Gönderen Konu: Dört yerde söylenecek dört şey!  (Okunma sayısı 3861 defa)

0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Çevrimdışı bin_sultan

  • araştırmacı
  • ***
  • İleti: 341
    • http://www.teslimiyet.com.tr.tc
Dört yerde söylenecek dört şey!
« : 29 Nisan 2012, 01:33:10 »

DÖRT YERDE SÖYLENECEK DÖRT ŞEY!

 

İnsanları doğru yola iletmek için son ilahi mesaj olan kur’anı kerim beşeriyete her konuda yol göstermekte, huzurlu bir hayatın şartlarını vermektedir. İnsanların her zaman karşılaştıkları dört önemli durum karşısında dört ilahi söz bizlere telkin edilerek yol gösterilmektedir.

Dünya tarihinde yaşanmış olaylardan örnekler arasına serpiştirilen bu çok önemli söz ve davranışlar bizlere hayatta çok daha rahat nefes aldıracak ipuçları sunmaktadır.

1-Şaşırdığımız ve gıpta ettiğimiz bir şey karşısında “MaşaAllah la kuvvete illa billâh” demeliyiz. “Allah istemiş, ne güzel yaratmış, Allahın gücünün üzerine güç yoktur” demek olan bu sözü nazara karşı mutlaka söylemeliyiz.

 İnsanlar çok güzel, harika, imrendikleri bir şey karşısında bazen kıskançlığa kapılarak karşıdakine fesatlıkla karışık bir bakış atabilmektedirler. Buna nazar denmektedir. Nazar kötü niyetle de olmayabilir ama buna rağmen karşı tarafa büyük bir etki ederek zarar verebilir. Nazar örnek olarak; iyi semirmiş bir oğlaktan tutunda yeni doğmuş bir bebeğe, güzel bir insana, bol meyveli bir ağaca gıpta ile bakıldığında, fesatlık içermese bile zarar verebilmektedir. İşte böyle durumlarda ne yapılacağını ayetlerinde kur’anı kerim yol göstermektedir;

Kehf; 39,40. “Bağına girdiğinde ‘MâşaAllah! Kuvvet yalnız Allah’ındır’ deseydin ya! Eğer benim malımı ve çocuklarımı kendininkilerden daha az görüyorsan, belki Rabbim bana, senin bağından daha iyisini verir. Seninkinin üzerine de gökten bir afet indirir de bağ kupkuru ve yalçın bir toprak hâline geliverir.”

Bu ayeti kerimede insanlara Allahın bol bol verdiği nimet ve güzellikler karşısında müminin ne demesi gerektiği anlatıldığı gibi nazarın koca bahçeyi nasıl kuruttuğu da anlatılmaktadır.

مَا شَاءَ اللَّهُ لَا قُوَّةَ إِلَّا بِاللَّهِ

2-Birinden, herhangi bir zararlıdan korktuğumuzda ; “Hasbünellah ve nimel vekil” demeliyiz, “Allah bana yeter, o ne güzel vekildir “ manasındaki bu ayeti kerime bütün Müslümanların dilinde dolaşan çok veciz bir cümledir. Allah c; peygamberimiz zamanında yaşanan bir korku sırasında böyle söyleyen müminlerin davranışını Âl-i İmrân Suresinin 173. Ayetinde;

“Onlar öyle kimselerdir ki, halk kendilerine, “İnsanlar size karşı ordu toplamışlar, onlardan korkun” dediklerinde, bu söz onların imanını artırdı ve “Allah bize yeter, O ne güzel vekildir!” dediler.”

Buyuruyor ve ardından da iyi sonucu şu ayetiyle beyan ediyor;  Ali İmran s. 174;

“Bundan dolayı Allah’tan bir nimet ve lütufla kendilerine hiçbir fenalık dokunmadan geri döndüler ve Allah’ın rızasına uydular. Allah, büyük lütuf sahibidir.”

   حسبنا الله ونعم الوكيل

3-Kendisine tuzak kurulan birisinin “Ve üfevvizu emri ilellah Vellahü basirun bil-ibad” demesidir. Firavuna karşı zayıf bir durumda tebliğe çıkan Hz Musa’ya Allah tarafından söylettirilen bu söz Mümin s. 44. Ayettir;

 “Size söylediklerimi hatırlayacaksınız. Ben işimi Allah’a havale ediyorum. Şüphesiz Allah, kullarını hakkıyla görendir.”

Bir sıkıntı halinde, istenmeyen haksız bir zulüm karşısında  “İşimi, halimi Allaha havale ediyorum, o kullarını hakkıyla görendir.” Anlamındaki bu ilahi söz söylenirse kötü durumlarda cenabı hak bunu o kuldan bertaraf edeceğini, musibetten ve tuzaktan koruyacağını beyan etmektedir;  

Mümin s. 45;” Allah, onu, onların hilelerinin kötülüklerinden korudu. Firavun ailesini, azabın en kötüsü kuşattı.” Buyuruyor. وأفوض أمري إلى الله ? إن الله بصير بالعباد

4-Kendisine bir gam, keder, tasa isabet edenin; “La ilahe illa ente sübhaneke inni küntü minezzalimin”  demesi gerekir. Yunüs a.s, balık tarafından yutulunca o karanlık ve nemli ortamda bu sözü söyleyerek Allah’ı zikrettiği ve sadece ona iltica ettiği beyan ediliyor ve takip eden ayette de nasıl kurtarıldığı anlatılıyor;

Allah c,;  Enbiyâ Sûresinin 87 ve 88 . Ayetinde;  

 “Zünnûn’u (balık sahibi, yunus a.s.)da hatırla Hani öfkelenerek  gitmişti de kendisini asla sıkıştırmayacağımızı sanmıştı. Derken karanlıklar içinde, “Senden başka hiçbir ilah yoktur. Seni eksikliklerden uzak tutarım. Ben gerçekten (nefsine) zulmedenlerden oldum” diye dua etti. Biz de duasını kabul ettik ve kendisini kederden kurtardık. İşte biz müminleri böyle kurtarırız.”  

لا إله إلا أنت سبحانك إني كنت من الظالمين

Arapça asıllarını da verdiğimiz bu dört önemli ayeti lüzumu durumunda ve her zaman okunduğunda, Allah ayetlerinde mümin kullarını kurtaracağını vaad ediyor; . “İşte biz müminleri böyle kurtarırız”.

Biz Müslümanlara düşen tam bir iman ve teslimiyetle Allah’a, onun  aramızda bıraktığı kitabına ve son peygamberinin sünnetine  teslim olmaktır.

Allah c, imandan ve kur’andan ayırmasın!

« Son Düzenleme: 29 Nisan 2012, 05:59:51 Gönderen: İsra »
NANIYORSANIZ EN ÜSTÜN SİZSİNİZDİR

Çevrimdışı valdiviesqs

  • Yeni üye
  • *
  • İleti: 13
Ynt: Dört yerde söylenecek dört şey!
« Yanıtla #1 : 18 Temmuz 2012, 20:56:10 »
Bu ayeti kerimede insanlara Allahın bol bol verdiği nimet ve güzellikler karşısında müminin ne demesi gerektiği anlatıldığı gibi nazarın koca bahçeyi nasıl kuruttuğu da anlatılmaktadır.[image]http://www.unitu.info/iinn.gif[/image]

Çevrimdışı valdiviesqs

  • Yeni üye
  • *
  • İleti: 13
Ynt: Dört yerde söylenecek dört şey!
« Yanıtla #2 : 18 Temmuz 2012, 20:57:42 »
Allah c, imandan ve kur’andan ayırmasın!