Gönderen Konu: Döküm Demir  (Okunma sayısı 3070 defa)

0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Çevrimdışı Tuğra

  • popüler yazar
  • ******
  • İleti: 6599
Döküm Demir
« : 07 Kasım 2010, 00:22:26 »

Döküm Demir
 
Döküm demir nedir?

Dökme demir yüksek oranda karbon (2 %) ve silisyum (> 1,5 %) içeren demir- karbon alaşımlarına verilen isimdir. Tarihte ilk olarak MÖ 550’de Çin’de kullanılan bu method temel olarak, çeşitli araç ve gereçlerin üretiminde demirin kalıplara dökülerek şekil verilmesi sürecini kapsar.

Döküm pişirme gereçlerinin kullanımı özellikle 18.yy.da zirveye ulaştı.1900’lü yılların başında çelik, alüminyum, teflon gibi farklı materyallerden üretilmiş tava ve tencereler popüler olmaya başladı.

Günümüzde döküm pişirme gereçleri eşsiz özellikleriyle ve diğer metallerin sağlığa olumsuz etkilerinin gündeme gelmesiyle adeta bir yeniden doğuş yaşıyor.

Peki nedir döküm pişirme gereçlerini bu denli eşsiz kılan?

- Öncelikle döküm tava ve tencereler yapıları itibariyle yüksek sıcaklıklara kadar ısınabilir, ısıyı yüzeyine homojen bir şekilde dağıtır ve uzun süre bünyesinde muhafaza eder.

- Isıyı uzun süre muhafaza etmesi ayni zamanda enerji tasarrufu sağlar. Pişirdiğiniz yemeği sofranıza getirdiğinizde sıcaklığını korur. Yemeğinizi tekrar tekrar ısıtmak zorunda kalmazsınız.

- Döküm ürünler sıcağı muhafaza ettiği gibi soğuğu da eder. Buzdolabında tava / tencerenizde saklayacağınız yemeğiniz taze kalarak korunacaktır. Buzdolabında geçecek kısa bir süre içerisinde döküm ürün soğuyacak ve örneğin soğuk bir tatlının servisinde tatlınızı servise kadar masanızda soğuk muhafaza edecektir.

- Döküm demir, ısıyı sürekli üzerinde tutarak pişecek olan gıdanın tavanın sıcaklığını çalmasına izin vermez. Sıcaklık kaybı olmadığından yemeğin, özellikle et ürünlerinin, etrafında ‘mühür’ denilen kabuğumsu bir tabakanın oluşmasını sağlanır.

Mühürlenen yiyeceğin lezzeti, suyu ve tüm besin değerleri içinde kalır. Döküm olmayan tavalarda ise, oda sıcaklığındaki bir yiyecek tavaya temas ettiği zaman tavanın sıcaklığını düşürür. Tava eski sıcaklığını kazanana kadar geçen sürede yemek dokusunu kaybeder ve suyunu salar; bu su yemeğin tüm lezzeti ve besin değeridir aslında.

- Döküm demir her türü pişirme tekniğine uygundur. Isı tüm yüzeye eşit yayılacağı için kısık ateşte uzun pişirme gerektiren yahni, zeytinyağlı gibi yemeklerde mükemmel pişirme sağlar. Aynı şekilde döküm demirle pişen etler mangal, sebzeler köz tadında olur.

- Döküm demir sağlığa zararlı hiçbir madde içermez. Üstelik sağlıklı pişirme yöntemi olarak da tercih ve tavsiye edilmektedir.

- Döküm ürünleri tüm ocaklarda kullanabilirsiniz. (Gazlı, elektrikli, endüksiyon, halojen vs. ) Ürünlerimiz fırına da girebilecek şekilde tasarlanmıştır.

- Döküm demir % 100 geri dönüştürülebilir nitelikte, çevre dostu bir malzemedir. Ayrıca, ısıyı uzun süre muhafaza ettiğinden enerji tasarrufu sağlar.

- Döküm demir ürünler evladiyeliktir. Doğru kullanım ve bakım ile ürünlerinizi bir ömür boyu mutfağınızda kullanabilir hatta çocuklarınıza, torunlarınıza bırakabilirsiniz.











http://www.hecha.com.tr/hecha.php
〰〰〰〰🐠

Çevrimdışı mazlum

  • aktif yazar
  • *****
  • İleti: 861
  • Allah'a giden tüm yollar.Kalp lerden gecer.
Ynt: Döküm Demir
« Yanıtla #1 : 07 Kasım 2010, 00:32:45 »
Tsk ler Tugra .
Gecenlerde sanırım( isra'nın) bir yazısını okumuştum , oda Teflonlarla alakalı araştırma yapmış ,ve teflonun ne'kadar zararlı oldugunu beyan etmişti , Senin bu yazınla gördük'ki
artık azda olsa saglığımızla oynamadıkları , bazı ürünlerde kalmış  .Gercektende bu demir dökümler en dogal Lezeti veriyor .
Bir harf yeter inan, varsa o evde bir insan.

Dost Ararsan Kendine Bak
Dostun Ağlasını Bulursun
Düşman Ararsan Yine Kendine Bak
Düşmanında Ağlasını Bulursun .
vesselam .