, merdiven altı üreticisinin markalı bazı şekerleri taklit ettiğini söylüyor. Tüketicinin malı alırken ambalajına ve izin belgesine dikkat etmesi gerektiğini belirten Kahveci, "Bu yerler hem kötü hammadde kullanıyor hem de bunu hijyenden uzak koşullarda yapıyor. Üretim izni, ruhsatı olan yerlerde belli periyotlarla kalite kontrolü yapılır. Ancak merdiven altlarında bu söz konusu değil." diyor. Kahveci, bayram öncesi kaçak şeker satışlarını engellemek için zabıtaya başvurarak denetimlerin artırılmasını istediklerini vurguluyor. Kahveci, "Üretici alırken mutlaka aldığı şekerlemenin satıldığı yere, markalı olmasına ve tarihine çok dikkat etmeli. Ankara'da Demirciler Çarşısı'nda bile çikolata satıyorlar!" uyarısında bulunuyor. İstanbul Zabıta Müdürü Mustafa Tahmaz da bayram öncesi denetimlerini sıklaştırdıklarını bildiriyor. Meydanlarda, köprülerde ve pazarların giriş ve çıkışlarında çok sayıda kaçak şekerin satıldığını anlatan Tahmaz, bayram için bütün önlemleri aldıklarını aktarıyor. Taha Şekerleme Müdürü Fuat Küçük, tüketicinin geçen yıllara kıyasla çok daha dikkatli olduğunu söylüyor. Küçük, vatandaşın, aldığı ürünün en azından ambalajlı olup olmadığına önem verdiğini aktarıyor. Şölen Çikolataları Yönetim Kurulu Başkanı İsmail Çoban, merdiven altı üretimin piyasayı zorladığını söylüyor. Halkın sağlığını tehdit eden kaçak üreticilerle ilgili halkın geçmişe göre daha duyarlı hale geldiğini anlatan Çoban, "Biz kaliteden kesinlikle taviz vermiyoruz. Bayram dolayısıyla fiyatlarda artış yapmadık. Vatandaş, kaliteli ürünü uygun fiyata aldığında kaçak ürüne itibar etmez." açıklamasında bulunuyor.

Alırken, bakanlık mührüne bakın

Sevdiklerinize ikram edeceğiniz şeker ve çikolataları alırken fiyatı ve görüntüsü kadar ürünün Tarım ve Köy İşleri Bakanlığı mührü taşıyıp taşımadığına da dikkat edin. Fiyatı ne kadar cazip olursa olsun kesinlikle açıkta özensizce satılan şekerler almayın. Tanınan, ambalajlı ve güvenilir markaları tercih edin. Beyazlamış, aşırı ısıya maruz kalmış ve açıkta satılan şeker ve çikolatalardan kaçının. Çalışanların eldiven kullanmasına, satın aldığınız dükkânın temizliğine dikkat edin. Dışı kaplı şekerleme ve lokumları mutlaka oda sıcaklığında üstü kapalı olarak koruyun.
 
 :dragur: