Sıcakların mevsim normallerinin üzerinde seyrettiği şu günlerde, dondurma seansları, yemek yemenin ve soğuk bir şeyler içmenin çoktan önüne geçti.
Kimi külahta, kimi pastasının arasında, kimi tatlısının üzerinde, kimi kahvesinin kimi ise kocaman bir kavunun içinde buz gibi dondurma ile serinlemeye çalışıyor. Çünkü günün her saatinde yenilebilen sağlıklı, hafif ve eğlenceli tatlıdır dondurma. Mevsim yaz olunca her köşe başında bir dondurmacı beliriyor. Dondurma; fıstıklı, kestaneli, frambuazlı, kavunlu, kırmızı erikli, ballı, vişneli, karadutlu, incirli, cevizli vs. bir yana; kırmızı biberli, patlıcanlı, domatesli, mısırlı, havuçlu, yoğurtlu, zeytinli gibi hiç alışık olmadığımız tatlarda da karşımıza çıkabiliyor. Üstelik Maraş usulü kesme dondurmamız en az İtalyanların Roma dondurması kadar meşhur artık. Sektörde kendi tadını oluşturmuş ünlü markaların yanında butik tarzda çalışan ve sundukları lezzetle müdavimlerini her geçen gün artıran öyle dondurmacılarımız var ki 40 yıldır hâlâ ayakta. İşte dondurma severler için gerçek dondurma adresleri.
***
Dondurmalar el değmemiş meyvelerden yapılıyorYaşar Usta Dondurması (Bostancı): Yaşar Usta'nın dondurmalarında sadece şeker ve meyve kullanılıyor, bunlar dışında hiçbir katkı maddesi yok. 70'e yakın dondurma çeşidinin yapıldığı bu mekânda günlük 10 çeşit dondurma satılıyor ve her gün dondurma menüsü yenileniyor. Meyveli dondurmaları ile meşhur Yaşar Çallı, meyveleri her gün sabah 03.30'da uğradığı halden alıyor. Türkiye'de kavun dondurması, ilk kez Yaşar Usta'nın elinden yenilmiş. Yaklaşık 40 yıldır Bostancı'da bulunan dondurmacı, işinde son derece titiz. Öyle ki meyveleri dondurma yapacağı zaman ve zedelemeden defalarca sudan geçiriyor. Yoğurtlu, biberli, mısırlı, patlıcanlı gibi özel dondurma siparişleri büyük itina ile yapılıyor. 5 senedir dondurmalarının topu 1 TL, kilosu ise 25 TL.
***
Kesme Maraş dondurması Mado'da yenir
Mado Dondurmaları: Dondurma deyince akla gelen isimlerden biri Mado. Özellikle kesme Maraş dondurması dillere destan. Dondurmalarının en büyük özelliği keçi sütü ve salepten yapılıyor olması. 200'e yakın bayisi bulunan Mado'nun her şubesinde aynı lezzeti bulmak mümkün. Çünkü bütün dondurmalar Kahramanmaraş'taki fabrikadan servis ediliyor. En çok kesme dondurma tercih ediliyor. Fıstık, çikolata, karamel ve dondurma dolgulu profiterol de tercih edilenler arasında. Bu sene ilk kez ballı dondurma ve dondurmalı pasta yaptılar. Mado'larda iki top dondurma 3 TL, porsiyon dondurma 7,5 TL.
***
Dondurmalı pastaları çok seviliyorÖzsüt: Ülkemizdeki en iyi sütlü tatlı firmalarından biri olan Özsüt artık dondurmalarıyla da iddialı. Bu yıl ameranalı (amerana meyvesinden yapılıyor), cookies (kurabiye parçacıklı) ve vişneli çeşitleri eklenerek dondurma çeşidi 18'e çıktı. Ayrıca çilekli çikolatalı dondurmalı pasta, fıstıklı çikolatalı dondurmalı pasta ve kaymak çikolatalı dondurmalı pasta müşterileri tarafından çok beğeniliyor. Dondurmalar hiçbir katkı maddesi kullanılmadan ve taze mevsim meyveleri ile yapılıyor. Dondurmanın topu 1,5 TL, kilosu 22 TL, porsiyonu 7 TL. Dondurmalı pastalar ise 40 TL, dilimi 7 TL.
***
Sütlü tatlılar dondurma ile sunuluyorSütiş: Daha çok sütlü tatlıları ile tanınan Sütiş'in de mevsim meyvelerinden yapılanlar ile damla sakızlı ve fıstıklı dondurmaları çok seviliyor. Ürünlerinde süt, meyve ve salep dışında katkı maddesi kullanılmıyor. Dondurmaları en çok sütlü tatlıları ile beraber tüketiliyor. Mesela fırın sütlaç, tavukgöğsü ve kazandibi, yanına dondurma konularak ikram ediliyor. Günlük üretimin yapıldığı Sütiş'te hiçbir ürün ikinci güne kalmıyor. Dondurmanın bir topu 1 TL, porsiyonu 5 TL, kilosu ise 20 TL.
***
40 yıldır aynı yerde hizmet veriyorYeşilköy Roma Dondurmacısı (Yeşilköy): İstanbul'daki Roma dondurmalarının en eski ismi 'Yeşilköy Roma Dondurmacısı' 40 yıldır aynı yerde hizmet veriyor. Dondurma yapımında kullanılan süt, meyve, salep gibi malzemeleri 30 yıldır aynı yerlerden alıyorlar. Klasik dondurmaların dışında kestane, karadut, badem krokan ve damla sakız en beğenilen çeşitleri. Dondurma içlerinde kullandıkları badem, ceviz, kestane, çam fıstığı gibi kuruyemişler en kaliteli ürünlerden oluşuyor. Hijyen ve lezzetini beğenen, yıllardır hiç değişmeyen bir müşteri kitlesi var. Yeşilköy sahil, Yeşilköy merkez ve Bayramoğlu olmak üzere üç şubesi bulunuyor. Bir külah 1,5 TL, kilosu ise 25 TL.
***
Diğer leziz dondurmacılarSim Pastaneleri-Ankara
Kafkas-Bursa
Nur Pastaneleri (yanık dondurma)-Antalya
Özsüt, Sevinç Pastanesi-İzmir
Yaşar Pastanesi, Ferah Pastanesi-Maraş
Dosa Dondurma-Konya
Güloğlu Pastanesi-Trabzon
Pado Dondurma-Erzurum
Ferah Dondurma-Şanlıurfa
Dilek Güray/zaman