Gönderen Konu: İştah kapatan pratik öneriler  (Okunma sayısı 11421 defa)

0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Çevrimdışı enfa

  • Moderatör
  • popüler yazar
  • *****
  • İleti: 1543
İştah kapatan pratik öneriler
« : 09 Mart 2009, 21:17:16 »

Kadın ve erkeğin söz geçirmekte zorlandığı şeylerden biri, belki de ilki iştah! Başımıza ne gelirse dilimizi ya da dişimizi tutamadığımız için geliyor olabilir mi? Çoğumuz için sorunun cevabı evet. Ama o eveti hayıra çevirmenin de yolları var. İşte o zor ama sonucu güzel yollar...

Karnabaharı ve brokoliyi hafifçe haşlayıp yoğurtla tatlandırın. Bu karışım lif açısından zengin olduğundan sizi uzun süre tok tutar.

Salatalığı iyice yıkayın ve kabuklarıyla birlikte ince dilimler halinde kesip üzerine bol bol dereotu serpin. Bu sebzenin kalorisi yok denilecek kadar az ve oldukça tok tutucudur.

Tatlı olarak 250 gr. mor eriği biraz tarçınla haşlayın. Bu meyve früktoz açısından oldukça zengin olmakla birlikte tatlı ihtiyacınızı da karşılayacaktır.

Albümin iştahı kapatır. Bir porsiyon yeşil fasulyeyi 20 dakika suda haşlayıp sirke, karabiber ve biraz da tuzla tatlandırın.

Kendinize yeşil salata, uskumru balığı, kivi ve portakaldan oluşan bir ziyafet hazırlayın. Balığın içeriğindeki iyot, tiroit bezinin işlevlerini hızlandırdığından açlık hissi giderilir.

Öğünler arası acıktığınızda kuru erik yiyin. Kuru erik kan şekerinin düşmesini engeller. Ancak fazla abartmayın. Çünkü bir kuru erikte 8 kalori var. lHafta da iki gün yumurta yiyin. Çünkü yumurta da bol miktarda triptofan var. Bu da neşenizin yerine gelmesini sağlar.

Yeme isteğiyle başa çıkmanın yolları

Diyet yaparken amaç, metabolizmanıza uygun ölçüde kalorili yiyeceklerle beslenmektir. Yeme isteği de tam bu devrede ortaya çıkar. Gözünüzün önünden tatlılar, pizzalar, bol soslu makarnalar geçebilir. Pratik yöntemlerle yeme isteğinizin önüne geçebilirsiniz.

Bir şeyler atıştırmak istediğinizde hemen kalkıp dişlerinizi ve dilinizi fırçalayın. Ağzınızdaki bu taze tat yeme isteğini azaltacaktır.

Açlık hissi kaybolana kadar kendinize yeni uğraşlar bulun. Yürüyüşe çıkın, arkadaşlarınızı arayın, duşa alın ama asla mutfağa gidip buzdolabından yiyecek çıkarmayın.

Midenize aslında tok olduğu sinyalini göndermek için limonlu su için. Bu hem yeme isteğinizi azaltır hem de vücudunuzu toksinlerden arındırır.

Yeme isteğiniz gerçekten başa çıkılamaz bir noktaya geldiyse ince bir dilim kepekli ekmek yiyin. Uzun süreli tokluk hissi yaratacaktır.

İhtiyacınız olan yemek değil dinlenmek olabilir. Zihninizi rahatlatmak için bir süre uzanıp, dinlenin.



(BUGÜN)



Zaman diyorum, biraz daha zaman.Dilimin ucundaki kelimeler bu kış donmazsa bir dahaki yıl uçmayı öğrenecekler!

Çevrimdışı İsra

  • Moderatör
  • popüler yazar
  • *****
  • İleti: 7482
İştah azaltma yöntemleri
« Yanıtla #1 : 28 Haziran 2009, 06:18:19 »
Kimi iştahsızlıktan dem vurur, iştahını açmak için şurup içer, hap yutar. Kimi de çok iştahlı olmasından şikâyet eder. Uzmanlara, çok iştahlı olmanın sebeplerini sorduk. Dr. Ender Saraç, sebepleri anlatmakla kalmadı, sıcak yaz günleri için iştah azaltıcı buzlu çay tarifi verdi.

Şişmanlığın baş müsebbibi iştahtır. Yemek yemeyi keyifli hale getiren iştah hissi, kilo arttıkça bir problem haline gelir. Bu sebeple birçok kişi, iştahını azaltmak için türlü yollar dener. Kimi gün boyu dereotu yer ki iştahı azalsın, kimi de bardak bardak ılık su içer. Çoğu kulaktan dolma ve internetten toplama bu yöntemler, pek bir sonuca ulaştırmaz. Bilakis birçoklarının iştahını artırır.

Uzmanlar, otlarla veya çaylarla azaltılmaya çalışılan "iştah fazlalığını" birçok sebebe bağlıyor. Mesela doktorluğu bırakıp bitkilerin şifalı dünyasına dalan aktar Ali Cevat Dalgın, insanların iştahlarının açık olmasının sebebini, doymamalarına bağlıyor. "Sindirim sistemi iyi çalışmıyor ve insanlar doymuyor." diyen Dalgın, iştahı azaltmanın sindirim sistemini düzeltmekten geçtiğini vurguluyor. İşin sırrı az yemekte değil, doğru beslenmekte. Bunun için hormonlu gıdalardan uzak durup besleyici değerleri yüksek organik gıdaları tercih etmeyi öneriyor. Çünkü beden ihtiyaç duyduğu vitaminleri, mineralleri ve besinleri alırsa iştah da normal düzeye çekilecektir.

Neden çok iştahlısınız?

Açlık hissinin ve iştahın sebebi sadece doyamamak değil elbette. Troit bezlerinin düzensiz çalışması ve duyarsızlaşmış bir karaciğer de iştah fazlalığına sebep olabilir. Bu konuda Dr. Ender Saraç, uyarıda bulunuyor ve, "Çok iştahlı biriyseniz her 2,5-3 saatte bir açlık krizi, hamurlu tatlı veya et krizi tutuyorsa mutlaka bir hekime başvurunuz. Demir, depo demir, kan sayımı, demir bağlama kapasitesi, troit fonksiyon testleri ve kan şekeri tahlilleri yaptırın. Çünkü gizli şeker ve insülin sorunları, demir eksikliği, tiroit hastalıkları gibi durumlar iştah değişikliklerine yol açabilir."

Zaten söz konusu sorunlardan herhangi birisi olmayan sağlıklı bir kişi bile sürekli şekerli veya hamurlu gıdalar yerse de aynı krize girebilir. Çünkü bu gıdalar çok insülin salgılatacağı için her 2,5-3 saatte bir iştah patlaması yaşayacaktır. Hamurlu ve şekerli gıdalar yerken dikkat etmek gerek.

Saraç, hanımların özel günlerinde yaşadığı açlık krizleri için bu dönemde gece alacağı çuha çiçeği bitkisi hapı, magnezyum tabletleri ve krom haplarının yararlı olacağını söylüyor. Hem iştahı dengeleyip hem de sağlıklı kilo kontrolüne sahip olmak isteyenler ise içinde kan şekerini de dengeleyen ve metabolizmayı canlandıran tere tohumu, yeşil çay ve zencefille kilo verebilir.

Dr. Ender Saraç'tan iştah kesici yöntemler

İştahı kesen mucize yöntemler veya bitkiler, haplar yok tabii ki. Sadece iştahı azaltmaya yardımcı yöntemler var. Bu yöntemleri uygularken de vücudun ihtiyacı olan besinleri ihmal etmemek gerek. Çünkü kilo vereyim derken sağlığınızdan olabilirsiniz. O sebeple Dr. Ender Saraç, iştahı azaltmaya yardımcı olan besleyici yöntemleri öneriyor.

Kokular iştahı azaltıyor: Zerdeçal, nane ve yeşil elma kokuları günde sık sık (20-30 kez) koklanırsa sinir sisteminde yaptığı etkiyle iştahta biraz azalma yapabilir.

İştahın azalmasına yardımcı çaylar: Mate çayı başta olmak üzere ıhlamur ve buruk tattaki bitki çaylarının şekersiz olarak içilmesi de iştahın dengelenmesine yardımcı olabilir.

İştahı azaltmaya yardımcı gıdalar

* Yiyeceklerden ayva ayrıca yeşil lifli yapraklı sebzeler (tere, roka, maydanoz, ıspanak, madımak, karalahana da) hem midede hacim kaplayarak tokluk hissine hem de iştah kesmeye yardımcı olur.

* Yeterince protein almak da genelde bir tokluk hissi sağlar. Eğer yeterince protein almazsanız sürekli bir açlık halinde olursunuz. Şişmanlatmayan en iyi az yağlı protein kaynakları yumurta beyazı, derisiz tavuk, balık az yağlı yoğurt peynir ve süttür. Kırmızı et ise tersine hem daha ağırdır hem de iştah açıcı etkisi vardır.

* Ayrıca sarı leblebi de hem mide asidini alır hem de tokluk hissi sağlar.

* Tam buğday ekmeği, yulaf ezmesi, haşlanmış tam buğday, yeşil mercimek, sarı mercimek, barbunya fasulyesi gibi şekerli olmayan tahıl ve bakliyatlar da hem tokluk hissi sağlayıp hem de ani patlamış iştahı dengelerler.

Yazın iştah azaltıcı buzlu çay tarifi

Bir buçuk litre su. Bir tatlı kaşığına yakın iyi kalite yeşil çay. Yarım tatlı kaşığı yasemen çayı. Bir tatlı kaşığı mate çayı. İri bir tutam ıhlamur. Kaynar suyun içerisinde sadece 30 saniye fokurdatın ve 3-4 dakika demlendirin. Sonra tüm bitkileri süzün, içerisine çok az miktarda esmer şeker veya bal katın. Balı kaynar suya değil, ılıdıktan sonra ekleyin. Soğuyunca içi bol buz dolu termosa koyun ve içerisine iri kıyılmış taze nane yaprakları doğrayın. Yemeklerden yaklaşık 5-10 dakika önce büyük bir bardak serin olarak için. Eğer sıcak içmek istiyorsanız o zaman sadece ıhlamur ve mate çayını içerken içine iri taze nane dalları koyarak için.

Gülizar Baki