Gönderen Konu: Doğayı tanıyın, fazla kilolardan kurtulun  (Okunma sayısı 3699 defa)

0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Çevrimdışı Tuğra

  • popüler yazar
  • ******
  • İleti: 6599
Doğayı tanıyın, fazla kilolardan kurtulun
« : 05 Ekim 2009, 20:41:02 »


Bilimsel çalışmalar, gıdaların özelliklerini iyi kullanarak tüketmenin hem form tutmada hem de sağlıklı beslenmede önemli olduğunu gösteriyor,



Bunun için doğayı iyi tanımak, hangi gıdayı nasıl ve ne kadar tüketeceğini bilmek önem taşıyor.

Kiloss Beslenme Danışmanlık Hizmetleri'nden Diyetisyen Berrin Yiğit, zayıflama diyetlerinde yer alan ve sağlıklı beslenmenin vazgeçilmezlerinden olan gıdaları ve özelliklerini bilimsel çalışmaların ışığında şöyle özetliyor:

Kırmızı et

Sağlıklı beslenme denince uzak durulan kırmızı et, zayıflama diyetlerine olan katkısıyla aklandı. The American Journal of Clinical Nutrition çalışmasında mönülerinde kırmızı et yer alan ve almayan kişilerin diyetleri karşılaştırıldığında kırmızı etin, diyet sürecinde kas kaybının önlenmesine destek olduğu tespit edilmiştir. Kızartma olmamak şartıyla haşlanmış, ızgara veya fırın olarak bol sebze ya da salata eşliğinde tüketilmesi öneriliyor.

YUMURTA YİYENLER İKİ KAT FAZLA KİLO VERİYOR

Louisiana State University in Baton Rouge çalışmasına göre, kahvaltıda her gün yumurta yiyenlerin yemeyenlere oranla iki kat fazla kilo verdikleri, tüm gün kendilerini daha tok hissettikleri gözlenmiş. Sebzeli, yağsız omletler ve salata yanında haşlanmış yumurtalar doğru seçimler. Ancak kırmızı et ve yumurta tüketirken kan tahlilleriniz ve sağlık durumunuz diyetisyeninizce önceden değerlendirilmeli.

Beyaz hindi eti

Kas kitlesini artırıcı ve yağların kırılmasında hızlandırıcı özelliği ile dikkat çeken beyaz hindi etinin, haşlanıp salatalara eklenmesi zayıflamada şaşırtıcı fark ve kolaylıklar sağlar.

Kale

Demir, kalsiyum ve lif zengini olan, düşük kalorili bu sebze, ıspanağa benzese de çok daha etkilidir. Salatası ve yemeği yapılabildiği gibi makarna veya baklagillerde aroma çeşni olarak da kullanılması önerilir.

Brokoli

Kalsiyumun zayıflamaya destek olduğu biliniyor. Brokolinin kalsiyumun emilmesine yardımcı C vitamininden zenginliği ise önemli bir avantaj. Öte yandan A vitamini, folat ve lif içeriği de hastalıklara karşı koruyucu özellik taşıyor.

Yulaf

Sindirimi ve vücutta kullanımı yavaş olan az işlem görmüş yulaf kaynakları zayıflama diyetlerinde sıklıkla kullanılmalı. Yulaf kahvaltılarda, yoğurt içine eklenerek ara öğünlerde, çorbalarda ve meyve salatalarında tat vermesi için hafif kavrularak kullanılabilir.

YEŞİL MERCİMEK KAN ŞEKERİNİ DENGELER

Lifli, iyi bir protein kaynağı olan yeşil mercimek, kan şekeri dengesini sağlayarak insülin artışlarını kontrol eder ve karın bölgesinde yağlanmanın önüne geçer.

Goji meyvesi

Diğer tüm meyvelere kıyasla en çok iştah kesen, havuçtan fazla betakaroten içeren, içeriğinde 18’den fazla amino asit bulunan goji meyvesi çok besleyicidir. Özellikle atıştırmalık olarak kullanılabilen meyve, gece yemeleri olanlar için harika bir alternatif oluşturur. Yulaf ezmelerine katılabilir, yoğurt ve sütlü tatlılarda sos olarak kullanılabilir.

Vahşi somon

Genel ve kalp sağlığına faydaları dışında belinizin incelmesinde de yardımı olan somon, içerdiği Omega-3 sayesinde insülin duyarlılığını kırıp, kas kitlesinin artmasına da destek verir. Ağır metal kirlenmesine maruz kalmaması adına vahşi somon terci edilmeli. Vahşi somon az miktarda sarımsak, biberiye ve kara biberle fırınlanarak tüketilebilir.

Greyfurt

Scripps klinik tarafından yürütülen çalışmaya göre greyfurt yemesinde sakınca olmayan kişilerin diyetlerine her gün yarım greyfurt eklemenin, 12 hafta sonrasında kilo kaybına doğrudan 1.5 kiloluk artı kattığı gözlenmiş. İçeriğindeki yoğun C vitamini dışında insülin seviyelerini de düşüren greyfurtun yağlanmanın önüne geçebildiği de düşünülüyor.

HER GÜN MUTLAKA BİR ELMA

Penn State Universitesi'nde yapılan çalışmaya göre de her gün bir elma yemek fazla kilolardan kurtulmada önemli katkı sağlıyor. Çalışma, ana yemekten önce elma yiyenlerin farklı bir atıştırmalık yiyenlerden daha az porsiyon tükettiklerini gösteriyor. Aynı çalışmaya göre, her biri 4-5 gram kadar lif içeren elmanın yüksek antioksidan içeriği, metabolik sendrom riskinin azalmasında, yani elma tipi yağlanmanın önüne geçmede de etkili.

Elmayı her ısırık sonrası ılık bir yudum su ile yemek daha iyi doygunluk sağlar. Ara öğünler dışında keklerde yağ yerine rendelenmiş elma kullanmak, rendelenmiş elmayı ısıtıp 1 top diyet dondurmayla yemek, kavrulmuş yulafa ekleyip tarçın serpmek tatlı ihtiyacının giderilmesinde iyi bir alternatif olacaktır.

Kara buğday

Beyaz makarna yerine, protein de içeren bir karbonhidrat kaynağı olan kara buğday tercih edilebilir. Diğerlerine kıyasla daha fazla doygunluk verdiğinden porsiyon başına düşen miktar, dolayısıyla fazla yeme riski de azalır. Pilav gibi az suda ağzı kapalı pişen kara buğday patlıcan, bol dereotu, mantar, brokoli, soğan, biber veya havuçla da hazırlanabilir, bol baharat ve sarımsakla tatlandırılabilir.

Yaban mersini   YABAN MERSİNİ

USDA Agriculture Research Service çalışmalarına göre en yüksek antioksidan kapasiteye sahip yaban mersini, liften de zengin olduğu için tüketilen yağın bir miktarının emilmeden atılmasına yardımcı olur. Ara öğünler dışında yoğurt ve süte katılabilecek yaban mersini, bitki çaylarıyla da tüketilebilir.

DOĞAL BADEM EKMEĞİN ETKİSİNİ AZALTIR

Şeker ilavesiz doğal badem ezmesi, ekmeğin kan şekerini yükseltme hızını düşürebiliyor. University of Toronto tarafından yapılan bu çalışma tatlımsı ve kremamsı lezzet sevenler için iyi bir seçenek oluşturuyor. Bu durumda doğal badem ezmesi sandviçlere, kahvaltıda yenen ekmeklere ve bazı sebzelere dip sos alternatifi olabilir.

Nar

Folat yüklü, antioksidan içeriği, düşük kalori ve yüksek lifli yapısıyle tatlı duyusunu yatıştırıp diyeti sabote etmeyen nar taneleri, meyve olarak tüketilebildiği gibi aroma vermesi için salatalara, yoğurda ve bazı çaylara eklenebilir.

METABOLİZMAYI HIZLANDIRMAK İÇİN YEŞİL ÇAY

Metabolizmayı hızlandırıcı özelliği ile zayıflamaya destek olan, antioksidan zengini yeşil çay, siyah çaya en iyi alternatiftir. Sıcak veya soğuk içilebilen yeşil çaya çubuk tarçın katarak tatlı isteğinizi dengeleyebilir, karanfil, kök zencefil ve tane karabiberler ekleyerek daha da etkili bir metabolizma hızlandırıcısı elde edebilirsiniz.

Pul biber

Vücudu ısıtıp, ateşlendirme ve 20 dakika boyunca kalori yakmaya yardımcı olma özelliği, yemeklere pul biber serpmek için geçerli bir sebep. Ayrıca baharatlı tatları hızlı yemek zor olacağı için pul biber yavaş yemeye ve doygunluk hissinin beyne iletilmesine de yardımcı olur.

ÇORBAYLA 100 KALORİLİK AVANTAJ SAĞLAYIN

Beslenme biliminin aydınlanması için pek çok başarılı çalışmaya imza atan Penn State Üniversitesi'ndeki çalışmalarda, yağ yakma özelliği yüksek ve iştah kapatıcı lezzetlere dikkat çekiliyor. Türk mutfağında bolca yer alan çorba tam da bu özellikleri karşılayan bir besin. Çorba, sıvı ve katı içeriği ile duyusal tatmin sağlayarak iştah kontrolünü sağlıyor. Çalışmalar, yemek öncesi veya başlangıç olarak çorba alanların ortalama 100 kalori daha az tükettiklerini gösteriyor.

Yoğurt

Karbonhidrat, protein ve yağları bir arada içeren, nadir dengeli besinlerden biri olan yoğurdun düşük kalorili diyet takip edenlerde yüzde 61 daha fazla kilo kaybına, yüzde 81 ise belde incelmeye yardımcı olduğu gözlenmiştir.

Sardalya

Civadan fakir, kalsiyumdan zengin olan sardalya kaslanmak ve ideal yağ kaybıyla zayıflamak için mükemmel bir besin. Özellikle anne adayları için de güvenli bir balık cinsi. Sardalyanın kendine has kokusunu önlemek için ise 1 saat süt içinde bekletmek etkili oluyor.

Tarhun

Yemeklerde ve soslarda tuz yerine kullanılabilen tarhun, sodyum alımını kısıtlayarak ödemi ve karında şişkinlik olmasını önlüyor. Izgara veya fırın yaparken 2 yemek kaşığı kadar tarhun kullanımı tavsiye ediliyor. Tarhunu dereotu, maydanoz ve hardal eşliğinde yoğurda katarak tüketmek de mümkün.

SÜT ÜRÜNLERİ YAĞ KAYBINA DESTEK OLUYOR

American Journal of Clinical Nutrition enteresan bir çalışmayla, tam yağlı süt ürünlerinin daha fazla yağ kaybına destek olduğunu gösteriyor. Bu çalışma, yüksek kalorisi ile uzak durulan parmesanın da diyet listelerine girmesi anlamına geliyor. Izgara sebzelere, salatalara ince dilim parmesan eklemek, armut veya elmayla tüketmek farklı bir ara öğün olabilir.

Avokado

29 gram yağ içeriği gözünüzü korkutmasın. Oldukça sağlıklı yağ kompozisyonuyla, doygunluk sağlamada ve içeriğindeki E vitamini ile açlık sinyallerinin doğru iletilmesinde etkilidir. Salatalara sos yapılarak, sandviçlere sürülerek tüketilebilir.

Zeytinyağı

Sağlıklı yağlar her zaman doğru seçimdir. Avakado da olduğu gibi zeytinyağı da sağlık için pek çok faydasının yanında, kilo kaybı diyetlerinde de şaşırtıcı artılara sahip. Anti inflamatuar özellikleri ile iltihap oluşumunu engelleyen zeytinyağının, metabolik sendroma yani obezite ile ilişkili kronik inflamasyona karşı da koruyucu özelliği bulunuyor. Sebzelere zeytinyağı ekleyerek antioksidan özelliklerinin artması ise farklı bir kazanım.

Tıme Turk
〰〰〰〰🐠

Çevrimdışı Tuğra

  • popüler yazar
  • ******
  • İleti: 6599
İştahınızı Kontrol Etmeyi Öğrenin!
« Yanıtla #1 : 12 Ocak 2011, 21:16:28 »
Uzun süre tokluk hissi veren yiyeceklerle hem sağlıklı beslenmek hem de aç kalmadan kilo vermek mümkün. Prof. Dr. Nevrez Koylan kilo vermenize yardımcı yiyecekleri anlattı.
 
Prof. Koylan, bu listeyi hazırlamaya kilo verdirdiği iddia edilen yeni ürünlerin reklamları ile sıkça karşılaşmaya başladığımız için karar vermiş. Çünkü Koylan'a göre bunların da hemen hemen hiçbiri aslında bir işe yaramıyor! Hepimizin ortak sorunu bu, "Kilo veremiyoruz, çünkü yemek yemeyi azaltamıyoruz ve yeterli egzersiz yapamıyoruz. Madem durum böyle, hiç değilse yediklerimizin içeriğini değiştirerek iştahı azaltamaz mıyız?" Prof. Koylan "Evet bazı besinlerle iştahımızı azaltmak ve kilo vermek mümkün" diyor.

Yumurta

Sabah klasik kahvaltıdan vazgeçin. Yumurtanın tümüne yakını proteindir ve önemli ölçüde tokluk hissi verir. İki ince dilim esmer ekmek, az miktarda yağsız peynir ve bir adet haşlanmış yumurta ile edeceğiniz kahvaltı, gün boyunca kendinizi daha tok hissetmenizi ve vücudunuzun ihtiyaç duyduğu proteini almanızı sağlayacaktır. Kolesterol sadece yumurta sarısında bulunur, bunun yarıdan azı bağırsaktan emilir. Ama unutmayın, haşlanmış yumurtadan söz ediyoruz, tereyağına ya da sucuğun üzerine kırılan yumurtadan değil!

Baklagiller

Muhtemelen kolesistokinin diye bir maddeden söz edildiğini hiç duymamışsınızdır. Ama bu madde sindirim sisteminden salgılanır ve vücudun doğal iştah azaltıcısıdır. Kaliforniya Üniversitesi'ndeki araştırmacılar baklagil tüketiminin bağırsaktan kolesistokinin salgılanmasını arttırdığını ve dolayısıyla iştahı azalttığını buldular.

Fasulye, barbunya, bakla, nohut, mercimek ve benzerlerini yemek kan şekerinizi az yükseltecek, size bitkisel protein ve lifleri sağlayacak, uzun süre tok hissetmenize yol açacaktır. Ama unutmayın, bu gıdaları mümkün olduğu kadar az yağla pişirmek, pilavla karıştırmamak ve suyuna ekmek batırmamak kaydıyla! Bu bakımdan az miktarda zeytinyağı ve sirkeyle hazırlanan fasulye piyazı en iyi seçeneklerden biridir.

Salata

Yemekten önce bol yeşil salata yemek, kendinizi doymuş hissetmenizi sağlamanın en kolay yoludur, özellikle de tatil otellerindeki açık büfelerde! Çünkü salatanın hacmi midenizi dolduracağı için salatadan sonra fazla yemek içinizden gelmez. Ama bu dediklerimiz yeşil salata için geçerli, üzerine de az miktarda zeytinyağı ve sirke gezdirmek kaydıyla.

Yeşil Çay

Yeşil çay en iyi zayıflama yardımcılarından biridir. Burada faydayı sağlayan kafein değil, yeşil çaydaki 'kateşinler' adı verilen ve metabolizmayı hızlandırarak yağ yakımını arttıran antioksidanlardır. Yeşil çay aynı zamanda LDL (kötü) kolesterolü de düşürmeye yardımcı olur.

Günde içilecek 1-2 fincan yeşil çay zayıflamanıza yardımcı olacaktır, ama içine şeker atmamak kaydıyla! Unutmayın, hazırlarken önce suyu kaynatacak, sonra yeşil çayı içine atacak ve 3-4 dakika sonra süzüp içeceksiniz. Yeşil çayda ayrıca yüksek oranda kafein olduğunu ve hassas kişilerde çarpıntı yapabileceğini, ayrıca gece içildiğinde uykuyu kaçırabileceğini hatırlamakta yarar vardır.

Armut, Ayva ve Elma

Armutta, ayvada ve elmada şekerinizi ve kolesterolünüzü düşürmeye yardımcı olan ve pektin adı verilen, eriyebilen lifler bulunur. Armuttaki ve ayvadaki lif miktarı elmadakinin iki katıdır ve öğün arasında yiyeceğiniz bir orta boy armut veya elma kendinizi tok hissetmenizi sağlayarak hem yemek arasındaki atıştırmaları hem de öğünde yediğiniz yemek miktarını azaltır. Ancak, özellikle yumuşamış tatlı armutlardan ziyade sert armutlar tercih edilmelidir. Öğün arasında atıştırmak için elma kurusu da pratik bir seçenek olabilir. Ancak tabii ki armut ya da ayva tatlılarından ve elmalı kurabiye ve keklerden özellikle uzak durmalısınız!

Çorba

Çorba göz doyurmak için iyi bir seçenektir. Önden midenizi dolduracağı için yediğiniz yemek miktarını azaltır. Ancak, seçilen çorbanın olabildiğince basit olmasında yarar vardır. Yağsız tavuk suyunun içine rendelenmiş kereviz, kabak, pırasa ve benzeri sebzelerle yapılan çorbalar en iyisidir. Terbiyeli çorbalardan, yağ ve unun birlikte kavrulmasıyla yapılan çorbalardan, bol pirinç veya şehriyeli çorbalardan ve kremalı çorbalardan uzak durmakta yarar vardır. Ayrıca çorbanın içine ekmek doğramayın veya üzerine biberli yağ dökmeyin!

Yağsız Et

Yediğiniz yemeğin içinde et olması tokluk hissini artırır. Ayrıca ette ve balıkta bol bulunan 'lösin' adındaki amino asit kaslarınızın kalori harcamasını kolaylaştırır. Bu nedenle günde 100- 150 gram kadar yağsız et içeren düşük kalorili diyetler, et içermeyenlere oranla daha fazla kilo vermenizi ve özellikle de vücut yağlarınızın azalmasını, buna karşılık kaslardan ağırlık kaybı olmamasını sağlar. Etlerin yağsız olması özellikle önemlidir, bu nedenle yemeklerinizi ya yağsız kıyma ya da yağsız et ile pişirin. Et veya kıymayı da yağda kavurmayın!

Zeytinyağı

Sızma zeytinyağının içindeki omega 6 yağ asitleri kalori yakmanızı kolaylaştırır. Bu nedenle günde bir çorba kaşığı (15 ml.) kadar zeytinyağı almakta fayda vardır. Zeytinyağının çiğ olması daha fazla tercih edilir, bu nedenle en ideal şekli salataların üzerine gezdirmektir. Yemekleri de yağsız olarak pişirip, piştikten sonra bir kaşık zeytinyağını yemeğin üzerine dökerek karıştırmak da iyi bir yoldur. Ancak, zeytinyağına ekmek banmayın ya da zeytinyağında kızartma yapmayın.

Greyfurt

Yapılan bir araştırmada yemekten önce yarım greyfurt yendiği veya bir bardak taze sıkılmış greyfurt suyu içildiği zaman başka bir önlem alınmasa bile üç ayda 1.5 kg kadar kilo verildiği saptanmış. Bunu diyetle birleştirdiğiniz zaman elde ettiğiniz sonuç daha parlak olur. Greyfurt içindeki fitokimyasallar insülin seviyelerini düşürerek hem iştahınızı azaltır, hem de aldığınız kalorilerin yağ dokusuna gitmek yerine enerjiye dönüşmesine yardımcı olur.

Tarçın

Bir günde alınacak bir çay kaşığının dörtte biri kadar (yaklaşık 1 gram) tarçın, yemek sonrası insülin artışlarını engeller, dolayısıyla çabuk acıkmaya mani olur, ayrıca kandaki şeker, kolesterol ve trigliserid seviyelerini düşürür. Tarçını yemeklerinizin üzerine serpebilirsiniz, özellikle fasulye ve nohut gibi baklagillerle iyi uyuşur.

Bir dilim tam tahıllı ekmek üzerine tarçın ekerek yapacağınız ikindi kahvaltısı akşam yemeğine kurt gibi acıkmanızı engelleyecektir. Tarçını kahvenizin içine de katabilirsiniz ya da kabuk tarçınla bitki çayı yapabilirsiniz. Ancak unutmayın; sütlü tatlılarının üzerine serpilen veya kek ve kurabiyelere katılan tarçından söz etmiyoruz!

Sirke

Sirke mide boşalmasını yavaşlatarak hem kendinizi daha uzun süre tok hissetmenizi sağlar, hem de yemekten sonra kan şekerinin hızlı yükselmesini engeller. Dolayısı ile, çorba ya da salatalarınıza ekeceğiniz sirke tokluk hissinizi artıracaktır.

O nedenle sirkeyi bol kullanmaktan kaçınmayın. Haşlanmış fasulye, bir kaşık zeytinyağı ve bir kaşık sirke ile hazırlayacağınız bir piyaz veya haşlanmış brokoli ve karnıbahar üzerine dökülecek bir kaşık zeytinyağı ve bir kaşık sirke size sağlıklı bir öğle yemeği sağlayacaktır.

Özellikle şekerli ve beyaz unlu gıdaları tüketmekten kaçınamadığınız durumlarda önceden sirkeli bir şeyler yemek kan şekerinin hızlı yükselmesine engel olur.

Kırmızı biber

Düzenli olarak acı kırmızı biber tüketmek iştahınızı keser. Japonya'da yapılan bir araştırmada kahvaltıda acı biber yiyen insanların öğle yemeğinde daha az yemek yedikleri saptandı. Acı kırmızı biberin iştah azaltıcı etkisinin içindeki kapsaikin isimli maddeden kaynaklandığı sanılıyor. Dolayısıyla acı kırmızı biber yemek faydalı. Ama bu, acı biberle yapılan kebapların faydalı olduğu anlamına gelmiyor.

Liften Yoğun Kahvaltılık Gevrekler

Kahvaltıda yağsız sütle yenen liften yoğun gevrekler, mesela kepekli gevrekler, müsli veya yulaf ezmesi size uzun süren bir tokluk hissi vererek bir sonraki öğünde daha az yemenizi sağlayacaktır. Üstelik içerdikleri yoğun lif nedeniyle hem kabızlığı engeller, hem de kan şekerinin aşırı yükselmemesini sağlarlar. Yalnız unutmayın, bu yararlar sadece yoğun lifli diyet gevrekler için geçerli, normal mısır ve buğday gevrekleri için değil.
 
hastane.com
〰〰〰〰🐠

Çevrimdışı Tuğra

  • popüler yazar
  • ******
  • İleti: 6599
İşte kilolarınızın gizli nedeni
« Yanıtla #2 : 31 Ocak 2011, 13:28:53 »
İşte kilolarınızın gizli nedeni

Verdiğiniz kiloları fazlası ile geri alıyorsanız, kendinizi sürekli aç hissediyorsanız, herşeyden vazgeçerim ama tatlıdan asla diyorsanız, ailenizde şeker hastalığı varsa  fazla kilonuzun sebebi şeker düşüklüğü olabilir.

Obezite ve metabolizma hastalıkları uzmanı Dr. Ayça Kaya, fazla kilonun nedeninin şeker düşüklüğü olabileceğine dikkat çekiyor.

Şeker düşüklüğü kişilerde tatlılara, çikolatalara aşırı bir eğilim, açlığa dayanamama, sürekli aç hissetme nedeni ile yeme ve hatta geceleri uykudan uyanıp yeme eğilimi görülebilir. İlerleyen dönemlerde ise bu yemenin sonucu olarak şişmanlama ve şeker hastalığının ortaya çıkması kaçınılmazdır.

Toplumdaki en büyük şişmanlık nedenlerinden biri olan şeker düşüklüğü tanısı konulmadan, kişi diyet uzmanına başvurup düşük kalorili bir diyetle zayıflamaya başlarsa çok büyük bir hata yapar. Çünkü temel sorun olan açlık, açlıkla tedavi olmaz.  Yani zayıflamaya karar vermeden önce muhakkak şişmanlığın nedeni ortaya çıkarılmalıdır. Şeker metabolizması bozuk, tiroid bezi az çalışıyor veya genetik bozukluk var olabilir.

Günümüzde doktorların en fazla uğraştığı hastalıkların (diyabet, tansiyon yükseklikleri, kan yağı yükseklikleri, eklem problemleri, adet düzensizlikleri... )temel nedeni şişmanlıktır. Şişmanlığın temel nedeni ise alınan ve tüketilen enerji dengesizliği ile birlikte çeşitli metabolik rahatsızlıklardır.

Dünyadaki ortalama 220 milyon Tip 2 Şeker hastasının %80'i şişmandır. Şeker hastalığını şeker metabolizması bozukluklarında son nokta olarak düşünürsek, bir önceki basamak gizli şeker hastalığı dönemi, ondan önceki dönem de şeker düşüklüğü yani reaktif hipoglisemi dönemidir. Yani kan şekerinin yükselmesi ile karakterize olan şeker hastalığının ilk basamaklarında kan şekeri düşüklüğü görülür. İnsülin hormon salgısında anormallik olduğu için normalde kan şekerini 70-110 mg/dl arasında tutan vücut bu ayarlamayı yapamaz ve özellikle şeker yükü yüksek yiyecekler yendikten bir müddet sonra kan şekeri 70'lerin altına iner. Kişi bunu aşırı acıkma olarak algılayıp tekrar yeme ihtiyacı duyar.

 Bu gibi durumlarda erken tanı konulup tedaviye başlandığında hiç acı çekmeden, aç kalmadan kendiliğinden fazla kiloların yok olduğu ve ileride şeker hastalığının gelişmediği görülür.

ŞEKER DÜŞÜKLÜĞÜ OLANLARA ALTIN ÖĞÜTLER

Kan şekeri yemekten 3 saat sonra düşmeye başlar, o nedenle 3-4 satten fazla aç kalmayın.

Zayıflamaya karar verdiğinizde bunun bir metabolik rahatsızlıktan kaynaklanabileceğini  düşünerek mutlaka doktorunuza danışın.

Kan şekerini hızla yükseltip arkasından ani düşmesine neden olan basit şekerlerden  (sofra şekeri, bal, pekmez, çukulata, şerbetli hamurlu tatlılar gibi) kaçının.

Şeker yükü fazla olan muz, incir, üzüm,   patates, havuç gibi meyve ve sebzeleri süt veya yoğurtla birlikte tüketin.

Kan şekerim düştü elim ayağım titredi dediğiniz anda asla tatlı yemeyin, peynir ekmek daha iyi bir seçimdir. Kan şekeri düşüklüğünde sadece tatlı yiyebilecekler insülin kullanan şeker hastalarıdır.

Kan şekerinin hızlı yükselmesini önlemek için kepekli ekmek, bulgur, kepekli pirinç ve kepekli makarna iyi seçimlerdir. Beyaz undan yapılmış besinlerin tercih etmeyin. (poğaça, börek, pasta gibi)

En iyi insülin dengeleyicisi egzersizdir, ancak egzersize asla aç başlamayın.Yemekten 1, 5-2 saat sonra egzersiz yapmak iyidir. Veya egzersizden hemen önce 1 bardak az yağlı sütle 1 adet meyve yiyi.

Hazır meyve sularından, şeker içeren limonatalardan ve aşırı çay ve kahveden kaçınmak gerekir. Canınız şeker istediğinde taze meyvelerden tüketin..

Obezite ve metabolizma hastalıkları uzmanı Dr. Ayça Kaya
〰〰〰〰🐠