Gönderen Konu: Döneri ucuza getirmek için neler yapılıyor?  (Okunma sayısı 8943 defa)

0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Çevrimdışı İsra

  • Moderatör
  • popüler yazar
  • *****
  • İleti: 7482
Döneri ucuza getirmek için neler yapılıyor?
« : 02 Ocak 2010, 06:50:38 »

Döner, Türk mutfağının vazgeçilmez bir damak tadı. Lüks lokantalarda 20 TL'ye kadar çıkan döner fiyatları kimi yerlerde 1 TL'ye kadar inebiliyor. Peki bu fiyat farklılığı neden kaynaklanıyor?

Konunun uzmanları, işin sırrının dönere katılan maddelerde saklı olduğunu söylüyor. Dönere katılan soya ve sakatat fiyatların da aşağı çekilmesini sağlıyor. Döneri ucuza satmak isteyen işletmeler genellikle soya kıyması da denilen yağı alınmış soya küspesini ete katarak döner satıyor. Soya küspesinin kilo maliyeti 50 kuruş ile 1 lira arasında değişirken, yarım kilogram soya kıyması sıcak suyun içinde beklediğinde 3 kilogram ağırlığına ulaşıyor.

Yemek Sanayicileri ve İşadamları Derneği (YESİAD) Başkan Yardımcısı ve Ankara Sanayi Odası Gıda Komite Üyesi Serdar Erler, ucuz olan her et ürününe mutlaka soya katıldığının altını çizdi. Gerçek et denilerek halkın kandırıldığını söyleyen Erler, soya kullanımının yasaklanması gerektiğini vurguluyor. Ayrıca Erler, özellikle tavuk dönerlerde son kullanma tarihi geçmiş olan beyaz etlerin tekrar işlenip döner olarak satıldığını iddia etti. Erler, "Bir döner satıcısı günde en az 200 döner ekmek satıyor. Döneri ucuza mal edebilmek için halkın sağlığıyla oynuyorlar. Dönerin içinde gerçek et dışında her şey var.'' ifadesini kullandı.

Etin kilosunun 20 TL olduğunu aktaran Bereket Döner'den Veteriner Hekim Osman İnce, soyanın kullanım oranının piyasada satılan dönerlerde yüzde 50'lere kadar çıktığını söylüyor. İnce, "Gerçek et kullanılsa 10 kilogramlık bir dönerin maliyeti 200 TL olması gerekir. Ancak dönerin yarısından fazlasına soya katıldığı için maliyet yarı yarıya düşüyor. Tabii ki işletme sahipleri de soya kullanıyor.'' dedi.

Bursa İskender işletme sahibi İlhan Yuruk, döner işletme sahiplerinin maliyeti düşürmek için etin içine fazla miktarda soya katarak halkı kandırdıklarını öne sürdü. Dönerin içindeki malzemelere standart getirilmesi gerektiğini söyleyen Yuruk ''Denetlemelerde mutlaka hammaddenin içeriğine bakılmalı. Vatandaş ne yediğini bilmeli.'' şeklinde konuştu.

Ziya Şark Sofrası Satın Alma Sorumlusu Önder Tarım da daha farklı bir konuyu gündeme getiriyor ve dönerlere genellikle kilosu 1 liraya satılan deri, işkembe gibi sakatatların katıldığını belirtiyor. Pişmiş etin cinsinin anlaşılmasının zor olduğunu söyleyen Tarım, "Sakatatlar, baharatlarla tatlandırıldıktan sonra halka döner olarak satılıyor. Halk ne yediğine dikkat etmeli. Ucuz diyerek her ürünü tercih etmemeli.'' dedi.

Tüketici dernekleri ise vatandaşların insan sağlığını tehdit eden ucuz et ve et ürünleri satan işyerlerini şikayet etmelerini ve bu konuda duyarlı olmaları gerektiğinin altını çiziyor. Tüketiciler Derneği Genel Başkanı Engin Başaran, "Halkımız sağlığımızla oynayan bu gibi işyerlerini şikayet etme bilincinde değil; ancak zehirlenince şikayet ediyor. Bu gibi konularda duyarlı olunması gerekiyor.'' diye konuştu.

Bakanlık dönere katılan soya ile ilgili hazırlık yapıyor

Tarım ve Köyişleri Bakanlığı döner, sucuk, pastırma ve kavurmanın da dahil olduğu et ürünleri tebliğinde değişikliğe hazırlanırken bu değişiklikleri kamuoyunun görüşüne açtı. Daha önce sanayi için dönerin standartlarını belirleyen bakanlık, yeni hazırladığı taslak ile tüketiciye doğrudan sunulan döner ile ilgili standartlar da getiriyor. Yapılacak değişiklikle, yaprak döner üretiminde, kırmızı et olarak sadece yaprak haline getirilmiş çiğ kırmızı et kullanılacak. Kıyma döner üretiminde, kırmızı et olarak en fazla yüzde 90 oranında kıyma ve en az yüzde 10 oranında yaprak haline getirilmiş çiğ kırmızı et kullanılacak. Karışık döner, kırmızı et olarak en az yüzde 60 oranında yaprak haline getirilmiş çiğ kırmızı et, en fazla yüzde 40 oranında kıyma kullanılarak üretilecek. Dönere ve kanatlı eti dönerine nişasta ve bitkisel proteinler ilave edilemeyecek.

Zaman

Çevrimdışı Fatihan

  • Administrator
  • popüler yazar
  • *****
  • İleti: 6994
  • Milimi milimine Ehli sünnet...
Ynt: Döneri ucuza getirmek için neler yapılıyor?
« Yanıtla #1 : 02 Ocak 2010, 13:41:27 »
Bu zamanda dışarıdan  yemek akıl kârı değil.Haberleri izliyoruz.Oradan buradan  afedersiniz at, eşek kafaları çıkıyor.

Sucuğun kilosu, etten ucuz, tavuk etinin nasıl kesildiği belli değil şüphesi bir tarafa, tavuğa tadı anlaşılmayan martı etini karıştırıp döner yapılması bir tarafa.

Daha neler neler
« Son Düzenleme: 02 Ocak 2010, 15:16:54 Gönderen: Fatihan »

Çevrimdışı Tuğra

  • popüler yazar
  • ******
  • İleti: 6599
Bakın, tavuk dürüme ne katılıyor!
« Yanıtla #2 : 04 Ağustos 2011, 14:14:30 »
Bakın, tavuk dürüme ne katılıyor!



Ucuz olması nedeniyle tüketimi giderek artan tavuk dönerde, maliyeti düşürmek amacıyla içine karıştırılan deri, sakatat gibi ürünlere bakın ne eklendi?
Çarşı merkezlerinde, okul ve dershanelerin civarındaki kafeteryalarda ve seyyar tezgahlarda satılan tavuk döner, ucuzluğu ve hazırlanmasının kolaylığı nedeni ile büyük rağbet görüyor.

Türk usulü fast food olarak da adlandırılan ekmek arası tavuk dönerin fiyatı mahalle aralarında ayranla birlikte 1 TL'ye kadar düşebiliyor.

Türkiye Lokantacılar Federasyonu Başkan Vekili Şefik Aslan, A.A muhabirine yaptığı açıklamada, tüketicinin sağlıklı ve ucuz olması nedeniyle beyaz ete yöneldiğini belirterek, bu kapsamda tavuk dönerin imalat ve satışının da kolay olması nedeni ile yaygınlaştığını söyledi.

Kazançlarını arttırmak isteyen bazı 'uyanıkların' ise çeşitli hilelere başvurduğunu, sakatat parçalarından bağırsağa, kıyılmış tavuk derisinden paçaya kadar birçok artık maddenin tavuk dönerde kullanıldığını ifade eden Aslan, ''Tavuk kesim ve parçalama işlerinin yapıldığı yerlerde, çöpe atılması gereken sakatat ve özellikle tavuk derisi bazı çalışanlar tarafından çuvallara doldurularak, dönercilere satılıyor'' dedi.

Artıkların tadının anlaşılmaması için baharatlanarak dönerin içerisine karıştırıldığını belirten Aslan, şunları kaydetti:

''Döner, Türk yemek kültürünün yurt dışındaki en çok bilinen ve en iyi temsilcileri arasında yer alıyor. 2006 yılına kadar hem tavuk dönerde hem de et dönerde hileye pek fazla rastlanmıyordu. Ancak artan taleple birlikte sayısı artan tavuk dönercilerden bazıları daha çok kar elde etmek için hileye başvurmaya başladı.

Son dönemlerde deri ve sakatatların yanı sıra tavuk dönere karıştırılan ürünler arasına inek memesi de eklendi. Sakatat, tavuk derisi, paça gibi tavuk etine karıştırılan maddeleri tespit edebiliriz.

Ancak tavuk dönere karıştırılmış inek memesini tadından ayırt etmek çok zor. Bu tavuk dönerdeki en son hiledir. Gıda da yapılan hileler sağlığımızı bozmasının yanı sıra damak tadımızı da yok ediyor.''

Gıda hilelerinin sadece tavuk dönerle sınırlı kalmadığını belirterek, tüketicilerin bu konuda bilinçli olmaları konusunda uyaran Aslan, şu bilgileri verdi:

''Soframızda her öğün bulunan ekmeğe karbonat katılarak rengi beyazlaştırılıyor. Kasaplarda et terbiye edilirken yüzde 20-25 oranında su verilip ağırlaştırılıyor. İnsanlarımız eti bir kilo diye alıyorlar ama onun sadece 750 gramı et. Kırmızı bibere kiremit tozu, karabibere renk alması için kanserojen boya katılıyor. Kırmızı etten yapılan kıymaya tavuk kıyması karıştırılıyor.

Küf tutmuş ve bayatlamış peynirler, eritilerek eritme peynir olarak piyasaya sürülüyor. Salam sosis ve sucuk gibi et ürünlerine tavuk derisi bağırsağı taşlık karıştırılıyor. Sütün öz yağı alınarak, katı yağ ile karıştırılıyor. Bu şekilde süte yağlı süt imajı veriliyor. Bu gıda hilelerine karşı yapılacak en iyi iş bilinçli bir tüketici olmak.''
   
-İNEK MEMESİ LABORATUVARDA TESPİT EDİLEBİLİR-
   
Gıda Mühendisleri Odası Adana Şube Başkanı Özgür Gölge ise inek memesini tavuk etinden tadarak ayırt etmenin mümkün olmadığını vurgulayarak, ancak laboratuvar ortamında yapılacak testler sonucunda tavuk etindeki inek memesinin tespit edilebileceğini söyledi.

Gıda hilelerinin bir insanlık suçu olduğunu belirten Gölge, döner içerisindeki inek memesinin mastitis hastalığı (meme iltihabı) taşıdığı takdirde ciddi sağlık sorunlarına neden olabileceğini kaydetti.

Tavuk döner yapan yerlerin ucuz fiyatlara aldıkları memeleri dönerin içerisine öğüterek karıştırdıklarını ifade eden Gölge, ''Gıda hilelerine karşı daha sıkı tedbirler alınmalı. Yetkili kurumlar denetim ve kontrollerle bu tür kötü niyetli kişilerin halkın sağlığı ile oynamasına izin vermemeli. Tüketici de bu konuda duyarlı olmalı gıda açısından güvenilir yerleri tercih etmeli'' diye konuştu.

habername
〰〰〰〰🐠