Gönderen Konu: Egzersizle metabolizmanızı hızlandırın !  (Okunma sayısı 3697 defa)

0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Çevrimdışı Tuğra

  • popüler yazar
  • ******
  • İleti: 6599
Egzersizle metabolizmanızı hızlandırın !
« : 25 Ocak 2010, 11:24:41 »


Uyguladığınız diyetlere rağmen kilo vermeyi bir türlü başaramıyorsanız, metabolizmanızı hızlandırmayı deneyebilirsiniz.

Şok diyetlerin vücudun metabolizma hızını düşürdüğünü belirten uzmanlar, her gün yapabileceğiniz 30 dakikalık sporla ve yiyeceğiniz tahıllı gıdalarla rahatlıkla kilo verebileceğinizi söylüyor.

YETERİ KADAR YİYİN!

Metabolizma hızı kavramını yüksek ihtimalle kilo alıp vermeyle bağdaştırıyorsunuz. Yani kiloluysanız metabolizmanızın çalışmadığını düşünebilirsiniz. Vücudun, dinlenme sırasında bile kan dolaşımını düzenlemek, nefes alıp vermeyi sağlamak ve hatta hücreleri yenilemek için enerjiye ihtiyacı vardır. Çoğu kadın bazal metabolizma hızı için günde ortalama 1200 kaloriye ihtiyaç duyar. Buna ek olarak enerji gerektiren diğer aktiviteler için fazladan 200 ile 400 kalori arasında değişen bir değer gerekir. Ancak ihtiyacınızdan fazla kalori aldığınız sürece kilonuz artacaktır.

KASINIZ AZ YAĞLI OLSUN

Çoğu kadın, vücutlarının kalınlaşmasından çekindiği için spor salonunda ağırlık çalışması yapmaktan kaçınır. Ancak hafif ağırlıklarla çalışmak bile kilo verme konusunda çok etkilidir. Kaslarınızda ne kadar az yağ bulunursa, metabolizmanız da o kadar hızlanır. Ayrıca daha fazla kalori yakar ve daha ince bir görünüme kavuşursunuz. Uzmanlar, haftanın üç günü ağırlık çalışması yapan kadınlarda 1.5 kiloluk yağsız kas artışı olduğunu tespit etmiştir. Metabolizma hızını artırmak için, günde en az 30 dakikalık bir kardiyo çalışması, haftanın en az iki günü de 30 dakikalık ağırlık egzersizi yapılması gerekir.

HAREKET ŞART!

Bazı kadınlar, tiroid problemleri gibi metabolizmayı yavaşlatarak kilo artışına sebep olan hastalık çeşitleriyle yüzleşmek zorunda kalabilirler. Depresyon tedavisi için alınan bazı ilaçlar da metabolizmayı yavaşlatabilir. Bu tür durumlarda doktorunuza danışarak metabolizma hızınızı artıran destekleyici ilaçlar kullanabilirsiniz. Ancak şunu da unutmayın, uzmanlara göre kilo artışı çoğunlukla tercih ettiğimiz hareketsiz hayat tarzından kaynaklanıyor. Kilo vermeyi hedefliyorsanız gün içinde kaç kalori aldığınızı ve ne kadar hareket ettiğinizi göz önünde bulundurmalısınız.

YEDİKLERİNİZE DİKKAT!

Vücut, proteini sindirebilmek için çok fazla enerji harcar. Ancak aşırı miktarda yenen yumurta, yoğurt, et gibi gıdalar kilo vermek için uygulayabileceğiniz en iyi diyet ürünleri değildir. Enerji yakabilmek için yağ ve karbonhidrata da ihtiyacınız vardır. Esmer pirinç ve tam buğday ekmeği gibi bütün tahıllı karbonhidratlar, genellikle beyaz ekmek ve makarnaya oranla daha yavaş sindirildikleri için sizi çok daha uzun süre tok tutarlar.

İLAÇ ALMAYIN!

Piyasada metabolizmayı hızlandırdığı iddia edilen çeşitli ilaçlar bulunuyor. Yapılan araştırmalara göre, kilo verdirdiği iddia edilen bu ilaçlar hiçbir yarar sağlamıyor. Hatta Amerika'da yasaklanan bu ilaçların vücuda zarar verdiği ve hatta ölümlere bile yol açabileceği konuşuluyor. Bu yüzden paranızı bir spor salonuna üye olmak için harcamanız iyi olacaktır. (Cosmopolitan dergisi)

BU DİYETE DİKKAT EDİN!

SABAH:
4-5 adet erik, 1 avuç fındık veya ceviz, 1 kibrit kutusu kadar beyaz peynir, 1 dilim kepek ekmeği ve istediğiniz kadar domates, salatalık, yeşillik.

ARA:
1 adet meyveli yoğurt.

ÖĞLE:
1 kase çorba (kremasız), 1 dilim kepekli ekmek, 4-6 yemek kaşığı zeytinyağlı sebze yemeği, salata.

ARA:
1 adet elma ve 1 kase yoğurt veya 1 bardak süt.

AKŞAM:
1 kase çorba, 100 gram balık veya 3 adet köfte, salata, 1 dilim kepekli ekmek.

METABOLİZMA HIZI NELERDEN ETKİLENİR?

Genetik faktörler: Bireylerin kilolu olduğu bazı ailelerde metabolizma hızı yavaş çalışıyor.
Cinsiyet: Kadınlara göre erkeklerde kas kitlesi fazla, yağ kitlesi daha düşük olduğundan metabolizmaları daha hızlı çalışıyor.
Yaş: Yaş ilerledikçe metabolizma hızı düşüyor. Her 10 yıl için bazal metabolizma hızında yüzde iki azalma oluyor.

Diyet: Yoyo diyeti gibi ağır diyetler metabolizma hızını yüzde 30 oranında azaltıyor.
Vücut ısısı: Vücut ısısının her 0.5 derece artışı, metabolizma hızını yüzde 7 artırıyor.
Egzersiz: Sadece kalori yakılmasını sağlamıyor, aynı zamanda kasları da geliştirerek vücut metabolizma hızını artırıyor. Düşük metabolizma hızının oluşturduğu kilolardan kurtulmanın en kolay yolu, düzenli egzersiz yapmak. Eğer daha az kilo almak istiyorsanız, daha çok egzersiz yapmalı ve daha çok yağsız kas kitlesine sahip olmalısınız.

MENOPOZ DÖNEMİ ÇOK ÖNEMLİDİR!

İncelmek için aç kalıp, ancak yarım kilo verebiliyorsunuz. Erkekler ise her öğünde kocaman sandviçler yediği halde formundan bir şey kaybetmiyor. Çünkü erkeklerin metabolizması kadınlara oranla yüzde 10 daha hızlı çalışıyor. Hormonlarımız bu konuda önemli bir rol oynuyor. Bir araştırmaya göre, östrojen seviyesi düştükçe metabolizma hızı yavaşlıyor. Kadınların, menopoz döneminde konuyla ilgili doktora gitmeleri gerekiyor.

Sabah

〰〰〰〰🐠

Çevrimdışı Tuğra

  • popüler yazar
  • ******
  • İleti: 6599
Egzersizden önce bunu muhakkak yapın
« Yanıtla #1 : 09 Ocak 2011, 02:57:29 »
Egzersizden önce bunu muhakkak yapın

Dar zamanlara sıkıştırılan spor-fitness seanslarının daha etkili olması için vücut farkındalığını geliştirmeliyiz.   08.01.2011,17:47:06
 
Günlük hayat koşuşturması içinde spora ayırdığımız vakit her geçen gün azalıyor. Dolayısıyla ayırdığımız bu vakti etkin kullanmak ve maksimum kazanç elde etmek çok önemli. Her tarz egzersize başlamadan önce vücut farkındalığının oluşması ve gelişmesi, performansı arttırır.

Problemli kas ve eklem gruplarına odaklanmayı kolaylaştırır.

Başlayacağınız hangisporolursa olsun, önce size vücut farkındalığı çalışmayı öneririm. Bu, çok kolay ve zaman almayan bir yöntem. Bunu gün içinde, evde, işte kolaylıkla uygulayabilirsiniz. Nasıl mı?

Vücut Farkındalığını Geliştirmek

Ayakta veya oturarak önce gözlerinizi kapatın. Birkaç derin nefes alın. Baş bölgenizden başlayarak yavaşça tüm vücudunuza odaklanın. Tüm vücudunuzda enerji akışı hayal edin.

Bunu yaparken vücudunuzun odaklandığınız bölümünü gözünüzde canlandırmaya çalışın. Gözlerinizi, ağzınızı, kulaklarınızı, omuzlarınızı, kollarınızı, ellerinizi düşünün.

Göğüs kafesini, sırtı, beli, karnı, kalçaları, bacakları, ayakları gözünüzde canlandırın. Her bölüme odaklandığınızda, kafanızda o bölgenin nasıl göründüğüne ve o bölgeyi nasıl hissettiğinize dair bir mental resim oluşturmaya çalışın.

Her bölgede birkaç saniye harcayın. Daha sonra vücut parçalarını yavaş yavaş hareket ettirmeye başlayın. Başınızı yavaşça çevirin, omuzları yukarı çekin. Kolları, bacakları, kalçaları hareket ettirin.

Hareketler esnasında neler hissettiğinize dikkat edin. Hangi bölgeler rahat ve gevşemiş? Hangi bölgeler kasılı ve gergin? Bunu hergün birkaç dakika uygulayın. Zamanla vücudunuzun daha çok farkında olmaya başlayacak ve egzersizlere hazır hale geleceksiniz.

Dr. Erinç K.

Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon, Akupunktur Uzmanı

Milliyet

〰〰〰〰🐠

Çevrimdışı Tuğra

  • popüler yazar
  • ******
  • İleti: 6599
Zayıflamak İçin Spor Yaparken Kilo Almayın!
« Yanıtla #2 : 25 Ocak 2011, 01:28:44 »
Zayıflamak İçin Spor Yaparken Kilo Almayın!
 
Sağlıklı kilo kontrolünün yolu, doğru beslenme ve düzenli egzersiz yapmaktan geçmektedir.
 
Sağlıklı Yeterli ve dengeli beslenen bir kişi, düzenli egzersiz de yaptığında; koroner kalp hastalıkları, diyabet (şeker hastalığı) gibi pek çok sağlık riskini ortadan kaldırabilmektedir. Ancak bazen zayıflamak uğruna yapılan egzersizler bilinçsiz uygulamalar nedeni ile yarardan çok zarar getirmekte; hatta kilo alımına yol açmaktadır.

Memorial Antalya Hastanesi Beslenme ve Diyet Bölümü’nden Dyt. Berna Ertuğ, egzersiz yaparken kilo almamak için sağlıklı beslenme önerilerinde bulundu.

Egzersiz yapan bireylerin yaptıkları egzersizin türü, sıklığı süresi ve şiddetine göre enerji harcamaları ve enerji gereksinimleri farklılık gösterir. Enerji alımının uzun süre yetersiz veya fazla olması, vücut ağırlında değişimlere neden olur.

Bu nedenle belli aralıklarla vücut ağırlının izlenmesi gerekir. Egzersiz yapanlar için, sağlıklı ağırlık,  sürdürülebilen (ideal) ağırlık olmalı ve bu ağırlık, egzersiz performansını olumsuz etkilememeli, sakatlanma ve kronik hastalık riski oluşturmamalıdır.

Kilo almak veya vermek için uygun yöntemlerle diyetisyen denetiminde haftada 0.5 -1 kg hedef olacak şekilde kilo almalı veya verilmelidir ve gerçekçi ve uygun vücut ağırlığı ve süre belirlenmelidir.

Karbonhidratlar egzersiz sırasında temel enerji kaynağıdır. Bu nedenle egzersiz yapanlar karbonhidrat tüketimlerini artırmalıdır. Kişiler enerjinin % 55-65’ini karbonhidratlardan sağlamalıdır. Karbonhidrat tüketiminde kompleks, posa içeriği yüksek ve vitamin mineral yönünden zengin olanlar (esmer ekmek, bulgur, pirinç, makarna, diğer tahıl ürünleri, kurubaklagiller, sebzeler, meyveler) tercih edilmelidir.

Egzersiz yapanların, bilinenin aksine fazla protein tüketmelerine ve aşırı yağ kısıtlamasına gereksinimleri yoktur. Gereksinim üzerinde protein alımı kas kitlesinde bir artış sağlamaz. Diyetin proteinden gelen enerjisinin % 12-15 olması önerilmektedir. Enerjinin  %25-30’unun da yağlardan sağlanmalıdır.
 
Vücuttaki sıvı kaybı (dehidratasyon) egzersiz performansını azaltır. Bu nedenle egzersiz öncesi, sırası ve sonrası, en iyi performans ve sağlık için yeterli sıvı tüketilmelidir. Sıvı tüketimi için susamayı beklemeyin, egzersiz öncesi, sırası ve sonrası sıvı tüketimini artırın, özellikle sıcak havalarda bol sıvı tüketmeye özen gösterin.

Bunlara Dikkat Edin!

Egzersiz öncesi, çok tok veya aç olunması performansı olumsuz etkiler. Egzersiz öncesi öğün, egzersizden 2-4 saat önce ve mideyi rahatsız etmeyecek, daha önce denenmiş yiyecek ve içeceklerden seçilmelidir. Bu öğünlerin temel ilkesi; yeterli sıvı, düşük yağ ve posa, yüksek karbonhidrat, orta düzey protein ve alışkın olunan yiyeceklerin alınmasıdır.

Egzersiz sırasında, kaybedilen sıvının karşılanması amacıyla da belli aralıklarla (15-20 dakikada 1 su bardağı (200 ml) kadar) su içilmelidir. Ayrıca, 60 dakikadan fazla süren yorucu, uzun süreli egzersizlerde uzman denetiminde % 6-8 karbonhidrat ve elektrolit içeren sıvı içecekler tüketilebilir.

Boşalan karbonhidrat depolarının yerine konulması için, egzersizden hemen sonra karbonhidratlı yiyecek ve içecekler tüketilmeli, kaybedilen sıvının karşılanması için de bol sıvı alınmalıdır.

Egzersiz yapan bireyler, yeterli ve dengeli beslendiklerinde tüm vitaminleri ve mineralleri diyetleri ile alabilirler. Vitamin-mineral gereksinimini karşılamak için her besin grubundan, her öğün alınmalıdır. Bu nedenle egzersiz yapan bireylerin ek olarak vitamin-mineral hapı kullanmalarına gerek yoktur. Gelişigüzel ürün kullanımından kaçınılmalı ve bu ürünlere karar vermeden önce bir uzmana danışılmalıdır.
 
Hastane.com
〰〰〰〰🐠